Νεπτούνας: Μια ομάδα που τρέχει (πάρα) πολύ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Νεπτούνας: Μια ομάδα που τρέχει (πάρα) πολύ

bet365

Ζώντας στη σκιά τόσο της Ζαλγκίρις Κάουνας όσο και της Λιέτουβος Ρίτας η εμπειρία σαφώς είναι πιο ευχάριστη από τα χρόνια κατά τα οποία ήταν στην αφάνεια. Αυτό βιώνει την τελευταία πενταετία η Νεπτούνας, σημερινή(15/11) αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο BCL.

Προσφορά ημέρας σε περιμένει στο Φενέρχμπαχτσε – Ολυμπιακός. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Η αλήθεια είναι ότι έως την (προ τετραετίας) παρουσία της στην Euroleague, υπήρχαν μόνο δύο λόγοι για να γνωρίζουμε τη Νεπτούνας. Είναι η ομάδα που κάποτε έριξε στη… αρένα των λεόντων ένα αμούστακο παιδί (το οποίο δεν είχε καν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του) και εξελίχθηκε σ’ έναν από τους καλύτερους παίκτες που ανέδειξε το ευρωπαϊκό μπάσκετ την περασμένη δεκαετία. Τον Άρβιντας Μασιγιάουσκας. Και δεύτερον. Ήταν επίσης η ομάδα που ανέδειξε έναν από τους μεγαλύτερους «κύκλωπες» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον θηριώδη Εουρέλιους Ζουκάουσκας. Καθόλου τυχαία αποσύρθηκαν, τόσο η φανέλα με το Νο7 όσο και η αντίστοιχη με το Νο11.

Την τελευταία πενταετία η Νεπτούνας… ξεμύτισε από το καβούκι της κι έφτασε δύο φορές στους τελικούς του λιθουανικού Πρωταθλήματος. Εκεί όμως έπεσε πάνω στον βράχο της Ζαλγκίρις Κάουνας. Δεν είναι τυχαίο όμως το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στο Final Four του LKL.

Η αξιολόγηση της Νεπτούνας βάσει της (ομολογουμένως) φτωχής ιστορίας της ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Γιατί διαθέτει μια αθλητική ομάδα η οποία τρέχει σαν… παλαβή στο παρκέ και η παραγωγικότητα των (περίπου) 90 πόντων που έχει ανά αγώνα στο BCL αποτελεί το πιο ισχυρό πειστήριο. Είναι μια ομάδα επίσης που σουτάρει με το εξαιρετικό 45% έξω από τη γραμμή του τριπόντου, βασίζεται στο υψηλό επίπεδο συνεργασιών (19.8 ανά αγώνα) αλλά και στην έκρηξη των παικτών της η οποία φαίνεται από τα 10.4 επιθετικά ριμπάουντ και τα 9.8 κλεψίματα που έχει ανά αγώνα.

Προπονητής της Νεπτούνας είναι ο Κάζις Μακσβίτις. Είναι ο άνθρωπος που την είχε οδηγήσει στη μοναδική παρουσία της στην Euroleague και παρουσιάζει ομοιότητες σε σχέση με τον τεχνικό του ΠΑΟΚ, Ηλία Παπαθεοδώρου. Υπό την έννοια ότι και ο 40χρονος τεχνικός είναι απόλυτα επιτυχημένος εργαζόμενος στις μικρές κατηγορίες των εθνικών ομάδων. Για την ακρίβεια, κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια με τις Εθνικές Παίδων, Εφήβων, U19 και Νέων Ανδρών.

Πρόσφατα η Νεπτούνας αντικατάστησε τον Μάλκολμ Άρμστεντ (σ. σ. βρήκε δουλειά στο Ρέθυμνο) με τον Τζέρι Τζόνσον, τον 36χρονο Αμερικανό γκαρντ ο οποίος απέκτησε την υπηκοότητα του Καζακστάν έπειτα από την πολυετή παρουσία του στην Αστάνα. Συνολικά είναι μια ομάδα που χαρακτηρίζεται από την πολυφωνία της στην επίθεση. Πέντε παίκτες έχουν διψήφιο αριθμό πόντων στο BCL. Πρόκειται για τον γνωστό και μη εξαιρετέο Ρελάντας Σεϊμπούτις(13.5π.) τον Κολομβιανό φόργουορντ Χουάν Παλάσιος (12.2π.) και τους Γκιρντζιούνας(13.4π.), Ντελινινκάιτις(11.4π.), Μπουτκεβίτσιους(11π.).

Ένα στοιχείο που επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον και αντλείται από τους ευρωπαϊκούς αγώνες της Νεπτούνας είναι στους τελευταίους αγώνες παρουσιάζεται πολύ παραγωγική στα δεύτερα ημίχρονα. Υπό την έννοια ότι σημείωσε 56 πόντους απέναντι στην Γκαζιαντέπ, 47 κόντρα στην Κάπο Ντι Ορλάντο και 53 στην Λούντβιχσμπουργκ στον αγώνα που έγινε στη Γερμανία.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα