Ορτέζ - ΑΕΚ: Κόντρα σε κούραση και... προγνωστικά

Κάτια Πετροπούλου
Ορτέζ - ΑΕΚ: Κόντρα σε κούραση και... προγνωστικά

bet365

Η ΑΕΚ δεν έχει να τα «βάλει» μόνο με την Πο Λακ Ορτέζ (10/12, 21:30) στην 8η αγωνιστική του Basketball Champions League, αλλά κυρίως με τον ίδιο της τον εαυτό, μετά την 15ωρη ταλαιπωρία που τράβηξε, για να φτάσει στη γαλλική πόλη.

Οι δύο τελευταίες ημέρες για την αποστολή της ΑΕΚ ήταν ένα... μαρτύριο, καθώς όχι μόνο έφτασε πολύ καθυστερημένα στον προορισμό της, λόγω απεργίας στη Γαλλία, αλλά έχασε και πράγματα με βασικό εξοπλισμό.

Αφού κάποιες - και όχι όλες - από τις χαμένες αποσκευές βρήκαν το δρόμο για το Πο (παπούτσια και ρουχισμός που ήταν απαραίτητα) το απόγευμα της Δευτέρας (09/12), ο Ηλίας Παπαθεοδώρου προπόνησε την ομάδα του το βράδυ στο «Palais des Sports de Pau», χωρίς να έχει άλλα απρόοπτα.

Οι «κιτρινόμαυροι» καλούνται τώρα να αφήσουν πίσω τους όλη αυτή την ταλαιπωρία και να δείξουν ότι το μυαλό είναι πιο ισχυρό από το σώμα, στην αναμέτρηση της 8ης αγωνιστικής του BCL με την γαλλική ομάδα (10/12, 21:30), και να πάνε κόντρα στα προγνωστικά.

Η Πο Λακ Ορτέζ μπορεί να μην έχει καλή πορεία μέχρι στιγμής, αφού είναι στην τελευταία θέση του Β' Ομίλου με ρεκόρ 2-5, ωστόσο οι δύο νίκες που έκανε ήταν κόντρα στα φαβορί (Χάποελ Ιερουσαλήμ και Μπούργος), ενώ είναι και αλλαγμένη σε σχέση με το ματς του πρώτου γύρου.

Η ομάδα του Λορέν Βιλά ενισχύθηκε με την απόκτηση των Τζάστιν Ντέτμον (γνωστός από τις θητείες του σε Σπερς, Ράπτορς, Μάβερικς, Αρμάνι Μιλάνο, Ζαλγκίρις και Γαλατάσαραϊ), Eκένε Ιμπέκουε και Ουσμάν Ντρέιμ. Ο πρώτος αντικατέστησε τον Ματ Μπόμπλεϊ, ο δεύτερος τον τραυματία Νικολά Ντε Γιονγκ και ο τρίτος - που λογικά δεν θα αγωνιστεί κόντρα στην ΑΕΚ, αφού έφτασε στο Πο την Κυριακή (08/12) - τον επίσης τραυματία Τσέικ Μποντζ.

Ο Τάιρους ΜακΓκι παραμένει σταθερή αξία για την Ορτέζ και μετρά 11.4 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ σε 7 παιχνίδια. Σημαντικές βοήθειες προσφέρουν επίσης οι Τράβις Λέσλι (9.2π., 6.2ρ., 3.0ασ., 1.2κλ.) και Πετρ Κορνελί (7.1π., 5.1ρ.).

Στο πρώτο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ είχε επικρατήσει με 102-82 (15/31τρ.), έχοντας για κορυφαίους τους Κιθ Λάνγκφορντ (27π.), Γιόνας Ματσιούλις (17π.), Χάουαρντ Σαντ-Ρος (15π., 6ασ.) και Λίνο Χρυσικόπουλο (15π.).

Η Ορτέζ έχει την 15η καλύτερη επίθεση στο BCL (78.9π.) και την 5η χειρότερη άμυνα (87.1π.). Είναι 30η στα ριμπάουντ (32.7) και 25η στις ασίστ (16.1).

Στο γαλλικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην 15η θέση (4-9) και προέρχεται από μια βαριά ήττα (101-75) με αντίπαλο τη Μονακό.

ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟ ΛΑΚ ΟΡΤΕΖ

- Η ιστορία και το όνομα της Ορτέζ έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το παραδοσιακό όνομά της Ορτέζ από το 1931 είναι Elan Bearnais. Η λέξη Elan μεταφράζεται σε «ενέργεια» και «στυλ», όταν κάποιος προσπαθεί να κάνει κάτι.

- Bearnais είναι η περιοχή από την οποία προέρχεται η Ορτέζ, η οποία στην πραγματικότητα δεν έχει πια καμία σχέση με την ομώνυμη πόλη. Η περιοχή Bearnais συνορεύει δυτικά με την γαλλική χώρα των Βάσκων.

- Το πλήρες όνομα της Ορτέζ είναι Elan Bearnais Pau-Lacq-Ortez. Πο, ονομάζεται η πρωτεύουσα της περιοχής Pyrenees-Altantique, μία πόλη 80 χιλιάδων κατοίκων, όπου είναι χτισμένο το γήπεδο της Ορτέζ, χωρητικότητας 7.707 θεατών.

- Η απόσταση μεταξύ Πο και Ορτέζ είναι 44 χιλιόμετρα. Ακριβώς στη μέση της απόστασης υπάρχει ένα χωριό 800 κατοίκων, το Λακ, που από το 2008 είναι χρηματοδότης του σχήματος και μπήκε επίσης στο όνομα της ομάδας.

- Ορτέζ είναι μία πολύ μικρή πόλη 10 χιλιάδων κατοίκων, όπου ιδρύθηκε η Elan Bearnais (το 1931), από κάποιους κληρικούς, που το 1908 αποφάσισαν να ιδρύσουν το «Orthez Sport Club», για να φέρει τους νέους πιο κοντά στα σπορ.

- Συνολικά ο πληθυσμός και των τριών πόλεων είναι 90.000 κάτοικοι. Το 1989, μετά την κατάκτηση των δύο σερί τίτλων (1986-87) αναγνωρίστηκε η ανάγκη να φύγει από το... χωριουδάκι του Ορτέζ και να μετακινηθεί σε μία πιο μεγάλη πόλη. Έτσι, έγινε η συνεργασία με το Πο.

- Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δουμά, από την ευρύτερη περιοχή της Bearn ήταν η καταγωγή του Ντ’Αρτανιάν από τους Τρεις Σωματοφύλακες.

- Είναι εκπληκτικό πως μία πόλη 10.000 κατοίκων κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, κατακτώντας το Κύπελλο Κόρατς τη σεζόν 1984 και 9 Πρωταθλήματα Γαλλίας, τα περισσότερα μετά τη Λιμόζ και τη Βιλερμπάν.

- Η μεγαλύτερη αντιπαλότητα της Ορτέζ είναι με τη Λιμόζ. Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν 18 τίτλους σε αυτά τα 21 χρόνια και πολλά ματς κατέληξαν σε συμπλοκές.

- Τα χρώματά της έχουν φορέσει δεκάδες παίκτες που έκαναν τεράστια καριέρα στο μπάσκετ: Ντιό, τα αδέλφια Πιετρούς, ο Ριγκόντο, τα αδέλφια Γκαντού (ο Ντιντιέ είναι πλέον γενικός διευθυντής της ομάδας), ο Ερτέλ, ο Οκομπό και άλλοι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα