Πιέρ Τζάκσον: «Ο άνθρωπος των 58 πόντων»

Βασίλης Βλαχόπουλος
Πιέρ Τζάκσον: «Ο άνθρωπος των 58 πόντων»
Είναι αλήθεια ότι ο σωματότυπος του δεν προκαλεί φόβο. Όποιος όμως υποτιμήσει τον Πιέρ Τζάκσον πιθανότατα θα υποστεί αυτό που βίωσε η Μπάμπεργκ στην πρεμιέρα της Euroleague.

Πρώτο τραπέζι Vista! Με ανανεωμένη πλατφόρμα και νέο mobile site. (21+)!

Ο Αμερικανός δεν πραγματοποίησε απλά εντυπωσιακή εμφάνιση, αλλά παρουσίασε ό,τι πιο πειστικό θα μπορούσε για να αποδείξει το μέγεθος της (μεγάλης) αξίας του. Και οι 27 πόντοι που έβαλε είναι λίγοι μπροστά στους… 58 που είχε βάλει τον Φλεβάρη του 2014 στην G-League, ρεκόρ που παραμένει μέχρι σήμερα! Ναι, καλά διαβάσατε. Αυτός ο «κοντοπίθαρος» είχε περί των 30 πόντων μέσο όρο στο Πρωτάθλημα που θεωρείται προθάλαμος του ΝΒΑ.

Στην εξίσωση βάζουμε και το ύψος του (τα 178 εκατοστά του) διότι επί τούτου φρόντισε ο ίδιος μετά την επιβλητική νίκη της Μακάμπι επί της Μπάμπεργκ. Αφού δηλαδή φόρτωσε το καλάθι της γερμανικής ομάδας με 27 πόντους και μοίρασε εννιά τελικές πάσες, απάντησε… «σε όλη μου τη ζωή ήμουν κοντός». Η συγκεκριμένη δήλωση δεν έγινε τυχαία. Σχετίζεται με τον βασικό λόγο που δεν κατάφερε να μπει στον ιδιαίτερο κόσμο του ΝΒΑ.

Ο Τζάκσον γεννήθηκε σ το Λας Βέγκας αλλά στην πορεία του χρόνου απέδειξε ότι η Μέκκα του τζόγου παράγει και μπασκετμπολίστες. Γιατί ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του Baylor, παρότι σε ακαδημαϊκό επίπεδο ουδέποτε κατάφερε να πείσει τους καθηγητές του. Μάλιστα, στην τελευταία του κολεγιακή χρονιά (2012-13) ήταν ο πρώτος σκόρερ και πασέρ στην BIG-12 κάτι που μέχρι τότε είχε καταφέρει μόνο ο Τζέισον Τέρι.

Το 2013 επιλέχθηκε στον δεύτερο γύρο των ντραφτ από τους Φιλαδέλφεια 76ερς αλλά παραχωρήθηκε στους Πέλικανς. Ο τζένεραλ μάνατζερ των Πέλικανς και παλιός καλαθοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Ντελ Ντεμπς δεν πίστεψε ποτέ στο ταλέντο του Τζάκσον και αρνήθηκε επιδεικτικά να του δώσει μια ευκαιρία. Έκρινε ότι είναι κοντός για πλέι μέικερ, ενώ έδωσε βάση και στα τουλάχιστον τρία λάθη που έκανε ανά αγώνα. Κυρίως όμως, δεν αφουγκράστηκε ποτέ την άποψη ότι μπορεί να αποτελέσει τον νέο Νέιτ Ρόμπινσον δεδομένου του το επιτόπιο άλμα του Τζάκσον φθάνει τα 102 εκατοστά, δηλαδή μόλις 76 εκατοστά μικρότερο από το ύψος του.

Ως εκ τούτου ο Τζάκσον δεν βρήκε θέση στο ΝΒΑ αλλά στην G-League. Εκεί έκανε τρομερά πράγματα, ελκύοντας το ενδιαφέρον του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η προοπτική της Φενέρμπαχτσε έμοιαζε ιδανική γι’ αυτόν κυρίως για το γεγονός ότι… «θα δουλέψω μαζί με τον βασιλιά της προπονητικής», όπως είχε γράψει ο ίδιος σε λογαριασμό του στα social media λίγο μετά τη συμφωνία. Στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης δεν στέριωσε και λίγους μήνες μετά κλήθηκε να διαχειριστεί έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό.

Η ομάδα που στήριξε τον Τζάκσον ήταν η Φιλαδέλφεια 76ερς η οποία μάλιστα ανέλαβε την πληρωμή της επέμβασης στον αχίλλειο τένοντα αλλά και αποκατάστασης του προβλήματος διαδικασία που κράτησε περίπου δέκα μήνες. Όταν μάλιστα παρουσιάστηκε από τους Σίξερς και με δεδομένη την πραγματοποίηση ενός παιδικού ονείρου χαρακτήρα τον εαυτό του «σπίθα». «Βλέπω τον εαυτό μου ως μια σπίθα γιατί πάντα προσπαθώ να βάλω στο παιχνίδι και το κοινό», είχε πει στην επίσημη παρουσίασή του από τους Σίξερς.

Βέβαια ο Τζάκσον δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα των 76ερς σε επίσημο παιχνίδι παρά το ότι είχε υπογράψει εγγυημένο συμβόλαιο 400.000 δολαρίων. Κάπως έτσι αποφάσισε να ζήσει για 3η φορά την ευρωπαϊκή εμπειρία. Η πρώτη ήταν στη Γαλλία με τη Βιλερμπάν αλλά πριν καλά-καλά τον μάθουν, ο ίδιος αποχώρησε νιώθοντας νοσταλγία για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η δεύτερη ήταν στο πλευρό του «Ζοτς» και η 3η ήταν η πιο συναρπαστική, στην Τσεντεβίτα.

Το όνειρο του Τζάκσον έγινε πραγματικότητα τον περασμένο Δεκέμβρη. Έχοντας επιστρέψει στην G League από τον Οκτώβρη του 2016, οι Μάβερικς του πρόσφεραν δεκαήμερο συμβόλαιο. «Η εμπειρία είναι μοναδική», είχε πει ο ίδιος έπειτα από τους οκτώ αγώνες στους οποίους αγωνίστηκε.

Για να φθάσουμε στο σήμερα. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ στοιχειοθετεί τη σπουδαιότερη ευκαιρία γι’ αυτόν. Κρίνοντας από την εμφάνισή του απέναντι στην Μπάμπεργκ, μάλλον έχει σκοπό να την τραβήξει από τα μαλλιά.