Οπάβα: Μια ομάδα διαφορετική από τις άλλες

Οπάβα: Μια ομάδα διαφορετική από τις άλλες

bet365

Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του τσέχικη ομάδα και το gazzetta.gr γράφει για το στοιχείο που κάνει τη σημερινή (06/11,19:30) αντίπαλο του, Οπάβα, να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Rise of Olympus» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Συνήθως, οι ομάδες προσαρμόζουν την αγωνιστική λογική τους αναλόγως των κατορθωμάτων τους αλλά και των διοργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν. Η σημερινή αντίπαλος του ΠΑΟΚ, η Οπάβα, διαφέρει από κάθε άλλον καθώς η πρόκληση της συμμετοχής στους ομίλους του BCL δεν άλλαξε στο ελάχιστο τη φιλοσοφία της και είναι η μοναδική ομάδα της διοργάνωσης που βασίζεται αποκλειστικά σε γηγενείς παίκτες. Πράγμα σπάνιο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ειδικά στα τελευταία 22-23 χρόνια. Πολλώ δε μάλλον όταν η συντριπτική πλειοψηφία των Τσέχων διεθνών αθλητών αγωνίζονται (κυρίως) στη Νίμπουρκ.

Αυτό είναι το κύριο αντιπροσωπευτικό στοιχείο της Οπάφα το οποίο παράλληλα δημιουργεί συγκεκριμένα αγωνιστικά δεδομένα. Σε σημείο να παραμένει εντός των… πυλών του ανεξήγητου, η ήττα (στην πρεμιέρα του BCL) της Ναντέρ στην Τσεχία, αποτέλεσμα-οδηγό προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων για τον ΠΑΟΚ. Αυτό έχει να παρουσιάσει γενικώς η Οπάβα στη (μέχρι στιγμής) πορείας της καθώς αν απομονώσει κανείς εκείνη τη νίκη με 74-67, η εξέλιξη ήταν μάλλον απογοητευτική αλλά και ενδεικτική της δυναμικής της. Για την ακρίβεια, τρεις ήττες από τις Φράιμπουργκ, Βενέτσια και Χαποέλ Χολόν με παθητικό στην άμυνα των 91.7 πόντων κατά μέσο όρο. Είναι προφανές ότι η συμμετοχή στην κανονική διάρκεια του BCL συμπεριλαμβάνεται στα πιο απρόσμενα όνειρα των Τσέχων.

Κι όμως, πρόκειται για μια ομάδα 73 ετών, η οποία έζησε τις λεγόμενες… glory days στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και αρχές της νέας χιλιετίας με την κατάκτηση εννιά τίτλων (σ. σ. τέσσερα Πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα). Ό,τι ισχύει όμως για όλες τις τσεχικές ομάδες έτσι και η Οπάβα εδώ και 15 χρόνια υποκλίνεται στο μεγαλείο της Νίμπουρκ η οποία έχει δημιουργήσει τη δικής της αυτοκρατορίας. Αυτήν αμφισβήτησε η Οπάβα στους περσινούς τελικούς, δίχως όμως να καταθέσει επαρκή πειστήρια.

Το πρόγραμμα των δύο αγώνων την εβδομάδα και με ρόστερ… μίας σημαίας, αποδεικνύεται βαρύ για την Οπάβα καθώς ήδη μετρά τρεις ήττες στο εγχώριο Πρωτάθλημα πέραν του ότι στο BCL χάνει με 17.1 πόντους κατά μέσο όρο. Η δε αποτελεσματικότητά της εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από τη σχέση της με το καλάθι από μακρινή απόσταση. Αυτή τη στιγμή στο BCL σουτάρει 29 τρίποντα ανά αγώνα και με ποσοστό 29%, προφανώς και είναι αδύνατο να χτίσει θεμέλια εκπλήξεων, ενώ μετράει τέσσερις διαδοχικές ήττες και στις δύο διοργανώσεις.

Της αρέσει να επιβάλλει ένα παιχνίδι πολλών κατοχών, ενώ ο προπονητής της Πετρ Σζούντεκ συνηθίζει να ανοίγει το rotation με χαρακτηριστικό στοιχείο ότι 11 παίκτες έχουν διψήφιο μέσο όρο χρόνου συμμετοχής στα παιχνίδια του BCL. Αυτός που μένει περισσότερο στο παρκέ «περιορίζεται» στα 26 λεπτά και ο αντίστοιχος με τον μικρό χρόνο συμμετοχής είναι τουλάχιστον δέκα. Ράντιμ Κλέκα (14π.), Βάτσλαν Μπόινοχ (12.3), Μάρτιν Γκνιάντεκ (11.5) είναι οι τρεις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και παίζουν περισσότερο κοντά στο καλάθι. Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα εστιάζεται στην παραγωγικότητα των περιφερειακών με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Γιάκομπ Σίρινα ο οποίος με 2/21 προσπάθειες τριών πόντων απέχει πολύ από τις προπονητικές απαιτήσεις.

Ένα δεύτερο αντιπροσωπευτικό στοιχείο της Οπάβα είναι ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των παικτών της καθώς μετά βίας ξεπερνά τα 24 χρόνια. Αυτό έχει το ανάλογο τίμημα στη διαχείριση των αγώνων, προσδίδει όμως ενθουσιασμό στο παιχνίδι της. Εν τέλει, η Οπάβα ζει την πραγματοποίηση ενός ονείρου με τη συμμετοχή της στους ομίλους του BCL και με ξεκάθαρα στόχο να θρέψει τον ενθουσιασμό της μέσα από τις 2-3 νίκες που θα επιδιώξει να κάνει στο σπίτι της, στην όμορφη Hala Opava Arena χωρητικότητας 3.000 φιλάθλων.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα