ΠΑΟΚ-Ντιζόν: Τελικός και για τους δύο

Βασίλης Βλαχόπουλος
ΠΑΟΚ-Ντιζόν: Τελικός και για τους δύο

bet365

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται σήμερα (15/1, 20:00) την Ντιζόν για την 11η αγωνιστική του BCL και το gazzetta.gr στέκεται στους αντίθετους βίους των δύο ομάδων καθώς ο Δικέφαλος θέλει να διατηρήσει ελπίδες πρόκρισης και η γαλλική ομάδα να αγκαλιάσει την πρώτη θέση.

Η αλήθεια είναι ότι ΠΑΟΚ και Ντιζόν δεν βαδίζουν στην ίδια γραμμή γιατί η μεν γαλλική ομάδα (κατά μεγάλο ποσοστό) έχει «κλειδώσει» την πρόκριση στην επόμενη φάση του BCL σε αντίθεση με την αντίστοιχη ελληνική η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει σχετικές προϋποθέσεις. Τα δεδομένα για τον Δικέφαλο βελτιώθηκαν μόλις πριν από μία εβδομάδα με τη νίκη του στη Λιθουανία επί της Νεπτούνας καθώς αυτή καλλιέργησε ρεαλιστικές πιθανότητες πρόκρισης. Η ομάδα του Κώστα Χαραλαμπίδη έχει να διαχειριστεί και το δύσκολο πρόγραμμα των τεσσάρων τελευταίων αγωνιστικών. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τις Μπρίντισι, Σαραγόσα, θα αντιληφθεί την τεράστια σημασία που έχει ο σημερινός (15/1) αγώνα με την Ντιζόν, ούτως ώστε να φτάσει στο σημείο να «παίξει» την πρόκρισή της στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας, απέναντι στη Βόννη στο PAOK SPORTS ARENA.

Ο ΠΑΟΚ ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης η οποία σημειωτέον μετρά επτά σερί νίκες στο γαλλικό Πρωτάθλημα και βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας με 15 νίκες σε 18 αγώνες. Στο δε BCL, η Ντιζόν διαθέτει την 7η καλύτερη άμυνα με 75.7 πόντους παθητικό, είναι η καλύτερη στα κλεψίματα με 11.2 κατά μέσο όρο αλλά και τέταρτη σε ευστοχία στο τρίποντο με ποσοστό ευστοχίας. 38.8%. Κυρίως όμως, είναι από τις πιο δημιουργικές ομάδες του BCL έχοντας 21.4 τελικές πάσες ανά αγώνα. Το τελευταίο οφείλεται κυρίως σε δύο παίκτες. Καταρχήν στον βραχύσωμο Ντέιβιντ Χόλστον ο οποίος μοιράζει 7.3 ασίστ ανά αγώνα και τον ακολουθεί ο Άλεξ Ζουλιέν με 6.7 πάσες. Κοινώς, αυτοί οι δύο παίκτες είναι οι κινητήριοι μοχλοί της Ντιζόν. Ο ΠΑΟΚ το γνωρίζει πολύ καλά διότι οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες του είχαν κάνει τη ζημιά στον αγώνα του πρώτου γύρου όπου η Ντιζόν επικράτησε με 81-76.

Ο Χόλστον ύψωσε ανάστημα

Σ’ εκείνο το παιχνίδι ο Ντέβιντ Χόλστον είχε σημειώσει τρία «μεγάλα» τρίποντα στα «τελειώματα» του αγώνα και λόγω της δικής του ευστοχίας είχε πάει στράφι η μεγάλη προσπάθεια του ΠΑΟΚ καθώς η ελληνική ομάδα είχε επιστρέψει από το -12 ισοφαρίζοντας σε 76-76, περίπου ένα λεπτό πριν το φινάλε. Στο ίδιο παιχνίδι ο ύψους 1.73μ. Χόλστον είχε σημειώσει 17 πόντους και παράλληλα είχε μοιράσει επτά τελικές πάσες. Αντίστοιχου επιπέδου ζημιά είχε προκαλέσει και ο Ζουλιάν με το δικό του νταμπλ-νταμπλ (12π., 10ασ.). Από εκείνον τον αγώνα η Ντιζόν προχώρησε μόλις σε μία αλλαγή καθώς αντικατέστησε τον Αμερικανό Μάικλ Γιανγκ με τον Λιθουανό Σαούλιος Κουλβιέτις.

Σε αντίθεση με την Ντιζόν η οποία δεν προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να συγκριθεί με την ομάδα που έπαιξε στη Γαλλία στον πρώτο γύρο λόγω των αλλαγών που έλαβαν χώρα στο ρόστερ. Γιατί τότε δεν υπήρχαν οι Μπόμπι Μπράουν, Σανόν Σόρτερ αλλά οι Τζεκουάν Λιούις, Αμάντσε Εγεκέζε. Σε αντίθεση με το ελληνικό Πρωτάθλημα όπου οι εκτός έδρας νίκες παραμένουν… απαγορευμένος καρπός για τον Δικέφαλο, στο BCL του έδωσαν ανάσες ζωής. Κι αυτό διότι, ο ΠΑΟΚ διατηρεί ελπίδες πρόκρισης λόγω των δύο εκτός έδρας νικών που σημείωσε επί των Τέλεκομ Μπον, Νεπτούνας. Παρά τις αλλαγές, ο Άνταμ Σμιθ παραμένει ο πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας στο BCL με 18.5 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ Άαρον Μπεστ και Αντουέιν Ουίγκινς προσφέρουν περί των 10.8 πόντων ανά παιχνίδι.

Οι αντίθετοι βίοι

Ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να κερδίσει γιατί, βάσει των τωρινών δεδομένων, έχει μειονέκτημα στις ισοβαθμίες. Για παράδειγμα, μπορεί να επικράτησε της Νεπτούνας την περασμένη εβδομάδα με 80-86 αλλά «κουβαλάει» την καμπούρα του και την ήττα με -22 από τους Λιθουανούς στον αγώνα του πρώτου γύρου. Η ελληνική ομάδα έχει ρεκόρ 4-6 και βρίσκεται μία θέση κάτω από τη Σζομπατέλι Φάλκο η οποία τον κέρδισε τόσο στην Ουγγαρία όσο και στη Θεσσαλονίκη, πράγμα που σημαίνει ότι στο ενδεχόμενο και αυτής της ισοβαθμίας θα είναι χαμένος. Επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση περί του αριθμού των νικών που θα πρέπει να πετύχει για να εξασφαλίσει την πρόκριση, σαφέστατα όμως είναι αναγκασμένος να κερδίσει και τα δύο εναπομείναντα εντός έδρας παιχνίδια και ταυτόχρονα να σημειώσει μία εκτός έδρας νίκη.

Τα πράγματα για την πρωτοπόρο Ντιζόν (7-3) είναι πιο απλά γιατί έχει το πλεονέκτημα στις ισοβαθμίες γιατί ήδη έχει κερδίσει από δύο φορές τις Μπρίντιζι, Νεπτούνας, έχει το πλεονέκτημα (λόγω καλύτερης διαφοράς) απέναντι στη Σζομπατέλι Φάλκο, ενώ θα υποδεχθεί στη Γαλλία την Μπεσικτάς την οποία κέρδισε με +33 στον αγώνα του πρώτου γύρου στην Τουρκία.

Τα highlights του αγώνα του πρώτου γύρου στη Γαλλία

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα