Φρεϊμάνις: «Στη Λήμνο βρήκα το ησυχαστήριο μου»

Φρεϊμάνις: «Στη Λήμνο βρήκα το ησυχαστήριο μου»

bet365

Ο Ρόλαντς Φρεϊμάνις μιλάει στο gazzetta.gr για την εφετινή εμπειρία στον Ήφαιστο Λήμνου, και συγκρίνει καταστάσεις με Ουκρανία και Τουρκία, εξηγώντας πως ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είναι ο βασικός λόγος που έκανε μια από τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του.

Ο Ήφαιστος ήταν η ομάδα που στη μεγάλη της εικόνα έκανε τους Λημνιούς να ασχοληθούν με το μπάσκετ και στη σύντομη διάρκεια της ζωής της, απέδειξε ότι άξιζε μια θέση στην πρώτη οκτάδα της κατάταξης. Η Λήμνος μπήκε στον μπασκετικό χάρτη της Ελλάδας, το «Νίκος Σαμαράς» μέτρησε μόνο sold outs και ο Ρόλαντς Φρεϊμάνις θυμάται την αγωνιστική χρονιά που έφυγε με μια ματιά στις καλύτερες στιγμές της κάνοντας rewind στο περασμένο καλοκαίρι, όταν μπήκε στη διαδικασία να googlάρει για να βρει πληροφορίες για τον Ήφαιστο. Ο Λετονός φόργουορντ μέτρησε φέτος 10.6 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1 ασίστ μ.ό, έχοντας καθοριστική συμβολή στην πορεία της ομάδας του Σωτήρη Μανωλόπουλο ως την 7η θέση και τη συμμετοχή στα playoffs.

Στα 30 σου χρόνια, είχες την πρόταση από τον Ήφαιστο ώστε να έλθεις στην Ελλάδα και να παίξεις μπάσκετ στα μέρη μας. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που... έψαξες στο Google;
«Δεν είχα ιδέα για τη Λήμνο ή την ομάδα, δεν ήξερα τίποτα! Η πρώτη μου ερώτηση ήταν, ακριβώς αυτή... Τι είναι ο Ήφαιστος; Ουδείς γνώριζε! Ρώτησα μερικούς γνωστούς μου όμως ουδείς ήξερε κάτι για το κλαμπ ή το νησί. Ήταν ένα μεγάλο μυστήριο, όχι μόνο για εμένα αλλά για όλους, ακόμα και για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, ήταν η περίοδος που ο Ήφαιστος έκανε τα πρώτα βήματα σε όλα τα επίπεδα».

Τι έδειξαν, λοιπόν τα πρώτα αποτελέσματα;
«Ένα νησί με 20.000 κατοίκους στη μέση της θάλασσας, κοντά στην Τουρκία... Είπα "ΟΚ, έχω παίξει στην Τουρκία, όλα καλά, πάμε να το κάνουμε κι αυτό" (γέλια). Τα ελληνικά νησιά είναι υπέροχα, επομένως δεν ήταν δύσκολο να πάρω την απόφασή μου».

Σε αυτή τη φάση της καριέρας σου δεν έψαξες κάτι μεγαλύτερο στην Ευρώπη; Ενδεχομένως μια ομάδα που θα έπαιζε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση;
«Για να είμαι ειλικρινής, ήθελα αρχικώς να παίζω δυο αγώνες την εβδομάδα. Αυτός ήταν ο στόχος μου όμως η πρόταση του Ήφαιστου ήταν εξαιρετική. Μίλησα με τον κόουτς και τον πρόεδρο, μου άρεσε πολύ το project που είχαν στο μυαλό τους και ήταν πραγματικά εύκολο. Ενθουσιάστηκα με την ιδέα να "χτίσουμε" κάτι από την αρχή και στο τέλος της ημέρας, πιστεύω ότι κάναμε εξαιρετική δουλειά»!

Ένας Λετονός ήλθε να παίξει μπάσκετ σε μια ομάδα που είχε μόλις συσταθεί και σε ένα νησί που δεν είχε την παραμικρή σχέση με το άθλημα. Ήταν η πιο extreme απόφαση της καριέρας σου;
«Όχι... Ξέρεις, έπαιξα στην Ουκρανία πριν από μερικά χρόνια. Εκεί έζησα τις πιο extreme καταστάσεις, πίστεψε με. Ήταν η περίοδος που έπαιζα στη Χίμικ και οι Ρώσοι μπήκαν στην Κριμαία. Υπήρχαν νεκροί ενώ προχωρούσες στην πόλη κι έβλεπες παντού όπλα και τανκ! Η εισβολή έγινε τον Μάρτιο και οι ξένοι παίκτες άρχισαν να επιστρέφουν στις χώρες τους. Εμείς και οι παίκτες της Μπουντιβέλνικ που εκείνη την περίοδο συμμετείχε στην EuroLeague, μείναμε ως το τέλος! Όλα ήταν στον αέρα. Επομένως, μπορείς να καταλάβεις ότι η Λήμνος δεν ήταν... τίποτα μπροστά σε αυτό. Για μένα ήταν... easy going, από τη στιγμή μάλιστα που πέρσι έπαιξα στην Γκαζιαντέπ, στα 50 χιλιόμετρα από τη Συρία που γίνεται πόλεμος! Στη Λήμνο βρήκα το ησυχαστήριό μου! Έχω μεγάλη εμπειρία από τρελές καταστάσεις».

Πως ήταν η συνεργασία σου με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο;
«Πολύ καλή. Έχω να πω μόνο καλά λόγια για τον κόουτς. Φέτος έκανα μια από τις καλύτερες χρονιές της καριέρας μου και του το οφείλω σε μεγάλο βαθμό! Ένιωσα ηγέτης στον Ήφαιστο επειδή, ακριβώς με εμπιστευτόταν πολύ και μου έδωσε όλη την αυτοπεποίθηση που ήθελα! Είναι ένας σπουδαίος επαγγελματίας κι εξαιρετικός προπονητής με μεγάλη εμπειρία. Ξέρει το παιχνίδι και, κυρίως είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος εκτός γηπέδου. Σε αυτή τη δουλειά όλα είναι business όμως ο κόουτς δίνει τεράστια σημασία στις προσωπικές σχέσεις».

Πως εξελίχθηκε η ζωή στο νησί, ειδικά τον χειμώνα;
«Ήταν πολύ εύκολο, καθώς γνώρισα πολύ ευγενικούς και "ζεστούς" ανθρώπους. Πάντα με στήριζαν και με έκαναν να νιώθω σημαντικός. Περπατούσα στους δρόμους, πήγαινα για καφέ και τους ένιωθα πάντα κοντά μου. Πέρασα υπέροχα στη Λήμνο, ο χρόνος πέρασε πολύ καλά και πολύ γρήγορα. Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από το νησί».

Πως θα περιέγραφες εν συντομία σε έναν συμπατριώτη σου όσα έζησες φέτος στη Λήμνο;
«Από την αρχή πίστεψα ότι ήμασταν πραγματικά καλοί, ότι μπορούσαμε να κάνουμε θόρυβο στο ελληνικό μπάσκετ. Το σταφ ήταν υψηλού επιπέδου, ο κόουτς είναι πολύ έμπειρος και, γενικώς κάναμε εξαιρετική προετοιμασία. Είχαμε sold out σε κάθε παιχνίδι, ο κόσμος μάς στήριξε και μάς έσπρωξε σε κάθε ματς! Την ίδια στιγμή, η ευθύνη μας ήταν τεράστια καθώς έρχονταν και μάς έβλεπαν πολλά παιδιά κι έπρεπε να παίξουμε και για αυτά. Μας πήρε περίπου τρεις μήνες να κερδίσουμε το πρώτο παιχνίδι μακριά από την έδρα μας και μετά όλα πήραν τον δρόμο τους».

Στο μεσοδιάστημα, πως βίωσες τον αποκλεισμό της Λετονίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο;
«Ήταν πολύ σκληρό. Πραγματικά πολύ σκληρό για μια ομάδα που έχει πέντε παίκτες επιπέδου EuroLeague και μπορεί να κάνει υπέροχα πράγματα με τον Πορζίνγκις. Έχουμε σπουδαίο μέλλον μπροστά μας και πραγματικά πιστεύω πως ήλθε η ώρα για την εθνική Λετονίας να κάνει κάτι τεράστιο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα