Όταν η επίθεση συναντά την άμυνα

Βασίλης Βλαχόπουλος
Όταν η επίθεση συναντά την άμυνα

bet365

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα (18/12, 21:00) την Τέλεκομ Βόννης στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του BCL, το gazzetta.gr καταγράφει τον φετινό βίο τους στη διοργάνωση και εξηγεί γιατί πρόκειται για μια συνάντηση δύο διαφορετικών μπασκετικών φιλοσοφιών.

Η μεγάλη μάχη του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη παίζει στο νέο Pamestoixima.gr με ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις.

Αντιμετωπίζοντας την περίσταση από βαθμολογικής άποψης, μάλλον πρόκειται για τον αγώνα-κλειδί για τον ΠΑΟΚ ούτως ώστε να βγάλει από τη μέση έναν υποψήφιο για πρόκριση στην επόμενη φάση του BCL. Διότι, η ελληνική ομάδα ήδη έχει πλεονέκτημα δύο επιπλέον νικών απέναντι στην Τέλεκομ Βόννης και σε περίπτωση που περάσει από τη Γερμανία, τότε αυτό θα αυξηθεί, πολλώ δε μάλλον αν καταφέρει να υπερκαλύψει και την ήττα (με διαφορά πέντε) πόντων στον αγώνα του πρώτου γύρου στη Θεσσαλονίκη.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι επιτακτικό για την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου για να βαδίσει με μεγαλύτερη ασφάλεια προς την τελική ευθεία της κανονικής διάρκειας. Στον αγώνα του πρώτου γύρου, είχε την ατυχία να «πέσει» πάνω στο καλύτερο παιχνίδι της γερμανικής ομάδας με συνέπεια την ήττα με 95-100 στο «Παλατάκι». Τότε, οι Μάγιο (20.), Τζάκσον (21π.), Σούμποτιτς (18π.) και Μαρτόλο (12π.) έκαναν το… βίο αβίωτο στον ΠΑΟΚ. Στην πραγματικότητα όμως, τότε ο Δικέφαλος προσπάθησε να κερδίσει ένα παιχνίδι παίζοντας στο ρυθμό του αντιπάλου. Και εξηγούμαστε με κάποια στατιστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία της Τέλεκομ.

*Η Τέλεκομ Βόννης διαθέτει την 3η χειρότερη άμυνα του BCL καθώς δέχεται 88.2 πόντους κατά μέσο όρο. Και μόνο το γεγονός ότι κάτω από τη γερμανική ομάδα βρίσκονται (ίσως) οι πιο αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης (σ. σ. Φριμπούρ και Οπάβα) μάλλον δεν είναι τιμητικό γι’ αυτήν.

*Στον αντίποδα, η γερμανική ομάδα έχει την 7η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 84 πόντους ανά αγώνα. Κι αν βάλει κανείς στην ίδια ζυγαριά το ενεργητικό με το παθητικό θα αντιληφθεί το στιλ παιχνιδιού της.

*Η Βόννη είναι η 3η ομάδα σε αριθμό τριπόντων (σ. σ. 226) στη διοργάνωση καθώς επιχειρεί 28.3 κατά μέσο όρο. Και το χειρότερο γι’ αυτήν είναι ότι δεν δικαιώνεται για την επιλογή της καθώς στον πίνακα της ευστοχίας βρίσκεται στην 28η θέση με ποσοστό 31%.

*Τέσσερις παίκτες έχουν διψήφιο αριθμό πόντων ανά αγώνα. Μάγιο (14.8π.), Τζάκσον (14.1π.), Τζέιμς (13.1π.) και Μπρούνινγκ (11π.). Αυτοί οι τέσσερις πόντοι προσφέρουν το 63% των συνολικών πόντων.

*Παρότι προσπαθεί να επιβάλλει high tempo στα παιχνίδια της και μοιράζει περί των 19 τελικών πασών ανά αγώνα, ο μέσος όρος λαθών (11.9) δεν είναι υψηλός.

Κριτής ο ρυθμός

Είναι προφανές ότι το μυστικό για τον ΠΑΟΚ είναι να μην επιτρέψει στη γερμανική ομάδα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και φυσικά να επιβάλλει τον ρυθμό της. Βέβαια, εντός έδρας, η Τέλεκομ Βόννης δεν είναι αποτελεσματική καθώς μετρά τρεις ήττες από τις Βενέτσια, Τενερίφη, Ναντέρ. Οι δύο πρώτες κατέθεσαν την ποιότητά τους και σημείωσαν 94 και 99 πόντους αντίστοιχα, ενώ η γαλλική Ναντέρ «κλείδωσε» τη Βόννη στους 57 πόντους. Στους τελευταίους αγώνες, ο ΠΑΟΚ απέδειξε ότι μπορεί να πράξει το ίδιο απέναντι σε ομάδες που «ξεχειλίζουν» από ποιότητα. Και επί τούτου υπάρχουν στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον:

*Στους τελευταίους τέσσερις αγώνες ο ΠΑΟΚ βασίζεται στην άμυνά του και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δέχεται 67.7 πόντους κατά μέσο όρο. Εδώ βρίσκεται εξάλλου και ο λόγος των πέντε διαδοχικών νικών της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου.

*Με ποσοστό ευστοχίας 47.6% στα σουτ τριών πόντων, ο Φιλ Γκος είναι από τους πιο εύστοχους παίκτες της διοργάνωσης σ’ αυτήν την κατηγορία. Ο Αμερικανός έχει σκοράρει έξω από τα 6.75 σε όλους τους αγώνες.

*Ο ΠΑΟΚ έχει δύο νίκες εκτός έδρας και γενικώς παρουσιάζεται πιο αποτελεσματικός (αμυντικά) μακριά από το «Παλατάκι». Στα τέσσερα συνολικά παιχνίδια, δέχθηκε 67.8 πόντους κατά μέσο όρο.

*Με ποσοστό ευστοχίας 44.8%, ο Δικέφαλος παραμένει η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης έξω από τα 6.75. Το εντυπωσιακό είναι επίσης ότι ακόμη τρεις ομάδες (σ. σ. Ναντέρ, Χαποέλ Χολόν, Τενερίφη) πλαισιώνουν την πρώτη εξάδα του BCL!

*Με 15 ασίστ κατά μέσο όρο, ο ΠΑΟΚ είναι από τις πιο (μη) δημιουργικές ομάδες του BCL. Για την ακρίβεια βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην κατάταξη των 32 ομάδων καθώς η μοναδική ομάδα που έχει λιγότερες τελικές πάσες είναι η Πετρόλ με 14.8 ανά αγώνα.

Ενίσχυση με Μπίρτσεβιτς, Χάνλαν

Εδώ βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά για την Τέλεκομ Βόννης συγκριτικά με τον πρώτο αγώνα. Προχώρησε στην απόκτηση δύο παικτών που έχουν ποιότητα αλλά και την ικανότητα να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα. Οι Γερμανοί προχώρησαν στην απόκτηση του Στέφαν Μπίρτσεβιτς, του 29χρονου Σέρβου φόργουορντ ο οποίος είχε συναντήσει τον ΠΑΟΚ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, σ’ εκείνα τα επεισοδιακά παιχνίδια (βάσει της εξέλιξής τους) με την Παρτίζαν Βελιγραδίου στη φάση των «32» του BCL. Ο δεύτερος παίκτης που προστέθηκε στο ρόστερ είναι ο Αμερικανός, Όλιβιε Χάνλαν, ο οποίος επέστρεψε στην Ευρώπη έπειτα από παρουσία ενός έτους στην G-League. Ο 25χρονος combo guard έχει αγωνιστεί και στην Euroleague με τη φανέλα της Ζαλγκίρις Κάουνας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα