Όλο το ματς, τα 38 λεπτά του Τζόνσον και η ατάκα του Πιτίνο

Όλο το ματς, τα 38 λεπτά του Τζόνσον και η ατάκα του Πιτίνο

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Όλο το ματς, τα 38 λεπτά του Τζόνσον και η ατάκα του Πιτίνο

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την μέτρια εικόνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο ματς με τον Ήφαιστο και στέκεται περισσότερο στον χρόνο συμμετοχής του Ουέσλι Τζόνσον όσον αφορά τις σκέψεις του Ρικ Πιτίνο ενόψει της συνέχειας.

Πριν από το τζάμπολ του αγώνα με τον Ήφαιστο, θέλοντας ή μη, το μεγάλο ερώτημα ήταν ένα: Θα πάει για την 8η «κατοστάρα» ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ φέτος; Όταν είχε πετύχει επτά φορές 100+ πόντους στα προηγούμενα εννέα ματς και με δεδομένη την διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, το ενδιαφέρον γι' αυτό το ματς περιστρέφονταν γύρω από αυτό το «θέμα».

Έλα όμως που η παρουσία του Ήφαιστου Λήμνου στο ΟΑΚΑ, σε συνδυασμό με τις... ακεφιές και την κούραση των «πρασίνων», έμελλε να προσφέρουν λίγο «αλατοπίπερο» ανταγωνισμού. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε απέναντι στον πάλαι ποτέ προπονητή του, την χειρότερη, ίσως, φετινή του εμφάνιση για την EKO Basket League. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημείωσε τους λιγότερους πόντους στην επίθεση ύστερα από 10 ματς (σ.σ. είχε 89π. με την ΑΕΚ στην πρεμιέρα) και σε καμία περίπτωση δεν ήταν τόσο επιβλητικός, όσο είχε συνηθίσει τους φίλους του.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι είχε προηγηθεί το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όπου οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο είχαν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και ήταν λογικό να είχαν ξοδέψει την περισσότερη από την ενέργειά τους. Και αν δεν την είχαν ξοδέψει, σίγουρα την... κρατούσαν για το μεγάλο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα στο «Palau Blaugrana» την ερχόμενη Παρασκευή (13/12) για την 13η αγωνιστική της EuroLeague. Όπως την κρατούσε και ο Ρικ Πιτίνο...

Θεωρείται ότι είναι τυχαίο που άφησε εκτός τον Ιωάννη Παπαπέτρου για να τον ξεκουράσει ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο «φρέσκος» στην Βαρκελώνη; Ή μήπως ήταν τυχαίο το γεγονός που κράτησε τον Ουέσλι Τζόνσον στο παρκέ για περισσότερα από 37 λεπτά; Θεωρώ ότι το 37:36 που «έγραψε» η στατιστική στον χρόνο συμμετοχής του Αμερικανού είναι «όλο το ζουμί» του αγώνα. Ο τεχνικός των «πρασίνων» θέλει να έχει τον Τζόνσον σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, πολλώ δε μάλλον μετά και την μέτρια παρουσία του κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ήθελε να του δώσει ρυθμό και ψυχολογία ώστε να μπορεί να προσφέρει άμεσα όλα όσα του ζητήσει στο παιχνίδι της Βαρκελώνης. Είτε βρεθεί στο παρκέ για πέντε λεπτά, είτε για 10 λεπτά, είτε 20 λεπτά κ.ο.κ. Για την ακρίβεια όχι μόνο σε αυτό το ματς, αλλά και στα υπόλοιπα του «Γολγοθά» με Φενέρ (εντός), Μακάμπι (εκτός), Ρεάλ (εντός), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εκτός) και Αρμάνι (εκτός). Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ ελληνικού πρωταθλήματος και EuroLeague, έτσι; Για να ξέρουμε τι λέμε.

Όμως μέσα από αυτά τα ματς θα μπορέσει ένας παίκτης να πάρει ψυχολογία. Ρυθμό, που λέει ο λόγος, μπορεί να πάρει και από τις προπονήσεις γιατί είναι... άκρως ανώτερες και πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ματς της ΕΚΟ Basket League. Επιμένω και λέω. Μπορεί να έχει αμφισβητηθεί, αλλά ο Τζόνσον είναι πολύ καλός παίκτης, δεν έχει ξεχάσει το μπάσκετ που ξέρει, και με τον Πιτίνο θα ανεβάσει στροφές. Όπως άργησε να ανεβάσει και ο Αμερικανός τεχνικός πέρυσι μέχρι να καταλάβει που βρισκόταν, έτσι αργεί λίγο και ο Τζόνσον.

Έμεινε σχεδόν 38 λεπτά στο παρκέ του ΟΑΚΑ και «γέμισε» και με το παραπάνω τη στατιστική του: 11 πόντοι με 3/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα, 2 ασίστ, 1 τάπα και 2 λάθη. Μάλιστα με τον Αμερικανό φόργουορντ στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός είχε +17 πόντους. Με ό,τι αυτό και αν σημαίνει. Και την ίδια ώρα ο Ιωάννης Παπαπέτρου «γέμιζε» τις μπαταρίες του!

Ειδική αναφορά και στον Ντίνο Μήτογλου. Όχι επειδή ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου για το «πράσινο» ξέσπασμα αλλά -και πάλι- για την άμυνά του. Στο πρώτο ημίχρονο ο Έβανς είχε 19 πόντους. Στο δεύτερο ανέλαβε δράση ο Μήτογλου και έμεινε στο ένα καλάθι και αυτό από κάρφωμα στον αιφνιδιασμό και όχι μέσα από τη ρακέτα ή σε post up παιχνίδι. Εκεί ο Έλληνας φόργουορντ τον κέρδισε κατά κράτος. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ο Μήτογλου έχει βγάλει ήδη εις πέρας αποστολές όπως αυτές κόντρα σε Μονρό, Σενγκέλια, Πρίντεζη. Δεν αποκλείεται να τον δούμε και απέναντι σε Μίροτιτς ή Ντέιβις την ερχόμενη Παρασκευή. Πάντως όταν του ζητείται να παίξει καλή άμυνα, το κάνει και με το... παραπάνω!

Μετά το τέλος και των δηλώσεων, κράτησα δύο πράγματα από τον Ρικ Πιτίνο. Το ένα ότι «μακάρι να παίξουν όλοι στο επίπεδο του Ράις» θέλοντας να υπογραμμίσει την winning mentality που έχει ο Αμερικανός γκαρντ και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα ματς κάθε φορά που πατάει στο παρκέ και το δεύτερο ότι «δεν είμαι ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας». Μπορεί να νίκησε τον Ολυμπιακό, να μην χρειάστηκε να ιδρώσει κόντρα στον Ήφαιστο, αλλά ξέρει ότι έχει μπόλικη δουλειά να κάνει. Και ξέρει ότι μπορεί να την κάνει...

ΥΓ: Είναι ολοφάνερο ότι όταν δεν ξεκινήσει καλά ένα ματς για τον Φριντέτ, στη συνέχεια προσπαθεί να εκβιάσει προσπάθειες για να σκοράρει με αποτέλεσμα να... χάνεται από το παιχνίδι και να μην έχει την παραμικρή συγκέντρωση. Κάτι που πρέπει να δουλέψει και να βελτιώσει.

ΥΓ2: Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να εστιάσουμε στον Ταϊρίς Ράις ενόψει του αγώνα με την Μπαρτσελόνα και το πώς θα αντιδράσει απέναντι στην πάλαι ποτέ ομάδα του. Όλοι θυμόμαστε τα... προηγούμενα που είχε με τους «μπλαουγκράνα» με αποτέλεσμα να τον υποχρεώσουν να παίζει στην β' ομάδα.

ΥΓ3: Φοβερή κίνηση από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να βάλει τον κόσμο να ψηφίσει για την εμφάνιση της σεζόν 2020-2021! Προσωπικά με κέρδισε η καταπράσινη με τις μαύρες ρίγες και τους λευκούς αριθμούς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...