Ζιάγκος: «Αμοιβαία σχέση εκτίμησης και σεβασμού στο Ρέθυμνο»

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ζιάγκος: «Αμοιβαία σχέση εκτίμησης και σεβασμού στο Ρέθυμνο»

bet365

O προπονητής του Ρεθύμνου, Βαγγέλης Ζιάγκος μιλάει στο gazzetta.gr για το ντεμαράζ των Κρητικών στην Basket League, τη μάχη της παραμονής και την... ανακάλυψη του Φράνκαμπ.

Έχει πλάκα να επιχειρείς μια ημι-ανασκόπηση στη μέση της χρονιάς ακριβώς επειδή δεν έχει ουδεμία σχέση με αυτό για το οποίο θα καταλήξεις να μιλάς στο τέλος της σεζόν. Ό,τι δηλαδή συνέβη πέρσι τέτοια εποχή με το Ρέθυμνο Cretan Kings, όταν οι Κρητικοί είχαν ρεκόρ 2-12 και βρίσκονταν στην τελευταία θέση της κατάταξης, αποτελώντας την πιο προφανή σκέψη που θα έκανε κανείς στην ερώτηση «ποια ομάδα έχει τις λιγότερες πιθανότητες να μείνει στην κατηγορία;».

Εντούτοις το Ρέθυμνο έσωσε τη χρονιά, έστω κι αν χρειάστηκε η νίκη επί του Άρη στο Nick Galis Hall την τελευταία αγωνιστική (σ.σ. ας όψεται η απόφαση του Παναθηναϊκού να μην κατέβει στον αγώνα με την Κύμη στο ΟΑΚΑ). Φέτος οι Ρεθυμνιώτες άρχισαν τις υποχρεώσεις τους με 0/4, μέτρησαν 5 ήττες στις πρώτες 6 αγωνιστικές όμως κατάφεραν να επιβιώσουν, αξιοποιώντας σχεδόν στο έπακρο την έδρα τους κι έχοντας στο ρόστερ τους τον αθόρυβο MVP της Α1, aka Κόνερ Φράνκαμπ!

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που ξεπεράσατε ως ομάδα, με δεδομένο ότι Ρέθυμνο άρχισε το πρωτάθλημα με απολογισμό πέντε ήττες στις πρώτες έξι αγωνιστικές;
«Το ζήτημα είχε να κάνει κυρίως με τον τρόπο διαχείρισης τους συναισθήματος στους κόλπους της ομάδας έπειτα από τα μαζεμένα αρνητικά αποτελέσματα στις αρχές της σεζόν. Προσωπικά δεν ήταν κάτι που με τρόμαζε διότι γνώριζα, όπως και οι συνεργάτες μου ότι το δύσκολο καλεντάρι θα λειτουργούσε υπέρ μας, εφόσον διαχειριζόμασταν σωστά τα συναισθήματα μας! Γνωρίζαμε, δηλαδή ότι ο χρόνος θα γινόταν "σύμμαχός" μας και θα μάς βοηθούσε να βρούμε "χημεία" και αγωνιστικό ρυθμό στα παιχνίδια που ακολουθούσαν κι έπρεπε να πάρουμε αποτελέσματα. Εξάλλου, καμία από εκείνες τις ήττες δεν μπορεί να θεωρηθεί ως "κακή" ήττα».

Από ποιο σημείο και μετά άρχισε να γυρίζει το τσιπάκι;
«Το ένα κομμάτι αφορά τις δυο αλλαγές που έγιναν σε ένα κομβικό σημείο για την πορεία της ομάδας (σ.σ. Μάλκολμ Λι αντί Πρινς Ουίλιαμς, Τζος Κάρτερ αντί Λαμόντ Μάρεϊ), με δεδομένη την αποφασιστικότητα του ιδιοκτήτη να βοηθήσει σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού. Το άλλο κομμάτι ήταν η νίκη επί της ΑΕΚ που μπορεί μεν να την πετύχαμε σε κακό φεγγάρι όμως ήταν το αποτέλεσμα που τόνωσε την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό μας».

Πως προέκυψε ο Κόνερ Φράνκαμπ στην μπασκετική ζωή μας; Πως ολοκληρώσατε τη μεταγραφή του τύπου που έχει εξελιχθεί στον αθόρυβο MVP της Basket League;
«Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, Κωστής Ζομπανάκης είναι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες μπασκετικές αναζητήσεις, ανεπτυγμένη μπασκετική κουλτούρα και παρακολουθεί το άθλημα από πολύ κοντά... Έτσι, λοιπόν εντόπισε τον Φράνκαμπ κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων του ενώ ο παίκτης μού είχε ήδη προταθεί για πρώτη φορά όταν δούλευα στην Κύπρο, όπου όμως είχα ήδη κλείσει το ρόστερ μου και ο Φράνκαμπ έπαιξε στη rookie χρονιά του στη Βουλγαρία.. Με πήρε, λοιπόν ο Ζομπανάκης και μου είπε "δες αυτόν τον παίκτη". Του εξήγησα πως τον γνώριζα, τον είδαμε μια φορά ξανά με τον Μυκονιάτη και δεν χρειάστηκε περισσότερη συζήτηση. Η μεταγραφή έκλεισε αμέσως».

Σαν χαρακτήρας;
«Εξαιρετικά ενδιαφέρων. Τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν είναι η αυτοσυγκράτηση του και ο τρόπος με τον οποίο ελέγχει το συναίσθημα μέσα στον αγώνα. Ένας παίκτης με νοοτροπία νικητή που εμπνέει τους συμπαίκτες του περισσότερο με την αγωνιστική συμπεριφορά του και λιγότερο με τα λόγια».

O Φράνκαμπ στην Basket League
19.4 πόντοι
54% στο δίποντο
38.4% στο τρίποντο
2.8 ριμπάουντ
4.2 ασίστ
4.4 κερδισμένα φάουλ
1 κλέψιμο
19.7 ranking
σε 34:12 συμμετοχής

Σε προσωπικό επίπεδο, φαίνεται πως σε ιντριγκάρουν τα δύσκολα, αρχικώς με τον Πανιώνιο και πλέον με το Ρέθυμνο. Είναι... συνειδητή επιλογή ή απλώς προκύπτει στην πορεία;
«Κάθε επιλογή, πέρα από το εσωτερικό κίνητρο που όλοι έχουμε μέσα μας, έχει και τα δικά της ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν τη δική της εικόνα, η οποία σε κάποιον μπορεί να αποτελεί κίνητρο τη δεδομένη χρονική στιγμή ενώ για κάποιον άλλο αντί-κίνητρο. Για μένα και οι δυο περιπτώσεις είχαν έντονο το στοιχείο της πρόκλησης για διαφορετικούς λόγους κάθε μια. Κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο με τη σιγουριά και την επιτυχία. Το υψηλό μπάτζετ είναι η ικανή όχι όμως και η αναγκαία συνθήκη που μπορεί να δελεάσει έναν προπονητή ή να προδιαγράψει το τελικό αποτέλεσμα στη δουλειά μας. Προσωπικά αισθάνομαι τυχερός, ευγνώμων και δικαιωμένος από τις αποφάσεις μου. Κάθε εμπειρία όσο πιο περίπλοκη και δύσκολη είναι τόσο περισσότερα έχει να σου δώσει για την επόμενη».

Παρεμπιπτόντως, πώς αποφάσισες να συνεχίσεις στο Ρέθυμνο το περασμένο καλοκαίρι, γνωρίζοντας ότι θα έχεις και φέτος επικίνδυνη αποστολή;
«Η απόφαση να συνεχίσω στο Ρέθυμνο πάρθηκε γρήγορα, σχεδόν με τη λήξη του περσινού πρωταθλήματος. Ο λόγος που έμεινα είχε να κάνει με δυο παράγοντες. Ο ένας είναι η υγεία του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του σε συνδυασμό με την ασφάλεια που εμπνέει η διοίκηση της ομάδας και ο ιδιοκτήτης. Ο σύλλογος παράγει και υπηρετεί σταθερά στο χρόνο αθλητικό πολιτισμό σε άμεση αλληλεπίδραση με την κοινωνία που εκπροσωπεί. Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με την ποιότητα των συνεργατών μου και το επίπεδο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας. Αυτοί είναι το αντίδοτο στην πίεση και το αντίβαρο στις δυσκολίες».

Είναι αυτό που λέμε ότι έχουν ταιριάξει τα χνώτα σας με τον κόσμο;
«Είναι μια αμοιβαία σχέση εκτίμησης και σεβασμού. Οι άνθρωποι στο Ρέθυμνο έχουν καλλιεργημένο μπασκετικό αισθητήριο και θέλουν να νιώθουν ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου νιώθει τον σφυγμό της ομάδας, ότι δουλεύει και προσπαθεί να τους κάνει χαρούμενους».

Εν τέλει, στις πόσες νίκες θα κριθεί η παραμονή;
«Το έχω επαναλάβει, ακούγεται κλισέ αλλά αυτό εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την κατάσταση: Δεν κάνουμε υπολογισμούς επειδή ο δικός μας χρονικός ορίζοντας περιορίζεται από Κυριακή σε Σάββατο. Με αυτή τη λογική, δεν είμαι σε θέση να πω στις πόσες νίκες θα κριθεί η παραμονή. Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο Άρης και ο ΠΑΟΚ είναι κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, ουδείς... σόφρων και νηφάλιος μπασκετικός μπορεί να πει με ακρίβεια ποια θα είναι η τελική εικόνα του πρωταθλήματος όσον αφορά τις θέσεις 8-14 σε μια λίγκα με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής Α1 του 2020...».

Μπορούσες να φανταστείς ότι ο Άρης και ο ΠΑΟΚ θα ήταν κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού ενώ έχουμε ήδη μπει στον β' γύρο του πρωταθλήματος;
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, το κομμάτι της υγείας και της οικονομικής συνέπειας των ΚΑΕ παίζει σπουδαίο ρόλο στην αγωνιστική πορεία μιας ομάδας. Τα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια προς το τέλος της περσινής σεζόν σε αυτές τις δυο παραδοσιακές και πολύ ιστορικές μπασκετικές δυνάμεις, όσο περνούσε η καλοκαιρινή περίοδος και δεν διαφαινόταν μια λύση στον ορίζοντα, ήταν σαφές ότι θα τις επηρέαζαν φέτος. Ο ΠΑΟΚ έχει ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα με την εμπλοκή Σαββίδη, δείχνοντας αντανακλαστικά και παρέμβαση όμως έστω κι έτσι είναι δύσκολο να μιλήσουμε με σιγουριά για την τελική εικόνα του πρωταθλήματος».

Με τι θα είσαι ικανοποιημένος στο τέλος της χρονιάς;
«Θα είμαι χαρούμενος με ό,τι κάνει χαρούμενο τον κόσμο που αυτή η ομάδα εκπροσωπεί... Το ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε τις σταθερές του Ρεθύμνου αναλλοίωτες σε συνδυασμό με την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία. Το ιδανικό θα ήταν να αποφύγουμε τις περσινές αγωνίες ως την τελευταία αγωνιστική».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα