«Έφυγε» από την ζωή ο Τζόνι Νιούμαν

Gazzetta team
«Έφυγε» από την ζωή ο Τζόνι Νιούμαν

bet365

Ο πάλαι ποτέ προπονητής του ΠΑΟΚ και του Παγκρατίου, Τζόνι Νιούμαν, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών, μετά από «μάχη» με τον καρκίνο.

Ο Τζόνι Νιούμαν θεωρούταν τρομερά ταλαντούχος αθλητής στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σε σημείο μάλιστα να χαρακτηριστεί ως «ο επόμενος Πιτ Μάραβιτς», λόγω της εξαιρετικής επαφής που είχε με το καλάθι καθώς είχε 40.1 πόντους κατά μέσο όρο στο πανεπιστήμιο του Μισισίπι στο οποίο δεν έπαιξε πάνω από ένα χρόνο.

Η αγωνιστική του καριέρα ήταν μεταξύ ΝΒΑ και του τότε αναπτυξιακού Πρωταθλήματος, ενώ στην τελευταία του σεζόν έπαιξε στην Ευρώπη με τη φανέλα της Καντού και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Όταν αποφάσισε να φορέσει το κουστούμι του προπονητή άρχισε η δική του «Οδύσσεια», καθώς «περιπλανήθηκε» σε κάθε σημείο του ορίζοντα. Ιαπωνία, Κίνα, Σαουδική Αραβία, Λίβανος, Κύπρος, Βέλγιο, Κουβέιτ, Η.Π.Α., Ρουμανία και φυσικά στην Ελλάδα με τον ΠΑΟΚ.

Οξύθυμος σαν χαρακτήρας, απίστευτα εκφραστικός, έχει μείνει στην ιστορία γι’ αυτή τη φάση με τον Ιταλό διαιτητή Γκρόσι το 1988 στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, σ’ ένα από τα πιο επεισοδιακά παιχνίδια στην ιστορία των ελληνικών ομάδων.

«Ήμουν λιγάκι κόπανος στα χρόνια που ήμουν παίκτης, αλλά θεωρώ ότι ως κόουτς είμαι καλύτερος λόγω της εμπειρίας», είπε σε μια συνέντευξή του πριν από περίπου μια δεκαετία.

Η τελευταία του εργασία ήταν στο τεχνικό επιτελείου του λυκείου Sout Panola στο Μισισίπι. Ο Νιούμαν θεωρούταν - αν όχι αιρετικός - σίγουρα επαναστατικός στον τρόπο δουλειάς του.

Το 2014, σε ηλικία 64 ετών, ο Τζόνι Νιούμαν αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία για να ολοκληρώσει τις σπουδές του (πάνω στη δημοσιογραφία) στο πανεπιστήμιο του Μισισίπι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα