Ο... απαραίτητος Τζόνσον και η διαχείριση του Πεδουλάκη!

Ο... απαραίτητος Τζόνσον και η διαχείριση του Πεδουλάκη!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Ο... απαραίτητος Τζόνσον και η διαχείριση του Πεδουλάκη!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ απέναντι στον Άρη και στέκεται στον λόγο που ο Ουέσλι Τζόνσον έμεινε περίπου 30 λεπτά στο παρκέ, πραγματοποιώντας την καλύτερή του εμφάνιση με την πράσινη φανέλα.

Αν υπήρχε ένα ερωτηματικό από το ξεκίνημα της σεζόν μέχρι και την αναμέτρηση στην Αγία Πετρούπολη, αφορούσε έναν και μόνο παίκτη. Τον Ουέσλι Τζόνσον. Και αυτό διότι αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ «κουβαλώντας» στις πλάτες του ένα «βαρύ» βιογραφικό στο ΝΒΑ και σίγουρα οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ήταν αρκετά μεγάλες.

Την άποψή μου για τον Αμερικανό φόργουορντ την έχω καταθέσει από την πρώτη στιγμή και δεν πρόκειται να αλλάξει. Μπορεί τα δύο τελευταία χρόνια η καριέρα του να είχε φθίνουσα πορεία στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, αλλά ούτε ξέχασε το μπάσκετ που ξέρει, ούτε τον έχουν πάρει τα χρόνια, αλλά ούτε και... βαριέται να παίξει. Σε καμία περίπτωση.

Το μόνο που του λείπει είναι ο ρυθμός και η προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όχι ότι επειδή έκανε ένα καλό ματς με τον Άρη για το πρωτάθλημα της ΕΚΟ Basket League, αυτομάτως θα αρχίσει να βάζει 15άρες και 20άρες στην EuroLeague και θα «βγάζει» μάτια από τη μία στιγμή στην άλλη. Όχι. Άλλωστε ο Τζόνσον ΔΕΝ αποκτήθηκε για να σκοράρει και να ηγείται της ομάδας μέσω της «εκτελεστικής» του ικανότητας. Ο Τζόνσον πάντα ήταν παίκτης ομάδας. Εκείνος που θα κάνει πράγματα τα οποία αφενός δεν φαίνονται στην στατιστική και αφετέρου αποφεύγουν να κάνουν πολλοί παίκτες από το... λεγόμενο «πάνω ράφι».

Βέβαια ήταν ολοφάνερο ότι στα προηγούμενα ματς της EuroLeague, ο Αμερικανός φόργουορντ... αλλού πάταγε και αλλού βρισκόταν. Έχανε τον παίκτη του, μπερδευόταν με τις αλλαγές στην άμυνα και έμοιαζε χαμένος στο παρκέ με αποτέλεσμα να είναι και ένας από τους υπαίτιους για δύο καθοριστικά καλάθια που είχε δεχθεί ο Παναθηναϊκός στην αναμέτρηση με την Βιλερμπάν. Παρόλα αυτά δεν μειώνονται το μπασκετικό του status αλλά ούτε και η δεδομένη του αξία.

Το γεγονός ότι απέναντι στον Άρη πήρε τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής από οποιονδήποτε άλλον συμπαίκτη του μένοντας στο ματς για κάτι λιγότερο από 28 λεπτά, έχει την ερμηνεία του. Ο Πεδουλάκης γνωρίζει καλά το πόσο πολύ σημαντικός είναι ο Τζόνσον για την αμυντική -κυρίως- λειτουργία της ομάδας και το πόσο πολύ μπορεί να κάνει την διαφορά σε ΑΥΤΑ που ζητάει και έχει ανάγκη η ομάδα. Ο Αμερικανός ΕΠΡΕΠΕ να πάρει χρόνο συμμετοχής ώστε να βρει ρυθμό, να πάρει προσπάθειες στην επίθεση και να αποκτήσει ψυχολογία μέσα από το σκοράρισμα. Και ας μην είναι η πρώτη του προτεραιότητα. Απλά το μεγάλο στοίχημα όσον αφορά τον Τζόνσον αφορά τα ματς της EuroLeague και το αν θα υπάρχει ανάλογη συνέχεια στην κρίσιμη «διαβολοβδομάδα» όπου οι «πράσινοι» θα δουν τη συνέχεια της EuroLeague με... άλλο μάτι αν κάνουν το 2/2.

Προσωπικά θεωρώ ότι με τη νίκη στην Αγία Πετρούπολη ΔΕΝ έγινε απόσβεση της εντός έδρας ήττας από την Αρμάνι. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να φύγει και από την έδρα της Χίμκι με το «διπλό» και φυσικά να μην «γκελάρει» ξανά στο ΟΑΚΑ (σ.σ. όσο δόκιμο και αν είναι να χαρακτηρίσουμε την ήττα από την φιναλίστ της EuroLeague «γκέλα») κόντρα στην Αναντολού Εφές. Σε αυτά τα δύο (αρχικά) παιχνίδια, ο Ουέσλι Τζόνσον καλείται να δείξει ένα σαφώς καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της διοργάνωσης και να κάνει τα άκρως απαραίτητα, πλην όμως πολύ σημαντικά, για την ομάδα του.

Από εκεί και πέρα ο Αργύρης Πεδουλάκης διαχειρίστηκε εξαιρετικά το ρόστερ απέναντι στον Άρη και ήταν ολοφάνερο ότι αντιμετώπισε το ματς ως μια δυνατή προπόνηση. Όχι ότι δεν υπήρχαν και πράγματα τα οποία δεν προβλημάτισαν. Για παράδειγμα εάν και εφόσον ο... αντίστοιχος Γκετσεβίτσιους της Χίμκι ή της Εφές ευστοχήσει σε επτά τρίποντα, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Παναθηναϊκό να είναι κοντά στο σκορ. Και μετά άντε να... μαζέψει το ματς. Άλλωστε έχει παρατηρηθεί ότι οι «πράσινοι» δεν έχουν αμυντικό πρόβλημα μόνο στα αμυντικά ριμπάουντ, αλλά και στην περιφερειακή άμυνα. Τυχαίο ότι στην EuroLeague δέχεται 10 τρίποντα σε κάθε ματς (9,8 για την ακρίβεια) ενώ στο τελευταίο ματς με τον Άρη είδε τους αντιπάλους του να ευστοχούν 13 φορές έξω από τα 6.75 μέτρα; Αν μη τι άλλο είναι κάτι που οφείλει ο Παναθηναϊκό να προσέξει ενόψει της «διαβολοβδομάδας», ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι Χίμκι και Εφές είναι στην πρώτη πεντάδα με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα φέτος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση με 10,7 και 8,8 κατά μέσο όρο αντίστοιχα.

Για να επιστρέψω στον Πεδουλάκη. Θεωρώ ότι έκανε εξαιρετική δουλειά στο μοίρασμα του χρόνου συμμετοχής, αφήνοντας τον Καλάθη μόλις 12 λεπτά στο παρκέ προκειμένου να πάρει τις απαραίτητες ανάσες αλλά ταυτόχρονα να μην χάσει και τον ρυθμό και να χρησιμοποιήσει περισσότερο παίκτες (όπως ο Τζόνσον, ο Μπράουν, ο Ράις, ο Μήτογλου) που δεν έπαιξαν ιδιαίτερα πολύ στα τελευταία παιχνίδια της EuroLeague. Το ίδιο έκανε και με τον Τόμας και με τον Φριντέτ και με τον Ουάιλι όπως επίσης και με τον Παπαπέτρου.

Και μας μιας και ανέφερα το όνομα του Τζίμερ Φριντέτ. Και πάλι απολαυστικός. 21 πόντοι σε 14 λεπτά και 4/4 εύστοχα τρίποντα όταν βρήκε τον χώρο για να σουτάρει. Α! Σημειώστε και τις 4 ασίστ που μοίρασε. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο εκείνος θα προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στα δεδομένα της ομάδας, αλλά ταυτόχρονα και η ομάδα θα προσαρμόζεται πάνω σε αυτόν...

ΥΓ: Μπράβο στον Κώστα Παπαδάκη. Όποτε «πατάει» παρκέ φροντίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του!

ΥΓ2: Μπράβο στον Σούλη Μαρκόπουλο που εμπιστεύεται τον 18χρονο Σιδηροηλία. Και ο μικρός τον βγάζει ασπροπρόσωπο δείχνοντας περίσσιο μπασκετικό θράσος!

ΥΓ3: Μπράβο στον Άρη για την παρουσία του στο ΟΑΚΑ. Αν είχε παίξει έτσι και στα προηγούμενα ματς, σίγουρα τώρα δεν θα είχε 1-4 ρεκόρ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...