Μπεσικτάς-ΠΑΟΚ: Η μεγάλη ευκαιρία του Δικέφαλου

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μπεσικτάς-ΠΑΟΚ: Η μεγάλη ευκαιρία του Δικέφαλου

bet365

Στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου του BCL ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει (10/12, 19:00) εκτός έδρας την Μπεσικτάς και το gazzetta.gr καταθέτει τα δεδομένα και εξηγεί γιατί αυτό το παιχνίδι είναι οριακό και για τις δύο ομάδες.

Αν υπήρχε (έστω άτυπα) ο τίτλος της μεγαλύτερης απογοήτευσης του φετινού BCL, προφανώς θα αποδίδονταν στην Μπεσικτάς. Γιατί ελάχιστοι περίμεναν ότι στο τέλος του πρώτου γύρου της κανονικής διάρκειας θα ήταν στην τελευταία θέση του ομίλου και κυρίως, θα εμφανιζόταν (και στατιστικά) ως μία από τις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης. Είναι ζήτημα προς διερεύνηση καθώς δεν συνάδει με την ποιότητα των παικτών της, ειδικά αυτών που απαρτίζουν την περιφερειακή γραμμή. Ως επιχείρημα υπεράσπισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο τραυματισμός του (δις Πρωταθλητή ΝΒΑ) Τζέιμς Μακαντού καθώς δεν υφίσταται άξιος αντικαταστάτης, αλλά και παρόντος του Αμερικανού, η Μπεσικτάς παρουσίαζε την ίδια προβληματική εικόνα. Για την ακρίβεια, μετά την πρεμιέρα και τη νίκη στο PAOK SPORTS ARENA με 60-69, η εικόνα της είναι απογοητευτική.

Στο μπάσκετ, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, προσεγγίζουν την αλήθεια κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και λένε ότι η Μπεσικτάς βρίσκεται στη 12η θέση της βαθμολογίας του τουρκικού Πρωταθλήματος, προέρχεται από βαριά ήττα από την Νταρουσάφακα, ενώ στο BCL έχει την 5η χειρότερη επίθεση στη διοργάνωση με 73.6 πόντους κατά μέσο όρο. Είναι ομάδα η οποία δυσκολεύεται να μαζέψει ριμπάουντ, κυρίως μετά τον τραυματισμό του Μακαντού ο οποίος μάζευε περί των 9.5 ανά αγώνα, ο οποίος δεν θα αγωνιστεί ούτε κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Λόγω της αδύναμης φροντ λάιν, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς εναποθέτει τις ελπίδες του στην περιφερειακή γραμμή αλλά μέχρι στιγμής τον δικαιώνει μόνο ο Σακίλ Μακίσικ με τους 16.7 πόντους που έχει κατά μέσο όρο. Ο Τόντρικ Γκότσερ δεν χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, σκοράρει 10.6 πόντους ανά αγώνα, παραμένει όμως «κίνδυνος-θάνατος» έξω από τη γραμμή του τρίποντου με το 46.8%, ενώ η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι ο Τζόρνταν Θιόντορ. Ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ έχει 7.4 πόντους και πέντε ασίστ ανά αγώνα. Εν ολίγοις, αν οι τρεις Αμερικανοί εμφανιστούν αποτελεσματικοί, τότε η Μπεσικτάς λειτουργεί έτσι όπως την έχει φανταστεί ο προπονητής της. Αν όχι, δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Κι επειδή αυτό έχει συμβεί πολλές φορές, γι’ αυτόν τον λόγο ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δέχεται πολύ έντονη κριτική για την ομάδα που δημιούργησε.

Μετά τον αγώνα του πρώτου γύρου, στον ΠΑΟΚ προφανώς δεν περίμεναν ότι στην αφετηρία του δεύτερου, θα είχαν μια νίκη παραπάνω από τους Τούρκους. Πολύ λογικά, η Μπεσικτάς είχε χαρακτηριστεί ως το ακλόνητο φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης, μόνο που στον σημερινό αγώνα, αυτή έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη νίκη. Σε επίπεδο ψυχολογίας, η ελληνική ομάδα προφανώς δικαιολογείται να αισθάνεται καλύτερα γιατί μετρά τρεις συνεχόμενες νίκες, αυτές την έβαλαν σε τροχιά πρόκρισης στην επόμενη φάση κι αν βγει νικήτρια από το σημερινό παιχνίδι, αυτομάτως θα αποκτήσει σοβαρές πιθανότητες. Εξάλλου, το έχει ξανακάνει…

Κατά διαβολική σύμπτωση ήταν και πάλι Δεκέμβριος, όταν ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την Μπεσικτάς στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας να διαχειριστεί τον τίτλο του απόλυτου αουτσάιντερ. Τότε (2/12/2015), ο Ουίλιαμ Χάτσερ ήταν «καυτός», πέτυχε και το κρίσιμο καλάθι και ο Δικέφαλος επικράτησε με 73-75 σε μία από τις νίκες highlights των τελευταίων χρόνων. Τα άλμα βελτίωσης της ελληνικής ομάδας σε συνδυασμό με τη φθίνουσα πορεία των Τούρκων, ασφαλώς καλλιεργεί συνθήκες για την επανάληψη της ιστορίας. Η Μπεσικτάς έχει αγωνιστικά προβλήματα και της τα έδειξε με τον πλέον άγριο τρόπο η Ντιζόν, στην προηγούμενη αγωνιστική, όταν πέρασε από την Κωνσταντινούπολη με το εμφατικό 65-98!

Στους τελευταίους τρεις αγώνες, ο ΠΑΟΚ απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη διοργάνωση, κυρίως αν ο Άνταμ Σμιθ δώσει συνέχεια στο προσωπικό ρεσιτάλ του. Ο Αμερικανός έχει 26.6 πόντους κατά μέσο όρο στον ίδιο αριθμό αγώνων, είναι ο πρωταγωνιστής για την ομάδα του Κώστα Χαραλαμπίδη, έχει όμως και άξιους συμπαραστάτες. Ο Άαρον Μπεστ προσφέρει 16.9 πόντους κατά μέσο όρο στους τελευταίους τρεις αγώνες και τον ακολουθεί ο Τζεκούαν Λιούις με 16.8!

Οι αριθμοί και οι πρωταγωνιστές δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια μάχη μεταξύ των περιφερειακών γραμμών των δύο ομάδων καθώς αμφότερες βασίζονται στην παραγωγικότητα των «κοντών». Για τον ΠΑΟΚ υπάρχει κι ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο, τούτο σχετίζεται με την αποτελεσματικότητά του στο μακρινό σουτ. Δεν την είχε, την απέκτησε όμως στα τελευταία δύο παιχνίδια με το ποσοστό του 52.6% στο τρίποντο και συνολικά 27/51 προσπάθειες.

Κλείνοντας με τα δεδομένα του ομίλου, σε περίπτωση νίκης ο ΠΑΟΚ θα θέσει σοβαρή υποψηφιότητα πρόκρισης και κυρίως θα αποδείξει ότι… μπορεί. Η δε Μπεσικτάς μάλλον θα ρίξει το βάρος στο τουρκικό Πρωτάθλημα για να βελτιώσει τη θέση της καθώς θα παραμείνει στις δύο νίκες και με ελάχιστες πιθανότητες ανατροπής της εις βάρος της κατάστασης. Η ελληνική ομάδα απέχει δύο νίκες από την πρωτοπόρο Ντιζόν η οποία έχει δυσκολότερο πρόγραμμα στον δεύτερο γύρο, έχει αποκτήσει πλεονέκτημα απέναντι στην Τέλεκομ Μπον (λόγω της νίκης στη Γερμανία) κι ας υπολείπεται μίας νίκης, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να οριστεί συγκεκριμένος αριθμός νικών ο οποίος θα την οδηγήσει στην επόμενη φάση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα