ΠΑΟΚ-Σζομπατέλι: Ένας από τους δύο θα… εκτροχιαστεί

Βασίλης Βλαχόπουλος
ΠΑΟΚ-Σζομπατέλι: Ένας από τους δύο θα… εκτροχιαστεί

bet365

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται σήμερα (17/12, 19:00) τη Σζομπατέλι Φάλκο στο «Παλατάκι» για την 9η αγωνιστική του BCL σ’ έναν αγώνα δίχως αύριο καθώς ο ηττημένος να δει τις πιθανότητες πρόκρισής του να ψαλιδίζονται…

Είναι αλήθεια ότι σε επίπεδο ιστορίας, παράδοσης αλλά και ευρωπαϊκών επιτευγμάτων τις δύο ομάδες χωρίζει απροσδιόριστη απόσταση καθώς ο μεν ΠΑΟΚ μπορεί να μη θυμίζει σε τίποτε την ομάδα του παρελθόντος συνεχίζει όμως να κουβαλά τη βαριά κληρονομιά, η δε ουγγρική ομάδα είναι μια σταχτοπούτα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθώς για πρώτη φορά αγωνίζεται σ’ αυτό το επίπεδο.

Παραμερίζοντας ωστόσο το παρελθόν και επικεντρώνοντας στο παρόν, έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με πιο σπουδαίο, την αδυναμία μακριά από την έδρα τους. Ο Δικέφαλος μπήκε σε τροχιά πρόκρισης από τη στιγμή που κέρδισε την Τέλεκομ μέσα στη Βόννη, η δε Σζομπατέλι παραμένει σε διαδικασία (απελπισμένης) αναζήτησης της πρώτης εκτός έδρας νίκης της. Ένα δεύτερο κοινό στοιχείο είναι ότι… βράζουν στο ίδιο ζουμί καθώς και οι δύο έχουν από τέσσερις νίκες, γι’ αυτό εξάλλου το παιχνίδι χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας ενόψει της συνέχειας.

Ξεκινώντας από την ουγγρική ομάδα, αξίζει τον κόπο να εστιάσει κανείς στην εκτός έδρας αποτελεσματικότητά της γιατί εκεί βρίσκεται το ζουμί της υπόθεσης. Γιατί, η Σζομπατέλι παρουσιάζεται εντελώς διαφορετική όταν αγωνίζεται μακριά από την έδρα της. Δηλαδή, η βαθμολογία «λέει» ότι δέχεται 607 πόντους σε σύνολο οκτώ αγώνων, μόνο όμως που οι 323 είναι σε τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια, δηλαδή κατά μέσο όρο 80.07. Η βαθμολογία δείχνει επίσης ότι σκοράρει 78.1 πόντους ανά αγώνα, μόνο όμως που μακριά από την Ουγγαρία περιορίζεται στους 69.5. Τούτο είναι απόρροια του χαμηλού ποσοστού της έξω από τα 6,75 καθώς το 25% είναι ουδόλως τιμητικό. Αντιθέτως στα σουτ εντός παιδιάς διατηρεί το ικανοποιητικό 50.8%, ενώ και η δημιουργία των 15.5 ασίστ στοιχειοθετεί σεβαστή επίδοση. Επίσης, υποπίπτει σε 12.5 λάθη ανά αγώνα τα οποία δεν είναι πολλά. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει την ουγγρική ομάδα μάλλον είναι τα 11 επιθετικά ριμπάουντ που έχει κατά μέσο όρο (πάντα στα εκτός έδρας παιχνίδια).

Στον ΠΑΟΚ ισχύουν άλλα δεδομένα σε ότι αφορά τη στατιστική προσέγγιση των εντός έδρας αγώνων του. Στη μία πλευρά της ζυγαριάς τοποθετούνται οι δύο πρώτοι και οι ήττες από Μπεσικτάς και Νεπτούνας και στην άλλη, οι δύο τελευταίοι με τις νίκες επί των Μπρίντιζι, Σαραγόσα. Γιατί πολύ απλά (σου) καλλιεργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο ΠΑΟΚ των πρώτων δύο αγώνων σούταρε με απελπιστικά ποσοστά ευστοχίας, δηλαδή με 43.5% στα δίποντα και 25% στα τρίποντα. Στα δύο τελευταία παιχνίδια ανέβασε τα σουτ εντός παιδιάς στο 54.5%, ενώ στο μακρινό σουτ αύξησε το ποσοστό ευστοχίας του κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 40%. Αντιθέτως, τα 16.5 λάθη κατά μέσο όρο αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα, ενώ σε επίπεδο δημιουργίας δεν έχει αλλάξει κάτι.

Πιο… οριακό για τον ΠΑΟΚ

Για την ελληνική ομάδα, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η νίκη αλλά και η κάλυψη της διαφοράς των δέκα πόντων (76-66) από την ήττα του πρώτου γύρου. Στον συγκεκριμένο αγώνα ο ΠΑΟΚ την… πάτησε από τους βασικούς πρωταγωνιστές της πορείας της Σζομπατέλι Φάλκο. Πρόκειται για τους Ρέντικ (15.7π.), Περλ (13.4π.), Φιλιποβίτι (11.8π.) οι οποίοι «τραβούν το κουπί» στην επίθεση. Ο Δικέφαλος έχει τους δικούς του ηγέτες προεξέχοντος του Άνταμ Σμιθ (16.8π.), γενικώς βασίζεται στους ξένους καθώς οι Μπεστ, Λιούις, Ουίγκινς και Νόουλς λίγο πολύ δίνουν περί των εννιά πόντων κατά μέσο όρο, έκαστος. Βασικά, για την ομάδα του Κώστα Χαραλαμπίδη το παιχνίδι έχει πιο οριακό χαρακτήρα καθώς έχει να διαχειριστεί δυσκολότερο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας.

Η Σζομπατέλι θα πατήσει στη δύναμη της έδρας της στα παιχνίδια απέναντι σε Σαραγόσα, Μπεσικτάς και Μπρίντιζι ενώ θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας της Βόννη, Νεπτούνας. Ο ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει σε Νεπτούνας, Μπρίντζι, Σαραγόσα, ενώ θα υποδεχθεί την πρωτοπόρο Ντιζόν. Το θετικό για την ελληνική ομάδα είναι ότι ενδεχομένως να βρει αδιάφορη την Τέλεκομ Βόννης στην τελευταία αγωνιστική.

Τα highlights του αγώνων των δύο ομάδων στον πρώτο γύρο:

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα