Καλαμπόκης για Φριντέτ: «Τρομερός σκόρερ, απίστευτη επαφή με το καλάθι, εκμεταλλεύεται και το μισό εκατοστό!»

Καλαμπόκης για Φριντέτ: «Τρομερός σκόρερ, απίστευτη επαφή με το καλάθι, εκμεταλλεύεται και το μισό εκατοστό!»

Γιώργος Κούβαρης
Καλαμπόκης για Φριντέτ: «Τρομερός σκόρερ, απίστευτη επαφή με το καλάθι, εκμεταλλεύεται και το μισό εκατοστό!»

bet365

Ο Γιάννης Καλαμπόκης, πρώην assistant coach στους Zhejiang Lions του Γιάννη Μπουρούση και άμεσος συνεργάτης του Θανάση Σκουρτόπουλου στην Εθνική Ελλάδας, «σκιαγραφεί» στο gazzetta.gr το προφίλ του Τζίμερ Φριντέτ, τον οποίο και αντιμετώπισε τέσσερις φορές πέρυσι στο κινεζικό πρωτάθλημα.

Σενεγάλη - Μπενίν με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Όταν έχεις τεθεί αντιμέτωπος με έναν παίκτη τέσσερις φορές και αυτός ο παίκτης μετράει κατά μέσο όρο 38,7 πόντους σε αυτά τα παιχνίδια, σίγουρα δεν τον... ξεχνάς εύκολα. Όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Γιάννη Καλαμπόκη με τον Τζίμερ Φριντέτ!

Λίγο μετά το «ναι» του Αμερικανού «μπόμπερ» στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο βοηθός του ομοσπονδιακού προπονητή και πρώην μέλος του τεχνικού τιμ των Zhejiang Lions, κατέθεσε στο gazzetta.gr την άποψή του για τον Φριντέτ και τα όσα θα πρέπει να περιμένουν να δουν οι φίλοι των «πρασίνων» την ερχόμενη σεζόν:

«Από τους καλύτερος σκόρερ που έχω δει τα τελευταία χρόνια» λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καλαμπόκης. Οι Lions και οι Sharks βρέθηκαν τέσσερις φορές αντιμέτωποι στο κινεζικό πρωτάθλημα με τον Έλληνα τεχνικό να «βγαίνει» νικητής και τις τέσσερις φορές, αλλά τον Τζίμερ Φριντέτ να έχει σε αυτά τα παιχνίδια 38,7 πόντους κατά μέσο όρο, 6 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ με 29/65 δίποντα, 20/60 τρίποντα και 37/40 βολές.

«Πραγματικά είναι τρομερός σκόρερ! Από τους καλύτερους σκόρερ που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Βέβαια το κινεζικό πρωτάθλημα ευνοεί τέτοιους παίκτες και έχει αρκετά κοινά με το ΝΒΑ ως προς του κανονισμούς, τον χρόνο και γενικότερα με την φιλοσοφία. Πρόκειται για έναν παίκτη με τρομερά ποσοστά ευστοχίας» λέει ο Γιάννης Καλαμπόκης και εξηγεί ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να σταματήσει τέτοιους παίκτες:

«Αν και φαίνεται ότι μπορείς να τον αντιμετωπίσεις βγάζοντας δεύτερο και τρίτο παίκτη πάνω του, μπορεί να αξιοποιήσει και το μισό δευτερόλεπτο! Είναι καταπληκτικός στο transition παιχνίδι, στο να πάρει ριμπάουντ ή πρώτη πάσα και να ανοίξει το παιχνίδι. Επίσης μπορεί να 'εκτελέσει' ακόμα και αν βρει μερικά εκατοστά διαθέσιμα. Είτε από τα 6.75 μέτρα είτε ακόμα και από τα 8 μέτρα. Διαθέτει εξαιρετικό range στο σουτ και σουτάρει με την ίδια άνεση από πολυ μακριά και με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας».

Τι έκαναν όμως στο τεχνικό team των Zhejiang Lions για να τον περιορίσουν; «Όπως είπα στην Κίνα υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν τέτοιους παίκτες. Υπάρχει και ο κανονισμός που στο τελευταίο δωδεκάλεπτο μια ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο έναν ξένο. Και οι Sharks χρησιμοποιούσαν τον Φριντέτ. Εμείς χρησιμοποιούσαμε διαφορετικές άμυνες. Επειδή πολλές έπαιζαν ένα early pick, ένα γρήγορο pick n roll στην κορυφή, παίζαμε άμυνα 1-1-3. Μια ματς-απ άμυνα όπου κρατούσαμε μπροστά δύο κοντούς παίκτες για να μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή στο μαρκάρισμα. Αν είχε ψηλό, είτε τον έπαιρνε στα πόδια, είτε πήγαινε πιο πίσω και σούταρε».

Ήταν αποτελεσματικοί οι τρόποι που επέλεγαν; «Βρίσκει τρόπους να σκοράρει. Την πρώτη φορά μπορεί να είσαι αποτελεσματικός αλλά επειδή είναι πολύ έξυπνος παίκτης και έχει υψηλό μπασκετικό IQ, μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες άμυνες. Τον παίζαμε και man to man, με παίκτη πάνω του, τον κρατούσαμε σε μια πλευρά και στήναμε ένα αμυντικό box πίσω από αυτόν ώστε σε περίπτωση που πέρναγε να έπεφτε πάνω του η άμυνα. Όμως έβρισκε τρόπους. Και αυτό διότι έχει σουτ από ντρίπλα, έχει σουτ από πάσα ως spot shooter, έχει σουτ βγαίνοντας από τα σκριν, εκτέλεση από ντρίπλα στο ένα πόδι, floater, έχει σουτ από τα τρία μέτρα, από τα 8 μέτρα... Έχει μεγάλη επαφή με το καλάθι και πολλούς τρόπους για να σκοράρει. Ίσως στην Ευρώπη που θα υπάρχουν περισσότεροι αθλητικοί ψηλοί να αντιμετωπίσει πρόβλημα όταν θα τον οδηγούν οι αντίπαλες άμυνες προς τα μέσα».

Και συνέχισε μιλώντας για τη «δημιουργία» που μπορεί να βάλει στο παιχνίδι του: «Επίσης έδειξε ότι αν θέλει να πασάρει, θα πασάρει καλά. Βέβαια δεν ήταν ζητούμενο από την ομάδα του να πασάρει. Από την άλλη στην Κίνα οι Αμερικανοί διαλέγουν που θα πασάρουν... Όμως όποτε έπρεπε να πασάρει επειδή έπεφταν πάνω του δύο και τρεις παίκτες, το έκανε καλά».

Τι γίνεται όμως με την άμυνα που αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα του; «Στην Κίνα οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να παίξουν και άμυνα. Είναι λίγοι οι παίκτες που έχουν την ίδια προσήλωση και στην άμυνα. Κυρίως αυτούς τους ρόλους τους παίζουν οι Κινέζοι οι οποίοι θέλουν να έχουν έναν ρόλο στην ομάδα και μόνο έτσι θα τον αποκτήσουν. Πολλές φορές παίζουν άμυνα για δύο. Ο Φριντέτ ωστόσο έχει το κορμί για να παίξει άμυνα, αφού είναι δυνατός και γυμνασμένος. Μπορεί να ακολουθήσει έναν παίκτη και το κυριότερο; Επειδή και εκείνος κάνει κάποιες κινήσεις στα γκαρντ όταν επιτίθεται, γνωρίζει και πώς θα τις αντιμετωπίσει. Δεν πιστεύω ότι δεν μπορεί να παίξει άμυνα, απλά δεν του είχε ζητηθεί και δεν ήταν η πρώτη του προτεραιότητα».

Όσον αφορά σε ερώτηση για το αν μπορεί να είναι το ίδιο συνεπής στο σκοράρισμα και στην Ευρώπη, είπε: «Με την αυτοπεποίθηση που έχει και με την επιθετική του κυριαρχία, μπορεί να είναι συνεπής στο σκοράρισμα και στην EuroLeague. Ψάχνει πάντα να βρει, και βρίσκει, τρόπους να προσαρμοστεί ανάλογα την αντίπαλη άμυνα. Θα έχει σταθερά υψηλό σκορ. Απλά θα πρέπει να το κάνει με λιγότερες προσπάθειες σε σχέση με αυτές που έπαιρνε στην Κίνα. Δεν θα έλεγα ότι είναι παίκτης-οικονομία για χρειάζεται προσπάθειες για να βρει ρυθμό. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν οι 40άρες, κανείς δεν τις βάζει. Όμως σίγουρα μπορεί να είναι ένας σταθερός σκόρερ των 20 πόντων σε κάθε παιχνίδι».

Για την παρουσία του δίπλα στον Καλάθη: «Και για τον Παναθηναϊκό αυτό ήταν το ζητούμενο. Ήθελαν έναν παίκτη δίπλα στον Νικ που να έχει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά. Όπως το έχω και εγώ στο μυαλό μου, θεωρώ ότι είναι ο ιδανικός παίκτης για να συμπληρώσει τον Καλάθη. Και ο Νικ μπορεί να τον αναδείξει αλλά και ο Φριντέτ να αποφορτίσει τον Νικ σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού. Ακόμα και στο κατέβασμα της μπάλας. Όταν είναι σε μια καλή ομάδα, καλές αποστάσεις, καλούς ρόλους, καλούς αυτοματισμούς τότε θα αναδείξει και την δημιουργία του. Δεν θα εγκλωβίζεται μόνο στο ένστικτό του...».

Για το αν μπορεί να τοποθετηθεί στο ίδιο επίπεδο με τις μετακινήσεις στην EuroLeague τύπου Μίροτιτς, Ντέιβις, Ντε Κολό κ.α.: «Σίγουρα είναι σε αυτό το επίπεδο. Δεν τίθεται θέμα. Σε αυτό που κάνει και με την ποιότητα που έχει, τον καθιστούν κορυφαίο στο είδος του. Όποιος τον ξέρει και τον έχει παρακολουθήσει, γνωρίζει και τι μπορεί να κάνει. Από εκεί και πέρα το αν θα 'πιάσει' στην Ευρώπη, κανείς δεν μπορεί να το πει. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ένας παίκτης που έχει παίξει στο ΝΒΑ, ενώ στην Κίνα ο οργανισμός στον οποίο βρισκόταν είναι από τους καλύτερους. Ένας παίκτης που σκέφτεται πολύ τις κινήσεις του μέσα στο παιχνίδι. Ένας παίκτης ο οποίος έχει καλές σχέσεις με τους συμπαίκτες του. Δεν σνομπάρει κανέναν. Θα δώσει συμβουλές, θέλει να κερδίζει, βάζει μεγάλα σουτ ενώ είναι και εξαιρετικός χαρακτήρας. Οικογενειάρχης».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα