Η λεπτομέρεια που έκανε την διαφορά!

Η λεπτομέρεια που έκανε την διαφορά!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Η λεπτομέρεια που έκανε την διαφορά!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το... διαφορετικό ντέρμπι της 19ης αγωνιστικής της Basket League, την αδυναμία να γίνουν απλώς τα προβλεπόμενα και να βρεθεί η αποστολή του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο ΣΕΦ, ενώ στέκεται στην σύσσωμη παρουσία των «πρασίνων» στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ προκειμένου να κλείσει το φύλλο αγώνα.

Πάνω που λες ότι έχει δει τα πάντα στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ, ξημερώνει μια μέρα που αναιρείς αμέσως την εν λόγω σκέψη και αναρωτιέσαι τι... άλλο θα μπορούσε να συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι το βράδυ της Παρασκευής δύσκολα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού θα διεξαγόταν στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ και όχι στο παρκέ.

Επί της ουσίας τι ήταν; Μια απόφαση που έριχνε κάτω από το χαλάκι (πρωτίστως) την αδυναμία για την ομαλή μετάβαση της αποστολής των «πρασίνων» στο ΣΕΦ, όπως επίσης και την εκτός λογικής ανακοίνωση από την διοίκηση του γηπέδου, που έκανε λόγο για «κλείσιμο του ΣΕΦ» (από υπαιτιότητα του Ολυμπιακού φυσικά) την ημέρα που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το ντέρμπι! Δηλαδή ήταν τόσο δύσκολο να πάει ένα πούλμαν με 20 ανθρώπους στο ΣΕΦ, από τη στιγμή που δεν είχαν εκδοθεί εισιτήρια και χωρίς να υπάρχει κόσμος εντός του γηπέδου; Τόσο δύσκολο να εγγυηθούν την ασφάλεια των μελών για μια διαδρομή Μαρούσι-Φάληρο και μάλιστα για ένα ματς το οποίο δεν θα γινόταν ποτέ;

Δηλαδή είναι καλύτερο αυτό που συνέβη; Να καταγραφεί στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ το πρώτο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, το οποίο κρίθηκε στα γραφεία της διοργανώτριας αρχής όπου έκλεισε και το Φύλλο Αγώνα; Ύστερα από αυτήν την απόφαση έχω την αίσθηση ότι το ελληνικό μπάσκετ δεν θα είναι, πια, το ίδιο. Αν μη τι άλλο, το Φύλλο Αγώνα έπρεπε να κλείσει μέσα στο γήπεδο, είτε κατέβαινε ο Ολυμπιακός, είτε δεν κατέβαινε. Αυτό ήταν καθαρά και μόνο θέμα των Πειραιωτών. Η ουσία είναι ότι η αποστολή του Παναθηναϊκού έπρεπε να πάει στο ΣΕΦ και αυτό ήταν κάτι που το στέρησαν από τους Κυπελλούχους.

Ακόμα και έτσι, φρόντισαν να μετατρέψουν τα γραφεία του ΕΣΑΚΕ σε... παρκέ. Και εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που έκανε την διαφορά. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να πάρει το ματς με 20-0 εάν και εφόσον πήγαιναν μόλις πέντε παίκτες. Σαν να «κατέβαζε» την πεντάδα που θα ξεκινούσε το ματς. Όμως και ύστερα από πρωτοβουλία της διοίκησης, των παικτών, του προπονητικού τιμ και του σταφ, το «παρών» στην διοργανώτρια αρχή, το έδωσε σύσσωμη η ομάδα! Όλοι οι παίκτες που θα είχε στην διάθεση του ο Ρικ Πιτίνο στην περίπτωση που το ματς θα διεξαγόταν κανονικά. Για την ακρίβεια όχι μόνο αυτοί, αλλά και εκείνοι που θα έμεναν εκτός αποστολής! Γιατί έγινε αυτό;

Από τη μία, οι «πράσινοι» ήθελαν να δείξουν ότι σέβονται και τιμούν τους κανόνες, σαν να είχαν μεταβεί κανονικά στο ΣΕΦ για τη διεξαγωγή του ντέρμπι. Πήγαν, έδωσαν το «παρών», καταγράφηκε η 12άδα και στη συνέχεια αποχώρησαν όλοι μαζί. Όπως και πήγαν όλοι μαζί. Από την άλλη, έβγαλαν και πάλι προς τα έξω το «οικογενειακό κλίμα» που υπάρχει στην ομάδα και το πόσο ενωμένοι είναι όλοι μεταξύ τους. Αυτή η «υγεία» που αποπνέει η ομάδα τον τελευταίο ενάμιση μήνα αποτυπώνεται και με το παραπάνω, τόσο μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, όσο και έξω από αυτές. Τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Αντίθετα από τον Ολυμπιακό δεν υπήρξε ούτε ένας εκπρόσωπος στον ΕΣΑΚΕ. Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να μην... νοιάζονται για τις συνέπειες και να παρουσιάζονται (σύμφωνα με τα λεγόμενά τους και τις ανακοινώσεις τους) έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν, αλλά πάντα θα «κουβαλούν» τα όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες. Από εκεί και πέρα αναμένουν όλοι την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών, ενώ σε περίπτωση που δεν «κατέβει» ξανά ο Ολυμπιακός σε κάποιο άλλο ματς θα μηδενίζεται σε όλα τα παιχνίδια. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι θα «κατέβει» σε όλα τα ματς μέχρι το τέλος. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στους τελικούς (ή στους ημιτελικούς αν συναντηθούν νωρίτερα οι «αιώνιοι)...

ΥΓ1: Ο Ρικ Πιτίνο φρόντισε να ρίξει ήδη τους τόνους μετά το τεράστιο «διπλό» στη Μόσχα. Το παιχνίδι με την Μπασκόνια στο κατάμεστο ΟΑΚΑ (θα θεωρήσω απαράδεκτο να μην γίνει sold out), είναι κρίσιμο αλλά και... επικίνδυνο. Οι Βάσκοι έρχονται «λαβωμένοι» και όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, τέτοιες καταστάσεις συσπειρώνουν τις ομάδες.

ΥΓ2: Πολύ κρίσιμη εβδομάδα ξεκίνησε για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Θα κριθεί το μέλλον του στην EuroLeague. Αν κάνει το 2/2, στη συνέχεια μόνο με αυτοκτονία θα χάσει το τρένο των playoffs. (Πώς άλλαξαν οι καιροί...)

ΥΓ3: Θα μπορούσε να χαλαρώσει αλλιώς. Θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Όμως ο Ρικ Πιτίνο παρακολούθησε μαζί με τους συνεργάτες του και τους προπονητές της Ακαδημίας τον αγώνα της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού με αμαξίδιο. Αν μη τι άλλο, δείχνει πολλά ο Αμερικανός προπονητής ΚΑΙ με αυτήν την πρωτοβουλία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...