Ιτούδης: «Το σύστημα του Final 4 "πεθαίνει"»

Ιτούδης: «Το σύστημα του Final 4 "πεθαίνει"»

Gazzetta team
Ιτούδης: «Το σύστημα του Final 4 "πεθαίνει"»
O Δημήτρης Ιτούδης εξήγησε ότι το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι οι κλειστές λίγκες ενώ επανέλαβε την άποψή του για την κατάργηση του Final 4.

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ επανέλαβε αυτό που έχει πει και στο παρελθόν, πως θα προτιμούσε δηλαδή ο τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης να κρίνεται στα playoffsκαι όχι σε ένα Final 4 όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, εκφράζοντας παράλληλα τον σεβασμό του στο υπάρχον σύστημα.

«Η ηγεσία του μπάσκετ, η FIBA και η Euroleague, οφείλουν να ακούσουν τις φωνές των παικτών. Σε κάθε περίπτωση, οι παίκτες είναι εκείνοι που προσφέρουν θέαμα στους φιλάθλους. Πρέπει, λοιπόν, να διασφαλίσουμε ότι θα είναι υγιείς, ικανοποιημένοι, σωματικά και πνευματικά έτοιμοι ώστε να παλεύουν σε κάθε παιχνίδι. Η ασυνεννοησία που υπάρχει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ πρέπει να τελειώσει. Είμαστε ενήλικες, αγαπάμε το μπάσκετ και οι εγωισμοί δεν ευνοούν κανέναν! Με την ευκαιρία, είναι η στιγμή να κατανοήσουμε ότι όλες οι διοργανώσεις πρέπει να έχουν τους ίδιους κανονισμούς: Το ΝΒΑ, το NCAA, η Euroleague. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Δεν βλέπουν το ίδιο σπορ» εξήγησε αρχικώς ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της «ομάδας του στρατού».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «το μέλλον είναι οι κλειστές λίγκες, με πολλές ομάδες και περισσότερα συναρπαστικά παιχνίδια. Οι εθνικές λίγκες, με όλο τον σεβασμό, πρέπει να αποτελούνται από ομάδες που αναπτύσσουν και βελτιώνουν τους παίκτες. Η ομάδα που διαθέτει ποιότητα-μπάτζετ καθώς και η πόλη που έχει ξενοδοχεία και αεροδρόμιο μπορεί να συμμετάσχει στην Euroleague. Νομίζω ότι πρέπει να πορευτούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Δημήτρης Ιτούδης σχολίασε το format της Euroleague και το σύστημα διεξαγωγής: «Σέβομαι τον θεσμό του Final 4, έχω συμμετάσχει σε 11 Final 4 όμως νομίζω ότι αυτό το σύστημα "πεθαίνει". Ο κόσμος λέει: "ας πάμε στα ημιτελικά, επειδή τα πάντα μπορούν να συμβούν". ΟΚ, ας παίζουμε ένα παιχνίδι μόνο. Γιατί να είναι τόσο μεγάλη η σεζόν; Αλλιώς να στρίβουμε το κέρμα! Η μάχη για τον τίτλο είναι μακρά διαδικασία, παίζουμε 30 αγώνες, πέντε ακόμα στα playoffs και ξαφνικά πάμε σε... ξαφνικό θάνατο! Αυτό πρέπει να αλλάξει. Θέλετε ένα ματς; Ας είναι ένας τελικός. Πέρσι θα είχαμε γεμάτα γήπεδα στις ημιτελικές σειρές, ΤΣΣΚΑ - Ολυμπιακός και Ρεάλ - Φενέρ. Μπορεί να γίνει ένας τελικός σε μια πόλη που θα έχει επιλεγεί εκ των προτέρων και να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φιλάθλους».