ΑΕΚ - Μπάμπεργκ: Η μεγάλη «σύγκρουση» με φόντο το Final 4! (pics & vids)

ΑΕΚ - Μπάμπεργκ: Η μεγάλη «σύγκρουση» με φόντο το Final 4! (pics & vids)

bet365

ΑΕΚ και Μπάμπεργκ δίνουν το τρίτο τους «ραντεβού» τη φετινή σεζόν στη Γερμανία (27/03, 21:00, NS1), αυτή τη φορά για τα προημιτελικά του Basketball Champions League, με τον νικητή να έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο Final 4. Το gazzetta.gr αναλύει...

Και πως τα έφερε έτσι ο καιρός, που μετά τη φάση των ομίλων, η κάτοχος του θεσμού και η Κυπελλούχος Γερμανίας συναντιούνται και πάλι.

Αυτή τη φορά, όμως, σε διαφορετική συνθήκη, αφού ο... θάνατος της μιας είναι η ζωή της άλλης. ΑΕΚ και Μπάμπεργκ θα αναμετρηθούν για το πρώτο μέρος των «8» του BCL στην «Brose Arena» (27/03, 21:00) και θέλουν να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα, για να βρεθούν πιο κοντά στο Final 4.

Κι αν τα δυο «καυτά» ονόματα της φετινής διοργάνωσης μοιράστηκαν τις νίκες στη φάση των ομίλων (93-86, 77-73), τώρα τα ψέματα έχουν τελειώσει: ο καλύτερος πρέπει να - και θα - κερδίσει.

Το gazzetta.gr κάνει ένα μικρό rewind στην πορεία τους στο θεσμό και καταγράφει τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Η πορεία

Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ έχει διανύσει μια καταπληκτική πορεία μέχρι στιγμής. Τερμάτισε στην 1η θέση του Γ' Ομίλου (12-2), τρέχοντας ένα φοβερό σερί 8 νικών και κάνοντας αξιομνημόνευτη εμφάνιση στην έδρα της Χάποελ Ιερουσαλήμ (70-83). Πέρασε άνετη και... ωραία στους «16» κι εκεί επικράτησε του ΠΑΟΚ στον ελληνικό εμφύλιο, έχοντας την διαφορά ασφαλείας από το ματς της Θεσσαλονίκης (75-84, 62-63).

Από την άλλη, η Μπάμπεργκ άρχισε λίγο... ανορθόδοξα. Είχε ρεκόρ 3-3 στα πρώτα έξι ματς, ακολούθησαν τέσσερις σερί νίκες, για να έρθει η συντριβή στη Λιετκαμπέλις (84-67). Κατάφερε, όμως, να τερματίσει 3η στον Γ' Όμιλο (9-5) και στην συνέχεια να ξεπεράσει το εμπόδιο της δυνατής Μπάνβιτ, σε δύο αγώνες που κρίθηκαν όλα στις λεπτομέρειες (78-71, 85-88).

Οι τονωτικές «ενέσεις»

Από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν ΑΕΚ και Μπάμπεργκ, στις 8 Ιανουαρίου, έχουν προστεθεί οι απαραίτητες... πινελιές, οι οποίες έχουν δώσει αυτό το... κάτι στις ομάδες.

Η ΑΕΚ έχει στο δυναμικό της τους Τζόρνταν Θίοντορ και Ντελρόι Τζέιμς. Όσον αφορά τον πρώτο, δεν είχε προλάβει να παίξει στο δεύτερο ματς των ομίλων με την Μπάμπεργκ, αλλά στην πορεία απέδειξε πόσο επίπεδο ανέβηκαν οι «κιτρινόμαυροι» με την απόκτησή του. Έχει εξελιχθεί σε ηγέτη για την ΑΕΚ και ακόμα και στην βραδιά που δεν θα προσφέρει στο σκοράρισμα, θα φροντίσει να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Έχει κατά μέσο όρο 8.7 πόντους, 4.5 ασίστ και 1.7 κλεψίματα σε 6 ματς στο BCL και προέρχεται από τραυματισμό. Με Κύμη και Ήφαιστο έμεινε στα... πιτς, ωστόσο αναμένεται να πάρει χρόνο με την Μπάμπεργκ και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και τι θα προσφέρει.

Σχετικά με τον Αμερικανό φόργουορντ - που έχει εξελιχθεί σε σέντερ - είχε κάνει το ντεμπούτο του στο προηγούμενο ματς με τους Γερμανούς και σε 12:35 είχε 5 πόντους, 1 ασίστ και 1 ριμπάουντ. Έκτοτε - και γνωρίζοντας ήδη την ομάδα από πέρυσι, παρά τις αλλαγές - έχουν μεσολαβήσει ικανοποιητικές εμφανίσεις (5.3π., 3.7ρ., 1.0κλ.) κι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες της ΑΕΚ.

Όσον αφορά την ομάδα της Βαμβέργης, οι άνθρωποί της, μετά την βαριά ήττα από την Βέχτα στο πρωτάθλημα (67-85), αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν τον Άιναρς Μπαγκάτσκις και να δώσουν τα «κλειδιά» της ομάδας στον 34χρονο Φεντερίκο Περέγκο. Αυτή ήταν μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, αλλά όπως αποδείχθηκε και στην πορεία, αυτή ήταν ευχάριστη.

Αν εξαιρέσει κανείς το ντεμπούτο του στην Ευρώπη που συνοδεύτηκε από την ήττα στην Λιετκαμπέλις, έχει κάνει 4 νίκες και 1 ήττα στο BCL, στο γερμανικό πρωτάθλημα μετρά 7 σερί νίκες και το... κερασάκι στην τούρτα ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας, κόντρα στην ομάδα του EuroCup, Άλμπα Βερολίνου.

Κι αν σε κάποιους δεν γέμιζε το μάτι, ο Περέγκο δείχνει πως θα είναι το next big thing των πάγκων από τα μικρά δείγματα γραφής που έχει δώσει μέχρι στιγμής. Αυτό που έχουν όλοι να λένε για εκείνον είναι πως κατάφερε να φέρει και πάλι την ομάδα κοντά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη και των πιο... δύσπιστων. Νίκος Ζήσης και Ταϊρίς Ράις έχουν εκφραστεί με κολακευτικά για εκείνον λόγια κι όταν δύο τέτοιες μορφές του ευρωπαϊκού μπάσκετ μιλούν έτσι, τότε ξέρεις πως κάτι καλό έρχεται. Άλλωστε, κι ο Ιταλός κόουτς γνωρίζει την Μπάμπεργκ σαν την παλάμη του χεριού του, αφού έχει περάσει μια... ζωή σε αυτή και έχει πάρει πολλά μαθήματα - κυρίως - από τον Αντρέα Τρινκιέρι, αλλά και από τον Λούκα Μπάνκι, καθώς «μαθήτευσε» δίπλα τους στη γερμανική ομάδα.

Στα του ρόστερ, ο Στέφαν Γέλοβατς αποχώρησε από την ομάδα για την Γκαζιαντέπ, ενώ αυξημένο χρόνο συμμετοχής έχουν δει οι 21χρονοι Άρνολντας Κουλμπόκα και Λουίς Ολίντε.

Οι... MVPs

ΑΕΚ και Μπάμπεργκ δεν συγκεντρώνουν μόνο αυτές το ενδιαφέρον πάνω τους, αλλά και τα «διαμάντια» που διαθέτουν στο ρόστερ τους κι έχουν θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για MVPs της κανονικής σεζόν.

Για τους Βινς Χάντερ και Ταϊρίς Ράις ο λόγος.

Ο Αμερικανός σέντερ της ΑΕΚ είναι ο πιο κυρίαρχος παίκτης, όχι μόνο της «Βασίλισσας», αλλά και του θεσμού, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι ο πρώτος σε αποτελεσματικότητα παίκτης, με 23.4 βαθμούς κατά μέσο όρο στο σύστημα αξιολόγησης.

Έχει κατά μέσο όρο 18.3 πόντους και 8.0 ριμπάουντ, ενώ κόντρα στον ΠΑΟΚ στους «16» είχε 15.5 πόντους και 7.5 ριμπάουντ.

Η... μάχη του με τους ψηλούς της Μπάμπεργκ (Κλιφ, Χαρις, Ρούμπιτ) αναμένεται συναρπαστική, όπως και αυτή του Ταϊρίς Ράις με τον Τζόρνταν Θίοντορ.

Ο Αμερικανός της γερμανικής ομάδας ακολουθεί στην... κούρσα των MVP τον Χάντερ, ενώ η ευρωπαϊκή διοργάνωση τού έχει αποδώσει τον τίτλο «The king in the fourth», αφού κάνει τρομερές εμφανίσεις στην τέταρτη περίοδο των αγώνων, μετρώντας συνολικά 95 πόντους, και πολλές φορές έχει αποδειχθεί καθοριστικός, όταν πρόκειται για τελευταίες, κρίσιμες φάσεις.

Οι αρχηγοί

Φυσικά μια ομάδα δεν είναι τίποτα χωρίς τον αρχηγό της. Εκείνον που θα την εμψυχώσει και θα της δώσει ώθηση, για να φτάσει στο καλό αποτέλεσμα, επιδιώκοντας την ομαδική δουλειά.

Ντούσαν Σάκοτα και Νίκος Ζήσης έχουν το δικό τους - μεγάλο - μερίδιο ευθύνης στις επιτυχίες των ομάδων τους και είναι φυσιογνωμίες που πνέουν σεβασμό.

Ο φόργουορντ της ΑΕΚ (11.8π., 4.1ρ.) τελευταία είναι στα... πάνω του και εξακολουθεί να διαθέτει αυτό το «φαρμακερό» σουτ που... τρέμουν οι αντίπαλοι. Άπαξ και βρει στόχο, τα τρίποντα έρχονται... βροχή. Όπως έχει παρατηρήσει και το BCL, ο captain Σάκοτα βρίσκεται αρκετά λεπτά στο παρκέ στις τέταρτες περιόδου, καθώς είναι ο άνθρωπος που η ΑΕΚ εμπιστεύεται για τα μεγάλα σουτ.

Από την άλλη, ο Έλληνας γκαρντ (8.2π., 2.5ρ., 3.4ασ.) είναι η «σημαία» της Μπάμπεργκ κι είναι επίσης στα... high του! Ο Ζήσης, που είναι πολύ αγαπητό παιδί στους «κιτρινόμαυρους» - και όχι μόνο - οπαδούς (αλλά θα αναγκαστεί να τους... πληγώσει, αν αυτό χρειαστεί) είναι γνωστός για το μπασκετικό του IQ και τα οργανωτικά, αλλά κι εκτελεστικά, του προσόντα.

Είναι το «Α» και το «Ω» για την Μπάμπεργκ και παρόλο που ο ίδιος στα 35 του χρόνια δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν ή αν θα αγωνιστεί για λίγο ακόμα, συνεχίζει να μας προσφέρει απίθανες, clutch στιγμές.

Αρκεί να θυμηθούμε το νικητήριο τρίποντο που έδωσε στην ομάδα του το Κύπελλο Γερμανίας και την φάση που έβγαλε με τον Ταϊρίς Ράις στο γερμανικό πρωτάθλημα πρόσφατα...

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα