Ποκουσέφσκι, ένας γκαρντ παγιδευμένος σε κορμί σέντερ (vid)

Ποκουσέφσκι, ένας γκαρντ παγιδευμένος σε κορμί σέντερ (vid)

Ποκουσέφσκι, ένας γκαρντ παγιδευμένος σε κορμί σέντερ (vid)

bet365

Η FIBA έκανε αφιέρωμα στο Σέρβο παίκτη του Ολυμπιακού και όσα κάνει στο Eurobasket Εφήβων.

Αναλυτικά το αφιέρωμα της ιστοσελίδας της FIBA:

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U18 του Βόλου είναι ακόμα μία απόδειξη πως το μπάσκετ είναι ευκολότερο όταν είσαι 7 footer. Σπάνια έχουμε δει τόσους πολλούς κυρίαρχους ψηλούς παίκτες σε μία διοργάνωση.

Η πρώτη φορά που έρχεται στο μυαλό μας ήταν το 2010, όταν η Λιθουανία φιλοξένησε την διοργάνωση, η οποία είχε τον Γιόνας Βαλαντσιούνας, τον Ρούντι Γκομπέρτ, τον Άλεξ Λεν, τον Ντάριο Σάριτς, τον Νταβίς Μπερτάνς, τον Πρζέμισλαβ Καρνόφσκι, τον Άλεν Όμιτς και τον Λίνο Χρυσικόπουλο.

Στον Βόλο, ο οποίος κάλλιστα μπορεί να μετονομαστεί σε… Μπρόμπντινγκνανγκ Ι(η χώρα των γιγάντων στα ταξίδια του Γκιούλιβερ), η Γαλλία έχει τον Μούσα Ντιαμπατέ, η Ισπανία τους Ουσμπάν Γκαρκούμπα και Σαντιάγκο Αλντάμα, η Τουρκία τον Αλπερέν Σενγκούν, η Ολλανδία τον Τριστάν Εναρούνα, το Μαυροβούνιο τον Μπόγιαν Τομάσεβιτς και η Ρωσία τον Βίκτορ Λάκχιν.

Πάνω από όλους, όμως, είναι ένας point guard… παγιδευμένος σε ένα κορμί σέντερ! Ο λόγος για τον Αλεκσέι Ποκουσέφσκι, ο οποίος έχει κάνει… λίγο από όλα για να οδηγήσει την Σερβία στην κορυφή του 1ου Ομίλου, έχοντας 24,3 πόντους ranking μ.ο!

«Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι ψηλοί εδώ. Αν κοιτάξεις κάθε ομάδα, μπορείς να βρεις τουλάχιστον έναν παίκτη και να πεις πως είναι ο καλύτερος. Εγώ είμαι εδώ μόνο για να βοηθήσω την ομάδα μου» τόνισε ο Αλεκσέι, μετά την νίκη της Σερβίας επί της Τουρκίας και στην συνέχεια πρόσθεσε:

«Δεν παίζω για τον εαυτό μου. Δεν με ενδιαφέρει το πόσους πόντους θα έχω πετύχει στο τέλος της ημέρας. Αν η ομάδα δεν φτάσει μέχρι την τετράδα, τότε δεν είσαι τίποτα. Γι αυτό βασίζω το παιχνίδι μου στην ομαδικότητα».

Έχουμε δει αρκετές ιστορίες σαν και αυτή κατά το παρελθόν. Παίκτες με ανάλογη σωματοδομή να κυριαρχούν επιθετικά, όμως να μην… υπάρχουν στην άμυνα. Αυτό είναι το σημείο για το οποίο ξεχωρίζει ο Ποκουσέφσκι, έχοντας 5 κοψίματα και 3,3 κλεψίματα μ.ο σε αυτά τα τρία παιχνίδια.

«Λατρεύω τα κοψίματα και νιώθω πως όταν κόβω κάποιον άλλον, προσφέρω στην ομάδα μου. Η άμυνα είναι αυτή που με ανεβάζει, η επίθεση έπεται», υποστηρίζει ο Σέρβος άσος.

Ο Σέρβος γίγαντας δεν διστάζει να δώσει μία «no look» πάσα σε συμπαίκτη του, έχοντας 5,7 ασίστ ανά παιχνίδι. Σε συνδυασμό με τους 13,3 πόντους και τα 10 ριμπάουντ, αυτή τη στιγμή ο Ποκουσέφσκι είναι:

1ος σε ranking (24,3)

1ος σε κοψίματα ανά παιχνίδι (5)

2ος σε κλεψίματα ανά παιχνίδι (3,3)

3ος σε ριμπάουντ ανά παιχνίδι (10)

5ος σε ασίστ ανά παιχνίδι (5,7)

16ος σε πόντους ανά παιχνίδι (13,3)

Όχι και άσχημο τουρνουά για τον 17χρονο άσο του Ολυμπιακού, ο οποίος ουσιαστικά παίζει… εντός έδρας!

«Ήρθα στην Ελλάδα όταν ήμουν 13 ετών, τώρα είμαι σχεδόν 18, οπότε μιλάμε για περίπου πέντε χρόνια. Γνωρίζω την γλώσσα, μπορώ να μιλήσω σαν Έλληνας και πολλοί φίλοι μου από όλη την χώρα ήρθαν για να μας υποστηρίξουν. Όλοι έχουμε εδώ τους γονείς μας, τις οικογένειες μας και τους ανθρώπους μας που ζουν στην Ελλάδα. Έχουμε ανάγκη την συμπαράσταση τους. Όταν αρχίζουν και τραγουδούν, αμέσως νιώθουμε καλύτερα», υποστηρίζει ο Ποκουσέφσκι.

Αυτό φάνηκε στο φινάλε του αγώνα με την Τουρκία, όταν και η Σερβία βρέθηκε πίσω στο σκορ με 66-65, όμως απάντησε με ένα 11-1 σερί, για να φτάσει στην νίκη με 76-67. Ο κόσμος άρχισε να τραγουδά και να ενθαρρύνει την ομάδα, σε σημείο που ένας από τους παίκτες της Εθνικής ομάδας τόνισε πως δεν έχει δει πουθενά αλλού τέτοια συμπαράσταση προς την Εθνική Σερβίας, σε αγώνα που διεξήχθη σε άλλη χώρα!

«Ήταν καλό παιχνίδι. Γεμάτη εμφάνιση για 40 λεπτά, με τους παίκτες να κάνουν αυτό που πρέπει, έτσι είμαστε χαρούμενοι που φτάσαμε στην νίκη», τόνισε ο Ποκουσέφσκι, αμέσως μετά το παιχνίδι με την Τουρκία.

Είναι περίεργο αν το σκεφτεί κανείς, αλλά η ήττα από την Μ. Βρετανία, στο δεύτερο παιχνίδι, ίσως ήταν η… σπίθα που χρειάστηκαν οι Σέρβο ενόψει της συνέχειας.

«Η ήττα αυτή ήταν τελικά κάτι καλό για εμάς, καθώς είχαμε πάρει… αέρα μετά το πρώτο παιχνίδι με την Γερμανία, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαμε κάνει τίποτα. Φάγαμε, όμως, ένα γερό χαστούκι στο πρόσωπο, καταλάβαμε τι πρέπει να κάνουμε και τώρα νικάμε και πάλι», υποστηρίζει ο Ποκουσέφσκι.

Απομένουν ακόμα τέσσερις νίκες για τους Σέρβους επί ελληνικού εδάφους. Αν τα καταφέρουν θα γίνουν η πρώτη χώρα που θα κερδίζει τρία συνεχόμενα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U18, μετά την Σοβιετική Ένωση, της οποίας το σερί… έσπασε το 1984».

THE KID IS 2.11 M . #FIBAU18Europe

A post shared by FIBA (@fiba) on

 

Τελευταία Νέα