Λάνγκφορντ στο gazzetta.gr: «Αν νικήσουμε τον Παναθηναϊκό, θα είμαστε πρωταθλητές για... μια εβδομάδα»!

Κάτια Πετροπούλου
Λάνγκφορντ στο gazzetta.gr: «Αν νικήσουμε τον Παναθηναϊκό, θα είμαστε πρωταθλητές για... μια εβδομάδα»!
Η σεζόν αρχίζει πολύ δυνατά για την ΑΕΚ, που καλείται να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος (28/09, 19:00, CosmoteSport) και ο Κιθ Λάνγκφορντ δηλώνει στο gazzetta.gr ανυπόμονος για τη συνάντηση με την πρώην ομάδα του. Επίσης, αποκαλύπτει το λόγο που δεν βρέθηκε σε ομάδα της Euroleague, αλλά και ποιο θα ήταν το ιδανικό τέλος στην καριέρα του.

Ο Κιθ Λάνγκφορντ αποφάσισε να μείνει στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ με διαφορετική φανέλα, με την ΑΕΚ να... πυροδοτεί την μεγαλύτερη «βόμβα» της στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

Ο Αμερικανός γκαρντ, που πέρασε την περσινή σεζόν στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ανέφερε με το πέρας αυτής πως ένιωσε «παραγκωνισμένος», αλλά στα κιτρινόμαυρα εμφανίζεται άνετος και σίγουρος.

Ο 36χρονος παίκτης ήθελε μια ομάδα να τον έχει ανάγκη, αυτό το βρήκε στην «Βασίλισσα» και στο gazzetta.gr δηλώνει έτοιμος για δράση, έχοντας ταυτόχρονα το «γνώθι σαυτόν».

Ακόμη, στέκεται στον παράγοντα «ηλικία», ο οποίος ένιωσε πως ήταν απαγορευτικός για κάποιες ομάδες της Euroleague, μιλάει για την «κενή θέση του Ολυμπιακού» που πρέπει να πάρει οπωσδήποτε η ΑΕΚ και σκέφτεται το ιδανικό τέλος στην καριέρα του.

Πρώτη φορά είσαι για δεύτερη σεζόν στην ίδια πόλη, αλλά σε άλλη ομάδα. Πώς νιώθεις;

Ναι, όντως! Βασικά, είχα την ευκαιρία να είμαι σε διαφορετική πόλη, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν πρέπει να ήταν και πολύ ωραία! (γέλια) Πέντε χρόνια στην Ρωσία και μια σεζόν στην Κίνα, έκανα αρκετές θυσίες στη καριέρα μου κι έπαιζα σε μέρη που η ατμόσφαιρα και το lifestyle δεν ήταν τόσο καλά. Απολαμβάνω τα δύο τελευταία χρόνια που είμαι στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή δεν με ένοιαζε το επίπεδο της ομάδας που θα ήμουν, αρκεί να είμαι σημαντικό κομμάτι αυτής. Αυτό ήθελα! Στην Αθήνα μπόρεσα να το κάνω back-to-back και ήταν το σωστό timing για μένα.

Πώς και αποφάσισες να έρθεις στην ΑΕΚ, που αγωνίζεται στο Basketball Champions League, όταν υπάρχει η άποψη πως είσαι παίκτης για Euroleague;

Ειλικρινά, νιώθω και ξέρω πως είμαι καλύτερος από τους μισούς και βάλε παίκτες που παίζουν στην Euroleague, αλλά νομίζω πως οι μεγαλύτεροι ηλικιακά παίκτες στιγματίζονται. Πολλές ομάδες ανησυχούν και μπορεί να λένε «είναι 35-36». Μίλησα με αρκετές και είχαν αυτό το σκεπτικό. Στις ΗΠΑ, δεν έχει σημασία η ηλικία, αλλά αν μπορείς να παίξεις. Ο κόουτς Ηλίας μού έδωσε αυτή την ευκαιρία και είδε και πέρυσι ότι ήμουν ικανός να αγωνιστώ σε υψηλό επίπεδο. Κάναμε μια συζήτηση το καλοκαίρι και μού είπε κάποιες από τις σκέψεις και τις ιδέες που είχε. Είδα κι εγώ ότι έχω την ευκαιρία να πετύχω κάποια από τα πράγματα που ήθελα και όπως σου είπα, ήθελα να μείνω και στην Αθήνα, που είναι πολύ όμορφα, οπότε δεν δυσκολεύτηκα να πω το «ναι».

Τα φιλικά τελείωσαν πλέον και διανύετε την τελευταία εβδομάδα της προετοιμασίας σας. Τι είναι αυτό που πρέπει να βελτιώσεις κι εσύ, αλλά και η ΑΕΚ, λίγο πριν αρχίσουν οι επίσημοι αγώνες;

Όσον αφορά εμένα, το κομμάτι της υπομονής! (γέλια) Δεν είναι μια κατάσταση «Euroleague». Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ομάδα μας πρέπει να «ωριμάσει» και να «μεγαλώσει». Δεν είμαστε έτοιμοι από την πρώτη ημέρα, όπως συμβαίνει με κάποιες ομάδες της Euroleague. Η ΑΕΚ έχει νέους παίκτες, παίκτες που μπορούν να παίξουν σε αρκετές θέσεις, παίκτες που πρέπει να εξαρτόμαστε από αυτούς, όπως π.χ. με τον Ρέι, που θα παίζει και πόιντ γκαρντ. Θα μας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστούμε σε κάποια πράγματα και να μάθουμε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν θέλω να βάζω σε κανέναν παραπάνω πίεση. Όλοι καταλαβαίνουν πως όλο αυτό είναι μια διαδικασία και θέλει το χρόνο της.

Πέρυσι η ΑΕΚ ήταν αντιμέτωπη με αρκετούς τραυματισμούς, από την αρχή μέχρι το τέλος της σεζόν, και τώρα αρχίζετε τη χρονιά ξανά με τραυματισμούς (Σλότερ, Ρέι)...

Δυστυχώς, αυτό είναι κομμάτι της δουλειάς. Ο επόμενος πρέπει να κάνει τη δουλειά του κι όλοι να βγουν μπροστά. Αυτή πρέπει να είναι η νοοτροπία, να είναι όλοι έτοιμοι, μέχρι να επιστρέψουν οι τραυματίες. Ελπίζω να γυρίσουν γρήγορα και να είμαστε όλοι καλά στο πιο σημαντικό κομμάτι της σεζόν. Ξέρω πως όλοι είναι ενθουσιασμένοι που το πρώτο ματς της χρονιάς είναι με τον Παναθηναϊκό, αλλά για εμάς μια νίκη στις 28 Σεπτεμβρίου, δεν θα είναι τόσο σημαντική. Χρειαζόμαστε τον Σλότερ και όλους για το Champions League, το Κύπελλο, τα playoffs... Αυτά είναι τα σημεία της σεζόν που πρέπει να προσέξουμε.

Όπως είπες, το πρώτο ματς είναι ενάντια στον Παναθηναϊκό, την παλιά σου ομάδα! Πώς νιώθεις;

Είναι ωραία! Είναι ίσως η πρώτη φορά που παίζω ενάντια σε παλιά μου ομάδα και δεν έχω άσχημα συναισθήματα! Άλλες φορές, που έπαιζα κόντρα σε παλιές μου ομάδες, το κίνητρό μου ήταν να σκοράρω 30-40 πόντους. (γέλια) Φυσικά και θέλω να νικήσω, βέβαια. Θα παίξουμε σκληρά, αλλά όπως σου είπα και πριν, είναι ακόμα πολύ νωρίς. Είναι ένα παιχνίδι που θα δούμε πόσο καλοί και πόσο έτοιμοι είμαστε, τι χρειάζεται να βελτιώσουμε. Το αποτέλεσμα δεν μετράει τόσο ακόμα. Αν τους νικήσουμε, θα το κάνουμε για εμάς.

Μια νίκη, όμως, θα είναι ωραία στην αρχή!

Φυσικά! Αν νικήσουμε, όλοι στην Ελλάδα και οι δημοσιογράφοι θα μας στέψουν πρωταθλητές από τώρα! Οκ, μπορούμε να είμαστε πρωταθλητές για μια εβδομάδα, είμαι εντάξει με αυτό! (γέλια)

Ποιες οι σκέψεις σου για τον Ολυμπιακό, που δεν θα είναι φέτος στο πρωτάθλημα;

Είναι ενδιαφέρον. Από την μία, ως παίκτης, θέλεις πάντα να παίζεις ενάντια στον καλύτερο, γιατί σε αυτά τα παιχνίδια υπάρχει πάντα κίνητρο κι είναι συναρπαστικά. Από την άλλη, η κατάσταση αυτή είναι κι εμείς πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία να πάμε στους τελικούς και να παίξουμε εκεί. Έχει μείνει μια θέση «κενή», είναι ρεαλιστικό κι έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Πρέπει να «παλέψουμε» και να νικήσουμε τις υπόλοιπες ομάδες που θα θέλουν την θέση που άφησε ο Ολυμπιακός.

Πριν λίγες ημέρες «έκλεισες» τα 36. Έχεις σκεφτεί καθόλου το τέλος της καριέρας σου; Ή θέλεις να γίνεις σαν... τον Λουίς Σκόλα, που είναι 39 κι ακόμα παίζει;

Έχει να κάνει με τη νοοτροπία. Για πολύ κόσμο δεν είναι σύνηθες να βλέπει αυτό που κάνω στο παρκέ. Ακόμα και πέρυσι - και δεν το λέω κακοπροαίρετα - νομίζω με κράτησαν λίγο πίσω εξαιτίας αυτού, ενώ μπορούσα να παίξω και να δείξω τις ικανότητές μου. Φέτος, πολλοί θα μείνουν έκπληκτοι με αυτά που μπορώ να κάνω. Οκ, ξέρω πως δεν είμαι ίδιος με τον παίκτη που ήμουν πριν από 7-8 χρόνια, αλλά μπορώ να παίξω ακόμα στο υψηλότερο επίπεδο. Νομίζω πως οι υπόλοιποι νοιάζονται για την ηλικία μου περισσότερο από εμένα τον ίδιο! Σημασία για εμένα έχει το πως νιώθω, αν θέλω να παίξω ακόμα και λατρεύω τις προκλήσεις στη ζωή μου. Όσο μπορώ να παίζω, θα το κάνω και θα «ακούω» το σώμα μου. Όταν αποφασίσω το τέλος, τότε θα είναι οριστικό. Δεν είμαι από αυτούς που θα κάνουν υπομονή, θα λένε «λίγο ακόμα» και θα...ασχημαίνουν το μπάσκετ! (γέλια)

Έχεις σκεφτεί το ιδανικό τέλος;

Φυσικά! Βέβαια, υπάρχουν δύο απαντήσεις σε αυτό. Αν θέλω να παίζω και κανείς δεν μου δίνει ένα συμβόλαιο, τότε δεν θα έχω άλλη επιλογή. Αλλά τώρα, δεν το κάνω ούτε για τα λεφτά, ούτε για τίποτα. Παίζω, γιατί, όσο μεγαλώνεις, καταλαβαίνεις ότι κάποια στιγμή έρχεται το τέλος και τότε θα είναι οριστικό. Δεν θα έχεις κάποιες ευκαιρίες ποτέ ξανά. Το να είμαι ακόμα εδώ και να παίζω, σε αυτή την ηλικία, ξέροντας πως υπάρχει μια ημερομηνία λήξης, ανεξάρτητα από το τι κάνω, μου αρκεί.

Θα ήθελες να το κάνεις με την φανέλα της ΑΕΚ;

Ναι, γιατί όχι; (γέλια) Ο πατέρας μου πάντα μού έλεγε πως «πρέπει να χορέψεις με αυτόν που θέλει να χορέψει μαζί σου». Στην ΑΕΚ νιώθω ότι με θέλουν και οι άνθρωποι είναι πραγματικά χαρούμενοι που είμαι εδώ. Δεν μπορώ να ζητήσω κάτι καλύτερο από αυτό. Έτσι νιώθω από το καλοκαίρι και τους είπα πως «θα λάτρευα να έρθω να παίξω για εσάς». Αν μπορέσω να ολοκληρώσω την καριέρα μου εδώ, έχοντας την ίδια ενέργεια και νοοτροπία, τότε καλώς. Την ίδια στιγμή, βέβαια ξέρω πως όλα είναι business και με το ευρωπαϊκό μπάσκετ πρέπει να κοιτάς ένα παιχνίδι, μία εβδομάδα, ένα μήνα τη φορά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα