Ναντέρ: Μια ομάδα, μια οικογένεια

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ναντέρ: Μια ομάδα, μια οικογένεια

bet365

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται σήμερα (30/10,19:30) τη Ναντέρ στο PAOK SPORTS ARENA για την 4η αγωνιστική του BCL και το gazzetta.gr σκιαγραφεί τη γαλλική ομάδα η οποία προχώρησε σε βαθιές τομές αλλά συνεχίζει να κατευθύνεται από μια οικογένεια.

Cash Out* - πάρε τον απόλυτο έλεγχο των στοιχημάτων σου! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Η περίπτωση της Ναντέρ είναι ξεχωριστή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ διότι είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο να «κυβερνάται» μια ομάδα επί 40 και πλέον χρόνια από μια οικογένεια, καθώς επίσης και να διατηρούν επιτελικές θέσεις τα μέλη αυτής. Ξεκινώντας από την προεδρία, συνεχίζοντας στο πόστο του τεχνικού διευθυντή και καταλήγοντας στο αντίστοιχο του προπονητή όπου ο 64χρονος Πασκάλ Ντοναντιέ συμπληρώνει φέτος 31 χρόνια στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Το gazzetta.gr είχε αναλύσει το πλάνο διοίκησης και λειτουργίας της γαλλικής ομάδας πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Ναντέρ είχε τεθεί αντιμέτωπος του Άρη (επίσης) στην κανονική διάρκεια του BCL. Εκ τότε, στη γαλλική ομάδα άλλαξαν μέχρι και τα… πατώματα, εκτός ασφαλώς της ιδιοκτησίας.

Το περασμένο καλοκαίρι έλαβαν χώρα συντριπτικές αλλαγές οι οποίοι κρίθηκαν επιτακτικές, από τη στιγμή που η Ναντέρ απέτυχε να υλοποιήσει τους στόχους της. Προηγήθηκε δηλαδή μια χρονιά (μη) υλοποίησης των στόχων, καθώς μετά βίας κατάφερε να μπει στην οκτάδα των playoffs του γαλλικού Πρωταθλήματος και «σκουπίστηκε» με συνοπτικές διαδικασίες από τη Στρασμπούρ.

Τα κριτήρια επιλογής των παικτών δεν άλλαξαν από τον Ντοναντιέ, ούτε και οι συνήθειές του σε επίπεδο κατεύθυνσης καθώς συνεχίζει να επιλέγει μικρό rotation 8-9 παικτών και παίκτες οι οποίοι μπορούν να εξελιχθούν σε showman. Όπως έγινε δηλαδή την περασμένη εβδομάδα, στην παρθενική νίκη της Ναντέρ στο φετινό BCL με το εμφατικό (αλλά όχι ρεαλιστικό) 57-81 στην έδρα της Βόννης. Δράστης ο Τζέρεμι Σένγκλιν, ένας βραχύσωμος combo guard ο οποίος στο παρελθόν αγωνίστηκε στη Λούντβιχσμπουργκ, συνεπικουρούμενος από τον Ντόμινικ Ουότερς. Ο τελευταίος είναι γνωστής και μη εξαιρετέος στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι θα τεθεί αντίπαλος του Δικεφάλου με πέμπτη διαφορετική ομάδα έπειτα από τους Κολοσσό Ρόδου, Άρη, Ολυμπιακό και Καρσίγιακα. Αυτοί οι δύο παίκτες σημείωσαν από 20 πόντους στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Μένοντας στις ριζοσπαστικές αλλαγές του καλοκαιριού κι εκτός των δύο προαναφερθέντων, αποκτήθηκε και ο Τζούλιαν Γκαμπλ ο οποίος την περσινή σεζόν αγωνίστηκε στη Βόννη. Σκληρός σέντερ, αρκετά αθλητικό με σαφέστατα όμως έλλειψη των βασικών του αθλήματος. Πάντως, ο παίκτης που έχει εντυπωσιάσει στους πρώτους αγώνες της Ναντέρ στο BCL είναι ο Ισλανδός φόργουορντ, Χαουκούρ Πάλσον, ο οποίος με 13.4 πόντους και ποσοστό ευστοχίας στο μακρινό σουτ άνω του 52% μάλλον αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση. Τον ακολουθούν οι Σένγκλιν (12.5π.), Ουότερς(11.2π.).

Γενικώς, η Ναντέρ στηρίζεται στην περιφερειακή γραμμή της καθώς εκτός των Σένγκλιν, Ουότερς, παίκτης στο rotation είναι και ο Λιθουανός Άντας Γιουσκεβίτσιους, ένας ψηλός (1.94μ.) combo guard ο οποίος σκοράρει οκτώ πόντους κατά μέσο όρο στη διοργάνωση. Ο Ούγκο Ινβερνιτσί είναι ο ένας από τους δύο παραμένοντες, καθώς υπάρχει και ο Λαχαού Κονατέ, ένας αθλητικός φόργουορντ με έφεση στο transition game και περιορισμένη ικανότητα στο μακρινό σουτ. Η στατιστική δεν λέει την αλήθεια για τον Ντεμέτριους Τρέντγουελ καθώς ο Αμερικανός σέντερ αναδείχθηκε πέρυσι πρώτος ριμπάουντερ του ισραηλινού Πρωταθλήματος αλλά λόγω τραυματισμού, εδώ και περίπου δέκα ημέρες προσπαθεί να βρει αγωνιστικό ρυθμό.

Η Ναντέρ βρέθηκε στους ομίλους του BCL μέσα από την προκριματική φάση της διοργάνωσης και μια πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για ομάδα έδρας. Στο γαλλικό Πρωτάθλημα πέτυχε και τις τρεις νίκες της στο Palais Des Sports, αγνοεί τη νίκη μακριά από αυτό, με συνέπεια να βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας. Στους ομίλους του BCL πριν τη νίκη επί της Βόννης στη Γερμανία, προηγήθηκαν δύο ήττες από τις Οπάβα (εκτός), Τενερίφη (εντός) Στηρίζεται στην αθλητικότητά της στην άμυνα κι αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι δέχεται με των 64.3 πόντων κατά μέσο όρο στο BCL, όσους δηλαδή βάζει και η ίδια στην επίθεση, στη φάση των ομίλων.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα