Αβελίνο: Το δημιούργημα του Σακριπάντι

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αβελίνο: Το δημιούργημα του Σακριπάντι

bet365

Ο Άρης αντιμετωπίζει σήμερα(14/11, 19:30) την Αβελίνο και το gazzetta.gr γράφει για το… λουλούδι που άνθισε στα χέρια ενός εκ των πιο πετυχημένων Ιταλών προπονητών, του Στέφανο Σακριπάντι.

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας* στο Παναθηναϊκός – Χίμκι. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Ενδεικτικό στοιχείο του επιπέδου δυναμικής της σημερινής αντιπάλου του Άρη είναι οι διαδοχικές παρουσίες της στο Final Four του ιταλικού Πρωταθλήματος. Και στις δύο περιπτώσεις – στα play offs του 2016 και του 2017 – έφτασε κοντά αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στον τελικό. Ωστόσο, η Αβελίνο συμπεριλαμβάνεται πλέον στις σταθερές (αγωνιστικά) αξίες του ιταλικού μπάσκετ κι αυτό το οφείλει εν πολλοίς στον Στέφανο Σακριπάντι. Στην 3η του χρονιά στην τεχνική ηγεσία ελπίζει ότι θα πετύχει αυτό που δεν κατάφερε στα προηγούμενα χρόνια.

Η σεζόν άρχισε εξάλλου αρκετά καλά σε αγωνιστικό επίπεδο καθώς η Αβελίνο είναι στην 5αδα του Πρωταθλήματος και του BCL παρά τα προβλήματα τραυματισμών που καλείται να διαχειριστεί. Γιατί δεν είναι μικρό πράγμα να χάνεις τον κατ’ εξοχήν δημιουργό σου (σ. σ. Μπρούνο Φιτιπάλντο), αλλά και τον βασικό σου σέντερ (σ. σ. Κιρίλ Φεσένκο). Αμφότεροι θα απουσιάσουν από τον σημερινό αγώνα στο Nick Galis Hall.

Καθαρά αγωνιστικά, η Αβελίνο δείχνει ότι στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην περιφερειακή γραμμή της. Αυτό καταδεικνύουν οι αριθμοί τόσο σε επίπεδο παραγωγικότητας πόντων όσο και ανάληψης επιθετικών πρωτοβουλιών. Ο έμπειρος Τζέισον Ριτς είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και στις δύο διοργανώσεις, στο BCL έχει 16.6 πόντους κατά μέσο όρο. Ο γνωστής (και μη εξαιρετέος) Ντεζ Ουέλς τον ακολουθεί με 14.4 πόντους. Ο Αμερικανός είναι γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους από την περσινή θητεία του στη Δόξα Λευκάδας, κυρίως για το γεγονός ότι ένα πρωινό εξαφανίστηκε από το νησί καθώς πήρε ένα λεωφορείο και τράβηξε γι’ άλλες Πολιτείες, αναζητώντας Πρωτάθλημα υψηλότερου επιπέδου.

Οι δύο Αμερικανοί μαζί με τον Ιταλοαργεντινό Αριελ Φιλόι συνθέτουν τη γραμμή κρούσης στην περιφέρεια και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι (στο BCL) προσφέρουν περί των 45 πόντων ανά αγώνα. Απλά, Ουέλς και Φιλόι (βάσει αριθμών) είναι δεινοί σουτέρ τριών πόντων καθώς έχουν 45% και 50%, αντίστοιχα. Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στα χέρια του Σακριπάντι είναι ο Μάαρτεν Λάουνεν. Πέρα από αρχηγός της ομάδας και «παιδί» του Ιταλού τεχνικού υπό την έννοια ότι συνεργάστηκε μαζί του στην Καντού κι όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αβελίνο, δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό για να τον «πάρει» μαζί του.

Οι αριθμοί δείχνουν επίσης ότι ο Σακριπάντι είναι προπονητής που του αρέσει να… τεντώνει το rotation καθώς συνηθίζει να χρησιμοποιεί 11 παίκτες. Προς αυτήν την κατεύθυνση έπαιξαν ρόλο και οι τραυματισμοί που προαναφέραμε οι οποίοι καλύπτονται μέσα από το γεμάτο ρόστερ. Βέβαια, αποκτήθηκε αντικαταστάτης του Φεσένκο, ο εξίσου έμπειρος Μπέντζαμιν Όρτνερ ο οποίος έχει ένσημα και στην Euroleague με τη φανέλα της Σιένα.

Η διαφορά της Αβελίνο μεταξύ των ευρωπαϊκών αγώνων και των αντίστοιχου του Πρωταθλήματος σχετίζεται με το κομμάτι της άμυνας. Στην Ιταλία δεν δέχεται περισσότερους από 68 πόντους, ενώ στο BCL έχει 76 πόντους παθητικό. Αφού περάσει βέβαια ο σημερινός αγώνας με τον Άρη θα έχει «βγάλει» το δυσκολότερο πρόγραμμα σε σχέση με κάθε άλλη ομάδα καθώς αντιμετώπισε εκτός έδρας τις Μπεσικτάς, Ναντέρ, Ζιέλονα Γκόρα και Άρης. Highlight της σεζόν για την Αβελίνο είναι η νίκη επί της Μπεσικτάς στην Κωνσταντινούπολη στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Στα αξιοσημείωτα στατιστικά στοιχεία της Αβελίνο είναι η ευστοχία της στα μακρινά σουτ στα εκτός έδρας παιχνίδια. Για την ακρίβεια, στους τρεις εκτός έδρας αγώνες της στο BCL είχε 28/63 τρίποντα, δηλαδή ποσοστό ευστοχίας της τάξεως του 44%. Στην έδρα της περιορίζεται στο 29.5%.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα