Ολυμπιακός σε σύγχυση, Παναθηναϊκός σε playoffs mode

Ολυμπιακός σε σύγχυση, Παναθηναϊκός σε playoffs mode
Το gazzetta.gr καταγράφει τα πεπραγμένα της 24ης αγωνιστικής που βρήκε τον Ολυμπιακό να παρατάσσεται στο ΣΕΦ με 10 παίκτες κόντρα στον ΠΑΟΚ έχοντας... αδικαιολογήτως απόντα τον Άξελ Τουπάν, το Ρέθυμνο να πανηγυρίζει διπλό παραμονής στη Λήμνο και τον Πανιώνιο να λυγίζει την ΑΕΚ.

100% Επιστροφή* χρημάτωνΛίβερπουλ - Τσέλσι! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Οι εξελίξεις στον Ολυμπιακό (20-3) επισκίασαν τη νίκη επί του ΠΑΟΚ (15-9) με 80-59, στο παιχνίδι όπου οι Πειραιώτες παρουσιάστηκαν με σύνθεση ανάγκης, έχοντας δέκα παίκτες των οποίων έξι ψηλοί και δυο έφηβοι, χάνοντας στη συνέχεια με τραυματισμό τον Πρίντεζη.

Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του αγώνα με τον «Δικέφαλο του Βορρά», ο Άξελ Τουπάν ζήτησε να αποχωρήσει από τους Πειραιώτες για δικούς του λόγους. Η ομάδα του διεμήνυσε ότι τον περίμενε κανονικά, ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο ΣΕΦ και στη συνέχεια κλήθηκε σε απολογία ως αδικαιολογήτως απών!

Στο μεσοδιάστημα, ο Ολυμπιακός έλυσε τη συνεργασία του τον Μπριάντε Ουέμπερ κι απέκτησε ως το τέλος της σεζόν τον Ουίλ Τσέρι, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Ντέιβιντ Μπλατ στους Καβαλίερς. Από την πλευρά του, ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής αναφέρθηκε στους Αναστόπουλο, Μάνο και Παναγιώτου οι οποίοι δεν έχουν οριστεί σε αγώνα του Ολυμπιακού από τον ημιτελικό Κυπέλλου, εξηγώντας πως «ό,τι έκαναν σε εκείνο το παιχνίδι ήταν απίστευτο, απαίσιο, ντροπή και άσχημο»

Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ είχε σοβαρά προβλήματα στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού και η φθορά των φάουλ τον οδήγησε σε άμυνα ζώνης που όμως δεν έφερε αποτελέσματα. Ο Ολυμπιακός άνοιξε ακόμη περισσότερο την «ψαλίδα» στο τελευταίο δεκάλεπτο αφού προηγήθηκε με 65-54 στο 33' και 74-54 στο 37', γνωρίζοντας την έκτη εφετινή ήττα μακριά από την PAOK Sports Arena.

Η αναμέτρηση με τον ανταγωνιστικό Προμηθέα Πατρών (15-9) στο ΟΑΚΑ ήταν το τελευταίο δυνατό τεστ για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (23-1) πριν από τις «μάχες» με τη Ρεάλ στο WiZink Center (17 & 19 Απριλίου) για τα playoffs της EuroLeague. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 72-71 στο 35' αλλά οι «πράσινοι» έκαναν επιμέρους σκορ 15-5 ως το τέλος του αγώνα κι επιβλήθηκαν με 87-76, φτάνοντας τις 23 νίκες σε 24 αγώνες στο πρωτάθλημα. Ο Νικ Καλάθης (19π., 8ασ., 6ριμπ.) κι ο Ιωάννης Παπαπέτρου (16π. με 4/4 τρίποντα, 4ριμπ.) ήταν εκείνοι που έκαναν τη διαφορά για την ομάδα του Ρικ Πιτίνο που είχε 8/11 αιφνιδιασμούς στο δεύτερο ημίχρονο (3/9 στο πρώτο μέρος) ενώ στις τάξεις των Κυπελλούχων Ελλάδας βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων της μαγνητικής του Τζέιμς Γκιστ. Στο 14' του αγώνα και σε μια σύγκρουση με τον Ρίον Μπράουν του Προμηθέα, ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ του «τριφυλλιού» χτύπησε στο γόνατο και αποσύρθηκε στον πάγκο ώστε να του τοποθετηθεί πάγος.

Ο αξιόμαχος Προμηθέας αποδείχτηκε.. σκληρό καρύδι για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ αφού η zone press άμυνα των Πατρινών δημιούργησε προβλήματα στους «πράσινους». Η ομάδα του Μάκη Γιατρά ήταν ανταγωνιστική στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ, μείωσε σε 72-71 στο 35' όμως οι χαμένες βολές (11/17) και τα 24 άστοχα σουτ πίσω από τα 6μ.75 (11/35, ήτοι 31%) είναι τα στοιχεία που «πετάει» ο κόουτς των Αχαιών ενόψει της συνέχειας στη regular season και τα playoffs. Ο Οκτάβιους Έλις έκανε double - double με 16 πόντους και 17 ριμπάουντ ενώ ο Ρίον Μπράουν πρόσθεσε 19 πόντους με 5/6 βολές, 4/9 δίποντα και 2/8 τρίποντα για τον Προμηθέα Πατρών που «σημαδεύει» την πρώτη τετράδα της κατάταξης όπως παραδέχθηκε ο κόουτς Γιατράς στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Άρης (8-16) δεν άφησε περιθώριο αμφισβήτησης στην Κύμη (6-18), επικρατώντας με 95-60 κι έδιωξε κάθε κίνδυνο υποβιβασμού ενώ απομένουν δυο αγωνιστικές για το τέλος της regular season. Οι παίκτες του Γιάννη Καστρίτη μπήκαν με το γκάζι... πατημένο από τα πρώτα λεπτά του αγώνα με τους Κουμιώτες και προηγήθηκαν με 24-0 ενώ η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με επιμέρους σκορ 26-2! Με πολύ πιεστική άμυνα, διαδοχικά κλεψίματα και πόντους στο transition, ο Άρης διατήρησε τη μεγάλη διαφορά ως το φινάλε, κάνοντας τρομερό παιχνίδι και στις δυο πλευρές του παρκέ απέναντι στην Κύμη που περιορίστηκε σε ρόλο κομπάρσου και πλέον έχει το ίδιο ρεκόρ με το Ρέθυμνο, μειονεκτώντας στην ισοβαθμία με τους Κρητικούς. Οι Λευτέρης Μποχωρίδης (21π., 7ριμπ., 6ασ.) και Λάκι Τζόουνς (20π., 5ριμπ., 2ασ.) ήταν… σεληνιασμένοι για τον Άρη ενώ ο Έλληνας γκαρντ αγωνίστηκε με ένεση όπως αποκάλυψε ο κόουτς Καστρίτης στη συνέντευξη Τύπου κι αναδείχτηκε MVP της 24ης αγωνιστικής.

Δεν ήταν μόνο η ήττα με 95-60 και η απογοητευτική εμφάνιση στο «Nick Galis Hall» απέναντι στον Άρη που προβληματίζει τους ανθρώπους της Κύμης αλλά και το γεγονός ότι το Ρέθυμνο έφυγε με το «διπλό» από τη Λήμνο. Πλέον οι Κουμιώτες μειονεκτούν στην ισοβαθμία με τους Κρητικούς και βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά την παραμονή τους στην Basket League. Η ομάδα του Ισίδωρου Κουτσού πέτυχε δυο πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, επίδοση που συνιστά τη δεύτερη χειρότερη στην ιστορία της Α1 έπειτα από το... μηδέν της Κηφισιάς στην τρίτη περίοδο της αναμέτρησης στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό (97-59) για τη σεζόν 2015-16! Πλέον το ζητούμενο για την Κύμη είναι να ανασυνταχθεί και να παρουσιαστεί έτοιμη ψυχολογικά στον επόμενο εντός έδρας αγώνα με το Λαύριο (21/4), ελπίζοντας παράλληλα σε ήττα του Ρεθύμνου από το Περιστέρι στο «Μελίνα Μερκούρη».
Πανιώνιος.

Ο Πανιώνιος (8-16) προηγήθηκε με +19 πόντους (57-38) κι εν τέλει επικράτησε της ΑΕΚ (17-7) με σκορ 78-74, σημειώνοντας την όγδοη εφετινή νίκη του. Πλέον η ομάδα του Βασίλη Φραγκιά βρίσκεται μια νίκη μακριά από τη μαθηματική εξασφάλιση της παραμονής της στην Basket League ενώ ακολουθούν οι αναμετρήσεις με τον Προμηθέα Πατρών (20/4, εκτός) και τον Χολαργό (12/5, εντός). Οι «κυανέρυθροι» θα κινδυνεύσουν μόνο αν κάνουν οι ίδιοι δυο ήττες και προκύψει μια σειρά από άλλα αποτελέσματα και διαφορές που θα τους φέρουν σε μειονεκτική θέση σε μια πολλαπλή ισοβαθμία. Από κει και πέρα, ο Τζόι Ντόρσεϊ κατέβασε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι 17 ριμπάουντ και πρόσθεσε 13 πόντους ενώ σε ό,τι αφορά τον Ντέβιον Μπέρι, έκανε επίσης double - double με 26 πόντους και 10 ριμπάουντ! Επίσης ο «Ιστορικός» κυριάρχησε κατά κράτος στο κομμάτι του ριμπάουντ, έχοντας 46 «σκουπίδια» αντί 22 της «Ένωσης».

Η ΑΕΚ παρατάχθηκε στο «Σοφία Μπεφόν» δίχως τους Τζόρνταν Θίοντορ, Γιώργο Τσαλμπούρη, Βασίλη Καββαδά και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 19 πόντους (57-38) κόντρα στον Πανιώνιο. Παρά την προσπάθειά της να επιστρέψει, η «Ένωση» δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το comeback απέναντι στον Πανιώνιο και ηττήθηκε με 78-74, αστοχώντας τέσσερις φορές πίσω από τα 6μ.75 στις τελευταίες τέσσερις επιθέσεις της. Η ομάδα του Λούκα Μπάνκι πλήρωσε ουσιαστικά το κακό πρώτο ημίχρονο όπου έμεινε στα 3/14 τρίποντα και τα πολλά χαμένα ριμπάουντ. Παρ' όλα αυτά, είχε την ευκαιρία να πάρει το παιχνίδι αφού μείωσε στο καλάθι στα τελευταία λεπτά όμως οι κακές επιλογές στην επίθεση έφεραν την έβδομη ήττα στο πρωτάθλημα. Στο μεταξύ, η ΑΕΚ βρίσκεται εν αναμονή της άφιξης του Γκέιμπ Γιορκ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για να δώσει λύσεις στην περιφερειακή γραμμή.

Το 77-80 επί του Ήφαιστου (12-12) στη Λήμνο ανέβασε το Ρέθυμνο (6-18) πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού ενώ απομένουν δυο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της κανονικής περιόδου στην Basket League! Η ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη της στη regular season και τη δεύτερη εκτός έδρας, με αποτέλεσμα να ισοβαθμεί με την Κύμη και να υπερτερεί στην ισοβαθμία με την ομάδα της Εύβοιας, έχοντας επικρατήσει δυο φορές στις μεταξύ τους αναμετρήσεις! Ο Μπρέιζελτον μείωσε σε 66-68 για τους γηπεδούχους όμως οι Μπαρτ και Μπάντερ ευστόχησαν πίσω από τα 6μ.75 για τους Κρητικούς που άντεξαν στην πίεση και διατήρησαν το προβάδισμα ως το φινάλε. Έτσι, λοιπόν, ο ασίσταντ κόουτς Σταύρος Μυκονιάτης έκανε λόγο για κατάθεση ψυχής από την πλευρά των παικτών του Ρεθύμνου που έχει μπροστά του τους αγώνες με το Περιστέρι Βίκος Cola (20/4, εντός) και τον Άρη (12/4, εκτός). Αντίστοιχα η Κύμη παίζει με το Λαύριο (20/4, εντός) και τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (12/5, εκτός).

Ο Ήφαιστος ηττήθηκε, μεν, από το Ρέθυμνο ωστόσο συνεχίζει να έχει το προβάδισμα για την έκτη θέση της κατάταξης στην Basket League. Οι Κρητικοί υποχρέωσαν τον Ήφαιστο μόλις στην τέταρτη ήττα του στο «Νίκος Σαμαράς», με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο να υπενθυμίζει πως η ομάδα του είχε επίσης μεγάλο κίνητρο απέναντι στο Ρέθυμνο που έπαιζε την... ύπαρξή του στη Λήμνο. Οι γηπεδούχοι είχαν πολλά λάθη από το ξεκίνημα του αγώνα (18) και πλέον θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην κατάταξη ενόψει playoffs στα παιχνίδι που απομένουν με τον Άρη (20/4, εντός) και το Λαύριο (12/5, εκτός).

Το Λαύριο (7-17) επιβλήθηκε του Χολαργού (11-13) με 76-69, σημειώνοντας τη νίκη που του δίνει σε μεγάλο ποσοστό την παραμονή στην Basket League με δεδομένο ότι πλέον δεν εξαρτάται από κανένα άλλο αποτέλεσμα παρά μόνο από τη δική της απόδοση στα παιχνίδια που έπονται με την Κύμη (20/4, εκτός) και τον Ήφαιστο Λήμνου (12/5, εντός) ενώ εκκρεμούν τα... 30 δευτερόλεπτα του αγώνα με τον Κολοσσό Ρόδου. Ο Χολαργός προηγήθηκε για τελευταία φορά στο 32'33" με τις βολές του Χόκινς (59-60) όμως η ομάδα του Χρήστου Σερέλη έκανε επιμέρους σκορ 21-12 στην τέταρτη περίοδο, έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Ντορόν Λαμπ (18π., 3/5 τρίπ.), Μίλαν Μιλόσεβιτς (17π., 6/8 σουτ εντός πεδιάς) κι ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 11/24 τρίποντα αντί 6/16 των φιλοξενούμενων, κατακτώντας το ροζ φύλλο.

Η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη είχε ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα playoffs πριν από την αναμέτρηση με το Λαύριο και όπως παραδέχθηκε ο κόουτς του Χολαργού, το ένστικτο της επιβίωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κλειστό της Λαυρεωτικής. Ο Ζερμέιν Λοβ σκόραρε 22 πόντους με 9/14 σουτ εντός πεδιάς όμως οι προσπάθειές του δεν ήταν αρκετές για τους φιλοξενούμενους που είδαν τους Ντορόν Λαμπ και Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να σκοράρουν πίσω από τα 6μ.75 για το 76-65 στα 70" για το φινάλε, «κλειδώνοντας» τη νίκη για το Λαύριο.

To Περιστέρι Βίκος Cola (16-8) έκανε ακόμα ένα βήμα για να βρεθεί στην πρώτη τετράδα της κατάταξης και να διεκδικήσει ένα καλό πλασάρισμα ενόψει των playoffs, επικρατώντας του Κολοσσού Ρόδου (3-20) με 77-84 στο Βενετόκλειο. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν αποτελεσματική πίσω από τα 6μ.75 στα κρίσιμα σημεία του αγώνα, εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των γηπεδούχων και σημείωσε την πέμπτη νίκη μακριά από την έδρα της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «κυανοκίτρινοι» είχαν μόνο δυο λάθη στο δεύτερο ημίχρονο, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 11/23 τρίποντα, ήτοι 47%. Ο Στίβεν Γκρέι ηγήθηκε επιθετικά του Περιστερίου, έχοντας 22 πόντους με 6/8 τρίποντα ενώ ακολουθούν οι αγώνες με το Ρέθυμνο (20/4, εκτός) και τον ΠΑΟΚ (12/5, εντός).

Ο Κολοσσός προσπάθησε να δείξει ανταγωνιστικό πρόσωπο απέναντι στο Περιστέρι Βίκος Cola, ισοφαρίζοντας σε 66-66 στο 33' με τις πρωτοβουλίες των Μπράουνινγκ και Πίνκστον ωστόσο παραδόθηκε στην ανωτερότητα των «κυανοκίτρινων» που προηγήθηκαν με 68-76 στο 37' και δεν απειλήθηκαν ξανά από τους Ροδίτες. Οι «θαλασσί» αποχαιρετούν την Α1 έπειτα από 13 χρόνια ως η πρώτη ομάδα από την περιφέρεια που τερματίζει στην τρίτη θέση της κανονικής περιόδου το 2011-12 ενώ μετά από τα playoffs εκείνης της χρονιάς ολοκλήρωσαν το πρωτάθλημα τέταρτοι. Πλέον το ζητούμενο είναι η άμεση επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα