Νιζνί Νόβγκοροντ: Αξιόλογη ομάδα αλλά… δεν φοβίζει

Βασίλης Βλαχόπουλος
Νιζνί Νόβγκοροντ: Αξιόλογη ομάδα αλλά… δεν φοβίζει

bet365

Η μπασκετική λογική προεξοφλούσε αυτή τη σύγκρουση από την ημέρα της κλήρωσης. Η Νιζνί Νόβογκορντ θα βρεθεί στον δρόμο του Άρη στον δεύτερο προκριματικό γύρο του BCL και το gazzetta.gr ακτινογραφεί τη ρωσική ομάδα η οποία κάποτε είχε κερδίσει τις εντυπώσεις στην Euroleague.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Αυτή η εποχή βέβαια, μάλλον έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και καταγράφηκε ως η σπουδαιότερη περίοδος για μια νεοσύστατη ομάδα. Βλέπετε, η Νίζνι Νόβγκοροντ ιδρύθηκε προ 18ετίας και στα μισά χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, σφυρηλατήθηκε στις μικρές κατηγορίες του ρωσικού Πρωταθλήματος, πέραν του ότι χρειάστηκε να αλλάξει πέντε φορές ονομασία για να καταλήξει στη σημερινή. Η… ένδοξη εποχή της Νίζνι ήταν η διετία 2013-15 όταν έφτασε σε σημείο διεκδίκησης της VTB (αλλά υποτάχθηκε στην κυριαρχία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας) αλλά και αγωνίστηκε στην Euroleague φθάνοντας έως το Top16 της διοργάνωσης.

Αυτές οι στιγμές ανήκουν στο παρελθόν γιατί πολύ απλά μειώθηκε συντριπτικά το επίπεδο χρηματοδότησης. Κάποτε η Νίζνι είχε τη δυνατότητα παροχής συμβολαίων που πλησίαζαν το ένα εκατομμύριο ευρώ, πλέον ακολουθεί σφικτή οικονομική πολιτική γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και μέσα από την καθοδική πορεία της. Σε σύγκριση βέβαια με τον αγωνιστικό προϋπολογισμό του Άρη, ο δικός της είναι πολλαπλάσιος.

Όπως συνέβη και με τον Άρη, έτσι και οι Ρώσοι αποδέχθηκαν τη wild card του BCL γι’ αυτόν τον λόγο κάνουν το αγροτικό τους στην προκριματική φάση. Οι αγώνες του πρώτου γύρου με την Πόρτο ήταν μια υποχρέωση η οποία έπρεπε να βγει κι αυτό αποδείχθηκε από την εμφατική νίκη με 92-49 στον δεύτερο αγώνα στη Ρωσία. Όπως ισχύει όμως και επί της περίπτωσης του Άρη, ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν από τους συγκεκριμένους αγώνες λόγω πολύ χαμηλής δυναμικότητας του αντιπάλου.

Το βέβαιο είναι ότι αναδείχθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Με κυριότερο τον βραχύσωμο Αμερικάνο Κέντρικ Πέρι ο οποίος μοίρασε 15 τελικές πάσες σε δύο αγώνες κι όταν χρειάστηκε (στην Πορτογαλία) σημείωσε 21 πόντους. Ο 26χρονος πόιντ γκαρντ την τελευταία διετία αγωνίστηκε στην Ουγγαρία και η συνεργασία με τη Νίζνι προφανώς αποτελεί τη σπουδαία ευκαιρία για τα επόμενα συμβόλαια της καριέρας του.

Ο δεύτερος είναι ο Μαξίμ Γκριγκόριεφ ο οποίος είχε 17 πόντους κατά μέσο όρο στους αγώνες με την Πόρτο, ένας σεσημασμένος σουτέρ, διεθνής με την εθνική Ρωσίας και με παραστάσεις τόσο με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν όσο και με τη Νίζνι. Το ποιόν του Ρόντερικ Όντομ, είναι γνωστό στο τεχνικό επιτελείο του Άρη καθώς ο Αμερικανός φόργουορντ αγωνίστηκε στο παρελθόν στον ΚΑΟΔ, ενώ ο συμπατριώτης του Άαρον Μπρούσαρντ είναι ένας ψηλός πλέι μέικερ ο οποίος δεν είχε τόσο έντονη επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του απέναντι στην Πόρτο.

Δείγμα της επιθυμίας της Νίζνι για πρόκριση στους ομίλους του BCL είναι η υπογραφή συμβολαίου (διάρκειας ενός μήνα) με τον έμπειρο Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς. Μάλιστα, ο Μαυροβούνιος σέντερ θα ξαναβρεθεί στον δρόμο του Άρη, όπως έγινε και πέρυσι όπου αγωνίστηκε στη Ζιένολα Γκόρα.

Το βασικό πρόβλημα για τους Ρώσους είναι η κάλυψη του κενού του Πάβελ Αντίποβ. Ο Ρώσος διεθνής υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γόνατο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα χάσει το συντριπτικό μέρος της χρονιάς και το συγκεκριμένο γεγονός δημιουργεί κενό στις θέσεις 4-3. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε αυξημένο χρόνο συμμετοχής ο Ρόντερικ Όντομ, ο Ντμίτρι Ουζίνκσι αλλά και ο Λευκορώσος Αντόν Αστάπκοβιτς. Και προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η Νίζνι επέλεξε να ενισχυθεί στη θέση «2» με την απόκτηση του Εβγένι Μπαμπούριν ο οποίος όμως δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες με τον Άρη.

Στην τεχνική ηγεσία της Νίζνι βρίσκεται ο Σέρβος Ζόραν Λούκιτς, ο προπονητής που την οδήγησε στους τελικούς της VTB τη σεζόν 2013-14, μετουσιώνοντας έτσι μια εξαετή συνεργασία (2008-14). Η συνέχεια τον βρήκε στον πάγκο της Μπάνβιτ και επέστρεψε στη Ρωσία την περσινή σεζόν, αναλαμβάνοντας ένα αγωνιστικό project το οποίο εμπεριέχει έντονα το εγχώριο στοιχείο καθώς η Νίζνι δίνει χώρο στους γηγενείς παίκτες. Πέρυσι, προσπάθησε να κάνει την έκπληξη στη VTB αλλά η Ούνικς Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη την απέκλεισε στην προημιτελική φάση με 3-1 νίκες.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα