Ο Ρικ Πιτίνο δεν καμουφλάρει τα πάντα

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Ο Ρικ Πιτίνο δεν καμουφλάρει τα πάντα

bet365

Ο Χρήστος Κιούσης γράφει για τον Ρικ Πιτίνο, τον νεό Μεσσία του ελληνικού μπάσκετ και τις τσαπατσούλες νοικοκυρές που προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι.

Παρατηρώ έναν άκρατο ενθουσιασμό στις τάξεις των μπασκετικών φίλων μου κι επίσης παρατηρώ τη μύτη μερικών ανθρώπων να «σηκώνεται» άνευ συγκεκριμένου και χειροπιαστού λόγου, πέραν των επικοινωνιακών τεχνασμάτων στα οποία έχουν παλαιόθεν εντρυφήσει. Σύσσωμοι κρύβουν τα πολλά στραβά του ελληνικού μπάσκετ κάτω από το χαλάκι σαν τσαπατσούλες νοικοκυρές, γιατί έχουμε καλεσμένο, λαμπερό καλεσμένο, τον Hall of Famer Ρικ Πιτίνο.

Κατ’ αρχάς να συμφωνήσουμε όλοι σε κάτι; Αν είναι να ξεκινήσει να ισιώνει το κλίμα μπας και δεν το φάει ο γάιδαρος, ας ξεκινήσει από την Επίσημη Αγαπημένη, ας ξεκινήσει από την Ομάδα που μαζί με τον Άρη του ’80 έμαθε στη γενιά μου και στις επόμενες γενιές το μπάσκετ. Αν είναι αναλαμβάνοντας ο Ρικ Πιτίνο έναντι πινακίου φακής ή πινακίου beluga, να μην ξανακούσουμε κουλά περί διαιτησίας κι ενός σουτ αντί μιας ειλικρινούς ομολογίας αποτυχίας, ναι να έρθει και να τον βαλσαμώσουμε αν χρειαστεί. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος ο Ιταλοαμερικάνος κι όπως λέει κι ο Θόδωρος Ροδόπουλος πρώτος μάγκας και παντελονάτος.

Αφού πέφτοντας από την Ακρόπολη μπασκετικά συναντήσαμε (τυχαία) στο δρόμο μας την οικογένεια Αντετοκούνμπο προεξάρχοντος του Γιάννη, είμαστε ευλογημένοι και καταραμένοι να ξεχάσουμε ότι ξέραμε για σκεπτόμενο, αμυντικογενές, φιλότιμο και «ελληνικό» μπάσκετ και να παίξουμε basketball όπως Αμερική, που έλεγε κι η διαφήμιση παλιά. Σε αυτή τη βάρκα καλύτερο τιμονιέρη από τον Πιτίνο αισθάνομαι ότι δε θα μπορούσαμε να βρούμε. Πιστεύω δε ότι αυτή η έλευση δείχνει το δρόμο και για το που πρέπει να πάει η ελληνική προπονητική σχολή, που μετά από ένα πολυετές σφιχταγκάλιασμα με τη σέρβικη ελέω Ίβκοβιτς κι Ομπράντοβιτς χρειάζεται να αναζητήσει άλλα πρότυπα κι άλλες λογικές μπάσκετ, γιατί δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, δε μεγαλώνουμε σερβάκια στις ακαδημίες μας.

Ένα άλλο πράγμα που ονειρεύομαι σχετικά με τον Ρικ Πιτίνο που είναι εξωστρεφής, λαλίστατος κι άκρως δημοσιογραφικός είναι να αρχίσει να πηγαίνει βόλτες στις Ακαδημίες μπάσκετ και να παρατηρήσει τον τρόπο που μαθαίνουν το μπάσκετ τα ελληνόπουλα. Κι έπειτα αν γίνεται να αρχίσει «να βάζει χέρι» σε μαθητευόμενους μάγους και Αθανάτους του σπορ που έχουν ήδη στην τσέπη το αλάθητο του Πάπα. Κι αν γίνεται να δώσει και γύρω στις χίλιες συνεντεύξεις (εύκολο για αυτόν), μπας κι αρχίσει ο Έλληνας φίλαθλος να έχει περισσότερες προσλαμβάνουσες από τον Πιτίνο παρά από τις ανταλλαγές εγγράφων των αιωνίων.

Να μας πει ο άνθρωπος τη γνώμη του για τη δομή του πρωταθλήματος, για την υποχρεωτική ένταξη περισσότερων νέων αθλητών στις 12άδες, για τα κεντρικά τηλεοπτικά δικαιώματα και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των πιο αδύναμων ομάδων, για τη σύνδεση σχολείου-μπασκετικής ακαδημίας-επαγγελματικής ομάδας, για την αθλητική δικαιοσύνη, για την επαγγελματική διαιτησία, για το merchandise, ακόμα και για το μεταναστευτικό αν γίνεται, γιατί είναι ο Ρικ Πιτίνο διάολε και είναι έτη φωτός πιο μπροστά από δικούς μας παράγοντες που τρακάρουν στο κοτέτσι σαν ακέφαλα κοτόπουλα. Κι αν γίνεται εκεί που ο ισόβιος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας θα τον κερνάει καφέ, κούκλος με το κυριακάτικο χαμόγελό του, ας εξηγήσει στον Πιτίνο τι ακριβώς εννοούσε όταν έλεγε, ότι «το θέμα του προπονητή είναι κάτι δευτερεύον» και πως ξαφνικά τώρα που βολεύει την επικοινωνιακή πολιτική κόντρα σε έναν ελαφρώς άσχετο υφυπουργό ο προπονητής έγινε ξανά πρωτεύον και σημαντικό θέμα!

Μην αυταπατάστε αγαπητοί μου, οι ίδιοι άνθρωποι που λιβανίζουν τον Πιτίνο σήμερα, οι ίδιοι θα τον κρεμάσουν στα μανταλάκια στην πρώτη στραβή (που ολόψυχα εύχομαι να μην έρθει), θα τον αποκαλέσουν καιροσκόπο δημοσιοσχετίστα, θα θυμηθούν τα σκάνδαλά του, θα τον χαρακτηρίσουν παρωχημένο μπασκετικά, θα πουν ότι είναι κόκκινη η μούρη του γιατί πίνει πολύ, αλλά όταν θα φύγει ο Ρικ Πιτίνο για Αμερική, θα είναι πάντα ο θρύλος του κολλεγιακού μπάσκετ & Hall of Famer Ρικ Πιτίνο. Αυτοί που θα μείνουν πίσω, δεν ξέρω τι ακριβώς θα πουν για τον εαυτό τους και ποιο θα είναι το νέο τους αφήγημα.

Τελευταία ερώτηση έτσι για να σας φυτιλιάσω και τη συζήτηση. Μπορεί ο νέος προπονητής της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ να παρακολουθήσει στο ΣΕΦ αγώνα του Ολυμπιακού στην Euroleague;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.