Φριμπούρ: Από τη χρεωκοπία, σε ένδοξα μονοπάτια

Φριμπούρ: Από τη χρεωκοπία, σε ένδοξα μονοπάτια

Βασίλης Βλαχόπουλος
Φριμπούρ: Από τη χρεωκοπία, σε ένδοξα μονοπάτια

bet365

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται σήμερα (14/11, 19:30) τη Φριμπούρ και το gazzetta.gr εξηγεί πώς η ελβετική ομάδα απέφυγε το… λουκέτο κι έφτασε στο σημείο να βρίσκεται στους ομίλους του BCL.

Εργοτέλης – ΠΑΟΚ με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Υπάρχουν πολλά πράγματα που έρχονται στο μυαλό όταν γίνεται λόγος για την Ελβετία. Το τελευταίο που μπορεί να σκαρφιστεί ο ανθρώπινος νους είναι το μπάσκετ. Για τον απλούστατο λόγο ότι το συγκεκριμένο άθλημα απασχολεί ελάχιστους τους Ελβετούς, καθόλου τυχαία οι ομάδες (είτε σε συλλογικό είτε σε εθνικό) δεν έχουν επιδείξει ιδιαίτερη επιτυχία. Γι’ αυτό η πρόκριση της Φριμπούρ στους ομίλους του BCL στοιχειοθετεί τεράστια επιτυχία. Ασχέτως του ότι, δεν έκανε τόσο χαρούμενο τον πρόεδρο της ομάδας, Φιλίπ ντε Γκοτρό.

Η Φριμπούρ εξασφάλισε θέση στους ομίλους του BCL μέσα από την προκριματική διαδικασία και αφού απέκλεισε της Αβτοντόρ, Ντόναρ και Σακάρια. Κι ενώ όλοι οι παίκτες απολάμβαναν το νέκταρ της επιτυχίας ο πρόεδρος αναλώθηκε σε αριθμητικές πράξεις. Υπολόγισε το μπόνους των 50.000 ευρώ από την πρόκριση στους ομίλους, αλλά και τα έξοδα των αγώνων. Αντιλήφθηκε ότι ο κόστος της συμμετοχής στους ομίλους είναι αρκετά μεγάλο για τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας και δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως τους προβληματισμούς του, λίγα λεπτά μετά τη νίκη (στην Τουρκία) επί της Σακάρια. «Τα 50.000 δεν είναι αρκετά αν συνυπολογίσουμε τα έξοδα των ταξιδιών, τα ξενοδοχεία, τις βίζες, τα έξοδα των αγώνων», είχε πει.

Αυτός είναι ο τεχνοκράτης Φιλίπ ντε Γκοτρό, ο άνθρωπος που τη διέσωσε τη από την οικονομική καταστροφή. Αυτό έγινε το 2013, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ομάδας, με τον οικονομικό κλοιό να σφίγγει επικίνδυνα και με την τότε χορηγό εταιρία (Benetton) να ανακοινώσει την αποχώρησή της. «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας», είχε παραδεχθεί δημόσια με την παράλληλη κοινοποίηση οικονομικής πολιτικής. Αν και οφθαλμίατρος στο επάγγελμα, ο Γκοτρό αποδείχθηκε εξαιρετικός οικονομολόγος καθώς βρήκε νέες πηγές εσόδων. Η Φριμπούρ όχι μόνο απέφυγε την οικονομική καταστροφή αλλά κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα (2016, 2018), δύο Κύπελλα (2016, 2018) αλλά και το League Cup (2018).

Σε συνδυασμό με την οικονομική πολιτική, ο Φιλίπ ντε Γκοτρό στήριξε και τη βασικότερη επιλογή του. Τον Πέταρ Άλεξιτς ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία το 2013. Η υπομονή των δύο πρώτων ετών αποδείχθηκε σοφή επιλογή, καθώς η τελευταία τριετία ξεπερνάει τα όρια της πετυχημένης. Βέβαια, το πλεονέκτημα για τον Γκοτρό σχετίζεται με το γεγονός ότι και τα τέσσερα παιδιά του ασχολούνται με το μπάσκετ. Μάλιστα, ο ένας γιος του, o Λούντοβιτς, αγωνίζεται σε άλλη ελβετική ομάδα και πρόσφατα αντιμετώπισε τη Φριμπούρ.

Η Φριμπούρ μπήκε στην κανονική διάρκεια του BCL για να απολαύσει ένα μοναδικό επίτευγμα, γνωρίζοντας επίσης ότι είναι αδύνατο να κοιτάξει πιο μακριά. Η διατήρηση των κεκτημένων στην Ελβετία με σκοπό τη συνέχιση μιας ανοδικής πορείας στοιχειοθετεί τον βασικό στόχο της. Έπειτα από πέντε αγώνες, έχει μια νίκη (επί της Οπάβα με 97-79), γενικώς όμως έχει παρουσιαστεί ανταγωνιστική. Αχίλλειος πτέρνα της είναι η άμυνα καθώς διαθέτει τη χειρότερη στον όμιλο, δεχόμενη 88.4 πόντους κατά μέσο όρο. Παράλληλα, είναι από τις χειρότερες ομάδες έξω από τα 6.75 με ποσοστό ευστοχίας 29.8%. Βέβαια, το ίδιο ίσχυε και για την Οπάβα (πριν τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ) και οι Τσέχοι έφτασαν να είχε 9/9 προσπάθειες!

Γενικώς, δεν εισπράττει πολλά από τους παίκτες της περιφέρειας. Τζάστιν Ρόμπερσον και Τσαντ Τίμπερλεϊκ προσφέρουν συνολικά 20 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ ο Ντούσαν Μλάντιαν συνηθίζει να εκτελεί από μακρινή απόσταση, δεν τον δικαιώνει το ποσοστό ευστοχίας του 32% και προφέρει 11.6 πόντους ανά αγώνα. Αυτός που εντυπωσιάζει με τη μέχρι τώρα παρουσία του είναι ο Σενεγαλέζος, Μπαμπακάρ Τουρέ. Ο περσινός MVP των τελικών του ελβετικού Πρωταθλήματος έχει 16.6 πόντους και 10.9 ριμπάουντ ανά αγώνα. Μαζί με τον Αντρέ Ουίλιαμσον (12.π.-6.6ρ.) είναι οι πιο αξιόπιστοι στην επίθεση. Αυτοί οι πέντε, μαζί με τον Γαλλοελβετό Νάταν Γιούρκοβιτς, προσφέρουν το 86% των συνολικών πόντων της ομάδας.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα