Πιτίνο, η ΑΕΚ έχει τους σουτέρ που ψάχνεις!

Κάτια Πετροπούλου
Πιτίνο, η ΑΕΚ έχει τους σουτέρ που ψάχνεις!

bet365

Ο Ρικ Πιτίνο αναζητά έναν ή και περισσότερους σουτέρ για την Εθνική Ομάδα και η ΑΕΚ τού έχει αποδείξει ήδη πως έχει το υλικό που χρειάζεται το καλοκαίρι!

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ με σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο Αμερικανός προπονητής έχει σταθεί αρκετές φορές στο θέμα του σουτ. Θέλει να βλέπει αυτό το στοιχείο σε όλες τις ομάδες του. Δεν δίστασε να το τονίζει διαρκώς στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, δεν διστάσει να επιμένει και για την Εθνική Ομάδα το ίδιο.

Τις προάλλες, η επίσημη ιστοσελίδα της FIBA φιλοξένησε συνέντευξή του, στην οποία έκανε ειδική μνεία για το τρίποντο, αναφέροντας:

«Έχω μια Εθνική Ομάδα που δεν μπορούμε να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν δεν πάρω σουτέρ, οπότε ίσως πρέπει να πάρω λιγότερο ταλέντο, για να πάρω μερικούς σουτέρ. Γι' αυτό έχασαν πέρυσι (στο Παγκόσμιο). Δεν είχαν σουτέρ.

Αν ένας ψηλός δεν είναι τόσο ταλαντούχος, αλλά μπορεί να σουτάρει, τότε πιθανότατα θα καταφέρει να έχει θέση στην ομάδα. Και έχεις επίσης και τον Νικ Καλάθη, ο οποίος σουτάρει απίστευτα στην προπόνηση με τον Παναθηναϊκό. Τού δείξαμε ένα βίντεο και τού είπαμε, "Νικ κοίτα. Κάθε φορά που διστάζεις, το σκέφτεσαι και το χάνεις. Κάθε φορά που απλά σουτάρεις, έχεις 40%". Οπότε, μετά την προπόνηση, ο Νικ κάνει σουτ και τους νικά όλους.

Είναι θέμα μηχανικής. Πιστεύω, επίσης, πως και η προετοιμασία έχει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Δεν μπορείς απλά να στέκεσαι και να σουτάρεις. Πρέπει να είσαι εν κινήσει, αλλά και κουρασμένος. Οι περισσότεροι, όταν είναι κουρασμένοι, δεν σουτάρουν καλά, οπότε παίζει ρόλο και η προετοιμασία».

Στο παιχνίδι της ΑΕΚ με το «τριφύλλι», ο Ρικ Πιτίνο είχε την ευκαιρία, όχι μόνο να δει ωραίο μπάσκετ, αλλά και να θαυμάσει κάποιους από τους καλύτερους σουτέρ που διαθέτει η Ελλάδα.

Το gazzetta.gr προσπαθεί να δώσει... λύση στο πρόβλημά του, ενόψει των υποχρεώσεών του με την Εθνική Ομάδα.

Ο Γιαννόπουλος είναι... pure killer!

Τη σεζόν 2019-20 απολαμβάνουμε έναν... αναγεννημένο Χάρη Γιαννόπουλο στην ΑΕΚ.

Η περσινή χρονιά, που ήταν και η πρώτη του στους «κιτρινόμαυρους», δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για τον ίδιο, καθώς ο ρόλος του ήταν περιορισμένος στην ομάδα, στης οποίας τον πάγκο ήταν ο Λούκα Μπάνκι, και δεν μπορούσε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του ελεύθερα.

Υπό τις οδηγίες του Ηλία Παπαθεοδώρου, όμως, έχει... ξανανιώσει και αυτό καθρέφτης αυτού είναι το ίδιο το παρκέ! Όσο περνούν τα παιχνίδια, τόσο πιο πολύτιμος είναι για τη «Βασίλισσα». Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, μάλιστα, έδωσε πολλούς καλούς λόγους στον Ρικ Πιτίνο για να κερδίσει με το «σπαθί» του μία θέση στην Εθνική Ομάδα. Ο 30χρονος φόργουορντ δεν ήταν απλά ο πρώτος σκόρερ στη νίκη της ΑΕΚ (19π.), αλλά είχε και 4/5 τρίποντα, 2/2 δίποντα και 3/3 βολές, σε 16:41!

Ο Γιαννόπουλος διανύει μια πολύ καλή και παραγωγική περίοδο κι είναι βέβαιο πως αν συνεχίσει σε τέτοιο «ξέφρενο» ρυθμό, δεν αποκλείεται να δει ξανά τον εαυτό του με το εθνόσημο στο στήθος. Ήδη, ο ροκάς killer την υπηρέτησε στα «παράθυρα» για το Παγκόσμιο Κύπελλο (2017-18), όταν οι εμφανίσεις του με το Ρέθυμνο δεν πέρασαν απαρατήρητες. Έπαιξε στα 7 από τα 14 παιχνίδια της «επίσημης αγαπημένης» και είχε ποσοστό 58.8% από την περιφέρεια.

Φέτος, έχει ποσοστό 50.98% από τα 6.75μ. στην ΕΚΟ Basket League - είναι για... λίγο πίσω από τον Θοδωρή Ζάρα (Ηρακλής), που έχει 51.02% - και αν σκεφτεί κανείς πως το 2011-12, που ήταν στο Περιστέρι, είχε μόλις 29.4%, καταλαβαίνει κανείς πόσο πολύ έχει δουλέψει, για να βελτιώσει το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα και να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα.

Δεν είναι μόνο ο Γιαννόπουλος...

Η ΑΕΚ διαθέτει δύο ακόμα παίκτες που μπορούν άνετα να κάνουν «ζημιά» στον αντίπαλό τους από την περιφέρεια.

Ο Λίνος Χρυσικόπουλος μπορεί να ξεκίνησε λίγο «νωθρά» - έφταιγε και το κάταγμα στην μύτη που είχε υποστεί στην αρχή της σεζόν σε αυτό - όμως, έχει πάρει επίσης τα... πάνω του. Ο Κερκυραίος παίκτης έχει ανέβει πολύ στα τελευταία παιχνίδια και κάνει αυτό που ξέρει καλά: Να σουτάρει!

Στα 15 παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, έχει φτάσει το 40.5% από τα 6.75μ. και αποδεικνύει πως είναι ένας ακόμα αξιόλογος Έλληνας σουτέρ και μπορεί να διεκδικήσει άνετα μια θέση στο «γαλανόλευκο» ρόστερ. Μπορεί στην Ευρώπη αυτό το ποσοστό να παρουσιάζει μια μικρή πτώση (έχει 33.3%, όπως και ο Γιαννόπουλος), αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν «χτυπάει» σε κρίσιμα σημεία.

Ένας ακόμα «κιτρινόμαυρος» παίκτης που είναι καλός - και κάποιες φορές σε εκπληκτικό και... αναπάντεχο βαθμό - στα εκτελεστικά του καθήκοντα είναι ο Νίκος Γκίκας. Ο 29χρονος γκαρντ μπορεί να μην είναι «καθαρόαιμος» σουτέρ, αλλά έχει ένα στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει. Και αυτό δεν είναι άλλο, από την «άγνοια κινδύνου», όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει ο Παπαθεοδώρου σε συνέντευξή του. Κάποιες φορές, το να μην σκέφτεσαι και απλά να εκτελείς (αυτό που θέλει ο Πιτίνο, δηλαδή) είναι το μεγαλύτερο ατού ενός παίκτη και αυτό το έχει ο Νίκος Γκίκας, ο οποίος είναι αποτελεσματικός και στον τομέα της δημιουργίας.

Το ποσοστό του από την περιφέρεια στην ΕΚΟ Basket League ανέρχεται στο 44.4%, ενώ στο Basketball Champions League στο 37%.

Το ξεχωριστό στατιστικό των «κιτρινόμαυρων» στις βολές

Εδώ ανοίγει μια μικρή παρένθεση για το θέμα των βολών. Ένας τομέας που επίσης «πονάει» την Εθνική Ομάδα. Υποτίθεται πως είναι οι πιο εύκολοι πόντοι που μπορεί να σημειώσει παίκτης, όμως, όλα εξαρτώνται επίσης από την ψυχολογία και την κρισιμότητα της στιγμής.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η «γαλανόλευκη» είχε 28 χαμένες βολές (75/103) σε πέντε παιχνίδια, ενώ στα «παράθυρα» είχε 65 χαμένες (181/246) σε 12 ματς. Μέχρι στιγμής, ο Γιαννόπουλος, ο Γκίκας και ο Τιολιόπουλος είναι οι απόλυτα εύστοχοι από την γραμμή των βολών στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς συνολικά έχουν 30/30: 13/13 ο πρώτος, 7/7 ο δεύτερος και 10/10 ο τρίτος. Ο Χρυσικόπουλος το «χάνει» για λίγο, καθώς έχει 16/18.

Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει σουτέρ!

Δεν είναι μόνο η ΑΕΚ που διαθέτει καλούς, αξιόπιστους σουτέρ. Υπάρχουν ακόμα πολλοί αξιόλογοι παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα, που τους διακατέχει το ένστικτο του «εκτελεστή» και πιθανώς να προσδοκούν μια κλήση στην Εθνική Ομάδα. Από τους «βετεράνους» Ζάρα, Βεργίνη και Μανωλόπουλο, μέχρι τα ανερχόμενα «αστέρια» Καμπερίδη, Κατσίβελη και Τσαλμπούρη.

Μια ματιά στον παρακάτω πίνακα θα σας πείσει...

ΠΑΙΚΤΗΣΠΟΣΟΣΤΟ (%) ΤΡΙΠΟΝΤΟΟΜΑΔΑ
Θοδωρής Ζάρας51.02%Ηρακλής
Χάρης Γιαννόπουλος50.98%ΑΕΚ
Νικ Καλάθης47.8%Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ
Δημήτρης Κατσίβελης46.7%Προμηθέας Πάτρας
Γιάννης Δημάκος45.5%Ιωνικός Νικαίας
Λουκάς Μαυροκεφαλίδης45.5%Προμηθέας Πάτρας
Νίκος Γκίκας44.4%ΑΕΚ
Νίκος Παππάς43.3%Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ
Δημήτρης Βεργίνης43.3%Πανιώνιος Su Casa
Παναγιώτης Βασιλόπουλος42.2%Περιστέρι Winmasters
Λίνος Χρυσικόπουλος40.5%ΑΕΚ
Ντίνος Μήτογλου40.0%Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ
Γιώργος Τσαλμπούρης39.3%Κολοσσός Ρόδου
Γιώργος Καμπερίδης36.2%Πανιώνιος Su Casa
Σωτήρης Μανωλόπουλος34.9%Ηρακλής
Απόλλων Τσόχλας34.8%ΠΑΟΚ
Δημήτρης Αγραβάνης34.5%Προμηθέας Πάτρας
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος32.7%Ιωνικός Νικαίας
Λεωνίδας Κασελάκης32.6%Προμηθέας Πάτρας
Δημήτρης Φλιώνης31.4%Άρης

Εκτός - κι εντός - συνόρων...

Φυσικά υπάρχουν και οι Έλληνες που αγωνίζονται στο εξωτερικό και πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους.

Ο Κώστας Σλούκας (Φενέρμπαχτσε) μέχρι στιγμής έχει 45.2% στο πρωτάθλημα Τουρκίας, ενώ στην Euroleague «πέφτει» στο 38.9%. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (Μακάμπι) έχει 37.7% στην λίγκα του Ισραήλ και στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση «ανεβαίνει» στο 40.8%. Ο Μάικλ Μπράμος (Βενέτσια) έχει 41.6% στο ιταλικό πρωτάθλημα και 45.2% στο EuroCup.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, που αγωνίζεται μόνο στην Euroleague φέτος, ο Αντώνης Κόνιαρης έχει 48.1% πίσω από τα 6.75μ. και ακολουθεί ο Κώστας Παπανικολάου με 43.8%.

Στα του ΝΒΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δουλεύει πολύ σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να γίνει καλύτερος, κι έχει φτάσει το 32.5%, με την βελτίωσή του να είναι αισθητή στα τελευταία παιχνίδια.

Σχετικά με τους Έλληνες που είναι στην Ισπανία, Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Ντούσαν Σάκοτα (Μούρθια) παρουσιάζουν μια πτώση, καθώς έχουν 24.1% και 28.4%, αντίστοιχα, με το χρόνο τους να είναι περιορισμένος (17:43 ο πρώτος και 12:5 ο δεύτερος). Ο Κώστας Βασιλειάδης (Ομπραδόιρο) που συγκαταλέγεται στους καλούς σουτέρ, είναι στο 24.1%, με τον τραυματισμό που είχε υποστεί να έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό, καθώς έχει παίξει σε μόλις τέσσερα παιχνίδια φέτος.

 

Τελευταία Νέα