ΠΑΟΚ-Αρης: Το ντέρμπι της επιβίωσης και των πρωτάρηδων

Βασίλης Βλαχόπουλος
ΠΑΟΚ-Αρης: Το ντέρμπι της επιβίωσης και των πρωτάρηδων

bet365

Πέραν της μάχης της επιβίωσης, το παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Άρη έχει και πρωτάρηδες, αυτοί είναι οι δύο προπονητές των ομάδων και το gazzetta.gr γράφει για τα δύο… παιδιά της πόλης.

Ποιος θα το φανταζόταν ότι οι άλλοτε διεκδικητές του τίτλου, δύο παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ, θα έφταναν στο σημείο να δίνουν μάχη επιβίωσης.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τα ανησυχητικά μηνύματα στάλθηκαν πριν από κάμποσους μήνες, ελάχιστοι όμως τα αποκρυπτογράφησαν για να φθάσουμε στο σημερινό (5/1) ντέρμπι στο PAOK SPORTS ARENAτο οποίο θα θυμίζει το ένδοξο παρελθόν λόγω του διαφαινόμενου sold out, αλλά και των συμβόλων των δύο ομάδων. Αυτό το ντέρμπι είναι ιδιαίτερο και από προπονητικής άποψης, υπό την έννοια ότι από τους μπαρουτοκαπνισμένους που «συγκρούστηκαν» στον αγώνα του πρώτου γύρου, πλέον… πήγαμε στους πρωτάρηδες.

Γιατί, Σούλης Μαρκόπουλος (Άρης) και Κώστας Φλεβαράκης (ΠΑΟΚ) είχαν πολλά ένσημα από τα παραδοσιακά ντέρμπι της πόλης, πλέον όμως στις θέσεις τους κάθονται δύο πρωτάρηδες. Κι αυτοί βέβαια είναι παιδιά της πόλης, έστω κι αν μεγάλωσαν σε διαφορετικές γειτονιές οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Είναι επίσης άνθρωποι που μιλούν από… λίγο έως καθόλου.

Ο Σάββας Καμπερίδης του Άρη είναι παιδί της Τούμπας καθώς μεγάλωσε (μπασκετικά) στα σπλάχνα της ΜΕΝΤ, ενώ ο Κώστας Χαραλαμπίδης του ΠΑΟΚ είναι τέκνο της Νεάπολης και του ιστορικού Μακεδονικού. Οι δυο τους, για πρώτη φορά, θα είναι πρώτοι προπονητές σε παραδοσιακό ντέρμπι της πόλης γιατί ως άμεσοι συνεργάτες έχουν ζήσει μπόλικα από δαύτα. Κυρίως ο Σάββας Καμπερίδης καθώς διετέλεσε βοηθός έξι πρώτων προπονητών στον Άρη, ενώ ο Κώστας Χαραλαμπίδης ήταν (αρχικά) του Σούλη Μαρκόπουλου, στη συνέχεια του Ηλία Παπαθεοδώρου και τελευταίως, του Κώστα Φλεβαράκη.

Και οι δύο υπηρέτησαν το άθλημα ως παίκτες με κοινό παρονομαστή ότι υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν λόγω προβλημάτων υγείας. Εδώ βρίσκεται ένα ακόμη κοινό στοιχείο διότι και οι δύο σταμάτησαν λόγω… γονάτου. Ο Καμπερίδης ταλαιπωρήθηκε αρκετά πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση σε ηλικία 34 ετών. Ο Χαραλαμπίδης έκανε τον σταυρό του για την καλή μεταχείριση που είχε από την τύχη μέχρι εκείνον τον καταραμένο αγώνα στην Πολωνία απέναντι στη Ζιέλονα Γκόρα όπου στα τελειώματα, έπαθε σοβαρή ζημιά στο αριστερό γόνατο.

Στην πραγματικότητα, δεν επανήλθε ποτέ κι έτσι το τυπικό αντίο δόθηκε στα 40α του χρόνια. Ως παίκτης, ο Καμπερίδης δεν έχει παίξει ποτέ στο ντέρμπι. Ήταν στον Άρη την αγωνιστική περίοδο 2005-06, ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και τουλάχιστον απέναντι στον ΠΑΟΚ δεν πάτησε στο παρκέ. Αντιθέτως, ο Χαραλαμπίδης το έκανε με τη φανέλα και των δύο ομάδων, έχοντας ως highlights δύο συγκεκριμένα παιχνίδια.

Καταρχήν, τον 4ο αγώνα Playoffs μεταξύ των δύο ομάδων στο Nick Galis Hall την περίοδο 2010-11 όπου σημείωσε 28 πόντους με 9/9 ελεύθερες βολές ως παίκτης του Άρη. Ρεκόρ του είναι όμως οι 31 πόντοι που σημείωσε ως παίκτης του Δικεφάλου και μάλιστα με 6/6 τρίποντα στη νίκη με 84-72, γράφοντας τη δική του ιστορία στην, ούτως ή άλλως πλούσια, των αναμετρήσεων των δύο ομάδων. Σε λίγες ώρες, αμφότεροι θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός σε ντέρμπι και μένει να φανεί ποιος από τους δύο θα έχει να το θυμάται ως ευχάριστη ανάμνηση...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα