Βέντσπιλς: Η ομάδα σήμα κατατεθέν της Λετονίας

Βέντσπιλς: Η ομάδα σήμα κατατεθέν της Λετονίας

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βέντσπιλς: Η ομάδα σήμα κατατεθέν της Λετονίας

bet365

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος ο ΠΑΟΚ βρίσκει στον δρόμο τους τη Βέντσπιλς και το gazzetta.gr γράφει για τη λετονική ομάδα η οποία μπορεί να μη μετρά περισσότερα από 23 χρόνια ιστορίας αλλά έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του μπασκετικού κόσμου.

Τσέλσι – Ατλετικο Μαδρίτης με επιστροφή στοιχήματος*, αν ο Αζάρ σκοράρει το πρώτο γκολ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Όταν μια ομάδα δεν μετρά πολλά… χιλιόμετρα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αλλά φτάνει να θεωρείται σήμα-κατατεθέν μιας χώρας, προφανώς μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη. Αυτό έχει καταφέρει η Βέντσπιλς η οποία ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αλλά σε αυτά τα 23 χρόνια παρουσίας κατέκτησε εννιά Πρωταθλήματα, ενώ έφτασε έως και το φάιναλ φορ του Champions Cup της FIBA το 2003 στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η στιγμή αποτελεί εξάλλου και το highlight της ευρωπαϊκής πορείας της. Συνολικά όμως είναι μια ομάδα με σταθερή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο ΠΑΟΚ τη συνάντηση πέρυσι στους ομίλους του BCL, κατά σύμπτωση ήταν και πάλι 7η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας όταν οι δύο ομάδες είχαν συγκρουστεί στο PAOK SPORTS ARENA. Τότε ο Δικέφαλος είχε επικρατήσει με 85-81. Από τότε μέχρι σήμερα, στη Βέντσπιλς έτρεξε μια σειρά αλλαγών με σπουδαιότερη την επιστροφή του Ρόμπερτς Στελμάχερς στην τεχνική ηγεσία. Υπήρξαν ανακατατάξεις και στο έμψυχο δυναμικό καθώς εκτιμήθηκε ότι θα έπρεπε να προστεθούν στην ομάδα περισσότεροι ηγέτες.

Η Βέντσπιλς ξεκίνησε εντυπωσιακά στη διοργάνωση καθώς πέτυχε το απόλυτο στις τρεις πρώτες αγωνιστικές αλλά η συνέχεια ήταν αντιστρόφως ανάλογη φθάνοντας στο σημείο να ηττηθεί ακόμη και από την Κάπο Ντ’ Ορλάντο εντός έδρας. Είναι μια ομάδα που συνηθίζει να παίζει σε up tempo και στηρίζεται στο υψηλό επίπεδο συνεργασιών. Δεν είναι τυχαίο το ότι έχει 15.8 τελικές πάσες ανά αγώνα αλλά ο τομέας της δημιουργίας εξαρτάται κυρίως από δύο παίκτες. Ο Αμερικανός (με ρίζες από το Πουέρτο Ρίκο) Εμάνουελ Ουμπίλα μαζί με τον Αϊγκαρς Σκέλε δίνουν περίπου το 70% των τελικών πασών έχοντας περί των 10 ασίστ κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι από τη δική τους αποτελεσματικότητα εξαρτάται η λειτουργία του συνόλου.

Γενικά είναι οι δύο από τους τρεις παίκτες πάνω στους οποίους στηρίζεται ο Ρόμπερτς Στελαμάχερς. Γιατί πέρα από την ικανότητα στη δημιουργία ο Σκέλε είναι και ο πρώτος σκόρερ με 14 πόντους ανά αγώνα, ο Ουμπίλα έχει 10, ενώ περίπου 12 πόντους κατά μέσο όρο έχει ο Αμερικανός Μπλέικ Χάμιλτον. Κοινώς, αυτοί οι τρεις παίκτες δίνουν τους 36 από τους 74 πόντους που έχει η Βέντσπιλς ανά αγώνα στο BCL. Ένα ακόμη στοιχείο που έχει μεγάλη αξία και αφορά τους τρεις παίκτες σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα στο μακρινό σουτ. Ο Σκέλε είναι ο πιο αποτελεσματικός έξω από τη γραμμή με ποσοστό ευστοχίας της τάξεως του 50%, ακολουθεί ο Χάμιλτον με 44%.

Συνολικά η Βέντσπιλς είναι ομάδα που στηρίζεται στο ποσοστό ευστοχίας της στο τρίποντο. Μέχρι στιγμής σουτάρει με 35.4% έχοντας συστήματα για να σουτάρουν και οι Γιάκοβιτς(10/27), Ουμπίλα (8/23). Ένα δεύτερο στοιχείο που την χαρακτηρίζει είναι η έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, αυτό προδίδουν τα εννιά που μαζεύει ανά παιχνίδι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα