Η εξίσωση που πιστοποιεί την άνοδο του BCL!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Η εξίσωση που πιστοποιεί την άνοδο του BCL!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας αξιολογεί το επίπεδο της διοργάνωσης της FIBA και εξηγεί γιατί η εφετινή δεύτερη έκδοση του Basketball Champions League, θα έχει ολοένα και αυξανόμενο αγωνιστικό ενδιαφέρον. Τι σημαίνουν οι 15 νίκες επί των «κολοσσών» της Euroleague.

Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, οι 16 ομάδες που διεκδικούν την πρόκριση στο εφετινό Final 4 της διοργάνωσης (ακόμη δεν έχει οριστεί το γήπεδο που θα το φιλοξενήσει), βρίσκονται στην... αναμονή, καθώς θα μάθουν τις αντιπάλους τους (14/02, 11:30) στους διπλούς αγώνες που καθορίσουν την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Η εφετινή πρώτη φάση του Basketball Champions League μπήκε με μία ελαφριά δυσπιστία στη ζωή των απανταχού Ευρωπαίων μπασκετόφιλων, αλλά προϊόντος του χρόνου, το τουρνουά εξελίχθηκε προσφέροντας θέαμα και σασπένς, ανώτερο του αναμενόμενου. Από τις ελληνικές ομάδες, για παράδειγμα, ο Άρης αποκλείστηκε αν και φαινόταν ότι εύκολα ή δύσκολα θα περάσει, ενώ η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ «σφράγισαν» το εισιτήριό τους κυριολεκτικά την τελευταία αγωνιστική, με την «Ένωση» να πανηγυρίζει κυριολεκτικά χάρη σε δύο «θαύματα» που έγιναν ταυτόχρονα, σε Βενετία και ΟΑΚΑ αντίστοιχα.

Μία πρώτη ένδειξη του υψηλότερου ανταγωνισμού στο εφετινό BCL συνιστά το γεγονός ότι οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ, δεν βρίσκονται ούτε στην πρώτη δεκάδα του ανεπίσημου ranking, που προκύπτει από τα αποτελέσματα της φάσης των ομίλων. Και μιλάμε για δύο ομάδες, που στο ενεργητικό τους, έχουν ήδη από μία νίκη (στο ελληνικό πρωτάθλημα) επί του 2ου στην βαθμολογία της Euroleague, Ολυμπιακού.

Πιο συγκεκριμένα, ο «δικέφαλος του Βορρά» (7-7) μπαίνει στην κληρωτίδα ως ο 13ος (βάσει ρεκόρ) στην άτυπη κατάταξη των 16 ομάδων που συνεχίζουν στην διοργάνωση, ενώ η «Ένωση» (8-6), που είχε πολύ πιο δύσκολο έργο και προκρίθηκε από τον πιο ανταγωνιστικό όμιλο, βρίσκεται δύο θέσεις πιο πάνω (11η). Παρ' όλα αυτά, η δυναμική και η παράδοση που ακολουθεί και τις δύο ελληνικές ομάδες, επιτρέπει την αισιοδοξία για διάκριση και τα όνειρα πρόκρισης στο Final 4! Ειδικότερα, από τη στιγμή που κανένας από τους πιθανούς αντιπάλους τους (Καρσίγιακα, Λούντβιγκσμπουργκ, Νίμπουρκ και Μπάνβιτ), δεν προκαλεί τρόμο!

Πάμε να δούμε, όμως, πως διαμορφώνεται το πανόραμα των 16 μονομάχων της διοργάνωσης που την ερχόμενη εβδομάδα ρίχνονται στην μάχη της πρόκρισης στα προημιτελικά. Οι ομάδες που ξεχωρίζουν είναι η Μονακό, που έχει το καλύτερο ρεκόρ (13-1) και γνώρισε τη μοναδική της ήττα στην τελευταία αγωνιστική, αλλά και η κάτοχος του τροπαίου, Τενερίφη (ρεκόρ 12-2) του Φώτη Κατσικάρη και του Κώστα Βασιλειάδη, που έχει και την καλύτερη άμυνα του τουρνουά (μ.ο. 65,7π.). Ακολουθούν η γερμανική Λούντβιγκσμπουργκ (12-2) και οι τουρκικές Μπεσίκτας (10-4), Καρσίγιακα (10-4) και Μπάνβιτ (9-5), η οποία ήταν και περυσινή φιναλίστ.

Η «εξίσωση» που αποδεικνύει την ποιοτική άνοδο του Basketball Champions League σε σχέση με την περυσινή πρώτη τoυ έκδοση, έχει να κάνει με τις συνολικά 15 νίκες που έχουν «καταφέρει» οι ομάδες του BCL, στα εθνικά πρωταθλήματα, απέναντι σε αντιπάλους που αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Τα πρωτεία πηγαίνουν στην Τενερίφη που έχει νικήσει τη Μάλαγα, την Μπασκόνια και την Μπαρτσελόνα (εκτός) στο πλαίσιο της ACB, ενώ η 11η του ισπανικού πρωταθλήματος Μούρθια, έχει να επιδείξει δύο ανάλογες επιτυχίες (επί της Μπασκόνια και της Μπάρτσα εκτός), όσες και η Μπάνβιτ που έχει «λυγίσει» τόσο τη Φενέρ, όσο και την Εφές στην Τουρκία. Στην Basket League, ΑΕΚ (έχει νικήσει και τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο) και ΠΑΟΚ μετρούν από μία νίκη επί του Ολυμπιακού, ενώ στην Bundesliga και οι τρεις γερμανικές ομάδες έχουν επικρατήσει επί της Μπάμπεργκ.

Κι όλα αυτά, παρ' ότι καμία από τις ομάδες που αναφέραμε, δεν διαδραματίζει άκρως πρωταγωνιστικό ρόλο στις εγχώριες διοργανώσεις. Αν εξαιρέσουμε την Νίμπουρκ, που είναι πρώτη και αήττητη στο τσεχικό πρωτάθλημα (21-0) και την Στρασμπούρ που είναι στην δεύτερη στη Γαλλία, καμία άλλη ομάδα που συμμετέχει στο BCL, δεν βρίσκεται πάνω από την 3η θέση στην εθνική της λίγκα. Ενδεικτικός είναι ο παρακάτω πίνακας:

Ομάδα

Ρεκόρ BCL

Χώρα

Ρεκόρ λίγκας

Θέση

Νίμπουρκ

10-4

Τσεχία

21-0

Στρασμπούρ

9-5

Γαλλία

14-6

Νεπτούνας

7-7

Λιθουανία

17-5

Ζιέλονα Γκόρα

6-8

Πολωνία

15-6

Μπεσίκτας

10-4

Τουρκία

13-5

Λούντβιγκσμπουργκ

12-2

Γερμανία

15-4

Μπάνβιτ

9-5

Τουρκία

11-7

ΑΕΚ

8-6

Ελλάδα

10-6

Μπαϊρόϊτ

8-6

Γερμανία

14-6

ΠΑΟΚ

7-7

Ελλάδα

8-7

Όλντενμπουργκ

9-5

Γερμανία

13-8

Ναντέρ

9-5

Γαλλία

11-9

Τενερίφη

12-2

Ισπανία

11-9

Μούρθια

7-7

Ισπανία

10-10

11η

Καρσίγιακα

10-4

Τουρκία

6-12

12η

Συμπέρασμα; Η σεζόν στο BCL μπορεί να άρχισε με προβλήματα και σκεπτικισμό, η πορεία της διοργάνωσης όμως, αποδεικνύει ότι το αγωνιστικό επίπεδο ανεβαίνει και οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των ομάδων, σε συνδυασμό με την δίψα για διάκριση, αν μη τι άλλο αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα ότι η λίγκα εξελίσσεται σε ένα άκρως ανταγωνιστικό τουρνουά!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!