ΑΕΚ: Χάνει τα ριμπάουντ, αλλά νικάει κι έτσι!

ΑΕΚ: Χάνει τα ριμπάουντ, αλλά νικάει κι έτσι!

ΑΕΚ: Χάνει τα ριμπάουντ, αλλά νικάει κι έτσι!

bet365

Μπορεί τα ριμπάουντ να αποτελούν την... μαύρη τρύπα της ΑΕΚ τη φετινή σεζόν, οι «κιτρινόμαυροι», όμως, έχουν μάθει ακόμα κι έτσι να κάνουν τις νίκες που θέλουν!

Αν κάποιος έχει παρακολουθήσει τους αγώνες της φετινής ΑΕΚ, θα έχει διαπιστώσει πως στο μεγαλύτερο ποσοστό των αγώνων, στο στοιχείο που υστερεί στη στατιστική της κατηγορία είναι το ριμπάουντ.

Κι αυτό έχει μια απολύτως λογική εξήγηση, καθώς αγωνίζεται με μοναδικό - undersized - πεντάρι τον Βινς Χάντερ, ενώ ως σέντερ παίζει και ο Ντελρόι Τζέιμς - που η «κανονική» του θέση είναι φόργουορντ - ελέω του τραυματισμού του Βασίλη Καββαδά.

Ακόμα και κόντρα σε αντιπάλους που μπορεί να είναι «μικρότερης δυναμικότητας», η ΑΕΚ κάποιες φορές αδυνατεί να ανακτήσει την κατοχή της μπάλας, καθώς οι παίκτες της βρίσκονται αντιμέτωποι με πιο ψηλά και δυνατά κορμιά.

Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα... κακό, αφού, ακόμα κι έτσι, βρίσκει τρόπους να νικά, καθώς «δυναμώνει» σε άλλα στοιχεία του παιχνιδιού της, με αποτέλεσμα να... καλύπτει την «παραφωνία» αυτή στις εκπληκτικές εμφανίσεις που κάνει φέτος, ειδικά στην Ευρώπη.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει κάπως μια... ισορροπία, αφού έξι φορές έχει νικήσει σε αγώνες που οι παίκτες της έχουν πάρει τα λιγότερα ριμπάουντ, ενώ πέντε έχει ηττηθεί. Το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που συμβαίνει στο Basketball Champions League. Και λέμε «εντυπωσιακό», καθώς τερμάτισε 1η στον όμιλό της και πέρασε από την φάση των «16» στους «8» του BCL, έχοντας χαμηλότερο μέσο όρο (37.5 - είναι 13η στη σχετική λίστα), από τους αντιπάλους της (38.2). Σε οκτώ αγώνες, μάλιστα, (στα μισά ματς δηλαδή ως τώρα) που έχει μαζέψει λιγότερα ριμπάουντ, έχει κάνει επτά νίκες και μία ήττα!

Το season low έγινε κόντρα στην Μπάμπεργκ, αφού οι «κιτρινόμαυροι» πήραν 21 ριμπάουντ και οι Γερμανοί 32, με την ΑΕΚ, όμως, να νικά ένα από τα φαβορί του θεσμού με 93-86! Από την άλλη, η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στα ματς με ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (28-43) και με την Ντιζόν στην Γαλλία (19-42). Στο πρώτο ηττήθηκε στον πόντο (62-63), ενώ στο δεύτερο έκανε ένα τρομερό «διπλό» (80-90).

Στην Ελλάδα, πάντως, αν και έχει κάνει 14 νίκες και 5 ήττες, η στατιστική δείχνει πως όταν χάνει τα ριμπάουντ σε κρίσιμα ματς, τότε η ήττα είναι αναπόφευκτη. Αυτό έγινε την πρώτη αγωνιστική κόντρα στο «άγνωστο» τότε Περιστέρι (35-23 τα ριμπάουντ), αλλά και με Προμηθέα στην Πάτρα (35-32), Παναθηναϊκό (35-26), Ολυμπιακό (35-19) και ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη (41-35).

Παρόλα αυτά, αυτή η... μαύρη τρύπα δεν απασχολεί ιδιαίτερα ούτε τον Λούκα Μπάνκι, ούτε τους παίκτες. Ο Ιταλός προπονητής έχει αναφέρει πως αυτό είναι ένα στοιχείο με το οποίο πρέπει να «ζήσει» η ομάδα, ενώ από την άλλη οι παίκτες, εμφανίζονται με αυτοπεποίθηση, όταν πρέπει, σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, και ο Ντελρόι Τζέιμς ανέφερε στο gazzetta.gr πως όταν η ΑΕΚ χρειάζεται τα ριμπάουντ, ο ίδιος, ο Χάντερ και οι συμπαίκτες τους είναι «εκεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντική είναι και η βοήθεια των γκαρντ σε αυτόν τον τομέα, αν σκεφτεί κανείς πως δεν είναι και η... φυσική τους θέση κι ευθύνη. Λαρεντζάκης (3.8), Γκρίφιν (2.9) και Θίοντορ (2.0) έχουν μαζέψει 8.7 μαζί και... συμπληρώνουν τον Χάντερ (8.0) στην Ευρώπη. Στο πρωτάθλημα, Χάντερ (5.9), Ματσιούλις (4.6), Σαντ-Ρος (4.0) και Τζέιμς (3.6) είναι αυτοί που προσφέρουν τις περισσότερες βοήθειες.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα