Καλοί οι NBAers για Εθνική, αλλά με ποιον προπονητή;

Καλοί οι NBAers για Εθνική, αλλά με ποιον προπονητή;

Καλοί οι NBAers για Εθνική, αλλά με ποιον προπονητή;

bet365

Το ζήτημα του ομοσπονδιακού προπονητή παραμένει σε εκκρεμότητα και το gazzetta.gr καταγράφει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους Αντετοκούνμπο, Κουφό, Παπαγιάννη και τους Έλληνες του NCAA.

Η Εθνική ομάδα θα ταξιδέψει στο Ελσίνκι για τους αγώνες της α' φάσης του διευρυμένου EuroBasket 2017 (31 Αυγούστου - 17 Σεπτεμβρίου), εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τις Πολωνία, Γαλλία, Φινλανδία, Ισλανδία και Σλοβενία, διεκδικώντας αρχικώς την πρόκριση στα χιαστί παιχνίδια που τόσο έχουν... πονέσει την επίσημη αγαπημένη τα τελευταία τρία χρόνια. Η ελληνική ομάδα, λοιπόν, γνωρίζει τους αντιπάλους της στο τουρνουά, έχει ένα πρόγραμμα προετοιμασίας που θα ακολουθήσει όταν ολοκληρωθεί η αγωνιστική σεζόν αφού έχουν φιξαριστεί τα φιλικά ενώ παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του προπονητή που θα αντικαταστήσει τον Φώτη Κατσικάρη στην άκρη του πάγκου της Εθνικής.

Η περίπτωση του Δημήτρη Ιτούδη δεν προχώρησε αφού ήταν πρακτικά αδύνατον να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εθνική ομάδα παράλληλα με τις υποχρεώσεις του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι έτσι η Ελληνική Ομοσπονδία καλείται να στραφεί σε άλλες λύσεις για τον προπονητή που θα κοουτσάρει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αρχής γενομένης από το EuroBasket 2017. Αφού, λοιπόν, διευθετηθεί το ζήτημα του εθνικού κόουτς, η επόμενη μεγάλη εκκρεμότητα έχει να κάνει με τους διεθνείς που παίζουν στις ΗΠΑ, ήτοι τους NBAers και τα κολλεγιόπαιδα.

To «δεν θα μπορούσα να λείψω από το πλευρό σου, θα είμαι εκεί για σένα» με το οποίο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ενημέρωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι θα ενισχύσει την Εθνική στο Προολυμπιακό τουρνουά ήλθε σαν... ανακούφιση για την ελληνική ομάδα που στήριζε πολλά στην απόφαση του Greek Freak. Ο «Κούνμπο» φόρεσε πέρσι τη φανέλα με το εθνόσημο έχοντας την υπέρτατη πρόκληση της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο ωστόσο η ήττα από την Κροατία άφησε το όνειρο στη μέση.


Φέτος; Ο ίδιος δηλώνει πεισμωμένος για μια επιτυχία με την Εθνική ομάδα ενώ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κλήρωση του EuroBasket 2017, μίλησε σαν να είναι δεδομένη κι αυτονόητη η παρουσία του στο Ελσίνκι! «Το κίνητρο όταν παίζεις για την πατρίδα σου είναι πάντα ισχυρό. Δεν φοβόμαστε κανέναν» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ. Πλέον, όμως, μπαίνει στην εξίσωση το νέο συμβόλαιο του Γιάννη με τους Μπακς (σ.σ. οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε επέκταση της συνεργασίας τους ως το 2021 αντί 100 εκατ. δολαρίων) και η πρόθεση του Μιλγουόκι να επιτρέψει στον franchise player του να συμμετάσχει σε μια διεθνή διοργάνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από 'κει και πέρα, ο Κώστας Κουφός και ο Γιώργος Παπαγιάννης αναμένεται να αποτελέσουν σημεία αναφοράς στην front line της Εθνικής ομάδας. Ο, μεν, Κουφός αγωνίζεται στο ΝΒΑ από το 2008, έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Ανδρών το 2009 κατακτώντας μάλιστα το χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket της Πολωνίας ενώ έπαιξε, επίσης, στα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2011 και του 2015, καθώς και στο Προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο. Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο διεθνής σέντερ των Κινγκς έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν αντιμετωπίζω τις διοργανώσεις που συμμετέχει η Εθνική ομάδα, ως ευκαιρία ενίσχυσης της πορείας μου στο ΝΒΑ, γιατί δεν έχω να αποδείξω κάτι».


Σε ό,τι αφορά τον Παπαγιάννη, ο νεαρός σέντερ έκανε το περασμένο καλοκαίρι το υπερατλαντικό ταξίδι για να μετρήσει τις δυνάμεις του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη ως ο Έλληνας που έχει επιλεγεί πιο ψηλά από οποιονδήποτε άλλον στο Draft (No.13). Φέτος μοιράζει τη σεζόν ανάμεσα στους Κινγκς και το NBDL ενώ ο Βλάντε Ντίβατς δικαιολόγησε πρόσφατα την ανταλλαγή του ΝτεΜάρκους Κάζινς, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες του Έλληνα ψηλού.

Και στις τρεις περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελληνική Ομοσπονδία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τους Κινγκς και τους Μπακς (σ.σ. άνθρωπος του Μιλγουόκι συνόδευε και είχε την επίβλεψη του Γιάννη Αντετοκούνμπο κατά τη διάρκεια της περσινής προετοιμασίας και συμμετοχής του στο Προολυμπιακό τουρνουά).

Τι γίνεται με τα κολεγιόπαιδα

Πλην των ΝΒΑers, όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των Ελλήνων του NCAA. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος συμμετείχε στην περσινή προετοιμασία ενόψει Προολυμπιακού τουρνουά όμως «κόπηκε» από την τελική 12άδα, κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο στην Pac-12 κατά τη διάρκεια της regular season και πλέον στρέφεται στην κατάκτηση και του Pac-12 Tournament. Ο ομογενής γκαρντ του Όρεγκον υπολογίζεται για την Εθνική ομάδα ωστόσο η παρουσία του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα εξαρτηθεί από το πως θα εξελιχτεί η διαδικασία του Draft. Αν, δηλαδή, δηλώσει συμμετοχή και γίνει pick στον α' γύρο, τότε θα χρειαστεί να συμμετάσχει στο σάμερ λιγκ ενώ θα είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει του EuroBasket.


Το κλιμάκιο της ΕΟΚ (σ.σ. Τσαγκρώνης, Ζώης) επισκέφτηκε, επίσης, τις προηγούμενες ημέρες και τον Κωνσταντίνο Μήτογλου, επιβεβαιώνοντας ότι ο πάουερ φόργουορντ του Ουέικ Φόρεστ υπολογίζεται κανονικά. Σε ό,τι αφορά τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ, ο 22χρονος γκαρντ του Iowa State δεν έχει ακόμα αποκτήσει το ελληνικό διαβατήριο. Η μητέρα του κατάγεται από την Ελλάδα και η ελληνική καταγωγή του τον έχει συνδέσει με το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην Εθνική ομάδα. Το περασμένο καλοκαίρι συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή του Καναδά ενόψει Προολυμπιακού τουρνουά ωστόσο μένει να ξεκαθαρίσει αν θα αποκτήσει το ελληνικό διαβατήριο για να έχει το δικαίωμα να παίξει με τη γαλανόλευκη.

Η περίπτωση του Όγκαστ

Εκτός των παραπάνω, υπάρχει και ο Ζακ Όγκαστ που δεν αγωνίζεται στις ΗΠΑ ωστόσο η περίπτωσή του θα απασχολήσει μελλοντικά την Εθνική ομάδα. Ο 24άχρονος ομογενής σέντερ της Ουσάκ Σπορτίφ δηλώνει θετικός στο ενδεχόμενο να αγωνιστεί κάποια στιγμή στην Εθνική. «Αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα ήταν τιμή μου να εκπροσωπήσω την Εθνική ομάδα της Ελλάδας» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο site της FIBA. Όπως στην περίπτωση του Μήτρου-Λονγκ, έτσι και σε αυτήν του Όγκαστ, ο παίκτης δεν έχει ακόμα στη διάθεσή του το ελληνικό διαβατήριο. Η μητέρα του είναι Ελληνίδα, το όνομά της είναι Λία Τζιμούλις και αποτελεί προοπτική για το μέλλον αφού στην παρούσα φάση, η ελληνική ομάδα δείχνει υπερπλήρης στη γραμμή ψηλών.

Μένει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει αρχικώς το τι μέλλει γενέσθαι με τον ομοσπονδιακό προπονητή. Την ώρα που ο Ντέιβιντ Μπλατ, μιλώντας στο gazzetta.gr, αναρωτήθηκε «γιατί να διαλέξουν εμένα για την Εθνική Ελλάδας;», ενώ η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς προπονητές, το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα. Κι όλα αυτά ενώ, την ίδια ώρα, που η Ιταλία για παράδειγμα, έσπευσε να ανανεώσει τη συνεργασία της με τον Έτορε Μεσίνα τον περασμένο Οκτώβριο κι ενώ μεσολάβησε ο αποκλεισμός της στο Προολυμπιακό τουρνουά που διοργάνωσε στο Τορίνο!

 

Τελευταία Νέα