Ρίμπας: «Καλή επιτυχία Τσάβι, αλλά όχι απέναντί μας!»

Γιώργος Κούβαρης
Ρίμπας: «Καλή επιτυχία Τσάβι, αλλά όχι απέναντί μας!»
Ο Πάου Ρίμπας μίλησε στην EuroLeague Greece για την αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με τον Παναθηναϊκό για την πρεμιέρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, τον εαυτό του ύστερα από τον σοβαρό τραυματισμό, αλλά και για την... ευχή στον Τσάβι Πασκουάλ!

Σε δύο εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που... σταμάτησε (προσωρινά) ο χρόνος για τον Πάου Ρίμπας! Στην αναμέτρηση του Βελιγραδίου μεταξύ Ερυθρού Αστέρα και Μπαρτσελόνα, ο Ισπανός γκαρντ υπέστη ολική ρήξη αχίλλειου τένοντα με αποτέλεσμα να χάσει όλη τη χρονιά και συνάμα να αποδυναμώσει την ομάδα του στην backcourt...

Φέτος ωστόσο τα πράγματα μοιάζουν να είναι διαφορετικά για τον Καταλανό γκαρντ. Ύστερα από σκληρή δουλειά και πολλή προσπάθεια, ο 30χρονος παίκτης πατάει εκ νέου γερά στα πόδια του και δηλώνει έτοιμος να καλύψει το χαμένο έδαφος... Με περίσσια δίψα για μπάσκετ και ανυπομονησία για τη νέα διοργάνωση, ο Πάου Ρίμπας μιλάει αποκλειστικά στην EuroLeague Greece για την αναμέτρηση της πρεμιέρας κόντρα στον Παναθηναϊκό, τις δικές του φιλοδοξίες ύστερα από έναν χρόνο μακριά από τα παρκέ, στέκεται στον Τσάβι Πασκουάλ τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά, ενώ μιλάει τόσο το τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη, όσο και για τον... κακό χαμό που επικράτησε στην Καταλονία.

-Καλή επιστροφή Πάου στα παρκέ. Σε τι κατάσταση βρίσκεσαι τώρα μετά τον σοβαρό τραυματισμό που σε ταλαιπώρησε;

«Να πω την αλήθεια είμαι αρκετά κουρασμένος! Το πόδι μου είναι καλά και από ιατρικής πλευράς είμαι στο 100% αυτή τη στιγμή. Βέβαια εγώ δεν νιώθω ακόμα έτοιμος και στην ίδια κατάσταση πριν τραυματιστώ. Οπότε θα χρειαστώ λίγο χρόνο. Το σίγουρο είναι ότι ύστερα από έναν χρόνο εκτός αγώνων περιμένω με τεράστια ανυπομονησία την έναρξη της EuroLeague όπως επίσης και να μπαίνω παιχνίδι με το παιχνίδι στο κλίμα της ομάδας. Έχω μεγάλη ενέργεια την οποία και θέλω να διοχετεύσω στο παρκέ».

-Είδαμε φέτος την Μπαρτσελόνα να πραγματοποιεί ολικό λίφτινγκ και να αλλάζει την μισή ομάδα σε σχέση με πέρυσι. Κάτι το οποίο δεν συνηθίζει να κάνει...

«Η αλήθεια είναι ότι αλλάξαμε πολλούς παίκτες το καλοκαίρι. Η περσινή χρονιά ήταν πολύ άσχημη και το κλαμπ αποφάσισε να αλλάξει τον προπονητή της ομάδας, όπως επίσης και το μισό ρόστερ. Αποκτήσαμε πολλούς και καλούς παίκτες. Παίκτες από το ΝΒΑ, τον Χάνγκα που ήταν ο καλύτερος αμυντικός της EuroLeague, τον Σάντερς... Απλά χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να μπουν σωστά τα κομμάτια του παζλ και να μπορέσει να λειτουργήσει. Είμαστε ακόμα στην αρχή της δουλειάς. Είχαμε παίκτες στο Eurobasket, κάποιοι είναι τραυματίες και θεωρώ ότι στο τέλος του έτους θα είμαι στο 100%. Τα πάντα θα τα κάνουμε βήμα-βήμα».

-Τι το διαφορετικό έχει φέρει ο Σίτο Αλόνσο στην Μπαρτσελόνα;

«Είναι δουλευταράς! Πολύ δουλευταράς! Κάθε μέρα δουλεύουμε πάνω στις λεπτομέρειες και οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ένα ματς. Ο coach έχει μεγάλο όραμα, είναι νέος και θέλει να πετύχει. Κάνει τα πάντα για να επιστρέψει η Μπαρτσελόνα στην κορυφή. Όσον αφορά τα κομμάτια της τακτικής θέλει να είμαστε επιθετικοί και στις δύο πλευρές του παρκέ. Τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Εμπιστεύεται πολύ τους παίκτες και τους δίνει ελευθερία στο παρκέ...»

-Για τον coach Μπαρτζώκα ποια είναι η άποψή σου; Στάθηκε όντως τόσο άτυχος μετά τους πάμπολλους τραυματισμούς που είχατε ως ομάδα στο σύνολο;

«Ναι, έτσι είναι. Η περσινή σεζόν ήταν πολύ δύσκολη. Οι τραυματισμοί έφεραν τα πάνω-κάτω στην ομάδα. Βέβαια δεν μπορώ να εκφέρω σαφή άποψη από τον προηγούμενο προπονητή γιατί δεν είχα στο 100% την εικόνα μέσα από τις προπονήσεις και τα ταξίδια. Όπως γνωρίζεις ήμουν τραυματίας και απουσίασα όλη τη σεζόν από τις δραστηριότητες της ομάδας. Οπότε δεν μπορώ να πω ότι τα έζησα από κοντά για να πω κάτι εμπεριστατωμένα».

-Ξεκινάτε φέτος με το παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό στη Βαρεκλώνη. Πώς βλέπεις φέτος τον πρώτο σας αντίπαλο;

«Πρόκειται για υπερδύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Διαθέτει εξαιρετικό ρόστερ, πολλούς καλούς παίκτες, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά και τον προπονητή του! Ο coach Τσάβι σίγουρα θέλει να μας κερδίσει στη Βαρκελώνη. Διαθέτει πολύ καλούς αμυντικούς παίκτες. Εμένα μου αρέσει πολύ ο Καλάθης και ο τρόπος του παιχνιδιού του...»

-Μιας και ανέφερες τον Τσάβι Πασκουάλ, έχετε συνεργαστεί μαζί στην Μπαρτσελόνα. Πώς θα τον χαρακτήριζες;

«Πολύ καλό προπονητή! Πραγματικά! Ξέρει να προπονεί σωστά την ομάδα και να την προετοιμάζει ιδανικά για το επόμενο παιχνίδι. Πάντα είναι διαβασμένος. Είναι λάτρης της λεπτομέρειας σε άμυνα και επίθεση. Επιπλέον πρόκειται και για εξαιρετικό άνθρωπο. Θέλει και του αρέσει να μιλάει στους παίκτες. Στον καθένα ξεχωριστά. Να μαθαίνει τι θέλουν, τι σκέφτονται και με τον τρόπο του να τους βοηθήσει. Πραγματικά περιμένω μια πολύ καλή σεζόν του Παναθηναϊκού με τον Τσάβι προπονητή, στον οποίο εύχομαι τα καλύτερα! Εκτός από το μεταξύ μας παιχνίδι! (γέλια)».

-Όσον αφορά το παιχνίδι της πρεμιέρας την Βαρκελώνη; Τι να περιμένουμε;

«Λογικά ένα κλειστό ματς. Εμείς πρέπει να παίξουμε από την αρχή του αγώνα με ενέργεια, να ανεβάσουμε ρυθμό και να βάλουμε και τον κόσμο στην εξίσωση. Όπως είπα και πριν ο Τσάβι θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένος και θα πρέπει εμείς να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά στην τακτική. Τόσο στην αμυντική ώστε να έχουμε τις απαντήσεις στην πολύ τακτική που θα βάλει ο Πασκουάλ, όσο φυσικά στην επιθετική αφού θα πρέπει να διασπάσουμε την άμυνα του Παναθηναϊκού. Από εκεί και πέρα θέλουμε πολύ να κάνουμε το γήπεδό μας απροσπέλαστο. Πρέπει να το κάνουμε γιατί μόνο έτσι θα έχουμε πολλές ελπίδες για να πάρουμε το εισιτήριο των προημιτελικών στο τέλος της κανονικής περιόδου. Θα είναι από τα βασικά κλειδιά της σεζόν».

-Ισχύει ότι η φετινή ΕuroLeague θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική;

«Ναι, το πιστεύω. Είδαμε και πέρυσι ότι ανέβηκε ο βαθμός της δυσκολίας, αφού όλοι έπαιζαν με όλους. Ολες οι ομάδες είχαν τα ίδια ματς. Οπότε η περσινή σεζόν ήταν και κάπως διδακτική. Κατάλαβαν όλοι πόσο δύσκολη διοργάνωση είναι και πόσο πιο δύσκολη θα είναι φέτος! Περισσότεροι παίκτες, μεγαλύτερα ρόστερ, περισσότερα παιχνίδια... Σίγουρα θα είναι πολύ πιο δυνατή και ανταγωνιστική».

-Θα τολμούσες να κάνεις πρόβλεψη για τα φαβορί της φετινής EuroLeague; Ποιοι μπορεί να φτάσουν μέχρι το Final 4; Και επίσης βλέπεις κάποιες ομάδες ως εκπλήξεις;

«Πολλές οι υποψήφιες! Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η Φενέρ, η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ, εμείς... Δύσκολο να πούμε κάτι από τώρα. Όσο για τις εκπλήξεις που με ρώτησες θα επέλεγα την Βαλένθια που έκανε εξαιρετική σεζόν στην Ισπανία πέρυσι με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όπως η Μπάμπεργκ».

-Να σε βγάλω λίγο από το μπάσκετ και να μου πεις ποια είναι η δική σου θέση ως Καταλανός με όλα όσα έγιναν πριν από μερικές ημέρες; Θέλεις την ανεξαρτησία της Καταλονίας;

«Είναι περίπλοκα τα πράγματα. Και πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να πούμε κάτι τώρα. Απλά πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί μία δίκαιη λύση για όλους».

-Όσον αφορά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη; Πώς το βίωσες;

«Όταν μένεις σε μια πόλη που δέχεται τέτοια επίθεση είναι πολύ δύσκολο. Όμως συμβαίνουν παντού. Τα έχουμε δει στο παρελθόν, αλλά μακάρι να μην τα δούμε ξανά στο μέλλον. Πρέπει να βγαίνεις δυνατός από τέτοιες καταστάσεις και να κοιτάς μπροστά».