Γκαζιαντέπ: Ο Χίγκινς, ο Ντόρσεϊ και το... κατμέρ

Gazzetta team
Γκαζιαντέπ: Ο Χίγκινς, ο Ντόρσεϊ και το... κατμέρ

bet365

Το Περιστέρι winmasters υποδέχεται απόψε (11/12, 19:00) την Γκαζιαντέπ και το BCL παρουσίασε την προσεχή αντίπαλο της ομάδας των δυτικών προαστίων.

Η Γκαζιαντέπ βρίσκεται στην 6η θέση της βαθμολογίας, ακριβώς κάτω από το Περιστέρι. Εχει δύο νίκες σε 7 αγώνες. Η τελευταία νίκη που πέτυχε όμως, ήταν εναντίον της Νίζνι, με 79-76, μία από τις πληρέστερες ομάδες του ομίλου

Η ομάδα του Νέναντ Μάρκοβιτς σκοράρει 72.9 πόντους σε κάθε ματς και η επίθεσή της είναι η δεύτερη χειρότερη στο BCL. Μόνο η Μπάμπεργκ πετυχαίνει λιγότερους (71.1). Στην άμυνά της δέχεται 75.7 πόντους, που τη φέρνει στη μέση της σχετικής λίστας. Εκτελεί με 41.3% στα σουτ εντός παιδιάς, το 5ο χειρότερο από όλες τις ομάδες του BCL, έχοντας 32% τα τρίποντα.

Στο τούρκικο πρωτάθλημα η Γκαζιαντέπ είναι στην 8η θέση με ρεκόρ 5-6, όμως οι τρεις από τις πέντε νίκες της είναι συνεχόμενες (2 εντός, μία εκτός. Από κει και πέρα, ο Κροάτης Ιβάβ Μπούβα ειναι 9ος σκόρερ της διοργάνωσης με 18π.μ.ο., ο οποίος είναι και ο μοναδικός σέντερ στην δεκάδα του BCL. Επίσης, ο Κροάτης σέντερ είναι 6ος στο efficiency με 19. Παρά το γεγονός ότι ο Τζαμέλ Χάγκινς έκανε μία πολυ καλή σεζόν, κόπηκε από την Γκαζιάντεπ, ενώ απών θα είναι και ο Γουντ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Γκαζιάντεπ είναι μία ομάδα απόλυτα σεταρισμένη με μεγάλο playbook στην επίθεση και αρκετές επιλογές.

Στηρίζεται πάρα πολύ στις διεισδύσεις και τα μακρινά σουτ τα οποία επιδιώκει με τον τρόπο που παίζει. Στο παιχνίδι της υπάρχουν πολλά πικ εν ρολ με τον Βασιλιάουσκας και τον Ριτς, ωστόσο η απώλεια του Γουντ στερεί από την Γκαζιάντεπ κάποιες επιλογές.

Ο Ριτς είναι σούπερ δημιουργικός δεδομένου ότι παίζει κυρίως για να φτιάξει φάσεις κυρίως στον εαυτό του (εξ’ου και οι λιγοστές ασίστ, αλλά μαζί με τον Βασιλιάουσκας είναι οι παίκτες που γρέχουν τα plays. O Μπούβα και o Γέλοβατς μπορούν να υποστηρίξουν τόσο τις πικ εν ρολ, όσο και τις πικ εν ποπ συνεργασίες, με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Στόχος της Γκαζιάντεπ είναι να ανοίξει το γήπεδο με πλευρικά πικ εν ρολ, να μαζέψει βοήθεια και να διαχωρίσει το γήπεδο σε ξεκάθαρη δυνατή και αδύνατη πλευρά, για να αποφύγουν τις πολλές βοήθειες και να υπάρξουν μεγάλες αποστάσεις. Είναι μία ομάδα που έχει πειθαρχία και τρέχει τα παιχνίδια της μέχρι το τέλος τους. Προέρχεται από ένα πολύ δύσκολο δεκαήμερο με πολλές απουσίες στην προπόνηση λόγω ασθενειών.

ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Είναι ένας οργανισμός μόλις 12 ετών, αλλά η Γκαζιαντέπ, σε αυτή τη διαδρομή γεννήθηκε δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 2007. Η δεύτερη το 2018. Στον πρώτο γύρο έκανε τρεις νίκες σε 15 αγώνες. Εμοιαζε καταδικασμένη. Εντελώς. Στο δεύτερο γύρο έδωσε τον νυν υπέρ πάντων αγώνα. Προστάτευε όσο μπορούσε την έδρα της, αλλά ο θλιβερός πρώτος γύρος την ακολουθούσε παντού. Τρεις νίκες, σε 15 αγώνες. Στην προτελευταία στροφή πριν τη λήξη του πρωταθλήματος το πρόγραμμα έλεγε: Εφές εκτός Νταρουσάφακα εκτός! Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη. Ηταν η χρονιά που η Νταρού είχε κατακτήσει το Eurocup. “Αν δεν έχουμε σωθεί μέχρι να φτάσουμε σε αυτά τα ματς, δε θα τα καταφέρουμε” σκέφτονταν οι φίλοι της.

Ο αγώνας ήταν υπέρ πάντων. Αντίπαλος της Γκαζιάντεπ ήταν η Μπελεντίγιε, που είχε υπέρ της και το goal average… Οπως ήταν αναμενόμενο, η Γκαζιάντεπ ηττήθηκε από την Εφές. Στην τελευταία αγωνιστική, χρειαζόταν νίκη εκτός έδρας επί της Νταρού και ήττα εντός έδρας της Μπελεντίγιε από την (2η στη βαθμολογία) Τόφας. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα την έστελνε στην Α2 κατηγορία. Το παιχνίδι κρινόταν στην κόψη του ξυραφιού. Η Μπελεντίγιε έχανε από την Τόφας. Αρα ήταν στο χέρι της. Μα κοντρα στην Νταρού; Που στο ματς του πρώτου γύρου είχε νικήσει με 33 πόντους; Κι όμως. Παρά τους 26 πόντους του Γουίλ Κάμινγκς, η Γκαζιαντέπ κατάφερε κάτι που έμοιαζε με θαύμα. Το τελικό 83-77 και η ήττα ταυτόχρονα, της Μπελεντίγιε από την Τόφας, έφερε παίκτες και προπονητές της Γκαζιαντέπ στο κέντρο του γηπέδου να κλαίνε σαν μικρά παιδιά. Μέχρι σήμερα, η πιο αξέχαστη στιγμή στην μικρή ιστορία της Γκαζιάντεπ.

Ο ΣΤΑΡ - ΝΤΡΟΥ ΚΡΟΦΟΡΝΤ

Αν παρακολουθείς ΝΒΑ πολύ στενά, μπορεί να σου προκληθεί μία σύγχυση. Ντάνι. Οχι Τζόι. Ντάνι Κρόφορντ. Είναι ο μελαχροινός κύριος, συνεπώνυμος με την πιο “βιβλική” διαιτητολη μορφή στην ιστορία του ΝΒΑ, που διευθύνει τα τελευταία 30 χρόνια αγώνες του καλύτερου πρωταθλήματος σοτν κόσμο. Αλλά είπαμε: Ντάνι, όχι Τζόι. Ο Ντάνι Κρόφορντ, είναι ο πατέρας του Ντρου. Και μάλλον ο βασικός λόγος που ο υιός Κρόφορντ, αποφάσισε από πολυ νωρίς τι θέλει να κάνεις τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του. “Αποφοίτησα από το Νορθγουέστερν γιατί έχει υψηλό αθλητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Ετσι, μέχρι να ασχοληθώ με τα οικονομικά όταν τελειώσω την περιπέτειά μου το μπάσκετ, θα προσπαθήσω να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα”. Πέρσι αναδείχτηκε MVP του ιταλικού πρωταθλήματος με την Κρεμόνα.

Οι προσωπικοί τίτλοι ήταν το φόρτε του ανέκαθεν, αλλά υπαρχει κάτι που δεν έχει καταφέρει ακόμα… “Εσύ ένας παίκτης που ανήκει στο ΝΒΑ ξεκάθαρα”. Ηταν οι λέξεις που βγήκαν από τα χείλη του Ντουέιν Κέσι, προπονητή των Ράπτορς πριν λίγα χρόνια. Το εννοούσε. Αλλά ήθελε να τον στείλει στην G League. Ο Ντρου δεν ήθελε να το ξανακάνει. Εξάλλου στην Ευρώπη περνάει καλά. Και περιμένει την ημέρα που θα βρεθεί ο προπονητής που θα πει αυτές τις λέξεις και θα τις εννοεί. “Ηθελα τόσο πολύ να τον παρακολουθώ στα παιχνίδια του όταν ήταν νέος, αλλά δε μπορούσα λόγω των ταξιδιών. Και γαμώτο, αυτός ο καιρός δε γυρνάει πίσω” είπε μία μέρα ο Ντάνι για τον γιο του. “Τον αγαπώ για όσα έχει κανει. Χωρίς αυτόν δε θα ήμουν τίποτα, ουτε θα είχα ευκαιρία να μπαίνω στα παρκέ και να κάνου σουτάκια με τον Λεμπρόν Τζέιμς” απάντησε κάποια στιγμή ο Ντρου. Ομορφη οικογένεια.

Ο ΘΡΥΛΟΣ - ΚΟΡΙ ΧΙΓΚΙΝΣ

Η Γκαζιαντέπ ήταν η τελευταία στάση, πριν η πορεία του προς την καταξίωση λάβει τροχιά διαστημικού πυραύλου. Στην πραγματικότητα η τούρκικη ομάδα ήταν η δεύτερη ευρωπαϊκή της καριέρας του, μετά την Τρίουμφ Λιιουμπέρτσι. Τα περισσότερα για την καριέρα του Κόρι Χίγκινς, νυν παίκτη της Μπαρτσελόνα είναι γνωστά και κυρίως το γεγονός ότι ο πατέρας του, Ροντ (πρωην παίκτης του Ολυμπιακού) έχει αδελφική σχέση με τον Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος είναι νονός του Κόρι. Η Γκαζιαντέπ ουσιαστικά ήταν ο προθάλαμός του για τα μεγάλα σαλόνια. Η Γκαζιαντέπ έχει ιστορία 12 ετών, καθώς ιδρύθηκε το 2007. Και μέχρι σήμερα ο Κόρι Χίγκινς είναι ο σπουδαιότερος παίκτης που έχει φορέσει τη φανέλα της.

FACTS

Το Περιστέρι δεν έχει πετύχει δύο συνεχόμενες εντός έδρας νίκες μέχρι σήμερα στο BCL.

Η Γκαζιαντέπ έχει χάσει τα δύο τελευταία ματς που έπαιξε με ελληνική ομάδα, αλλά νίκησε στο μοναδικό παιχνίδι που έδωσε στην Ελλάδα, κόντρα στον ΠΑΟΚ (82-85) στο BCL

H Γκαζιαντέπ έχει χάσει τα 8 από τα 11 ματς που έχει δώσει εκτός έδρας στην ιστορία της στο BCL.

Οι αντιπαλοι του Περιστερίου έχουν 23.4 εύστοχα σουτ εντός παιδιά ανά ματς, επίδοση που είναι η χαμηλότερη από κάθε άλλη ομάδα του BCL. Αμυντικός έπαινος για την ομάδα του Περιστερίου.

Οι 4.4 τάπες των παικτών του Περιστερίου είναι η μεγαλύτερη επίδοση στο BCL μαζί με τη Χάποελ Ιερ.

Οι παίκτες της Γκαζιάντεπ που έρχονται από τον πάγκο σκοράρουν τους λιγότερους πόντους από κάθε άλλη στο BCL.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τόσο το Περιστέρι, όσο και η Γκαζιάντεπ, δεν είναι ομάδες που περιμένουν ότι θα πάρουν πολλούς πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Η ελληνική ομάδα καταφέρνει 10.1 πόντους και οι Τούρκοι 9.4π. Σε αντίθεση με την Γκαζιάντεπ, που παίρνει μόλις 9 πόντους από δεύτερη ευκαιρία, το Περιστέρι προσθέτει στο σακούλι του 13.4, ενώ παρά το γεγονός ότι ο Μπούβα είναι ένας από τους καλύτερους ψηλούς σκόρερ στο BCL, oι Τούρκοι έχουν 28.3 πόντους από το ζωγραφιστό, έναντι 30.6 του Περιστερίου.

Οι δύο ομάδες μοιράζουν σχεδόν ίδιο αριθμό ασίστ (17 το Περιστέρι, 16 η Γκαζιάντεπ), ενώ στα ποσοστά εντός παιδιάς δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, καθώς οι δύο ομάδες σουτάρουν με παρόμοια στατιστικά. Το Περιστέρι έχει συνολικά δύο ριμπάουντ περισσότερα από την Γκαζιάντεπ (38-36), που προκύπτει από τα αμυντικά ριμπάουντ, κι όχι από τα επιθετεικά όπου υπάρχουν απόλυτη ισορροπία.

10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Οταν ακούν Γκαζιαντέπ οι Τούρκοι, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό τους, εκτός από την ομάδα, φυσικά, είναι το …κατμέρ και ο Τζόι Ντόρσι

Κατμέρ είναι ένα γλυκό, τοπική συνταγή, που μοιάζει με μπακλαβά, αλλά με γέμιση τυριού τσένταρ που σερβίρεται ζεστό. Ο Τζόι Ντόρσι, έπαιξε στην Γκαζιάντεπ αμέσως μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό.

Εμεινε εκεί ένα χρόνο πριν πάει στην Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια επιστρέψει στο ΝΒΑ. Οι Τούρκοι φίλαθλοι λοιπόν, θυμούνται τον Ντόρσι,να επιστρέφει στην πόλη για κάποιες μέρες μόνο και μόνο για να φάει κατμέρ.

Οι άνθρωποι της ομάδας λοιπόν, θυμούνται χαρακτηριστικά τον Ντόρσι να να τους τηλεφωνεί και να τους πληροφορεί ότι: “Ερχομαι μέσω Νέας Υόρκης στην Κωνσταντινούπολη. Θα μείνω μία εβδομάδα. Ετοιμάστε μου κατμέρ”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μάρτυρες που τον έχουν δει να τρώει ένα ολόκληρο ταψί από το συγκεκριμένο γλυκό.

Ο Μπορίς Ντάι είναι ο τζένεραλ μάνατζερ της Γκαζιάντεπ. Στην Ευρώπη έχει τη φήμη του εξαιρετικού recruiter που βρίσκει πολύ καλούς παίκτες φθηνές τιμές. Ενα από τα πιο χαρακτηστικά παραδείγματα είναι του Κόρι Χίγκινς

Η πιο πρόσφατη ανακάλυψή του είναι ο Τζεκίρι που κάνει εξαιρετική σεζόν φέτος με την Βιλερμπάν στην Ευρωλίγκα.

Ο Ερντέν Εγιούζ, ο αρχηγός της Γκαζιάντεπ μέχρι πρότινος, πλέον ανήκει στο τεχνικό τιμ της ομάδας και εργάζεται ως στατιστικολόγος. Μάλιστα στο γυμνάσιο, στο σχολείο δηλαδή, ήταν συμπαίκτης στην ίδια ομάδα με τον Χέντο Τούρκογλου.

Ο Στέφανος Δέδας εργάστηκε στην Γκαζιαντέπ για τέσσερα χρόνια. Τα πρώτα δύο ως ασίσταντ κόουτς του Γιούρι Ζντοβτς και στη συνέχεια ως πρώτος προπονητής από το 2015 μέχρι το 2017.

Ο Ιβάν Μπούβα, ξεκίνησε τη σεζόν στην Μονακό, αλλά μετά από δύο μήνες έφυγε με προορισμό την Τουρκία και την Γκαζιάντεπ.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα