Σερμαντίνι: «Πως να ξεχάσω το Λονδίνο;»

Σερμαντίνι: «Πως να ξεχάσω το Λονδίνο;»
Ο Γκιόργκι Σερμαντίνι επιστρέφει στην Ελλάδα ως παίκτης της Ουνικάχα Μάλαγα και μιλάει στη Euroleague Greece για το πέρασμά του από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, για τον Ηλία Ζούρο και φυσικά για το καλάθι και φάουλ που πέτυχε στον τελικό του Λονδίνου.

Η Ουνικάχα Μάλαγα ξεκίνησε με νίκη επί της Φενέρμπαχτσε την Euroleague και πλέον έχει στρέψει την προσοχή της στον Ολυμπιακό (20/10). Ο Γκιόργκι Σερμαντίνι μεταγράφηκε πριν λίγους μήνες στην ομάδα της Ανδαλουσίας θέλοντας να δώσει ποιότητα στη ρακέτα της.

Ο Γεωργιανός σέντερ ο οποίος έχει αγωνιστεί δύο φορές στους Πειραιώτες έχοντας κατακτήσει την Euroleague, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και στον Παναθηναϊκό (2009), την πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που τον εμπιστεύτηκε.

Ο Γκιόργκι Σερμαντίνι μίλησε στην Euroleague Greece για όσα τον σχετίζουν με τον ελληνικό μπάσκετ, για τον Ηλία Ζούρο και φυσικά για την αναμέτρηση κόντρα στον Ολυμπιακό.

Πόσο σημαντικό ήταν το πέρασμά σου από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για την μετέπειτα καριέρα σου;

Είχα πολλές όμορφες στιγμές με τον Παναθηναϊκό ο οποίος ήταν η πρώτη μου ομάδα εκτός Γεωργίας. Τα δύο χρόνια που αγωνίστηκα υπό τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς έμαθα πολλά πράγματα τα οποία με βελτίωσαν. Το ίδιο θα έλεγα συνέβη και στον Ολυμπιακό. Κι εκεί έμαθα πολλά. Και οι δύο ομάδες είχαν σπουδαίους παίκτες και πολύ καλούς προπονητές.

Ποιος ήταν πιο δύσκολος αντίπαλος στην προπόνηση, ο Πέκοβιτς ή ο Χάινς;

Αρχικά να αναφέρω πως και οι δυο είναι πολύ καλοί άνθρωποι και σπουδαίοι παίκτες. Στις προπονήσεις με δυσκόλευαν και οι δύο, αλλά πιστεύω πως κι εγώ τους δυσκόλευα λίγο.

Στα 19 σου χρόνια μετακόμισες από την Τυφλίδα στην Αθήνα. Δε γνώριζες καλά αγγλικά κι είχες και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να δίνει μεγάλη βαρύτητα στις λεπτομέρειες. Ήταν δύσκολη περίοδος για σένα;

Πράγματι το γεγονός πως δε γνώριζα αγγλικά ήταν μεγάλο πρόβλημα για μένα. Οι άνθρωποι της ομάδας έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια να μου μιλάνε και να μου εξηγούν όσα έπρεπε να κάνω στο γήπεδο. Με βοήθησαν πολύ εκείνη την περίοδο και ο Ζέλικο και ο Ιτούδης. Με τον καιρό πάντως η κατάσταση βελτιωνόταν.

Έπαιξες δύο φορές στον Ολυμπιακό, θα προτιμούσες να σε είχαν εμπιστευθεί και να είχες ένα πιο... μόνιμο ρόλο στην ομάδα;

Έτσι συνέβη οπότε για κάποιο λόγο έγινε αυτό και έπαιξα σε δύο διαφορετικές περιόδους στον Ολυμπιακό. Επαναλαμβάνω πως πέρασα πολύ καλά, πανηγύρισα τίτλους και χαίρομαι που θα δω γνώριμα πρόσωπα αύριο στο γήπεδο.

Σου αρέσει ο νέος τρόπος διεξαγωγής της Euroleague;

Μου αρέσει πάρα πολύ. Όλοι παίζουν με όλους και αυτό είναι δίκαιο. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, οι ομάδες είναι αρκετά κοντά σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τη δυναμική τους. Δεν υπάρχει ομάδα που να μη μπορεί να μπει στα playoffs, δεν υπάρχει αουτσάιντερ.

Πες μας λίγα λόγια για τον Ηλία Ζούρο και την επιρροή στην πορεία της εθνικής Γεωργίας;

Ο κόουτς Ζούρος είναι καταπληκτικός κι έχει μία αξιαγάπητη οικογένεια. Αγαπάει τη χώρα μας και τους ανθρώπους της γιατί βρίσκεται ήδη δύο σεζόν στη γεωργία και υπέγραψε για να μείνει κι άλλο. Έχει βοηθήσει πάρα πολύ με τις γνώσεις του την εθνική μας ομάδα.

Ποια είναι η γνώμη σου για την αυριανή αναμέτρηση στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό;

Δύσκολο παιχνίδι, ειδικά στην έδρα του. Είναι γνωστό πως διαθέτει σπουδαίους παίκτες και προπονητές. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, προετοιμαζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε κι ελπίζω να βγάλουμε στο παρκέ όσα δουλεύουμε.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Ουνικάχα φέτος στην Euroleague;

Θέλουμε να κερδίσουμε όσα περισσότερα παιχνίδια μπορούμε και να δούμε στο τέλος που βρισκόμαστε. Σίγουρα πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά γιατί το επίπεδο είναι υψηλό. Θέλουμε να μπούμε στην πρώτη «οκτάδα», αλλά θα είναι σημαντικό να μείνουμε όλοι υγιείς.

Αλήθεια θυμάσαι το καλάθι και φάουλ που είχες πετύχει στον τελικό του Λονδίνου απέναντι στη Ρεάλ; Πότε το είδες τελευταία φορά στο youtube;

Το θυμάμαι βέβαια. Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνο τον τελικό; Θυμάμαι και το καλάθι που είχα πετύχει, ήταν μετά από pick 'n' roll. Αρκετά συχνά βλέπω τα highlights εκείνου του αγώνα. Νομίζω τα είδα και την περασμένη εβδομάδα...