Ορλαντίνα: Η ομάδα του προέδρου

Ορλαντίνα: Η ομάδα του προέδρου

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ορλαντίνα: Η ομάδα του προέδρου

bet365

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα(24/10, 21:30) στην Ιταλία την άσημη Ορλαντίνα, το gazzetta.gr σκιαγραφεί τον σύλλογο της Σικελίας και εξηγεί γιατί η φήμη του προέδρου του είναι πιο ισχυρή από την αντίστοιχη της ομάδας.

Στην Ελλάδα, αρκετοί ενδεχομένως να μη γνωρίζουν καν την ύπαρξη της συγκεκριμένης ομάδας. Όσοι βέβαια παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ κάπου θα την έχουν ακούσει διότι ο σύλλογος από τη Σικελία υπήρξε ο προθάλαμος (προ του επαγγελματικού επιπέδου) για πολλούς Αμερικανούς που τελικώς έκαναν καριέρα. Το πιο χαρακτηριστικό όνομα είναι αυτό του Τερέλ ΜακΙντάιρ. Στην Ορλαντίνα έχουν αγωνιστεί επίσης της αξίας των Βιντσέντζο Εσπόζιτο, Τζιανκλούκα Μπαζίλε, Ματέο Σοράνια. Ωστόσο, το κλειστό γήπεδο της Ορλαντίνα (σ. σ. PalaFantozzi) φέρει το όνομα του Αλεσάντρο Φαντότσι ο οποίος αγωνίστηκε στην ομάδα για μια πενταετία (1998-2003) κι έκανε σπουδαία καριέρα σε Λιβόρνο και Ρόμα.

Για να πάμε στον ισχυρό της υπόθεσης, η Ορλαντίνα είναι ένα δημιούργημα του Έντσο Σιντόνι. Ενός εκ των πιο ισχυρών επιχειρηματιών της Σικελίας, με έντονη πολιτική δραστηριότητα, ενώ διετέλεσε δήμαρχος του Capo D’ Orlando. Γενικά, πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, κατά καιρούς είχε προβλήματα με τον Νόμο λόγω κυρίως των πολιτικών και ιδεολογικών επιλογών του. Μπασκετικά όμως, η Ορλαντίνα του οφείλει την ύπαρξή της. Διότι το 1996 προχώρησε στη δημιουργία της, την υποστήριξε οικονομικά (σ. σ. είναι ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρίας εισαγωγών-εξαγωγών) και με αφετηρία τα ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα την οδήγησε μέχρι και στα πλέι οφ της Lega A αλλά και στην εξασφάλιση της συμμετοχής στο Eurocup(2008). Εκεί βέβαια αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, αποβλήθηκε από την κορυφαία κατηγορία με συνέπεια να μπει εκ νέου στην επίπονη διαδικασία της επιστροφής.

Επέστρεψε στη Lega A το 2014 και πέρυσι πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες πορείες στην ιστορία της καθώς τερμάτισε στην 8η θέση. Η συμμετοχή στο BCL εξασφαλίστηκε μέσα από την απόσυρση της Πιστόια. Ο Έντσο Σιντόνι δεν θα μπορούσε εξάλλου να αφήσει αυτήν την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη διότι (για τον ίδιο) στοιχειοθετεί μια μορφή δικαίωσης.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, η Ορλαντίνα φέτος προχώρησε σε πολλές αλλαγές στο ρόστερ και μέχρι στιγμής δεν της έχουν… βγει. Έπειτα από τέσσερις αγώνες στο Πρωτάθλημα μετρά μόλις μία νίκη, ενώ στο BCL (σ. σ. απέκλεισε την Αβτοντόρ στα playoffs της διοργάνωσης) βρίσκεται στο ίδιο σημείο με τον ΠΑΟΚ έχοντας δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Στην τεχνική ηγεσία παρέμεινε ο Τζενάρο Ντι Κάρλο ο οποίος εργάζεται στην Ορλαντίνα από το 2014 έχοντας αρχίσει ως απλό μέρος του τεχνικού επιτελείου.

Έπειτα από μια πρώτη ματιά στο ρόστερ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για μια πολυεθνική ομάδα. Υπό την έννοια ότι θα συναντήσει παίκτες από δέκα διαφορετικές χώρες (σ. σ. Ουκρανία, Σερβία, Πολωνία, Η.Π.Α., Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Τουρκία, Σλοβακία και Ιταλία). Εντός παρκέ, κάθε άλλο παρά έχει αποδείξει την αξία της. Οι τρεις ήττες στο ιταλικό Πρωτάθλημα με συνολικό παθητικό 48 πόντων μάλλον έχουν καλλιεργήσει κλίμα προβληματισμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πέτυχε την 1η νίκη της για φέτος μόλις χθες (22/10) στην έδρα της προτελευταίας Ρέτζιο Εμίλια. Η ίδια βρίσκεται στην 13η θέση.

Στο ιταλικό Πρωτάθλημα, ένα από τα προβλήματά της είναι ότι κάνει πολλά περισσότερα λάθη (σ. σ. 20 ανά αγώνα) σε σχέση με ασίστ (σ. σ. 15), σουτάρει με πολύ άσχημο ποσοστό (28%) στα τρίποντα και γενικά έχει να διαχειριστεί έντονο πρόβλημα στο σετ παιχνίδι. Στο BCL εμφανίζεται πιο ικανή αλλά όχι αποτελεσματική. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη Lega A έχει 61.5 πόντους ανά αγώνα και στο BCL 73.3. Συνολικά, η εικόνα της στο Champions League είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτή στο ιταλικό Πρωτάθλημα.

Σε επίπεδο προσώπων, ο Γάλλος Ντάμιεν Ινγκλς, συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο προ δύο χρόνων στους Μιλγουόκι Μπακς, είναι ο πρώτος σκόρερ στο BCL με 11.5 πόντους ανά αγώνα. Ακολουθούν οι Τζάστιν Έντουαρντς(10.3π.), Άρνολντας Κουλμπόκα(10.3π.), Γιάκομπ Βοϊτσεχόφσκι (10π.) Ο Τούρκος Ενγκίν Ατσούρ είναι ο καλύτερος στον τομέα της δημιουργίας κι αυτό πιστοποιούν οι περίπου πέντε ασίστ που δίνει ανά αγώνα. Στα φετινά αποκτήματα της Ορλαντίνα συμπεριλαμβάνεται και ο Μίρζα Αλιμπέγκοβιτς (γιος του σπουδαίου Τέομαν) ο οποίος μάλλον δεν διαθέτει την ικανότητα και τη φήμη του πατέρας του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα