Πρεμιέρα στην Ευρώπη για το Περιστέρι κοντά στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας!

Πρεμιέρα στην Ευρώπη για το Περιστέρι κοντά στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας!

Πρεμιέρα στην Ευρώπη για το Περιστέρι κοντά στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας!

bet365

Το Περιστέρι winmasters επιστρέφει απόψε (15/10, 19:00) σε ευρωπαϊκή διοργάνωση έπειτα από 15 χρόνια και το gazzetta.gr παρουσιάζει την Γκαζιαντέπ που υποδέχεται την ομάδα των δυτικών προαστίων στην πρεμιέρα του Basketball Champions League και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η τελευταία παρουσία των «κυανοκίτρινων» στην Ευρώπη σημειώθηκε τη σεζόν 2003-04 στο FIBA Europe League (σ.σ. μετέπειτα EuroChallenge), ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους στο Group B εκείνης της διοργάνωσης με ρεκόρ 5-7. Μάλιστα, η ήττα από την Άνβιλ με 80-75 στην Πολωνία ήταν το μέχρι πρότινος τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Περιστερίου winmasters που απόψε κάνει comeback κόντρα στην τουρκική Γκαζιαντέπ έπειτα από 5.733 μέρες, ήτοι από τις 3 Φεβρουαρίου 2004! Η ομάδα του Ηλία Ζούρου επέστρεψε πέρσι στα ημιτελικά της Basket League έπειτα από 16 χρόνια και φέτος καλείται να διατηρήσει τον πήχη στο πιο υψηλό επίπεδο, συνδυάζοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις της εντός συνόρων με τους αγώνες στο BCL, αρχής γενομένης με την αποψινή αναμέτρηση κόντρα σε έναν... παλιό γνώριμο.

Στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο Νέναντ Μάρκοβιτς, ο οποίος αγωνίστηκε στο παρελθόν στον Πανιώνιο (2001-02, 2003-04) και τον Ολυμπιακό (2002-03). Ο 51χρονος Βόσνιος προπονητής έχει κοουτσάρει τον Πανιώνιο (2007-08, 2009-10) και τον ΚΑΟΔ (2013-14) ενώ από το 2017 εργάζεται στην Γκαζιαντέπ, την ομάδα που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας κι αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη στη χώρα! Πέρσι μάλιστα οδήγησε την οδήγησε στα playoffs του τουρκικού πρωταθλήματος κι εν συνεχεία οι δυο πλευρές επέκτειναν τη συνεργασία τους για τα επόμενα 1+1 χρόνια. Η Γκαζιαντέπ είναι η τρίτη ομάδα του Νέναντ Μάρκοβιτς στην Τουρκία έπειτα από την Τράμπζονσπορ (2014-16) και την Καρσίγιακα (2016-17) ενώ στο βιογραφικό του δεσπόζει η κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με την Τενερίφη, το 2017.

Η Γκαζιαντέπ ιδρύθηκε το 2007. Έπειτα από τέσσερα χρόνια, προβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία του τουρκικού μπάσκετ ενώ από το 2011-12 συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία (TBL). Η αποχώρηση του μεγάλου χορηγού Royal Halı που δραστηριοποιείται στον χώρο των χαλιών είχε ως επακόλουθο η ομάδα να αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες ωστόσο κατάφερε να... επιβιώσει και να διατηρηθεί σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Πέρσι τερμάτισε στην 6η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 17-11 εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση όμως αποκλείστηκε στα προημιτελικά με 2-1 νίκες από τη Γαλατάσαραϊ. Έδρα της είναι το Karataş Şahinbey Sport Hall χωρητικότητας 6.400 θέσεων και χρώματα της ομάδας είναι το κόκκινο και το μαύρο.

Στην τουρκική ομάδα εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ο Στέφανος Δέδας, δυο ως βοηθός (2013-15) και δυο ως πρώτος προπονητής (2015-17). Σε παλαιότερη συνέντευξη του στο gazzetta.gr, ο 37χρονος Έλληνας κόουτς περιέγραψε την κατάσταση σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή που βρίσκεται μεν μακριά από την Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα, όμως είναι κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας της Συρίας που πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων!

«Όταν ήλθαμε εδώ, το 2013, δεν υπήρχαν τέτοιες εντάσεις. Πλέον είμαστε πιο προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας. Αποφεύγουμε, για παράδειγμα, τις συγκεντρώσεις όπου μαζεύεται πολύς κόσμος. Περνάμε καλά, είμαστε άνετα και δεν υπάρχει φόβος γιατί κινούμαστε σε μέρη που, θεωρητικά, δεν αποτελούν στόχο. Πριν από κάθε έξοδό μας, προσπαθούμε να αναλύσουμε τη λογική των χτυπημάτων! Αν υπάρχει λογική... Υπάρχει ένα είδος στρατηγικής! Ποια μέρα πρέπει να βγεις, που να πας και τι να αποφύγεις, με βάση ό,τι έχει προηγηθεί: Χτυπήματα σε αστυνομία, στρατό και δημόσια κτίρια. Επιθέσεις σε συγκεντρώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις που ταυτίζονται με Κούρδους κλπ. Γενικώς, έχουμε συνηθίσει».

Από 'κει και πέρα, στο ρόστερ της Γκαζιαντέπ ξεχωρίζουν ο 28χρονος Αμερικανός σέντερ Τζαμέλ Χάγκινς που αγωνίστηκε στο παρελθόν στον Κολοσσό Ρόδου (2014-15) και τον Άρη (2015-16) και ο 30χρονος Σέρβος πάουερ φόργουορντ Στέφαν Γέλοβατς, με θητεία μεταξύ άλλων στη Λιέτουβος Ρίτας με την οποία έπαιξε στην EuroLeague το 2013-14, τη Σαραγόσα, τη Νίζνι και την Μπάμπεργκ. Στον τελευταίο της αγώνα πριν από την πρεμιέρα του BCL με το Περιστέρι, η Γκαζιαντέπ ηττήθηκε εντός έδρας από την Τόφας του Ματ Λοτζέσκι με σκορ 69-81 και έπεσε στο 1-2 στην κατάταξη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα