Ερωτηματικά και «αποκλίσεις» από την «συμμόρφωση» της ΕΟΚ στη “Διαύγεια”!

Gazzetta team
Ερωτηματικά και «αποκλίσεις» από την «συμμόρφωση» της ΕΟΚ στη “Διαύγεια”!

bet365

Η καταγγελία του Βασίλη Ντάκουρη, η απάντηση των αρμόδιων αρχών, η εκ των υστέρων ανάρτηση των δαπανών της ελληνικής ομοσπονδίας στο “Διαύγεια” και οι σοβαρές αποκλίσεις που προκύπτουν σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νούμερα του οικονομικού απολογισμού της ΕΟΚ.

Η καταγγελία του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Βασίλη Ντάκουρη και μέλους του Δ.Σ. του Εύνικου προς το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ήταν – όπως διαφαίνεται – η πρώτη αφορμή για την «συμμόρφωση» της ελληνικής ομοσπονδίας στο πρόγραμμα της «Διαύγεια», στο οποίο αναρτώνται όλες οι οικονομικές και διοικητικές αποφάσεις. Μία συμμόρφωση, όμως, που μετά από μία προσεκτική μελέτη των αριθμών, προκαλεί αναπάντητα ερωτηματικά και εγείρει «υποψίες» οικονομικής αδιαφάνειας.

Αυτό που αποδεικνύεται όμως, στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι στην ομοσπονδία, φαίνεται ότι μπέρδεψαν το πρόγραμμα «Διαύγεια» με το αντίστοιχο του Μητρώου Επιχορηγούμενων Φορέων, στο οποίο όλοι οι φορείς υποχρεούνται να αναρτούν τις δαπάνες τους από το 2015, για κάθε επιχορήγηση μεγαλύτερη των 3.000 Ευρώ. Πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση της ΕΟΚ, που μόνο το 2017, εισέπραξε 1,85 εκατομμύρια Ευρώ ως τακτική κρατική επιχορήγηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται, είναι πως η Ομοσπονδία έχει προχωρήσει σε δαπάνες για το 2018, χωρίς να τις έχει αναρτήσει στο “Διαύγεια” (η ανάρτηση που έκανε αφορούσε σε δαπάνες της προηγούμενης χρονιάς) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το blog του Βασίλη Ντάκουρη, τα στοιχεία που είναι στην διάθεση κάθε φορολογούμενου πολίτη στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια”, παρουσιάζουν σοβαρές αποκλίσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα που φαίνονται στον οικονομικό απολογισμό του 2017 για τις αμοιβές προπονητών. Το άθροισμα των χρημάτων που φαίνεται ότι δαπανήθηκαν στη “Διαύγεια” (253.316) είναι κατά 149.064 Ευρώ λιγότερα σε σχέση με το ποσό που διανεμήθηκε στην Γενική συνέλευση (403.280).

Σύμφωνα πάντα με την προσεκτική ανάλυση των δαπανών που παρουσίασε η ΕΟΚ στο πρόγραμμα “Διαύγεια”, ο Βασίλης Ντάκουρης καταλήγει και σε ακόμη σοβαρότερες αποκλίσεις που έχουν να κάνουν με τα χρήματα που δηλώθηκαν για το κόστος των εσωτερικών πρωταθλημάτων (200.000 Ευρώ) και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της (377.379 Ευρώ), τα οποία έχουν τεράστια απόσταση από τα αντίστοιχα νούμερα (1,7 εκ. Ευρώ & 520.694) που βρίσκονται στον οικονομικό απολογισμό του προηγούμενου έτους και διανεμήθηκαν στη Γενική Συνέλευση!

Το blog του πρώην διεθνούς καλαθοσφαιριστή με τις μικρές Εθνικές ομάδες, που τα τελευταία χρόνια επιδίδεται σε αγώνα για να επιβληθεί η διαφάνεια και οι χρηστές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα διοίκησης του αθλήματος, καταλήγει: «Απαιτούμε να γνωρίζουμε τα αυτονόητα. Δεν σταματήσουμε μέχρι να βγουν όλα στη δημοσιότητα και να αλλάξει το καθεστώς της παρακμής και της αδιαφάνειας που κυριαρχεί στα διοικητικά της ομοσπονδίας σε βάρος όλων των συλλόγων».

 

Τελευταία Νέα