Φιλιπόφσκι στο gazzetta.gr: «22 χρόνια προπονητής, δεν είχα πολλούς σαν τον Θίοντορ»!

Κάτια Πετροπούλου
Φιλιπόφσκι στο gazzetta.gr: «22 χρόνια προπονητής, δεν είχα πολλούς σαν τον Θίοντορ»!

bet365

Λίγο πριν το ντεμπούτο του Τζόρνταν Θίοντορ με την φανέλα της ΑΕΚ, ο Σάσο Φιλιπόφσκι πλέκει το εγκώμιο του πρώην παίκτη του στην Μπάνβιτ στο gazzetta.gr, αποκαλύπτει πως προσπάθησε να τον πάρει στη Μονακό κι εκφράζει την πεποίθηση πως θα ταιριάξει απόλυτα στους «κιτρινόμαυρους».

Το 2016-17 ήταν η χρονιά εκτόξευσης του Τζόρνταν Θίοντορ, αφού με την Μπάνβιτ κατέκτησε το Κύπελλο Τουρκίας, πήρε το βραβείο του MVP, όπως και στην κανονική διάρκεια του BCL, ενώ έφτασε μέχρι το Final 4, όπου ηττήθηκε στον τελικό από την Τενερίφη του Γιώργου Μπόγρη.

Βwin – Πλέον μπορείς να συνδυάζεις πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα! (21+).

Η επόμενη χρονιά έμοιαζε η ιδανική για τον Αμερικανό. Το πολυπόθητο συμβόλαιο με ομάδα της Euroleague ήρθε, ένα νέο κεφάλαιο άρχιζε στην Ιταλία, αλλά τα πράγματα με την Αρμάνι δεν εξελίχθηκαν καλά, όπως θα φανταζόταν. Από τον προηγούμενο Μάρτιο έπαψε για διάφορους λόγους να είναι στα πλάνα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι κι έκτοτε έμεινε στα... πιτς.

Η καριέρα του περνούσε σε μια «σκοτεινή» περίοδο, αφού είχε μεν συμβόλαιο με ομάδα, αλλά δεν έπαιζε. Και τι χειρότερο για ένα παίκτη να μπορεί, αλλά να του στερούν το μπάσκετ. Από εκείνο το σημείο και μετά, γίνονταν προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση στο συμβόλαιο που τον δέσμευε με την ομάδα του Μιλάνο, με τις ομάδες που τον περίμεναν στην... γωνία να είναι πολλές.

Μία, όμως, ήταν αυτή κατάφερε να κάνει την... ανατροπή και να τον ντύσει στα χρώματά της. Και δεν είναι άλλη από την ΑΕΚ!

Τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Παρασκευής (04/01) οι άνθρωποι της Κυπελλούχου Ελλάδος είχαν μια έκπληξη για τον κόσμο τους, αφού ανακοινώθηκε επίσημα η απόκτηση του. Η λύση στο συμβόλαιό του με την Αρμάνι βρέθηκε, ο ίδιος ενημέρωσε ότι είναι πια ελεύθερος κι έγιναν όλες οι απαραίτητες κινήσεις, ώστε να φορέσει τα κιτρινόμαυρα.

Κι αν για κάποιους η άφιξή του στην Αθήνα για την «Βασίλισσα» φάνταζε όνειρο... τρελό και απατηλό, ο Μάκης Αγγελόπουλος και οι «κιτρινόμαυροι» απέδειξαν πως είναι διατεθειμένοι να κάνουν ακόμα μια υπέρβαση, για να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα και να πετύχουν τους στόχους τους. Χωρίς φανφάρες, άλλωστε, η κατάκτηση του Basketball Champions League για δεύτερη χρονιά, δεν αποτελεί μυστικό.

Πλέον, ο απόφοιτος του Seton Hall του Νίκου Γκάλη ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο με την φανέλα της ΑΕΚ κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου (12/01, 16:00) και ο κόσμος που θα βρεθεί στο ΟΑΚΑ θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρώτη... γεύση από αυτόν.

Ένας άνθρωπος που τον γνωρίζει πολύ καλά και τον έχει βάλει μέσα στην καρδιά του, ο πρώην προπονητής του στην Μπάνβιτ, Σάσο Φιλιπόφσκι, σκιαγράφησε στο gazzetta.gr τον νέο παίκτη της «Βασίλισσας» και... έσταξε κυριολεκτικά μέλι για εκείνον!

«Είναι μια καλή ευκαιρία για τον Τζόρνταν. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχω δουλέψει ποτέ. Είναι δουλευταράς, έχει νοοτροπία νικητή... Είναι νικητής! Του αρέσει πολύ να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερος. Δυστυχώς, είχε αυτή την εμπειρία με την Αρμάνι. Πιστεύω πως η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ευκαιρία για εκείνον, μετά από το διάστημα που έμεινε εκτός δράσης», είπε αρχικά ο 44χρονος προπονητής για να αποκαλύψει:

«Ήθελα να τον φέρω κι εγώ στη Μονακό, αλλά η κατάστασή μας δεν ήταν καλή και δεν μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε τους στόχους του. Από την αρχή της σεζόν προσπάθησα να τον φέρω στη Μονακό, αλλά είχε ακόμα το συμβόλαιο με την Αρμάνι και ήταν δύσκολο να διαπραγματευτούμε. Όμως, θεωρώ πως τώρα ο Τζόρνταν είναι καλά».

«Έχω μεγάλο σεβασμό για την ΑΕΚ, έχω παίξει εναντίον της αρκετές φορές, από την εποχή που ήταν εκεί ο Ντράγκαν Σάκοτα, ακόμα και ο Φώτης Κατσικάρης, που ήταν στην ομάδα ο Νίκος Ζήσης... Η ΑΕΚ είναι ένας εξαιρετικός σύλλογος, με παράδοση. Το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι κάτι σπουδαίο, ο κόσμος το αγαπά, δεν είναι εύκολο κάθε φορά να είσαι στην κορυφή, αλλά η ΑΕΚ καταφέρνει κάθε φορά να είναι εκεί κοντά και χαίρομαι γι΄ αυτούς», πρόσθεσε στην συνέχεια.

Ο Θίοντορ ή αλλιώς «Batman», όπως τον αποκαλούσαν στην τούρκικη ομάδα, λόγω της μάσκας που φορούσε από επέμβαση που έκανε στη μύτη, αποδείχθηκε... ιντριγκαδόρικος παίκτης για τον νυν προπονητή της Μονακό, που παραδέχεται πως μαζί του ωρίμασε κι ο ίδιος.

«Απόλαυσα πολύ το διάστημα που συνεργαστήκαμε μαζί. Ο Τζόρνταν είναι ο τύπος παίκτη που θα "προκαλέσει" και λίγο τον προπονητή, με την έννοια της βελτίωσης. Δουλεύει σκληρά, θέλει να είναι ο καλύτερος και να ηγείται. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του. Κατακτήσαμε το Κύπελλο Τουρκίας μαζί, βγήκε MVP, όπως και στο BCL, πήγαμε στο Final 4... Και στη Γερμανία που ήταν, κατέκτησε τρόπαιο (σ.σ. FIBA Europe Cup με την Φράπορτ Σκάιλαϊνερς). Έχει καρδιά πρωταθλητή και βοηθάει και πολύ τον προπονητή να εξελιχθεί. Μαζί του, ωρίμασα κι εγώ. Ήταν μία πρόκληση για μένα και γι' αυτό μου άρεσε η συνεργασία μαζί του».

Σε παλαιότερή του συνέντευξη, ο Τζόρνταν Θίοντορ, που έχει διαβατήριο από την ΠΓΔΜ, υποστήριξε πως ο Φιλιπόφσκι τού έλεγε κάθε ημέρα πως είναι ο καλύτερος playmaker στην Ευρώπη, κάτι που ο Σλοβένος κόουτς δεν αρνήθηκε! «Φυσικά! Αν θες να είσαι ο καλύτερος, πρέπει να νιώθεις κι έτσι. Αν δεν το νιώθεις αυτό, δεν νομίζω πως θα συμβεί αυτό μια μέρα ξαφνικά. Πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση, να νιώθεις ο καλύτερος και τότε θα γίνεις ο καλύτερος! Αυτή ήταν η φιλοσοφία που ήθελα να του περάσω».

Ο Αμερικανός γκαρντ, με καταγωγή από το Ίνγκλγουντ, φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στην καρδιά του πρώην προπονητή του, από τα λεγόμενά του. Και δεν υπάρχει καλύτερη παραδοχή από το γεγονός πως τον βάζει μέσα στους καλύτερους παίκτες, στα 22 χρόνια καριέρας του!

«Με τον Τζόρνταν, κάθε ημέρα ήταν ωραία. Σε κάθε προπόνηση "πιέζει" τον εαυτό του, την ομάδα και τον προπονητή, για να γίνουν όλοι καλύτεροι. Δεν έχεις κάθε χρόνο παίκτη σαν αυτόν. Στα 22 χρόνια καριέρας μου, δεν είχα πάρα πολλούς παίκτες που θα συμπεριφέρονταν έτσι, που θα προσπαθούσαν να νικήσουν και να γίνουν καλύτεροι. Είναι σπάνιος», είπε ο Φιλιπόφκσι και συμπλήρωσε:

«Είναι ηγέτης. Δεν φοβάται σε καταστάσεις πίεσης και "ανάγκης", κάτι που μου άρεσε. Θέλει να παίρνει την ευθύνη πάνω του, δεν φοβάται να πάρει το ρίσκο, ακούει τον προπονητή του κι είναι γενναίος. Θέλει να συζητάει όταν κάτι δεν πάει καλά και να βοηθάει τον προπονητή του. Αποδέχεται την φιλοσοφία του προπονητή του και δεν τα παρατάει. Αυτά είναι καλά χαρακτηριστικά για έναν παίκτη. Δεν είναι εγωιστής. Στην ομάδα μου είχε παιχνίδια ακόμα και με 10 ασίστ, θέλει να πασάρει και να βοηθάει τους συμπαίκτες του, για να νικάει η ομάδα. Δεν νοιάζεται για τα στατιστικά του, αλλά για το ομαδικό αποτέλεσμα».

Παρά την αγάπη που έχει στο πρόσωπό του, ο πρωταθλητής Σλοβενίας με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας δεν παραβλέπει το γεγονός πως η επάνοδος του Θίοντορ στα παρκέ θα χρειαστεί και χρόνο. «Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο. Όλοι στη ζωή μας έχουμε προκλήσεις κι αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που θέλουμε χρόνο για να νιώσουμε και πάλι καλά. Δεν έχει κάνει ομαδικές προπονήσεις για κάποιο καιρό, δεν είναι το ίδιο να κάνεις μόνος σου και με την ομάδα, χωρίς να παίζεις παιχνίδια. Πρέπει να βάλει τον εαυτό του σε αυτή τη διαδικασία πάλι, να μπει στη φιλοσοφία του προπονητή και φυσικά να παίξει. Ο καθένας μας σε αυτή την κατάσταση θα χρειαζόταν χρόνο».

Οι κινήσεις που έχει κάνει η ΑΕΚ είναι ένα... μήνυμα στους αντιπάλους της και ο Φιλιπόφκσι θεωρεί πως με την προσθήκη του Θίοντορ, η «Βασίλισσα» μπορεί να φτάσει και πάλι στο Final 4, και γιατί όχι, και στην κούπα. «Ναι, το πιστεύω αυτό. Η ΑΕΚ έχει φτιάξει πολύ καλή ομάδα και ο Τζόρνταν θα ταιριάξει σε αυτή. Η ΑΕΚ είχε ήδη τρόπαια, αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποί της έχουν καρδιά πρωταθλητή. Αν είσαι πρωταθλητής, σημαίνει ότι ξέρεις τον τρόπο για να το πετύχεις πάλι, ακόμα και αν μέσα στη χρονιά χρειάζεται να προσαρμοστείς. Ακόμα και πέρυσι, η ΑΕΚ έκανε κάποιες αλλαγές, όπως με τον Κέβιν Πάντερ που θυμάμαι, που τους βοήθησε να πάνε ψηλά».

Τέλος, δεν δίστασε να εκφράσει και την χαρά του για την ευτυχία που ζει ο πρώην παίκτης του σε προσωπικό επίπεδο.«Η μητέρα του είναι πολύ καλή. Είναι το "αφεντικό" της οικογένειας. Την γνώρισα κι είχε πλάκα. Επίσης, χαίρομαι για τον Τζόρνταν που βρήκε τον έρωτα της ζωής του. Η κοπέλα του είναι πολύ καλή, ξέρω πως της έκανε και πρόταση γάμου πριν από λίγο καιρό, είναι πολύ ενωμένοι. Είναι όμορφα αυτά!».

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα