Ράις στο gazzetta.gr: «Εξωπραγματικός ο Σπανούλης, θα γίνει σπουδαίος ο Βεζένκοβ»!

Κάτια Πετροπούλου
Ράις στο gazzetta.gr: «Εξωπραγματικός ο Σπανούλης, θα γίνει σπουδαίος ο Βεζένκοβ»!

bet365

Ο Ταϊρίς Ράις σχολιάζει στο gazzetta.gr τα... καυστικά tweets του για την Μπαρτσελόνα, μιλά για τον Ολυμπιακό και τους πρωταγωνιστές του και στέκεται στο νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, την Μπάμπεργκ.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Rise of Olympus» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Η περσινή χρονιά για τον Ταϊρίς Ράις ήταν «βουνό» και για πρώτη φορά στην καριέρα του αναγκάστηκε να έχει το ρόλο του... θεατή.

Η Μπαρτσελόνα, στην οποία βρισκόταν από το 2016, είχε νέο πρόσωπο στον πάγκο, τον Σίτο Αλόνσο, η έλευση του οποίου τον έβαλε στον... πάγο, για λόγους που ποτέ δεν έγιναν ακριβώς γνωστοί.

Αναμονή στην αναμονή και προπονήσεις με την β' ομάδα, το ποτήρι ξεχείλισε, μέχρι που το «διαζύγιο» επισημοποιήθηκε κι εκείνος ξενιτεύτηκε στην Κίνα, μέχρι το τέλος της σεζόν.

Κατά διαστήματα δεν δίσταζε να εκφράζει την άποψή του στο twitter για την κατάσταση αυτή, κάνοντας έμμεση «επίθεση» στους Καταλανούς για την στάση τους, με σχόλια όπως «Θα έμενα εδώ για το υπόλοιπο της καριέρας μου, αν εξαρτώταν αποκλειστικά από εμένα» ή «Οι ψεύτικοι άνθρωποι χαμογελούν μπροστά σου κυρίως» ή το πήγαινε ένα... βήμα παραπέρα, εξαφανίζοντας ακόμα και το σήμα της ομάδας από φωτογραφίες.

Ρωτώντας τον αν αυτά τα «τιτιβίσματα» ήρθαν μέσα από έντονη συναισθηματική φόρτιση ή αν απλά ήταν κάτι ειλικρινές και ευσυνείδητο, ο Αμερικανός γκαρντ αποκρίνεται στο gazzetta.gr: «Ήταν απλά η αλήθεια (γέλια)! Νομίζω πως οι παίκτες πρέπει να προστατεύουν τους εαυτούς τους. Αν ξέρουν τι είναι σωστό και πράττουν σωστά, τότε πρέπει να αυτό-προστατεύονται! Αν είσαι λάθος, είσαι λάθος. Όσα είπα νομίζω πως ήταν σωστά, ήταν η πραγματικότητα. Αν για κάποιον ήμουν λάθος στην υπόθεση αυτή, τότε ας είμαι. Τόσο απλά».

Με την ολοκλήρωση της προηγούμενης σεζόν κι εφόσον ήταν ελεύθερος πια, οι προτάσεις έμοιαζε πως θα έπεφταν... βροχή στα πόδια του, αφού λογίζεται ένας από τους πιο αξιόπιστους κι έμπειρους παίκτες που υπάρχουν. Η πραγματικότητα, όμως, ήταν άλλη, αφού, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί από την Μπάμπεργκ, ήρθε ακόμα μια ανάρτηση στο twitter:«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ερχόταν Αύγουστος και δεν θα είχα κάποια πρόταση. Είναι παράξενο».

«Έχοντας την επιτυχία που είχα στην καριέρα μου, δεν πίστευα πως θα ερχόταν ποτέ αυτή η στιγμή», παραδέχεται. «Δεν πίστευα πως θα ερχόταν Αύγουστος και δεν θα είχα μια ομάδα για να παίζω. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου αυτό. Δεν θα έλεγα πως ήταν μια "σκοτεινή" στιγμή, αλλά έπρεπε να καταλάβω πως όλα θέλουν το χρόνο τους και να δώσω στον κόσμο να καταλάβει πως μπορώ ακόμα να παίξω, πως μπορώ ακόμα να επηρεάσω μια ομάδα και να είμαι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη».

Κι αυτό ακριβώς κάνει αυτή την στιγμή, φορώντας την φανέλα της ομάδας της Βαμβέργης.

Η πρόταση από την ομάδα του Άιναρς Μπαγκάτσκις ήταν ολίγον τι... λυτρωτική για τον Ράις, ο οποίος διέκρινε μια ευκαιρία να μπει ξανά στον δρόμο που ήταν, πριν την άσχημη παρένθεση με τους «μπλαουγκράνα».

«Είχα κάνα δυο άλλες προτάσεις, αλλά ειλικρινά στα μάτια μου αυτή ήταν η καλύτερη συνθήκη τώρα για μένα στην καριέρα μου. Ήταν αυτό που είχα ανάγκη. Ιστορικά είναι πολύ καλή ομάδα και την σέβονται όλοι στην Ευρώπη. Έχει τίτλους και μού είναι οικεία, γιατί έπαιζα εναντίον της για χρόνια. Ήταν μια ομάδα που την ήξερα καλά και γνώριζα τους παίκτες».

Ήδη στην παρθενική του εμφάνιση στο Basketball Champions League έκανε... θόρυβο με 33 πόντους και 8 ασίστ κόντρα στην Φουενλαμπράδα και συνέχισε με 20 πόντους και 5 ασίστ ενάντια στην Ντιζόν.

Το ντεμπούτο του, βέβαια, δεν του άφησε καλή «γεύση», αφού πέρα από την ήττα στο τελευταίο δευτερόλεπτο, τον προβλημάτισε και η μπάλα του θεσμού, χαρακτηρίζοντάς την «απαίσια».

«Ναι, είναι!», λέει αφοπλιστικά και γελάει για λίγα λεπτά, σχολιάζοντας στην συνέχεια πως και άλλοι παίκτες έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος κατά καιρούς (π.χ. Κάλινιτς) και τονίζοντας πως μια κοινή μπάλα σε όλες τις διοργανώσεις θα ήταν μια λύση. «Νομίζω πως ναι, θα έπρεπε να υπάρχει! Η ζωή μας θα ήταν πιο εύκολη (γέλια). Θα ήταν καλύτερα με μια κοινή μπάλα σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν θα χρειαζόταν να ανησυχούμε για τις "αλλαγές". Πολλές φορές παίκτες παίζουν ακόμα και με τρεις διαφορετικές μπάλες! Δεν μπορείς να το συνηθίσεις».

Μπροστά του τώρα είναι η ΑΕΚ (24/10, 19:30), η οποία θα επιδιώξει να τον σταματήσει, ωστόσο ο ίδιος υποστήριξε: «Έχω την εξής νοοτροπία: "κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει". Πρέπει να βγεις εκεί έξω και να διεκδικήσεις ό,τι έχεις μπροστά σου, να αγωνιστείς. Οπότε θα δούμε τι θα γίνει (γέλια)» και το ύφος του σχεδόν σε διαβεβαίωνε πως οι «κιτρινόμαυροι» δεν θα έχουν εύκολο βράδυ.

Η Ελλάδα έχει... ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του 31χρονου γκαρντ, αφού ο Νίκος Ζήσης είναι συμπαίκτης του, ο Ντέιβιντ Μπλατ υπήρξε προπονητής του στην Μακάμπι και μαζί κατέκτησαν την Euroleague με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP, ενώ έχει μεγάλη αδυναμία στον Σάσα Βεζένκοβ!

«Ο Νίκος Ζήσης είναι ένας από τους καλύτερους συμπαίκτες. Δουλεύει τρομερά κάθε ημέρα κι είναι απίστευτα συγκεντρωμένος σε ό,τι κάνει. Ακόμα και τώρα μαθαίνω από εκείνον», σχολιάζει και ανατρέχει στον παλιό του συμπαίκτη, για τον οποίο... στάζει μέλι: «Ο Σάσα θα γίνει σπουδαίος! Δουλεύει πάρα πολύ σκληρά. Ήταν από αυτούς που ήταν στο γυμναστήριο μαζί μου τα βράδια, όταν δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να πάμε, ή ακόμα κι όταν είχαμε δύο προπονήσεις την ημέρα. Ήταν από εκείνους που ήταν πάντα εκεί. Είμαι 100% βέβαιος πως ο Σάσα θα πετύχει, έχω πίστη σ' εκείνον, επειδή τον έχω δει να δουλεύει πάρα πολύ σκληρά, πιστεύει στον εαυτό του και στις ικανότητές του. Αν έχει έναν προπονητή που τον πιστεύει εξίσου, τότε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει! Ο Μπλατ σού δίνει την ελευθερία να κάνεις το παιχνίδι σου, αρκεί να δει ότι έχεις καταλάβει τι θέλει».

Όσο για τον Βασίλη Σπανούλη; Το πρόσωπό του λάμπει, δείχνοντας να τον λατρεύει! «Ο Σπανούλης είναι ο... Σπανούλης! Ήταν από τους πρώτους που είχα γνωρίσει στην Ελλάδα, ήταν στον Παναθηναϊκό τότε. Το να τον βλέπω να φεύγει και να πηγαίνει στον Ολυμπιακό... Το πήρε όλο πάνω του! Ο τρόπος που πέτυχε στην συνέχεια είναι εξωπραγματικός! Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ το όνομά μου να μπει στην ίδια πρόταση μαζί του, έτσι όπως είναι τώρα! Ο Σπανούλης είναι ο Σπανούλης και εγώ είμαι καλά (γέλια)!».

Κι όντως, ο Ταϊρίς Ράις φαίνεται να είναι καλά. Εκπέμπει μια ηρεμία, την οποία ήθελε μήνες να νιώσει, ενώ δεν διστάζει κάθε τρεις και λίγο να κάνει αστεία. Κι αυτό είναι το μόνο που ζητά από κάποιον, όταν το μπάσκετ δεν είναι το μοναδικό πράγμα στο μυαλό του. «Πώς είμαι εκτός γηπέδου; Εξαρτάται. Είμαι χαλαρός. Μού αρέσει να κάνω αστεία! Αν δεν παίρνεις από πλάκες, τότε θα έχουμε πρόβλημα (γέλια)».

Πάντως πριν από τα παιχνίδια, έχει την δική του... ιεροτελεστία. «Κάνω τα πάντα πρώτα από την δεξιά μεριά και μετά από την αριστερή (γέλια). Κάνω τα ίδια πράγματα, πέφτω για ύπνο συγκεκριμένη ώρα, κάνω μπάνιο πριν το ματς, είναι η ρουτίνα μου εδώ και 12 χρόνια πριν τις αναμετρήσεις! Τίποτα τρελό, απλά όλα έχουν τη σειρά τους».

Όσο για την καλύτερη συμβουλή στην καριέρα του; Τα λόγια του προπονητή του από το High School, Ράντι Κέιβ, ο οποίος απεβίωσε μετά την αποφοίτησή του από το «L.C. Bird», αφού έπασχε από καρκίνο. «Έχω πολλές, είναι δύσκολο να διαλέξω (γέλια). Ο προπονητής μου στο Λύκειο μού έλεγε - Θεός σχωρέστον - να έχω πίστη στον εαυτό μου και να μην αφήσω κανέναν άλλον να μου πάρει την επιτυχία. "Να είσαι ο καλύτερος άνδρας που ξέρω ότι μπορείς να γίνεις και να γίνεις ο παίκτης που μπορείς. Μην αφήσεις κανέναν άλλον". Αυτό είναι κάτι που έχει μείνει μέσα μου και το κουβαλάω μαζί μου μέχρι και σήμερα».

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα