Οι «πράσινες» προτεραιότητες και η κλήρωση στην ΚΕΔ με καθυστέρηση

Οι «πράσινες» προτεραιότητες και η κλήρωση στην ΚΕΔ με καθυστέρηση

Οι «πράσινες» προτεραιότητες και η κλήρωση στην ΚΕΔ με καθυστέρηση

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την επιστροφή του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στα παρκέ μετά την αγωνιστική απραξία των 10 ημερών και αφού υπογραμμίζει τις τρεις άμεσες προτεραιότητες της ομάδας, στέκεται στα γεγονότα της Παρασκευής στην ΚΕΔ εξηγώντας ότι έγινε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και... καιρό.

Πριν ξεκινήσει το ματς στον Χολαργό η απορία που υπήρχε (τουλάχιστον στο δικό μου το μυαλό) αφορούσε την αγωνιστική εικόνα των «πρασίνων» ύστερα από 10 μέρες... καθισιό. Αν θα υπήρχε «ξενέρωμα» από τον αποκλεισμό στα playoffs της EuroLeague και μάλιστα με τον τρόπο τον οποίο ήρθε (δηλαδή με 3-0), αν θα έδειχναν την απαιτούμενη σοβαρότητα σε ένα (θεωρητικά πάντα) εύκολο ματς, όπως επίσης και σε τι κατάσταση θα βρίσκονταν οι παίκτες.

Λίγο-πολύ τα όσα είδαμε στο παρκέ, δεν είχαν τεράστια απόκλιση από αυτά που φανταζόμασταν. Ο Παναθηναϊκός δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Χολαργό αλλά δεν... έθελξε με την παρουσία του, ειδικά τις στιγμές που είχε να αντιμετωπίσει άμυνα «ζώνης». Άλλωστε και πώς να μην παίξουν οι αντίπαλες ομάδες «ζώνη» όταν τα ποσοστά στα περιφερειακά σουτ είναι κατώτερα του μετρίου; Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πράσινοι» τελείωσαν το ματς με 7/27 τρίποντα, εκ των οποίων είχαν 6/12 στο πρώτο και στο τελευταίο δεκάλεπτο και... 1/15 στην 2η και στην 3η περίοδο. Μάλιστα μέτρησαν 14 σερί άστοχα με αποτέλεσμα ο Χολαργός να προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστικός, αλλά η διαφορά ποιότητας ήταν τόσο μεγάλη που, ακόμα και έτσι, το «τριφύλλι» δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στην τελική επικράτηση.

Ο απαραίτητος Τόμας

Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από τον Παναθηναϊκό είναι τα 16 επιθετικά ριμπάουντ στο ματς, όπως επίσης και υψηλό ποσοστό στις βολές με 18/21! Αυτά ως προς το σύνολο. Ατομικά, ο Ντεσόν Τόμας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για τον πιο σταθερό παίκτη της ομάδας, με τρομερή συνέπεια, ακόμα και σε ματς χαμηλής επικινδυνότητας. Αλήθεια, υπήρχε κάποιος τον Ιανουάριο που θα πόνταρε σε πιθανότητα παραμονής του Αμερικανού και τη νέα σεζόν; Ρητορικό το ερώτημα...

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Τόμας θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες του Παναθηναϊκού τον επόμενο μήνα όσον αφορά την ανανέωση του συμβολαίου του. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα του γίνει πρόταση ανανέωσης, λογικά και με αύξηση των αποδοχών του. Από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά όσον αφορά το αποτέλεσμα και αυτό διότι είναι πολύ πιθανόν να κάνουν μπάσιμο και άλλες ομάδες προκειμένου να τον αποκτήσουν. Και ενδεχομένως να έχουν τη δυνατότητα για περισσότερα χρήματα. Πάντως σύμμαχος των «πρασίνων» είναι ο ίδιος ο Τόμας, ο οποίος είναι πολύ θετικός στο ενδεχόμενο να συνεχίσει και τη νέα σεζόν στον Παναθηναϊκό.

Πρωτάθλημα και Πιτίνο

Ξεκίνησα λίγο ανάποδα όσον αφορά τις τρεις προτεραιότητες των «πρασίνων» οπότε ας... συνεχίσω και έτσι. Χρονικά η δεύτερη προτεραιότητα είναι η παραμονή του Ρικ Πιτίνο. Μπορεί να έχει γραφτεί, σίγουρα θα ξαναγραφτεί και θα ειπωθεί πολλές φορές ακόμα, αλλά ο Αμερικανός προπονητής έχει όλα τα φόντα για να οδηγήσει την ομάδα στο «next step» όσον αφορά την EuroLeague. Από πολλές απόψεις. Από τον τρόπο με τον οποίο θα προετοιμάσει την ομάδα το καλοκαίρι. Από το πώς θα παρουσιαστεί αγωνιστικά την επόμενη χρονιά. Από το κύρος που προσδίδει η παρουσία του στον πάγκο. Από την παγκόσμια αναγνωρισιμότητά του και τον σεβασμό (αλλά και το δέος) που προκαλεί σε παίκτες. Πόσοι και πόσοι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να αγωνιστούν υπό τις οδηγίες του; Πιστέψτε με, πάρα... πολλοί και μάλιστα παίκτες πρώτης γραμμής.

Η πρώτη προτεραιότητα που δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν ξέρω με ποιον θα παίξει ο Παναθηναϊκός στα playoffs, αλλά όποια ομάδα και αν αντιμετωπίσει θα πρέπει να δείξει την δέουσα προσοχή και συγκέντρωση. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν χαρίζεται. Κλείνοντας την χρονιά με το double θα μπορέσει να «στήσει» πολύ πιο ήρεμα την ομάδα για την επόμενη σεζόν όπου θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές και καλά μελετημένες κινήσεις ώστε να μην επαναληφθούν η... αγχωτική χρονιά και οι αποκαρδιωτικές -σε πολλά σημεία της σεζόν- εμφανίσεις στην EuroLeague.

Η κλήρωση που άργησε... δύο μήνες

Πάμε τώρα και σε όλα όσα συνέβησαν στην ΚΕΔ το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Κληρώθηκε ο διαιτητής Αναστόπουλος για να σφυρίξει παιχνίδι του Ολυμπιακού. Προσέξτε. Κληρώθηκε. Δεν ορίστηκε. Τρεις διαιτητές στην κληρωτίδα για δύο θέσεις. Ποσοστό να σφύριζε στο 66%, ποσοστό να μην σφύριζε 33%. Που το περίεργο εδώ;

Το περίεργο, και σε αυτό ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η ΚΕΔ, είναι ότι δεν είχε μπει στην κληρωτίδα εδώ και δύο μήνες. Ούτε αυτός, ούτε ο Μάνος, αλλά ούτε ο Παναγιώτου. Δηλαδή από τότε που ο Ολυμπιακός τους θεώρησε ανεπιθύμητους και απειλούσε ότι δεν θα κατέβαινε να παίξει σε περίπτωση που θα σφύριζε παιχνίδι της ομάδας τους, ένας από αυτούς.

Το λογικό ποιο θα ήταν; Προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα να έμεναν εκτός κλήρωσης για δυο-τρεις, άντε τέσσερις αγωνιστικές! Όμως για εννέα; Για εννέα; Αν δεν ήταν αυτό χατήρι της ΚΕΔ στον Ολυμπιακό, τότε ποιο είναι; Και υπενθυμίζω κάτι. Ο Παναθηναϊκός είχε τοποθετηθεί επί του θέματος με επίσημη ανακοίνωση στις 18 Απριλίου, όταν και έκανε λόγο για καταστρατήγηση των νόμων, εξηγώντας ότι με αυτήν την λογική όλες οι ομάδες θα μπορούσαν να διαλέγουν διαιτητές στα δικά τους παιχνίδια.

Γιατί βρέθηκε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στα γραφεία της ΚΕΔ; Γιατί ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι από τη στιγμή που επανειλημμένως συνέβαινε το ίδιο πράγμα. Η ουσία του πράγματος είναι ότι μπήκε στην κλήρωση ο διαιτητής Αναστόπουλος (όπως έπρεπε να είχε γίνει το ίδιο για τον Μάνο και τον Παναγιώτου) ύστερα από 10 αγωνιστικές, ενώ έπρεπε να είχε μπει πολύ νωρίτερα. Οπότε προς τι ο ξεσηκωμός; Επειδή έγινε το αυτονόητο;

ΥΓ1: Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι για να ξέρουμε και τι λέμε. Είναι διαφορετικό το ένα ευρώ ως κάλεσμα για όλα θέλει να κάνει η διοίκηση του Ολυμπιακού την τελευταία αγωνιστική προκειμένου να δει το γήπεδό της γεμάτο και τελείως διαφορετικό το ένα ευρώ που όρισε ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Κύμη προκειμένου να ευχαριστήσει τον κόσμο για τη συνολική παρουσία του και τη στήριξή του καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ακόμα και στα πολύ δύσκολα, όταν τα πάντα έμοιαζαν χαμένα στην EuroLeague, ο κόσμος των «πρασίνων» ήταν ΕΚΕΙ. Και άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό φέτος από πλευράς διοίκησης του Παναθηναϊκού αφού είχε διοργανώσει «Family Day» με τον Προμηθέα, είσοδο ενός ευρώ για τα παιδιά στις αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, είσοδο τριών ευρώ στις Γυναίκες την «ημέρα της γυναίκας» αλλά και είσοδο τριών ευρώ στην «ημέρα του Φιλάθλου» και δη στο ματς με τον Χολαργό. Οπότε «ένα ευρώ» από «ένα ευρώ» διαφέρει!

ΥΓ2: Την Δευτέρα (6/5) προβλέπεται το πιο κρίσιμο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ με τους ιδιοκτήτες της ομάδας. Σίγουρα αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

ΥΓ3: Άραγε ο διαιτητής Αναστόπουλος θα δηλώσει κώλυμα για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα;

ΥΓ4: Ο Ρικ Πιτίνο έχει δεθεί με την ομάδα. Και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του. Μα να πει, έστω και χαριτολογώντας, για τον Διαμαντίδη; Δεν ξέρω αν στο τέλος το εν λόγω δέσιμο θα είναι αρκετό για την παραμονή του, αλλά σίγουρα είναι... κάτι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...