Τέλεκομ Μπον: Τρίποντο και… Άγιος ο Θεός

Βασίλης Βλαχόπουλος
Τέλεκομ Μπον: Τρίποντο και… Άγιος ο Θεός

bet365

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται σήμερα (16/10,19:30) τη Βόννη για τη 2η αγωνιστική του BCL και το gazzetta.gr σκιαγραφεί το προφίλ της γερμανικής ομάδας και τον ρόλο ενός δημοσιογράφου στην εξέλιξή της.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Μπάγερν - Παναθηναϊκός! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Η αδιάλειπτη παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το μοντέλο διοίκησης αλλά και ο εκσυγχρονισμός του κλαμπ μάλλον καθιστά τη Βόννη ως πρότυπο ομάδας. Η ιστορία της περιορίζεται στα 22 χρόνια ζωής, μέσα σ’ αυτό το διάστημα συμπεριλαμβάνεται στις σταθερές δυνάμεις του γερμανικού μπάσκετ και παρότι δεν έχει φθάσει στο επίπεδο απόλαυσης καρπών αυτής της πολυετούς προσπάθειας, έχει αξιοπρεπέστατη παρουσία φθάνοντας πέντε φορές στον τελικό της Bundesliga. Ωστόσο, της ήταν αδύνατο να ξεπεράσει τα εμπόδια ομάδων μεγαλύτερη οικονομική δυναμική. Η δε λογική του δημοσιογράφου Wolfgang Wiedlich απαγορεύει τα… χαρακίρια, αλλά διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα. Κι αν αναρωτιέστε, γιατί είναι τόσο σημαντική η άποψη ενός δημοσιογράφου, η απάντηση είναι απλή: Είναι ο πρόεδρος της ομάδας.

Σωστά διαβάσατε. Ο Wolfgang Wiedlich είναι ένας απίστευτα δραστήριος άνθρωπος ο οποίος μεταξύ άλλων έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, sports management, ενώ διαθέτει και πτυχίο προπονητή. Η ανάδειξη του μπάσκετ σε πρωτεύον άθλημα στη Βόννη ήταν το όνειρό του, αυτό ακολουθεί με πείσμα εδώ και παραπάνω από δύο δεκαετίες, νιώθει περήφανος για το δημιούργημά του καθώς σήμερα η Telekom Bonn λειτουργεί υπό το καθεστώς οικονομικής ασφάλειας, υποστηριζόμενη από την εταιρία που «φαίνεται» στην επωνυμία της, έχει αυτάρκεια και εκπληκτικό γήπεδο 6.000 θέσεων.

Οι Γερμανοί απουσιάζουν

Η Βόννη επισκέφθηκε και πέρυσι τη Θεσσαλονίκη καθώς είχε αντιμετωπίσει τον Άρη στο πλαίσιο της κανονικής διάρκειας του BCL. Όπως τότε, έτσι και τώρα ο Predrag Krunic είναι στο «τιμόνι» της ομάδας για 3η διαδοχική χρονιά και παρότι πέρυσι η ομάδα αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση της Bundesliga. Η αποτυχία, την οδήγησε σε αλλαγές στο ρόστερ της και είναι αλήθεια ότι αυτό δεν παραπέμπει σε γερμανική ομάδα. Η παρουσία οκτώ Αμερικανών, ενός Κουβανού (με γερμανική διαβατήριο) κι ενός Μαυροβούνιου δίνουν ξεκάθαρο (διακοσμητικό) ρόλο στους Γερμανούς παίκτες.

Ο Krunic υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές, κράτησε όμως τους βασικούς δημιουργούς. Josh Mayo και T.J Diley προσφέρουν συνολικά περισσότερες από οκτώ τελικές πάσες (στο γερμανικό Πρωτάθλημα) διανύοντας την 3η χρονιά τους στην ομάδα. Ο πρώτος έχει πιο αυξημένες ευθύνες καθώς είναι και ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 13 πόντους ανά αγώνα. Πρώτος σκόρερ είναι ένας επίσης combo guard, ο Rashad James με 19.3 πόντους κατά μέσο όρο. Η περιφερειακή γραμμή «κλείνει με τον Κουβανό Yorman Bartolo, τον Αμερικανό Shane Gibson, τον συμπατριώτη του Jarelle Reischel.

O Predrag Krunic είναι λάτρης των χαμηλών σχημάτων και των ευέλικτων παικτών, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Telekom Bonn δεν έχει «βαρύ κορμί» στο ρόστερ της και γενικώς η γραμμή των ψηλών δεν είναι το ίδιο πλήρης με την αντίστοιχη των περιφερειακών. Ο ψηλότερος και πιο αποτελεσματικός από τους παίκτης της φροντ λάιν είναι ο Charles Jackson ο οποίος διακρίνεται περισσότερο για την αθλητικότητά του. Δίπλα του έχει τον Μαυροβούνιο Bojan Subotic, ενώ οι James Webb III και Martin Breunig έχουν δευτερεύοντα ρόλο. Γενικώς, οι ψηλοί λειτουργούν περισσότερο σαν… σκλάβοι των κοντών καθώς αναλαμβάνουν λιγότερες προσπάθειες και προσφέρουν περίπου το 35% των πόντων.

Ζει και πεθαίνει από τα 6.75!

Όπως κι αν προσεγγίσει κανείς τη γερμανική ομάδα – είτε δηλαδή μέσα από τη μαγεία της στατιστικής ή της επιβλητικότητας της εικόνας – ένα είναι το βασικό συμπέρασμα. Με 29 προσπάθειες τριών πόντων κατά μέσο όρο στο γερμανικό Πρωτάθλημα και 32 στην πρεμιέρα του BCL και στην ήττα από τη Τενερίφη, είναι τουλάχιστον αδιαμφισβήτητο ότι αυτή η ομάδα εξαρτάται από την ευστοχία της στο μακρινό σουτ. Στην Bundesliga είναι αήττητη έπειτα από τρεις αγωνιστικές και η ερμηνεία είναι απλή. Σουτάρει με 40.7% έξω από τη γραμμή χάρη στους Mayo, James, Bartolo. Αντιθέτως, το ποσοστό (62.5%) στις ελεύθερες βολές δεν είναι τόσο τιμητικό για μια επαγγελματική ομάδα.

Το τρίποντο είναι ο βασικός τρόπος έκφρασης ακόμη και στον αιφνιδιασμό. Γενικώς ο ρυθμός της είναι κομμάτι… ανισόρροπος έως αφελής. Αυτός της δίνει τη δυνατότητα να σκοράρει 85 πόντους κατά μέσο όρο στην Γερμανία. Της αρέσει η ταχύτητα, βασίζεται στην ενέργειά της, αλλά και στην άμυνα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί συνεπής. Εξαίρεση αποτελεί ο Bartolo ο οποίος πέρυσι κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου αμυντικού του γερμανικού Πρωταθλήματος.

Το βίντεο παρουσίασης της Telekom Bonn για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο:

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα