TOP ΑΓΩΝΕΣ
 • TOP ΑΓΩΝΕΣ
 • PREMIER LEAGUE
 • NBA
 • 7DAYS EUROCUP
 • CHAMPIONS LEAGUE
 • COPA DEL REY
 • CEV CUP
 • CHAMPIONS LEAGUE
 • TENNIS
 • CLUB FRIENDLY
 • CHALLENGE CUP
 • LIVE

  ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ 0

  vs

  ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 2

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Ολυμπιακός: Τα σενάρια της επόμενης μέρας και οι αντίστοιχες οικονομικές επιπτώσεις! (pics)

Ολυμπιακός: Τα σενάρια της επόμενης μέρας και οι αντίστοιχες οικονομικές επιπτώσεις! (pics)

Ολυμπιακός: Τα σενάρια της επόμενης μέρας και οι αντίστοιχες οικονομικές επιπτώσεις! (pics)

Το gazzetta.gr αναλύει όλα τα ενδεχόμενα της επόμενης σεζόν για τις διοργανώσεις στις οποίες θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός καθώς και τα οικονομικά ζητήματα που θα προκύψουν.

Η επιλογή του Ολυμπιακού να μην αγωνιστεί στο πρώτο ματς των φετινών playoffs κόντρα στον Παναθηναϊκό έφερε την απόφαση του αθλητικού δικαστή σύμφωνα με την οποία υποβιβάζεται στην Α2.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός ήταν γνωστός στους «ερυθρόλευκους», ωστόσο, επέμειναν στην αρχική τους τοποθέτηση και πήγαν «μέχρι τέλους».

Το gazzetta.gr επιχειρεί να αναλύσει όλα τα πιθανά κι απίθανα σενάρια για την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού. Από το σε ποια διοργάνωση θα αγωνιστεί την ερχόμενη σεζόν μέχρι τα όποια (νέα) οικονομικά δεδομένα θα προκύψουν.

Πριν μπούμε σε οποιαδήποτε διαδικασία ανάλυσης θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε δύο δεδομένα.

Πρώτον, οι Πειραιώτες έχουν προσφύγει δύο φορές στο ΑΣΕΑΔ ζητώντας αφενός την ακύρωση όλων των αγώνων από την τελευταία αγωνιστική και αφετέρου την μη επικύρωση της βαθμολογίας από τον ΕΣΑΚΕ.

Δεύτερον, η σημερινή απόφαση του αθλητικού δικαστή περιλαμβάνει πολλές ασάφειες ως προς τα ζευγάρια των playoffs (ουσιαστικά προκρίνει στα playoffs τον Άρη). Στον ΕΣΑΚΕ πάντως αποφάσισαν να συνεχιστούν τα playoffs ως έχουν.

Αν οι αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ δικαιώσουν τον Ολυμπιακό τότε πολλά από όσα διαβάσετε παρακάτω, δε θα έχουν ισχύ.

Σενάριο 1ο: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE, ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρχικά να βάλουμε το συγκεκριμένο σενάριο στις... ράγες του.

Η συμμετοχή του Ολυμπιακού στην Euroleague είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι Πειραιώτες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στην Αδριατική Λίγκα. Στο Δ.Σ που θα υπάρξει αύριο (24/05) στη Μπάνια Λούκα της Βοσνίας θα αποφασιστεί αν θα ξεκινήσουν επισήμως συζητήσεις για την παρουσία των «ερυθρόλευκων» ή όχι.

Προσοχή! Στο αυριανό συμβούλιο δε θα αποφασιστεί η συμμετοχή του Ολυμπιακού στη διοργάνωση, αλλά η έναρξη των διαπραγματεύσεων για αυτήν.

Στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί ανάμεσα στις 12 ομάδες δε χρειάζεται ομοφωνία, αλλά απλό πλεονέκτημα στις ψήφους (π.χ 7-5 είναι αρκετό).

Αν προκριθεί η παρουσία του Ολυμπιακού τότε λογικά θα καμφθούν οι όποιες διαφορές θα παρουσιαστούν στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω αν υποβιβαστεί η ομάδα την Α2 θα αγωνιστεί μία εντελώς διαφορετική ομάδα αποτελούμενη από άλλους προπονητές, από νεαρούς κυρίως παίκτες, από εφήβους και από ελάχιστα μέλη της πρώτης ομάδας τα οποία απλά δε θα έχουν χρόνο συμμετοχής στις βασικές διοργανώσεις.

Μικρές οικονομικές απώλειες σε αυτό το σενάριο

Η συμμετοχή στην Euroleague θα αποφέρει περισσότερα χρήματα σε σχέση με φέτος λόγω της συγκεκριμένης συμφωνίας με την IMG. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον Ολυμπιακό αλλά για όλες τις ομάδες που δεσμεύονται με συμβόλαιο με τη διοργάνωση. Αναλογικά μιλάμε για περίπου 800.000 ευρώ περισσότερα.

Η συμμετοχή στην Αδριατική Λίγκα δε θα αλλάξει πολλά. Σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά το τοπίο θα παραμείνει το ίδιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του gazzetta.gr, η Cosmote TV έχει δεχτεί να ισχύσει το υπάρχον συμβόλαιο και να μη μειωθεί στο παραμικρό. Με τη μοναδική υποσημείωση πως θα γίνει προσπάθεια με το ίδιο ποσό να καλυφθούν τηλεοπτικά και οι εκτός έδρας αναμετρήσεις.

Οι χορηγοί έχουν δείξει ύστερα από συζητήσεις με τους Πειραιώτες πως θα παραμείνουν ως έχουν με μικρές ενδεχομένως απώλειες. Αυτές μάλιστα ενδεχομένως να καλυφθούν από κάποιες εταιρίες που επικεντρώνονται στην αγορά των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας ή και το αντίθετο (ξένες εταιρίες που θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά).

Η αγορά των καρτών διαρκείας δεν αναμένεται να έχει άνοδο, αλλά σίγουρα δε θα έχει και σημαντική πτώση. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ανθρώπων που ερευνούν την όλη κατάσταση αναφέρουν πως θα κινηθεί περίπου στα ίδια (4.500 περίπου διαρκείας).

Αναλογικά μιλάμε για μία οικονομική απώλεια της τάξης το πολύ του 5% με 10% .

Η συμμετοχή στην Α2 δε θα επιφέρει περαιτέρω οικονομικές απώλειες.

Σενάριο 2ο: ΑΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE ΚΑΙ ΤΗΝ Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο σενάριο που η Αδριατική Λίγκα αρνηθεί την παρουσία των «ερυθρόλευκων» ουσιαστικά η ομάδα θα παίξει σε μία διοργάνωση. Αυτό έχει διττή ανάγνωση.

Αφενός οι παίκτες θα είναι πιο φρέσκοι στο μοναδικό παιχνίδι που θα δίνουν την εβδομάδα (εκτός από τις διπλές αγωνιστικές). Αφετέρου οι παίκτες προτιμούν τα παιχνίδια από την προπόνηση μιας και αυτές θα αυξηθούν.

Για τη συμμετοχή στην Α2 Κατηγορίας δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με όλα τα παραπάνω ως προς το αγωνιστικό κομμάτι.

Αρκετά μεγάλες οικονομικέ απώλειες σε αυτό το σενάριο

Σε αυτό το σενάριο οι οικονομικές απώλειες του Ολυμπιακού θα είναι περισσότερες.

Αρχικά θα χάσει το 1.500.000 ευρώ περίπου αφού θα διακοπεί το συμβόλαιο με την Cosmote TV. Η Α2 Κατηγορία δεν έχει εμπορικότητα. Η συμμετοχή των «ερυθρόλευκων» θα κινήσει το ενδιαφέρον κάποιου καναλιού, αλλά με πάρα πολύ λιγότερα χρήματα.

Οι χορηγοί της ομάδας συνεργάζονται κυρίως λόγω της Euroleague και του πρεστίζ της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Η πολιτική του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο κομμάτι έχει το εξής μότο: «Λίγοι και καλοί».

Οι Πειραιώτες δεσμεύονται χορηγικά με λίγες, αλλά κορυφαίες στο είδος τους εταιρίες οι οποίες ενδιαφέρονται κυρίως για την Euroleague.

Αν παρουσιαστούν κάποιες οι οποίες δε θα θελήσουν να συνεχίσουν τη υποστήριξη, τότε φυσιολογικά θα υπάρξουν και διακοπές στις κάποιες συνεργασίες. Σε αυτή την περίπτωση απλά υπάρχουν πολλοί χορηγοί από πίσω που βρίσκονται σε λίστα αναμονής επιθυμώντας να εκμεταλλευτούν το brand name της ομάδας. Σίγουρα πάντως, σε αυτό το σενάριο θα χρειαστεί κι ο Ολυμπιακός να κάνει κάποιο «σκόντο» ή να προσφέρει περισσότερες παροχές στις υπάρχουσες συμφωνίες.

Τα εισιτήρια διαρκείας θα έχουν κάμψη παρά τις αλλαγές προς τα κάτω στον «τιμοκατάλογο».

Σε αυτό το σενάριο ο Ολυμπιακός θα έχει οικονομική απώλεια της τάξης το πολύ του 20% με 30%.

Σενάριο 3ο: ΑΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE KAI THN BASKET LEAGUE

Ο κανονισμός είναι σαφής και αναφέρει πως ο Ολυμπιακός υποβιβάζεται στην Α2 κατηγορία. Η απόφαση του αθλητικού δικαστή αφήνει «παράθυρο» στην περίπτωση αναδιάρθρωσης στην οποία παραμένει στην κατηγορία ο Ολυμπιακός αν και τελευταίος στη βαθμολογία.

Προσοχή! Η ΕΟΚ είναι η μοναδική Αρχή η οποία μπορεί να εγκρίνει το αίτημα των ομάδων για αναδιάρθρωση.

Για να υπάρξει άλλος τρόπος για να μείνουν οι «ερυθρόλευκοι» στην Basket League θα χρειαστεί παρέμβαση στην υπάρχουσα νομοθεσία η οποία μπορεί να αποφασιστεί από την Κυβέρνηση (υφυπουργός Αθλητισμού), από τη στιγμή που το έχει ζητήσει η ομοσπονδία.

Με απλά λόγια θα απαιτείται τροποποίηση του νόμου.

Χωρίς οικονομικές απώλειες

Σε αυτό το σενάριο δε θα υπάρξουν οικονομικές απώλειες. Αντιθέτως ενδεχομένως να υπάρξουν έστω και λίγα περισσότερα έσοδα (αυξημένα έσοδα από Euroleague και λίγα περισσότερα διαρκείας).

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΑΔ

Ο Ολυμπιακός όπως αναφέραμε και στον πρόλογο έχει κινηθεί εις διπλούν στο ΑΣΕΑΔ.

Αρχικά για την παράνομη διαδικασία κλήρωσης των διαιτητών την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου και ακολούθως κατά του ΕΣΑΚΕ για την παράνομη επικύρωση της βαθμολογίας.

Στην πρώτη περίπτωση οι Πειραιώτες ισχυρίζονται ότι η κλήρωση έγινε παρουσία 2 μελών της πενταμελούς ΚΕΔ και λόγω μειοψηφίας είναι παράνομη.

Στην δεύτερη περίπτωση θεωρούν πως η δικηγόρος του ΕΣΑΚΕ, άλλαξε τη γνωμοδότησή της και κακώς επικύρωσε τη βαθμολογία, κάτι το οποίο είχε η ίδια αρνηθεί πως μπορούσε να συμβεί. Θεωρούν πως έπρεπε να περιμένουν την απόφαση του ΑΣΕΑΔ και εν συνεχεία να επικυρώσουν τη βαθμολογία.

Στην πρώτη περίπτωση αν τον δικαιώσει το ΑΣΕΑΔ θα κυνηγήσει την ακύρωση όλων των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής και όλων όσοι έχουν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή για τα playoffs.

Δεν είναι δεδομένο ότι θα το πετύχει, απλά αναφέρουμε τι θα διεκδικήσει.

Σχετικά με τη δεύτερη περίπτωση ήρθε η ασάφεια που υπάρχει στην τιμωρία του αθλητικού δικαστή του ίδιου του ΕΣΑΚΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του αθλητικού δικαστή ο Ολυμπιακός δεν είναι στις οκτώ ομάδες των playoffs, επομένως η 1η φάση των playoffs θα πρέπει να επαναληφθεί από την αρχή με εντελώς διαφορετικά ζευγάρια αφού θα είναι διαφορετική κι η βαθμολογία της regular season (αντί του Ολυμπιακού προκρίνεται ο Άρης, του οποίου οι περισσότεροι παίκτες έχουν αποχωρήσει). Πάντως στον ΕΣΑΚΕ αποφάσισαν να συνεχιστούν κανονικά τα playoffs.

Ειδικά στην πρώτη περίπτωση θα έχουν πρόβλημα οι περισσότερες ομάδες αφού είτε θα έχουν διαλυθεί με τους παίκτες να κάνουν διακοπές. Αν χρειαστεί επανάληψη της τελευταίας αγωνιστικής πως θα αγωνιστούν Κύμη, Λαύριο, Άρης, Ρέθυμνο, Πανιώνιος και Κολοσσός;

Ένα σενάριο που μπορεί να προκύψει αν δικαιωθεί ο Ολυμπιακός είναι με άνωθεν εντολή να μην ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

Best of internet