Ράμπις στο gazzetta.gr: «Ο Ουέσλι, ο Τζίμερ και ο Κώστας!»

Ράμπις στο gazzetta.gr: «Ο Ουέσλι, ο Τζίμερ και ο Κώστας!»

bet365

Ο παλαίμαχος άσος και νυν τεχνικός σύμβουλος των Λέϊκερς, ακτινογραφεί δύο πρώην παίκτες του, που στη νέα σεζόν θα φορούν την «πράσινη» φανέλα και εξηγεί στο gazzetta.gr το σκεπτικό της ομάδας του Λος Άντζελες στην περίπτωση της απόκτησης του Κώστα Αντετοκούνμπο.

Για τους νεότερους που - λογικά - δεν θα είναι και τόσο μυημένοι στην ιστορία του ΝΒΑ και τη σύνδεσή του με το ελληνικό μπάσκετ, ο Κυριάκος Ραμπίδης (μ' αυτό το όνομα ταξίδεψε στην Αμερική το 1981 για λογαριασμό των Λέϊκερς) ήταν ο πρώτος μπασκετμπολίστας ελληνικής καταγωγής που έγινε πήγε στον «μαγικό κόσμο» του αθλήματος απευθείας από την Α' Εθνική κατηγορία τότε και την παρθενική του επαγγελματική σεζόν με την φανέλα της ΑΕΚ, ως Κυπελλούχος Ελλάδας!

Είχε προηγηθεί μία 4ετία στο πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα και η επιλογή του στο νο58 του ντραφτ (1980) από τους Νιου Γιορκ Νικς και φυσικά ακολούθησε μία - κάτι περισσότερο από - αξιοσέβαστη καριέρα σαν ρολίστας πολυτελείας για μία επταετία (1981-88) υπό τις οδηγίες του Πατ Ράϊλι και στο πλευρό του Μάτζικ Τζόνσον, του Τζαμπάρ, του Ουόρθι και των άλλων παιδιών της εποχής του "show time" στο Λος Άντζελες.

Θητεία που του επέτρεψε να κατακτήσει τέσσερα δαχτυλίδια πρωταθλητή με τους «λιμναθρώπους» και τα οποία ουσιαστικά του εξασφάλισαν μία ζωή ολόκληρη στην «βιομηχανία» του ΝΒΑ, μα κυρίως στην οικογένεια των Λέϊκερς.

Ο λόγος για τον Κερτ Ράμπις, που από την περασμένη σεζόν επέστρεψε στην «πόλη των αγγέλων» ως ειδικός σύμβουλος της ομάδας, η οποία ανήκει στην δισεκατομμυριούχο Τζίνι Μπας, που τυγχάνει να είναι η καλύτερη φίλη της γυναίκας του, Λίντα!

Ο 61χρονος σήμερα παλαίμαχος power-forward αλλά και επί σειρά ετών (1994-2018) προπονητής, βέβαια, δεν πήρε την θέση χαριστικά. Ίσα-ίσα που είναι από τους λίγους ξέρεις τους Λέϊκερς σαν το σπίτι του και ταυτόχρονα γνωρίζει άριστα την αγορά του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου, στο οποίο αισίως συμπληρώνει τέσσερις δεκαετίες σε όλα τα πόστα.

Το gazzetta.gr επικοινώνησε μαζί του αρχικά για να αποσπάσει το σχόλιό του για την μετεγγραφή του Τζίμερ Φριντέτ (ήταν προπονητής του για ένα μικρό διάστημα στη Νέα Υόρκη), αλλά στην πορεία, μ' ένα σμπάρο μας έκατσαν... τρία τρυγόνια! Ο Ράμπις, βλέπετε, επέλεξε τον Ουέσλι Τζόνσον στο νο4 του ντραφτ του 2010, ως head-coach των Τίμπεργουλβς (ενώ ήταν assistant-coach στην διετία του στους Λέϊκερς), ενώ ήταν στο meeting που πριν λίγες μέρες αποφάσισε την απόκτηση του Κώστα Αντετοκούνμπο!

«Ο Τζίμερ θα σπάσει τα ρεκόρ στα τρίποντα!»

Η ουσιαστική γνωριμία του Ράμπις με τον Φριντέτ έγινε τον χειμώνα του 2015, όταν η θυγατρική ομάδα των Νικς (στους οποίους ήταν assistant του Ντέρικ Φίσερ), απέκτησε τον απόφοιτο Μπρίγκαμ Γιανγκ και «θρύλο» των ανοιχτών γηπέδων και του σχολικού πρωταθλήματος της Νέας Υόρκης. Οι "Bockers" δεν είχαν αρχίσει καλά τη σεζόν, ο Τζίμερ έβαζε 30άρες στην G-League με τους Ουεστσέστερ Νικς (ως συμπαίκτης του Θανάση Αντετοκούνμπο) και αναδείχτηκε MVP στο αντίστοιχο All Star Game, οπότε κάποια στιγμή θα έφτανε η ώρα για την «προαγωγή» του στην μεγάλη ομάδα της πόλης, έστω και λίγο.

Αυτό συνέβη στις 22 του Φλεβάρη του 2016 για ένα 10ήμερο συμβόλαιο (που δεν ανανεώθηκε), με την έγκριση του Κερτ Ράμπις, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε αναλάβει υπηρεσιακός προπονητής των Νιου Γιορκ Νικς μετά την απόλυση του "Fish"! «Θυμάμαι ότι τον είχα δει σε αρκετά παιχνίδια στην αναπτυξιακή λίγκα και είχα εντυπωσιαστεί με τους άπειρους τρόπους με τους οποίους μπορούσε να στείλει την μπάλα στο καλάθι! Η αλήθεια είναι ότι το σώμα του δεν τον βοηθούσε για τα δεδομένα της θέσης του στο ΝΒΑ, αλλά ο τύπος είναι πολύ γυμνασμένος, έχει μεγάλη καρδιά και ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση! Πέραν του ότι είναι θανατηφόρος σουτέρ και σκόρερ! Η αλήθεια είναι ότι είναι καθαρό "δυάρι" σε κορμί "άσου" και αυτός είναι ο λόγος, που σαν project, δεν μακροημέρευσε στο πρωτάθλημά μας, αλλά για την Ευρώπη, είναι ο παραδοσιακός εκτελεστής που δεν σταματιέται εύκολα!», μας λέει αρχικά ο γεννημένος στην μπασκετομάνα Πολιτεία της Ιντιάνα και συνεχίζει:

«Μπορεί να μην τον έζησα πολύ, ωστόσο, στο λίγο διάστημα που συνυπήρξαμε, δεν δυσκολεύτηκα να αντιληφθώ πόσο παθιασμένο παιδί για μπάσκετ είναι αλλά και πόσο εντυπωσιακά συγκροτημένος και πειθαρχημένος σαν χαρακτήρας. Εξαιρετικός δέκτης και συμπαίκτης και πολύ καλός οικογενειάρχης! Στο μπασκετικό κομμάτι, είμαι σίγουρος ότι θα λατρέψει το πάθος και την ένταση των ελληνικών γηπέδων. Θέλει αρκετά την μπάλα στα χέρια του και ξέρει να δημιουργεί για τον εαυτό του, ίσως περισσότερο απ' ό,τι για τους υπόλοιπους, ωστόσο, μόλις αντιληφθεί ότι η ελληνική λίγκα και κυρίως η Εuroleague, δεν είναι... Κίνα και εξοικειωθεί με την ποιότητα των συμπαικτών του, τότε θα κάνει ένα και δύο βήματα πίσω και θα αφομοιώσει τον όποιο ρόλο θέλει απ' αυτόν ο προπονητής του. Το σίγουρο είναι ότι όποιος τολμήσει και δεν τον παίξει άμυνα από κοντά ακόμη και στα 7 μέτρα, θα αρχίσει να μετράει... τρίποντα! Ο τύπος τα στάζει από τα 8 μέτρα σαν... lay-up! Θα εκνευρίσει πολλούς αμυντικούς και θα σπάσει τα ρεκόρ στα τρίποντα! Θα το δείτε και θα με θυμηθείτε...», υπερθεμάτισε ο Κυριάκος Ραμπίδης, πριν αρχίσει να μας μιλά για έναν από τους αγαπημένους του παίκτες, τον Ουέσλι Τζόνσον!

«Αν ο Τζόνσον αισθανθεί άνετα, θα κάνει τρελά πράγματα!»

Το καλοκαίρι το 2010, αυτός και ο τότε gm των Τίμπεργουλβς, Ντέϊβιντ Καν, πήραν μία απόφαση, η οποία δεν είχε την απόδοση που και οι δύο περίμεναν. Υπό την έννοια ότι ο νεαρός από το Τέξας που επέλεξαν στο νο4 του ντραφτ (πάνω από τον ΝτεΜάρκους Κάζενς, τον Γκόρντον Χέϊγουορντ και τον Πολ Τζορτζ!!!) δεν έκανε την καριέρα που όλοι περίμεναν με βάση το ταλέντο του. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο Ουέσλι Τζόνσον, με τον οποίο ο Ράμπις συνυπήρξε και για δύο χρόνια στους Λέϊκερς (2013-2015), δεν είναι ένας σύγχρονος πλήρης αθλητικός forward, που μπορεί να παίξει κοντά και μακριά από το καλάθι και που έχει τεράστιες αμυντικές ικανότητες.

«Αρκετές φορές στο μπάσκετ, τα πάντα είναι θέμα συνδυασμού στο timing, την προσαρμογή, τα στοιχεία του χαρακτήρα και το περιβάλλον της δουλειάς. Ο Ουέσλι είναι πραγματικά τρομερό πολυεργαλείο, ένα πλήρης παίκτης, που όμως δεν βρήκε ποτέ στο ΝΒΑ, τις συνθήκες για να βγάλει στο μάξιμουμ και ταυτόχρονα όλα τα προτερήματά του. Αν του είχε δοθεί αυτή η δυνατότητα, τότε τώρα θα ήταν superstar! Για τέτοιο επίπεδο παίκτη, μιλάμε. Αυτές ήταν οι προδιαγραφές του! Το ότι δεν κατάφερε να παίξει σύμφωνα με το ταλέντο, δεν το καθιστά απαραίτητα αποτυχημένο, γιατί η πίεση και οι απαιτήσεις του πρωταθλήματος, είναι τέτοιες, που κανείς δεν μπορεί να σε περιμένει για παραπάνω από ένα-δύο χρόνια! Και ήταν πασιφανές ότι ο Ουές αργούσε να προσαρμοστεί και να νιώσει άνετα!», μας εξηγεί ο νυν ειδικός μπασκετικός σύμβουλος του general manager των Λέϊκερς, Ρομπ Πελίνκα και συνεχίζει:

«Τον είχα για έναν χρόνια στη Μινεσότα, στην rookie season του (σ.σ.: μέλος της 2ης καλύτερης πεντάδας) και δύο χρόνια στο L.A. και μπορώ να σας πω ότι υπήρχαν στιγμές, που έκανε απίστευτα πράγματα σε άμυνα κι επίθεση. Σε ανάγκαζε να πεις στον εαυτό σου: 'δεν έκανα λάθος που τον πήρα στο νο4!' Έχει μεγάλο και μακρύ σώμα, τρομερές αλτικές ικανότητες, έκρηξη και πρώτο βήμα και όλα αυτά σε συνδυασμό με την αμυντική του προσήλωση, τον κάνουν να ξεχωρίζει. Είναι καλός επιθετικός και μακρινός σουτέρ άνω του μέσου όρου, τρέχει εντυπωσιακά στο ανοιχτό γήπεδο και πιστεύω ότι αν αισθανθεί καλά και προσαρμοστεί γρήγορα, θα αποδειχθεί πολύ καλύτερη μετεγγραφή απ' όσο μπορεί να περιμένουν ακόμη και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού και θα σας ξετρελάνε! Να σας πω ένα παράδειγμα: Όταν είχα έρθει στην ΑΕΚ, τους πρώτους μήνες δεν μου άρεσε καθόλου το φαγητό. Πριν φύγω δεν μπορούσα να το αποχωριστώ και στο Λος Άντζελες, έψαχνα να βρω ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια. Οι συνήθειες και η προσαρμογή στα βασικά καθημερινά πράγματα έχουν μεγάλη επίδραση στην απόδοση ενός παίκτη που φεύγει για πρώτη φορά από την πατρίδα του και τον τρόπο ζωής που έχεις συνηθίσει!», επεσήμανε ο Ραμπις πριν κληθεί να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση των Λέϊκερς να εμπιστευθούν τον Κώστα Αντετοκούνμπο.

«Εύκολη απόφαση η επιλογή του Κώστα!»

Ο 61χρονος παλαίμαχος NBAer και επί σχεδόν 25 χρόνια προπονητής στην κορυφαία λίγκα του κόσμου, ήταν παρών στο meeting του front-office των Λέϊκερς στην διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε να επιλεγεί ο 21χρονος μικρότερος αδελφός του Γιάννη Αντετοκούνμπο, πριν καλά-καλά μείνει ελεύθερος και εκπνεύσει η ισχύς του 2ετούς "διπλού" συμβολαίου (two-way contract) που είχε υπογράψει πέρυσι με τους Ντάλας Μάβερικς (αποφάσισαν ότι δεν τον θέλουν άλλο και «τοποθέτησαν» τον 2ο χρόνο του - αξίας 77.250 δολαρίων - συμβολαίου του στην λίστα των παικτών που είναι προς αποδέσμευση).

Πριν εκπνεύσει η διορία των 48 ωρών για να μείνει ελεύθερος (κάτι θα που ήθελε σίγουρα ο Κώστας για να διεκδικήσει καλύτερη αμοιβή), λοιπόν, οι «λιμνάνθρωποι» αποφάσισαν ότι το νεαρό της ηλικίας, τα αθλητικά προσόντα και φυσικά το εξαιρετικά χαμηλό οικονομικό ρίσκο, αποτελούν παράγοντες που κρίνουν συμφέρουσα την επιλογή του Κώστα Αντετοκούνμπο, τον οποίο περίμεναν οι Ράπτορς να μείνει ελεύθερος.

«Να σας πω την αλήθεια, δεν έχω μπασκετική εικόνα για το παιδί. Πέραν του Γιάννη που είναι ο MVP του ΝΒΑ και παγκόσμιας κλάσης παίκτης και του Θανάση που τον είχα στους Νικς, δεν ξέρω τι δυνατότητες έχουν τα υπόλοιπα δύο αδέλφια της οικογένειας. Για να κάνουμε και λίγο πλάκα, όμως και το 30% του ταλέντου του αδελφού του να έχει πάρει, τότε θα αξίζει να παίζει στο ΝΒΑ (σ.σ.: γελάει...)! Ήταν όμως, μία εύκολη απόφαση για μας, γιατί το προσωπικό της ομάδας μας στην G-League και οι scouters μας πιστεύουν ότι θα βοηθήσει πολύ την θυγατρική μας ομάδα και εκτιμούν ότι αν δουλέψει σκληρά και αφοσιωθεί στην ατομική του βελτίωση, τότε είναι ένας παίκτης που μελλοντικά θα έχει ρόλο στο ΝΒΑ! Οπότε, δεν χάσαμε τίποτε, επενδύοντας πάνω του! Είναι ένα ακατέργαστο εργαλείο, που αν δουλευτεί και τότε μπορεί να εξελιχθεί σε έναν τίμιο ρολίστα, ικανό για αρκετές δουλειές!», κατέληξε ο Κερτ Ράμπις πριν μας αποχαιρετήσει.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα