Οι προπονητές της Euroleague που έγραψαν ιστορία στα παρκέ! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Οι προπονητές της Euroleague που έγραψαν ιστορία στα παρκέ! (pics & vids)
Η Euroleague είναι «προ των πυλών», ο Πριχιόνι πριν προλάβει να στεγνώσει ο ιδρώτας από την φανέλα, φοράει κουστούμι και το gazzetta.gr παρουσιάζει τις ομάδες που στον πάγκο τους έχουν πρώην παίκτες.

Ανταγωνιστικές αποδόσεις στο Αναντολού Εφές – Ρεάλ Μαδρίτης με 0% Γκανιότα*. *Το 0% γκανιότα αφορά την επιλογή ''Νικητής αγώνα'' πριν την έναρξη σε επιλεγμένα παιχνίδια. (21+)!

Η Euroleague ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ξεκινάει και δεν θα μπορούσε όλος ο μπασκετικός κόσμος να ήταν πιο χαρούμενος.

Το gazzetta.gr κάνοντας μια βόλτα από τους πάγκους των 16 ομάδων, που ρίχνονται στην μάχη, παρατήρησε ότι δεν λίγοι εκείνοι οι προπονητές που έχουν περάσει οι ίδιοι από τα παρκέ και έχουν γράψει την δική τους μοναδική ιστορία.

Φενέρμπαχτσε, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Μπαρτσελόνα, Μπάμπεργκ, Ερυθρός Αστέρας, Μπασκόνια, Μάλαγα, Βαλένθια, Ζαλγκίρις Κάουνας, Εφές, Αρμάνι Μιλάνο, Χίμκι αυτοί είναι οι αντίπαλοι που θα παλέψουν για το πολυπόθητοι τρόπαιο.

Από τους παραπάνω προπονητές, που καλούνται να καθοδηγήσουν τις ομάδες τους σε ακόμα ένα απαιτητικό και ενδιαφέρον τουρνουά, 6 έχουν γράψει την δική τους ιστορία στα παρκέ.

Δεν έχει αποδειχθεί ότι κάποιος που έχει παίξει μπάσκετ μπορεί να είναι πιο αποδοτικός στον πάγκο από κάποιον που δεν είχε την... μυρωδιά του παρκέ, πάντως τα 6 παρακάτω παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η εμπειρία είναι κάτι που «μετράει» και ο καθένας από εκείνος έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει σε... διπλό ταμπλό.

Με αφορμή τον Πριχιόνι που κάνει ντεμπούτο στην διοργάνωση κόντρα στον Ολυμπιακό, το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους προπονητές που στην καριέρα τους έπαιξαν μπάσκετ και κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε διπλό ρόλο.

ΠΑΜΠΛΟ ΠΡΙΧΙΟΝΙ – ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Ένας τεράστιος παίκτης που ακόμα ο ιδρώτας στην φανέλα δεν πρόλαβε να στεγνώσει από την φανέλα και επέλεξε να φορέσει κουστούμι. Ο Πάμπλο Πριχιόνι είναι ο νέος προπονητής της Μπασκόνια, προσεχής αντίπαλου του Ολυμπιακού και η πορεία που έχει ως παίκτης είναι τεράστια και αδιαμφισβήτητη.

Γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1977και έμελλε να γράψει την δικιά του ιστορία. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Αργεντινή και δεν ήταν δύσκολο να ανέβει τα σκαλιά της επιτυχίας.

Έβαλε μπροστά το ταλέντο του, βρέθηκε μέσα σε μια χρυσή αργεντίνικη φουρνιά και τελικά βρήκε τον δρόμο που ήθελε.

Αποτελεί ένα ζωντανό... πανεπιστήμιο των πόιντ γκαρντ. Μικροκαμωμένος στο μάτι αλλά απίστευτα δυνατός με τις ιστορίες για αυτά που έκανε στο γυμναστήριο να ακουμπούν στα όρια του... μύθου.

Το μπασκετικό IQ του ήταν σε τρομερό επίπεδο που είχε αναγάγει το pick & roll σε επιστήμη και φρόντιζε τους συμπαίκτες που βρέθηκε στα παρκέ να τους κάνει τους απόλυτους... μάγκες.

Το 1999 προσπάθησε να κυνηγήσει το Αμερικάνικο όνειρο αλλά η κατάληξη δεν ήταν η επιθυμητή. Δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ και η συνέχεια θα γραφόταν στην Ισπανία.

Πρώτος σταθμός το ίδιο έτος θα γίνει η Φουενλαμπράδα, όπου ο Πριχίονι παρέμεινε μέχρι και το 2001. Από εκεί συνέχισε το ισπανικό ταξίδι του μετακομίζοντας στην Αλικάντε μέχρι και το 2003.

Το πλήρωμα του χρόνου είχε έρθει και η πρόκληση της Μπασκόνια ή τότε Ταού Κεράμικα ήταν μπροστά του. Εκεί βρήκε το έδαφος που χρειάζονταν για να... λάμψει.

Έγινε ηγέτης, βγήκε μπροστά, και κατέκτησε 3 Κύπελλα Ισπανίας (2004, 2006, 2009), όπου το 2006 πήρε και το βραβείο του MVP του Κυπέλλου, 4 Σούπερκαπς (2005-2008), το 2008κατέκτησε ξανά τον τίτλο του MVP, αλλά και το πρωτάθλημα το 2008.

Το 2009 ο Πριχιόνι μετακόμισε στην Ρεάλ Μαδρίτης, όπου και έμεινε για 2 χρόνια, αλλά και πάλι η Μπασκόνια ή αλλιώς Κάχα Λαμποράλ θα αποτελέσει το... λιμάνι του. Πριν το μεγάλο όνειρο του ΝΒΑ πέρασε άλλη μια σεζόν στα... πράσινα.

Όντας πλέον στα 35 του χρόνια όλα έδειχναν ότι ο Πριχιόνι θα έψαχνε κάπου για το κλείσιμο της καριέρας του. Καμία σχέση η πραγματικότητα με αυτό.

Τον Ιούλιο του 2012 υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Νικς, οι οποίοι του προσέφεραν το μίνιμουμ των ρούκι και πολλοί ήταν εκείνοι που χλεύασαν την απόφαση του αυτή.

Φυσικά και δεν είχε ανάγκη την αποδοχή τους, αφού ότι ήταν να αποδείξει το είχε αποδείξει μέσα στο παρκέ.

Στα 35 του χρόνια έγινε ο γηραιότερος ρούκι που πατάει στο παρκέ του ΝΒΑ και συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου του 2012 που έκανε το ντεμπούτο του.

Όσες ευκαιρίες πήρε τις άρπαξε από τα μαλλιά και κατάφερε και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία της ομάδας της Νέας Υόρκης στα playoffs εκείνης της σεζόν.

Τότε ήταν που κόπηκαν οι κριτικές για έναν παίκτη που όπου και αν βρέθηκε έδειξε ότι στο μπάσκετ θέλει συνδυασμό πολλών πραγμάτων.Οι εμφανίσεις του δεν άφησαν περιθώρια για πολλά πολλά και οι Νικς τον υπέγραψαν επεκτείνοντας την συνεργασία τους.

Τον Φλεβάρη του 2015 θα δοθεί ως αντάλλαγμα στους Ρόκετς για να συνεχίσει εκεί την καριέρα του. Κάπου εκεί αρχίζει η περιπέτεια του στον «μαγικό κόσμο» με ανταλλαγές, για να καταλήξει τελικά στους Κλίπερς.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2016 έκανε ρεκόρ σε κλεψίματα με 8 κόντρα στους Χιτ και στις 8 Απριλίου έκανε ρεκόρ πόντων με 13, ρεκόρ ριμπάουντ με 7 και ρεκόρ ασίστ με 7 στην νίκη με 102-99 επί των Τζαζ συνεχίζοντας σε υψηλό επίπεδο.

Τον Ιούλιο επέστρεψε στους Ρόκετς μόνο όμως για να πάρει μέρος μόνο σε παιχνίδια preseason και τελικά να πάρει την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Πολλές ομάδες ενδιαφέρθηκαν όμως η Μπασκόνια τον υποδέχτηκε... σπίτι του, όμως όπως φάνηκε ήταν για λίγο.

Το κεφάλαιο «Εθνική Ομάδα» έπαιξε εξαιρετικό ρόλο στην ζωή του Πριχιόνι. Παρέα με την υπόλοιπη χρυσή γενιά των Αργεντινών, έγραψαν την δικιά τους ιστορία συνθέτοντας μια από τις πιο σκληροτράχηλες και ταλαντούχες εθνικές ομάδες.

Πλέον φοράει κουστούμι και είναι έτοιμος να ηγηθεί της προσπάθειας από νέο πόστο, ενώ μένει να δούμε πως θα τα πάει.

ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ – ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ

Τι να πει κανείς για την καριέρα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους...

Ο Σάρας είναι ακόμα ένας παίκτης που έγραψε ιστορία στα ευρωπαϊκά και όχι μόνο παρκέ και πλέον κάνει εξαιρετική δουλειά στον πάγκο της Ζαλγκίρις Κάουνας.

Γεννήθηκε το 1976 στο Κάουνας της Λιθουανίας και το ταλέντο του και η... σύνδεση του με το καλάθι ήταν πάντα μοναδικά.

Πήρε Αμερικάνικες βάσεις πηγαίνοντας στο κολέγιο και το 1998 επέστρεψε στην πατρίδα του για να παίξει με την φανέλα την Λιέτβους Ρίτας.Αυτή ήταν η αφετηρία μιας τεράστιας καριέρας.

Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, ΝΒΑ και Αμερική, Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε και μια διαδρομή γεμάτη σπουδαίες εμφανίσεις και τίτλους.

Η λίστα με τους τίτλους πραγματικά αποτελεί έναν μοναδικό θησαυρό. Ατομικοί τίτλοι, πρωταθλήματα, κύπελλα, κατάκτηση 4 Euroleague και είσοδος τους στους Legends της διοργάνωσης. Τα λόγια στερεύουν όταν κάποιος πρέπει να «κοιτάξει» αυτά που κατάφερε μέσα στα παρκέ ο Σάρας.

Και η συνέχεια είχε προπονητική. Η Ζαλγκίρις πίστεψε τον δικό της άνθρωπο, του έδωσε την ευκαιρία και φαίνεται να δικαιώνεται. Τα πρωταθλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και το επόμενο βήμα στην Ευρώπη είναι ο επόμενος στόχος.

Βέβαια η «αύρα» του Σάρας, αλλά και οι ικανότητες που έχει δείξει δεν αφήνουν ασυγκίνητες τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και κάθε καλοκαίρι καλείται να δηλώνει την αφοσίωση του στην ομάδα που τον πίστεψε και του έδωσε την ευκαιρία.

Ο Γιασικεβίτσιους έλαμπε και συνεχίζει να λάμπει στα παρκέ από όποιο πόστο και να τον δει κανείς.

ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ – ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

H τεράστια καριέρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ως προπονητής δυστυχώς καλύπτει όλα τα σπουδαία που κατάφερε παίζοντας μπάσκετ. Γεννήθηκε το 1960 στην Γιουγκοσλαβία και ξεκίνησε την καριέρα του στην Borac Cacak.

Έμεινε εκεί μέχρι το 1984, όταν στα 24 του πήρε μεταγραφή στην Παρτίζαν. Έχοντας στο πλευρό του σπουδαίους συμπαίκτες κατάφερε 3 χρόνια αργότερα να πάρει το πρωτάθλημα, ενώ την σεζόν 1987-88 οι Σέρβοι πήγαν στο Final 4.

Τελικά κατάφερναν και κατέκτησαν το Κόρατς, ενώ ο Ομπράντοβιτς όλα αυτά τα χρόνια είχε αποδείξει σε όλους ότι ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο σταθερούς γκαρντ της Γιουγκοσλαβίας.

Εν τω μεταξύ όντας μέλος της Εθνικής του ομάδας πήραν το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1988 και το χρυσό στο Παγκόσμιο δύο χρόνια αργότερα.

Αποσύρθηκε το 1991 και άμεσα αποφάσισε να κάτσει στον πάγκο της ομάδας που έπαιζε μέχρι τότε.

Τι να πει κανείς γι' αυτά που κατάφερε... Έχει κατακτήσει 9 φορές την Euroleague, ενώ μετρά και 2 κύπελλα Σαπόρτα. Πρωταθλήματα και κύπελλα συνθέτουν ένα σκηνικό τίτλων που αν προσπαθήσεις να βάλεις στο χαρτί με λέξεις, χάνουν την αξία τους.

Ο Ομπραντόβιτς θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών στην Ευρώπη.

ΠΑΜΠΛΟ ΛΑΣΟ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Ο Πάμπλο Λάσο έχει συνδέσει το όνομα της προπονητικής του καριέρας με εκείνο της Ρεάλ Μαδρίτης. Βρίσκεται στον πάγκο της «Βασίλισσας» από το 2011 και μάλιστα το 2015 κατάφερε και την έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης.

Ο Λάσο είναι ακόμα ένας προπονητής που ξεκίνησε την καριέρα του μέσα από τα παρκέ πριν μετακομίσει στους πάγκους. Γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1967 και αγωνίστηκε στην θέση του πόιντ γκαρντ.

Πέρασε όλη του καριέρα στην ACB αφήνοντας πίσω του μπόλικα ρεκόρ, όπως εκείνο των ασίστ έχοντας πετύχει 2.896 και εκείνο των περισσότερων κλεψιμάτων με 1.219.

Έχει κατακτήσει το 1995 με την φανέλα της Ρεάλ το κύπελλο Ισπανίας, ενώ ανακηρύχθηκε και MVP του τουρνουά. Όπως επίσης έχει πάει και το Σαπόρτα το 1997.

Ο Λάσο φόρεσε την φανέλα και της Εθνικής ομάδας της Ισπανίας 61 φορές και έχει πάρει μέρος στα Eurobasket του 1989 και του 1995, αλλά και στο Παγκόσμιο του 1994.

ΒΕΛΙΜΙΡ ΠΕΡΑΣΟΒΙΤΣ - ΕΦΕΣ

Ο Κροάτης προπονητής της Εφές έχει γράψει την δικιά του σελίδα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1965, έχει ύψος 1.96μ. Και έπαιξε στην καριέρα του ως σούτινγκ γκαρντ.

Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στα 14 του χρόνια και διένυσε μπόλικα χιλιόμετρα μέσα στα παρκέ.

Έχει κατακτήσει τρις φορές την Euroleague με την KK Spit (1989 – 1991). Επίσης κατέκτησε και 4 πρωταθλήματα της Γιουγκοσλαβίας. Το 1992 πήρε την απόφαση να αφήσει την γενέτειρα του και να μετακομίσει στην Breogan και από εκεί στην Ταού, χωρίς όμως να σταματήσουν οι επιτυχίες.

Εκεί πήρε το κύπελλο Ισπανίας το 1996, ενώ κατέκτησε και το Σαπόρτα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Έκλεισε την καριέρα του το 2003 στην Alicante, πριν όμως πρόλαβε και βγήκε 5 φορές Top σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Παράλληλα έχει πάρει την ίδια διάκριση στο Κόρατς, ενώ έχει πάρει μέρος και σε αρκετά ισπανικά All Star Games. Η καριέρα του ως παίκτης είναι εντυπωσιακότατη, ενώ θεωρείται και ένας από τους καλύτερους προπονητές της διοργάνωσης.

Έχει κατακτήσει το Eurocup με την Βαλένθια και εντυπωσίασε με την εξωφρενική πορεία της Μπασκόνια την σεζόν 2015-16. Πλέον, βρίσκεται στον πάγκο της Εφές και θα προσπαθήσει για ακόμα μια φορά να διεκδικήσει το τρόπαιο.

* ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ – ΧΙΜΚΙ

O Γιώργος Μπαρτζώκας προσπάθησε να «χτίσει» την καριέρα του, αλλά οι σοβαροί τραυματισμοί δεν τον άφησαν να συνεχίσει. Μπορεί να μην κατάφερε να παίξει ποτέ του στην Euroleague, αλλά πήρε την... εκδίκηση του όταν την κατέκτησε ως προπονητής.

Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα και το ύψος του τον βοήθησε να καταλάβει αμέσως την καριέρα που πρόκειται να ακολουθήσει.

Στην καριέρα του αγωνίστηκε μόνο για μια ομάδα και αυτή δεν ήταν άλλη από το Μαρούσι. Ξεκίνησε στον σύλλογο των βορείων προαστίων το 1981 και έβαλε τέλος στην καριέρα του το 1992.

Μάλιστα το 1987 δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ χωρίς όμως να επιλεχθεί από κάποια ομάδα.

Η πορεία του τον βρήκε στους πάγκους με τεράστια επιτυχία. Από την Κηφισιά και το Μαρούσι στην Ολύμπια Λάρισας πριν αναλάβει τον πάγκο του Ολυμπιακού.

Εκεί έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που καταφέρνει να σηκώσει την Ευρωπαϊκή κούπα, ενώ η πορεία του σε πάγκους μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων δείχνει την ανταμοιβή της δουλειά του.

Μετά από μια άτυχη και αποτυχημένη σεζόν με την Μπαρτσελόνα φέτος βρίσκεται στον πάγκο της Χίμκι και θέλει με την επιστροφή της ομάδας στην Euroleague να την βοηθήσει να πρωταγωνιστήσει.