ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έγιναν... αχώριστοι!

Βασίλης Βλαχόπουλος
ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έγιναν... αχώριστοι!

bet365

Μετά το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα συγκρουστούν και στη φάση των «16» του BCL. Ο πρώτος αγώνας (5-6/3) θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και ο δεύτερος στην Αθήνα στις 12 ή 13 Μαρτίου.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ρεάλ Μαδρίτης με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Το σενάριο του «εμφυλίου» παρουσιάστηκε στην προτελευταία αγωνιστική του BCL και πήρε… σάρκα και οστά πριν από λίγο στην κλήρωση που έλαβε χώρα. Η ΑΕΚ κατέκτησε την πρώτη θέση στον 3ο όμιλο, ο ΠΑΟΚ κατέληξε στην 4η στον 2ο όμιλο κι έτσι μετά τους δύο αγώνες του Πρωταθλήματος αλλά και τον έναν για το Κύπελλο Ελλάδας, οι δύο «Δικέφαλοι» θα συγκρουστούν και στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στον δε κατάλογο των ελληνικών «εμφυλίων» στην ιστορία των αγώνων τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για πρώτη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι!

Το εντυπωσιακό στοιχείο στους αγώνες που προηγήθηκαν στις εγχώριες διοργανώσεις είναι ότι οι δύο ομάδες ουδέποτε ήταν ίδιες. Άλλος ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα όπου η ΑΕΚ επικράτησε με 91-71. Άλλη ΑΕΚ έπαιξε στον αγώνα του Κυπέλλου, όπου ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση νικώντας στη Θεσσαλονίκη με 82-80, καθώς το σχέδιο των ριζικών αλλαγών με την απόκτηση των Τζόρνταν Θιόντορ, Ντελρόι Τζέιμς εφαρμόστηκε στην πορεία. Για να καταλήξουμε στην τελευταία σύγκρουση των δύο ομάδων πριν από 12 ημέρες όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 88-79 έχοντας ως νέο πρόσωπο τον Τζοάντρε Τζέφερσον και δίχως τους Αθηναίου, Μορέιρα οι οποίοι τράβηξαν γι’ άλλες Πολιτείες.

Έπαιξε σαν κάτοχος

Η ΑΕΚ εξασφάλισε την πρόκριση στο Top16 πριν από αρκετές εβδομάδες και κατέκτησε την πρώτη θέση με τη νίκη της επί της Άντβερπ στο ΟΑΚΑ «Νίκος Γκάλης». Στην πραγματικότητα, λόγω των αλλαγών που έγιναν στη διάρκεια της χρονιάς αλλά και του βασικού ρόλου των παικτών που ήρθαν, είναι κομμάτι αδόκιμο να συγκρίνει κανείς το πρόσφατο παρελθόν με το παρόν. Η σταθερή αξία της φετινής ΑΕΚ έχει… ονοματεπώνυμο και λέγεται Βινς Χάντερ καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ (18.7π.) και ριμπάουντερ (7.8ρ.) της ομάδας, στη σπουδαιότερη χρονιά του Αμερικανού στην Ευρώπη. Ο Τζόρνταν Θιόντορ, λίγα… λεπτά μετά την άφιξή του στην ομάδα έκανε αυτό που τον χαρακτηρίζει καθώς είναι ο καλύτερος πασέρ με 4.3 τελικές πάσες κατά μέσο όρο. Συνολικά, το στοιχείο που χαρακτηρίζει την κάτοχο του BCL είναι η πολυφωνία της στην επίθεση καθώς διψήφιο μέσο όρο πόντων έχουν και οι Λαρεντζάκης (10.1π.), Σάκοτα (12π.), Θίοντορ (10.5π.). Επίσης με 10.6 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα και με 38.3 συνολικά, η Ένωση είναι από τις καλύτερες ομάδες του BCL.

Το… ευλογημένο τρίποντο

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά για τον ΠΑΟΚ, αλλά δύο αποτελέσματα τον «έστειλαν» στην 4η θέση της βαθμολογίας. Η ήττα από τη Ναντέρ με διαφορά εννιά πόντων (σ. σ. και η διαφορά έχει σημασία γιατί η γαλλική ομάδα πλεονέκτησε στην ισοβαθμία), αλλά κι αυτή από την Τενερίφη στην τελευταία αγωνιστική. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου προτιμούσε να αντιμετωπίσει έναν εκ των Μούρθια, Μπολόνια, φαίνεται όμως ότι ήταν στο πεπρωμένο της να βρει στον δρόμο της την ΑΕΚ. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον ΠΑΟΚ από την αρχή της χρονιάς είναι η ευστοχία του στο μακρινό σουτ, έφτασε να σουτάρει έως και με 49%. Ήταν και παραμένει η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης σ’ αυτόν τον τομέα με 45.3% κατά μέσο όρο. Κι αυτοί οφείλεται εν πολλοίς στους Λίνο Χρυσικόπουλο (50%), Ουίλιαμ Χάτσερ (47.1%), Φιλ Γκος (45.1%). Αυτοί οι τρεις είναι και οι πρώτοι σκόρερ του Δικεφάλου. Ο Γκος έχει 12.3 πόντους ανά αγώνα, ο Χρυσικόπουλος 11.6π. και ο Χάτσερ 9π.

Ο κοινός παρονομαστής των δύο ομάδων είναι οι αλλαγές με τη διαφορά ότι ο ΠΑΟΚ δεν τις ήθελε. Για παράδειγμα, δεν ήθελε να χάσει τον Γιανίκ Μορέιρα ο οποίος έφτασε να ήταν ο πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ, ούτε τον Γιάννη Αθηναίου. Οι δύο παίκτες άνοιξαν την πόρτα της εξόδου λόγω των οικονομικών προβλημάτων και ο ΠΑΟΚ αντικατέστησε μόνο τον πρώτο με την απόκτηση του Τζοάντρε Τζέφερσον.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα