Το «κεφάλαιο» Παπαγιάννης και οι αστείρευτες δικαιολογίες του Μπλατ!

Το «κεφάλαιο» Παπαγιάννης και οι αστείρευτες δικαιολογίες του Μπλατ!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον καθιερωμένο απολογισμό στην 18η αγωνιστική της Basket League, που βρήκε τον Ολυμπιακό να γλιτώνει για 5η φορά στις λεπτομέρειες από «γκέλα», τον "Big Papa" να είναι άλλος παίκτης και την ΑΕΚ να βελτιώνεται συνεχώς.

Η εβδομάδα που διανύουμε ήδη δεν αποκλείεται να φέρει σημαντικές εξελίξεις στην πολύπαθη Basket League, που στην χειρότερη έκδοσή τους, είναι πιθανό να φέρουν το ελληνικό μπάσκετ μπροστά σε καταστάσεις που δεν έχει ξαναζήσει στο παρελθόν. Καλύτερα, όμως, να μην προτρέχουμε και κινδυνολογούμε πριν συμβεί ο,τιδήποτε, γι' αυτό και το περιεχόμενο του σημειώματος που διαβάζετε, είναι άκρως μπασκετικό και σχολιάζει όλα όσα διαδραματίστηκαν το τριήμερο που μας πέρασε στα παρκέ των επτά γηπέδων της Α1 Κατηγορίας.

Να αρχίσουμε από το «Νίκος Γκάλης», όπου ο Παναθηναϊκός (18-0) διατήρησε το εφετινό αήττητο στις εγχώριες διοργανώσεις (22-0 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο), πετυχαίνοντας την πιο ευρεία εντός έδρας νίκη του (96-71) μέσα στο 2019 και καταγράφοντας ρεκόρ στα ριμπάουντ (55)! Στα καθαρά αγωνιστικά, το «εμπόδιο» του Πανιωνίου «ενόχλησε» τους «πράσινους» (Ντ.Τόμας 18π. 8ρ., 3ασ. & 2κλ.) για κάτι περισσότερο από μία περίοδο (24-23 στο 12'), με την διαφορά να φτάνει στο +18 πριν την ανάπαυλα (45-27), τη «σεμνή τελετή» να τελειώνει από νωρίς και την διαφορά να αγγίζει το +30 (89-59) λίγο πριν από το τέλος.

Επειδή όμως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να θεωρείται σύμπτωση, το μεγάλο κέρδος του «τριφυλλιού» και κατ' επέκταση της Εθνικής ομάδας, ακούει στο όνομα Γιώργος Παπαγιάννης! Μετά από αρκετές δυσκολίες στην επαναπροσαρμογή στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τις λίγες ευκαιρίες που πήρε από τον Τσάβι Πασκουάλ, εδώ και δύο εβδομάδες, ο 21χρονος Μεγαρίτης διεθνής σέντερ (16π., 8ρ. & 4κοψ. με 8/11 σουτ) αποτελεί σημείο αναφοράς του παιχνιδιού της ομάδας και γι' αυτό ακριβώς το λόγο αυξάνει ολοένα και περισσότερο τον χρόνο συμμετοχής του.

Το σημαντικότερο απ' όλα όμως, είναι ότι έχει εμφανώς «κερδίσει» την εμπιστοσύνη του προπονητή και των συμπαικτών του, που τον βλέπουν να δουλεύει σκληρά κάθε μέρα στην προπόνηση και αυτό φυσικά αντανακλά στην τεράστια τόνωση της αυτοπεποίθησής του, που ήταν και ένα από τα σημαντικότερα «θέματα» που αντιμετώπιζε.

Ο "Big Papa" που είδαμε στους Κανάριους Νήσους, την Πόλη, στο ΟΑΚΑ κόντρα στους «κυανέρυθρους» και αυτός που θα δούμε αν συνεχίσει να δουλεύει το ίδιο αποφασιστικά στο γήπεδο, είναι ένας ψηλός που δεν μπορεί να λείπει από την 12άδα της Εθνικής ομάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο και μπορεί σύντομα να γίνει ο difference maker που πρέπει να είναι ένας παίκτης με το ύψος, τις παραστάσεις και το ταλέντο του.

Μεγάλο credit στον Ρικ Πιτίνο και τους συνεργάτες του, που σε μία κρίσιμη περίοδο για την ομάδα του Παναθηναϊκού, έσκυψαν πάνω σ' αυτό το παιδί, δούλεψαν μαζί του και δεν φοβήθηκαν να τον ρίξουν στα βαθιά... Ανυπομονούμε να τον δούμε απέναντι στους αθλητικούς και γρήγορους «δεινόσαυρους» της ΤΣΣΚΑ, στις πιο δύσκολες εφετινές εξετάσεις του πρώην σέντερ των Σακραμέντο Κινγκς.

Λίγο... basta mister Μπλατ!

Κι από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό (17-1), που έκλεισε τα 94α του χρόνια και για πολλοστή φορά φέτος έπαιξε με την φωτιά κόντρα σε υποδεέστερο αντίπαλο και δεν «κάηκε». Λίγες μέρες μετά το «διπλό» στην Ποντγκόριτσα και την επιστροφή στις νίκες στην Euroleague, η εικόνα των «ερυθρόλευκων» στο Λαύριο έμοιαζε περισσότερο με... αγγαρεία και λιγότερο με ομάδα που πήγε να επιβάλλει την κυριαρχία της και να βρει ή να διατηρήσει τον ρυθμό της ενόψει ενός του κρίσιμου αγώνα της Πέμπτης (14/03, 21.45) στο Μιλάνο με αντίπαλο την Αρμάνι.

Η ουσία είναι ότι αυτή η αγωνιστική νοοτροπία τείνει να γίνει συνήθεια σε αγώνες που ακολουθούν ταξίδια ή περιλαμβάνουν εσωτερική μετακίνηση και φέτος συνέβη τουλάχιστον άλλες τέσσερις φορές:

Πρώτον, με την Κύμη στην Χαλκίδα, όπου οι Πειραιώτες νίκησαν (77-74) με τρίποντο του Τουπάν μετά την νικηφόρα ευρωπαϊκή πρεμιέρα επί της Χίμκι στην Μόσχα. Δεύτερον, με τον Άρη στην Θεσσαλονίκη, όπου απέδρασαν δύσκολα (68-64) μετά τη δύσκολη νίκη επί της Μακάμπι στο Φάληρο. Τρίτον με τον Προμηθέα στην Πάτρα, όπου απώλεσαν μία διαφορά 20 πόντων και νίκησαν (80-77) στις λεπτομέρειες μετά την ήττα από τη Ρεάλ στην Μαδρίτη και τέταρτον στον Χολαργό, όπου επικράτησαν (73-68) στην παράταση, λίγες μέρες μετά την σχετικά εύκολη επί της Χίμκι στο ΣΕΦ.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε πλήρως και στο Λαύριο, όπου οι παίκτες του Μπλατ είχαν ελάχιστα διαστήματα καλού μπάσκετ κι έδωσαν τουλάχιστον τρεις ευκαιρίες στους γηπεδούχους για να πετύχουν τη νίκη της χρονιάς. Το τελικό 81-76 ήρθε επειδή οι φιλοξενούμενοι (Πρίντεζης 18π., 5ρ. & 2κλ., Σπανούλης 12π. & 6ρ.) σοβαρεύτηκαν στοιχειωδώς στην 4η περίοδο και επειδή οι αντίπαλοι δεν είχαν παίκτη στο κυβικά του Μιλουτίνοφ που σε δύο φάσεις στο τελευταίο δίλεπτο, έκανε την διαφορά με ισάριθμα επιθετικά ριμπάουντ.

Με όλον τον σεβασμό και την εκτίμηση την προπονητική αξία και τα πεπραγμένα του Ντέιβιντ Μπλατ, ως πότε θα αναλώνεται σε φθηνές δικαιολογίες για να καλύψει είτε τις ανορθογραφίες, είτε την κοιλιά, είτε την έλλειψη διάθεσης των παικτών του; Πόσω μάλλον τις ενδεχόμενες δικές του ατυχείς επιλογές...

Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι το κλίμα στην ομάδα απέχει παρασάγγες από το αντίστοιχο του περασμένου Δεκεμβρίου, μέσα στις τέσσερις γραμμές ωστόσο, ο Ολυμπιακός έχει να παίξει μπάσκετ σχεδόν 2,5 μήνες! Από τις 4 Γενάρη όταν και κέρδισε καθαρά τον Παναθηναϊκό κι έδειξε να κρατάει στα χέρια του την 4η θέση και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Euroleague, δεν μπορεί να φταίνε ούτε οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ούτε οι αποφάσεις των διαιτητών, ούτε οι τραυματισμοί (Σπανούλης και Στρέλνιεκς), ούτε οι αποφάσεις της διοίκησης! Κάτι πρέπει να γίνεται λάθος κι από μέσα. Basketball wise...

Οκτώ στα οκτώ και συνεχίζει!

Η πειθαρχία και η συγκέντρωση στο πλάνο, η επιθετική πολυφωνία, τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας και οι εξαιρετικές επιλογές που είχε η ΑΕΚ (13-5) στον Χολαργό, συνθέτουν τις βάσεις πάνω στις οποίες «οικοδομήθηκε» η 8η συνεχόμενη νίκη (81-70) της «Ένωσης» σε όλες τις διοργανώσεις.

Η μεγάλη επιτυχία του Λούκα Μπάνκι έγκειται στην θαυμαστή «χημεία» που έχει αποκτήσει η ομάδα του με την μπάλα στα χέρια του Τζόρνταν Θίοντορ (13π. & 2ασ. με 4/5 σουτ), ο οποίος - χτύπησε στην ποδοκνημική κι αρχικά ανησύχησε τους πάντες - έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των συμπαικτών του και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχει ανεβάσει επίπεδο την «βασίλισσα».

Καθώς πλέον η σεζόν μπαίνει στην κρίσιμη καμπή της, ο έμπειρος Γιόνας Ματσιούλις (16π., 7ρ., 4ασ. & 2κλ. με 6/10 σουτ) ξέρει πολύ καλά σε ποια ματς πρέπει να βάλει περισσότερο πλάτη, ο Ντελρόι Τζέιμς έχει 90% στις βολές και 64% στα δίποντα και πλέον οι «κιτρινόμαυροι» περιμένουν πως και πως τη ρεβάνς της 23ης αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό, για να διεκδικήσουν τη νίκη που τόσο πολύ τους λείπει από τα εφετινά τους «κατορθώματα».

Η Ευρώπη δεν του «κόβει τη φόρα»!

Στο «Δημήτριος Τόφαλος», λίγο η κούραση από την υπερπροσπάθεια του πρώτου αγώνα με την Τενερίφη, λίγο το μυαλό που ταξίδευε στον επαναληπτικό των Κανάριων Νήσων και λίγο οι σημαντικές απουσίες των Μπράουν και Χολ, ο Προμηθέας (12-6), βρέθηκε κοντά σε μία ήττα από την οποία θα έχανε σημαντικό έδαφος για τον στόχο της 4άδας.

Το +7 του 7ου λεπτού έγινε -10 στο 23’ με το Ρέθυμνο να δείχνει αποφασισμένο για ένα «χρυσοφόρο» “διπλό”, η ομάδα του Μάκη Γιατρά όμως, είχε καθαρό μυαλό στα κρίσιμα σημεία και με τους Έλληνες παίκτες της (Σαλούστρος 17π. & 8ρ., Κασελάκης 17π. & 8ρ.) να «βγάζουν τα κάστανα από την φωτιά» (πέτυχαν τους 52 από το σύνολο των 86 πόντων), νίκησε με 86-81 στην παράταση και γλίτωσε στις λεπτομέρειες από μία ήττα, που θα χάλαγε όλες τις εντυπώσεις της εξαιρετικής έως τώρα πορείας της.

Το σημαντικό παράσημο για τους Πατρινούς, είναι ότι έχουν συνδυάσει την εφετινή παρθενική σεζόν τους στην Ευρώπη με τις λιγότερες δυνατές εγχώριες απώλειες και μετά από 18 αγώνες στην Basket League, έχουν μία νίκη περισσότερη από πέρυσι (είχαν ρεκόρ 11-7) και ταυτόχρονα διεκδικούν με αξιώσεις την πρόκρισή τους στα προημιτελικά του BCL.

Του πάει πολύ η Κύμη!

Στη Χαλκίδα, ο ΠΑΟΚ (12-6) ολοκλήρωσε τις εφετινές αναμετρήσεις με την Κύμη (τη νίκησε και στον ημιτελικό του Κυπέλλου) με την 3η ξεκούραστη νίκη (90-73) σε ισάριθμες αναμετρήσεις! Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου κρατάει το εκπληκτικό 3ο δεκάλεπτο των παικτών του που συνολικά είχαν 24 ασίστ (έναντι 10 λαθών), 83% στις βολές και 64% στα δίποντα και την συνολικά εξαιρετική τους αντίδραση μετά την άσχημη εικόνα και την ήττα στο BCL από την ΑΕΚ.

Ο «δικέφαλος του Βορρά» που προηγήθηκε ακόμη και με +33 (41-74 στο 31’), είχε τον Λίνο Χρυσικόπουλο (29π., 2ρ. & 2κλ. με 3/5 τριπ.) στην καλύτερη βραδιά της καριέρας του, ενώ εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός σέντερ, Τζόντρε Τζέφερσον (14π. & 7ρ. με 6/6 σουτ σε 15’), σε ένα ματς που εξέπεμψε θετικά μηνύματα ενόψει της ρεβάνς με την «Ένωση» στο «Νίκος Γκάλης».

«Πληγώθηκε» από τους Αμερικανούς του...

Στη Λήμνο, το Περιστέρι (12-6) επιβεβαίωσε τον κανόνα που το θέλει να εξαρτάται εν πολλοίς από την παραγωγικότητα του Χάροου κατά πρώτο λόγο και των Μπέντιλ και Γκρέϊ κατά δεύτερο και η ήττα (73-77) από τον Ήφαιστο, το έριξε για πρώτη φορά στην εφετινή σεζόν κάτω από το 50% (ρεκόρ 4-5) μακριά από την έδρα του.

Παρά το άσχημο απόγευμα των τριών προαναφερθέντων Αμερικανών που είχαν συνολικα 18 πόντους με 7/25 σουτ, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη κυριάρχησε στα ριμπάουντ (39-30) κι επέστρεψε από το -14, πλησιάζοντας στο καλάθι, αλλά πλην των Σκορδίλη (22π. & 6ρ. με 9/10 σουτ) και Βασιλόπουλου (11π., 8ρ. & 5ασ.), δεν είχε τρίτο παίκτη για να σηκώσει το βάρος στην επίθεση, με αποτέλεσμα να μείνει για 12η φορά φέτος κάτω από τους 80 πόντους. Σημαντική λεπτομέρεια: Οι «κυανοκίτρινοι» μετρούν 6/6 στις ισάριθμες φορές που φέτος σκόραραν τουλάχιστον 80 πόντους!

Όταν η αξία της νίκης διπλασιάζεται...

Στο «Νίκος Σαμαράς», ο Ήφαιστος (10-8) επιβεβαίωσε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στη Λήμνο κι έφτασε σε διψήφιο αριθμό νικών, πριν καλά-καλά συμπληρωθούν τα ¾ της κανονικής περιόδου. Η επικράτηση με 77-73 επί του Περιστερίου, που χάρισε στους νησιώτες την 4η νίκη τους στα 6 τελευταία ματς, συνιστά ίσως την πιο σημαντική της σεζόν, υπό την έννοια ότι το ροζ φύλλο αγώνα ήρθε με την συγκριτικά χειρότερη εμφάνιση των παικτών του Σωτήρη Μανωλόπουλου εντός έδρας!

Οι γηπεδούχοι (Γκότσερ 13π., 5ρ. & 3κλ.) που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στα playoffs, είχαν 9 λιγότερα ριμπάουντ, σούταραν με 56% στις βολές και 39,4% εντός πεδιάς, αλλά είχαν μονοψήφιο αριθμό λαθών (9) και συνολικά πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Φρειμάνις (12π. & 5ρ. με 3/6 τριπ.) να επιστρέφει δριμύτερος και τον Ουίγκινς (12π. & 2ρ. σε 19’) να έχει για δεύτερο σερί παιχνίδι, πολύ ουσιαστική συνεισφορά.

Η «απαγορευμένη» ζώνη του 80+...

Στο κλειστό «Αντώνης Τρίτσης», ο Χολαργός (8-10) ξεπέρασε πολύ γρήγορα το αρχικό σοκ του 0-12 μόλις στο 4ο λεπτό και με αντεπίθεση διαρκείας όχι απλά ισορρόπησε το ματς, αλλά προηγήθηκε με 41-37 λίγο πριν την ανάπαυλα δείχνοντας ικανός να υποχρεώσει την ΑΕΚ στην πρώτη της ήττα μετά από 40 μέρες!

Οι παίκτες του Άρη Λυκογιάννη (Γιάνκοβιτς 17π., 5ρ. & 2κλ.), όμως, φαίνεται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο του αναμενόμενου από την διακοπή, με αποτέλεσμα να σουτάρουν με 38,7% εντός πεδιάς και να δεχθούν για πρώτη φορά φέτος πάνω από 80 πόντους στην έδρα τους (καθώς επίσης και για 2ο σερί ματς), στοιχεία που τους στοίχισαν την 3η συνεχόμενη ήττα τους (70-81) στο πρωτάθλημα.

Το τρις εξαμαρτείν!

Στην Θεσσαλονίκη, ο Άρης (6-12) έχασε μοναδική ευκαιρία να «κλειδώσει» την παραμονή και ο τρόπος με τον οποίο απώλεσε το σταθερό προβάδισμα που είχε σ’ όλο το ματς (προηγήθηκε ακόμη και με +17 στο 23ο λεπτό), δείχνει ότι οι παίκτες του σκέφτονται ήδη τις διακοπές!

Οι «κιτρινόμαυροι» (Τολιόπουλος 15π. & 2ασ.) που στα τελευταία 8 ματς επιχειρούν κατά μέσο όρο 30 τρίποντα ανά αγώνα, επιδόθηκαν για μία ακόμη φορά σε έναν αχρείαστο διαγωνισμό έξω από τα 6,75 (15/37) και δεν έψαξαν άλλες λύσεις gia να διασπάσουν την ρακέτα του Κολοσσού, με αποτέλεσμα το ματς να γυρίσει… τούμπα (75-81) στο τελευταίο 5λεπτο (2/11 σουτ από το 70-66 και μετά).

Η μεγαλύτερη «ανορθογραφία» της ομάδας του Γιάννη Καστρίτη, που έχασε για 3η φορά φέτος έχοντας προηγηθεί με +17 (με Χολαργό εντός και Κύμη εκτός) εντοπίζεται στο αμυντικό κομμάτι, υπό την έννοια ότι επέτρεψε στους Ροδίτες να γίνουν μόλις η 3η ομάδα που περνάει το φράγμα των 80 πόντων στο “Nick Galis Hall” και κατέδειξε την έλλειψη μαχητικότητας των παικτών, που τουλάχιστον εντός έδρας ήταν το βασικό τους χαρακτηριστικό.

Με καλό Μπαρτ, τώρα θα είχε προβάδισμα σωτηρίας!

Στην Πάτρα, το Ρέθυμνο (4-14) έχασε μεν την ευκαιρία για μία ηχηρή νίκη εκτός προγράμματος, για δεύτερο σερί εκτός έδρας παιχνίδι, όμως, παρουσίασε μία σταθερά βελτιωμένη εικόνα και έδειξε ότι θα παλέψει μέχρι το τέλος για την σωτηρία.

Οι παίκτες του Βαγγέλη Ζιάγκου (Ελ. Τζόνσον 16π. & 7ρ., Κλάντον 14π. & 11ρ.) ξέφυγαν με διψήφια διαφορά στο 24ο λεπτό (40-50), αλλά «προδόθηκαν» από την κατώτερη των περιστάσεων εμφάνιση του Στιβ Μπαρτ τζούνιορ (7π. με 2/9 σουτ), αλλά και από τις μικρές λεπτομέρειες (50% στις βολές με 12/24 και 13,6% στα τριπ. με 3/22), που έκριναν το τελικό αποτέλεσμα (81-86 παρ.).

Ποτέ ξανά τέτοια ευκαιρία!

Στο Λαύριο (4-14), η ομώνυμη ομάδα «μυρίστηκε» τις ακεφιές που χαρακτηρίζουν τους «ερυθρόλευκους» ολοένα και περισσότερο στις υποχρεώσεις ενός πρωταθλήματος, από το οποίο έχουν πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις και περιμένουν και αν ήταν λίγο πιο συγκεντρωμένη στα ριμπάουντ (33-38) κι εύστοχη από μακριά (30% στα τριπ. με 6/20), τότε ίσως να είχε πανηγυρίσει την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της και να ατένιζε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την μάχη της παραμονής.

Οι παίκτες του Χρήστου Σερέλη (Λαμπ 16π. & 3ασ.) προηγήθηκαν με +8 στο 14' και +7 στο 24' και πέρασαν μπροστά με μισό καλάθι στα 107 δευτερόλεπτα για το τέλος, αλλά στο υπολειπόμενο διάστημα έχασαν δύο κρίσιμα αμυντικά ριμπάουντ από τον Μιλουτίνοφ και είχαν 0/2 δίποντα και 1/2 βολές, επιτρέποντας στον Ολυμπιακό να φύγει νικητής (76-81). Οι ειδήσεις της βραδιάς είχαν να κάνουν με την επιστροφή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου (5π. & 3ρ. σε 15') στα γήπεδα μετά από 5 μήνες και η δημοσιοποίηση των εκλογικών βλέψεων του «ισχυρού άνδρα» του Λαυρίου, Γιάννη Ψαρράκη, που σκέφτεται να «κατέβει» ως υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του ΕΣΑΚΕ.

Με 90 πόντους παθητικό δεν πάει πουθενά...

Το ματς με τον Παναθηναϊκό μπορεί ευθύς εξαρχής να μην προσφερόταν για ασφαλή συμπεράσματα, ούτε φυσικά για να προσδώσει βαθμολογικό όφελος στον Πανιώνιο (4-14), που μάλιστα προφύλαξε και τον «μασκαρά» ελαφρά τραυματία, Τζόι Ντόρσεϊ , ενόψει της κρίσιμης σαββατιάτικης (16/03, 15.45) μάχης με το Ρέθυμνο.

Πέραν από τη φυσιολογική ήττα (71-96) όμως, το ανησυχητικό για τον Βασίλη Φραγκιά έχει να κάνει με την χτυπητή απάθεια των παικτών του στα μετόπισθεν, όπου το παθητικό των «κυανέρυθρων», ξεπέρασε για 2η σερί αγωνιστική τους 90 πόντους (2η χειρότερη άμυνα με μ.ο. 82,8π.)! Οι Νεοσμυρνιώτες (Μπέρι 14π. & 4ασ. με 4/16 σουτ) ήταν για κλάματα και επιθετικά (36,6% εντός πεδιάς) και μοναδικός διασωθείς ήταν ο Νώντας Παπαντωνίου (14π., 3ρ., 3ασ. & 4κλ. με 3/5 τριπ.).

Τα 18 λάθη και το 0/14 σουτ!

Στο κλειστό της Κανήθου, η αποκαρδιωτική 3η περίοδος των γηπεδούχων (Λιούις 20π. & 4ασ.) που μετά το κάρφωμα του Χόρτον στα πρώτα 12” του 2ου μέρους, έμειναν για σχεδόν 11 λεπτά (10’45”) χωρίς καλάθι (0/14 σουτ), ήταν το σημείο που έκρινε το ματς και στέρησε από την Κύμη (4-14) την δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική.

Η 6η εφετινή εντός έδρας ήττα (73-90) των Κουμιωτών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη συγκέντρωσης (18 λάθη, 1η στο πρωτάθλημα με μ.ο. 15,1) και αμυντικής μαχητικότητας, καθώς η ομάδα του Ισίδωρου Κουτσού επέτρεψε σχεδόν 13 πόντους περισσότερους απ’ όσους δεχόταν κατά μέσο όρο στο γήπεδο της (μ.ο. 77,5π.), πιάνοντας για πρώτη φορά (εντός έδρας) το φράγμα των 90 πόντων παθητικού.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

Δεν ξέρω αν προλαβαίνει αλλά με εμφανίσεις σαν κι αυτή του Αλεξανδρείου, ο Κολοσσός (3-15) δείχνει ότι τουλάχιστον «θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του» και θα εξαντλήσει όλες τις εναπομείνασες πιθανότητες για το θαύμα της παραμονής. Σημαντικό μερίδιο για το εντελώς διαφορετικό και άκρως ψυχωμένο πρόσωπο της ομάδας της Ρόδου, έχει ο Στέργιος Κουφός, που κατάφερε να εμπνεύσει τους παίκτες του και να τους πείσει να παίξουν λες και ο στόχος της σωτηρίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια τους.

Η πρώτη εφετινή εκτός έδρας νίκη (81-75) και το καλύτερο αμυντικό παιχνίδι των Ροδιτών (MVP της αγωνιστικής, ο Τσούπκοβιτς με 22π., 3ρ., 3ασ., 2κλ. & 6/8 τριπ.) εκτός έδρας, παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία αν υπολογίσει κανείς την απουσία του 1ου σκόρερ και ριμπάουντερ, Δημήτρη Μαυροειδή (μ.ο. 12,9π. & 8,4ρ.) και πλέον δίνει χαρακτήρα τελικού στο σαββατιάτικο (16/09, 15.15) ματς με το Λαύριο στο Βενετόκλειο.

Υγ.: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ολυμπιακού και του μπάσκετ γενικότερα για την απώλεια του θρυλικού Αλέκου Σπανουδάκη. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που πρόλαβε να τον γνωρίσει, να συνομιλήσει μαζί του (μέχρι και πριν από 3-4 χρόνια ερχόταν ανελλιπώς στο ΣΕΦ) και να εισπράξει έστω λίγη από την σοφία ενός ανθρώπου, που μεσουράνησε όταν οι περισσότεροι είμαστε αγέννητοι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!