Το ασχημόπαπο που γίνεται... κύκνος

Το ασχημόπαπο που γίνεται... κύκνος

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Το ασχημόπαπο που γίνεται... κύκνος

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την σταθερή βελτίωση που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ τις τελευταίες εβδομάδες και την σοβαρότητα που δείχνει, κάνει ειδική αναφορά στον «ανεβασμένο» Παπαγιάννη και τον «συνεπέστατο» Τόμας ενώ αναρωτιέται για ποιον λόγο να αναβληθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και πιο συγκεκριμένα πριν από ενάμιση-δύο μήνες περίπου, η φράση «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση» ίσχυε για το... σταθερά κακό αγωνιστικό πρόσωπο που έδειχνε ο Παναθηναϊκός στα ματς της EuroLeague. Πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά και πιο συγκεκριμένα για το... σταθερά καλό πρόσωπο που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες.

Σίγουρα το ματς με τον Πανιώνιο δεν αποτελεί κριτήριο και ούτε είναι εκείνο από το οποίο θα βγάλει κάποιος συμπεράσματα. Όμως μπορεί να δει κάποια πράγματα με πρώτο και καλύτερο την συνέπεια των «πρασίνων» και την ανοδική πορεία, τόσο της ομάδας, όσο και ορισμένων παικτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός σκοράρει... σταθερά πάνω από τους 90 πόντους, κι όχι μόνο στα ματς της Basket League, όσο -και πολύ περισσότερο- σε αυτά της EuroLeague.

Όμως αυτό που μένει περισσότερο από όλα είναι -και το ξαναέγραψα- η ατομική βελτίωση κάποιων παικτών από παιχνίδι σε παιχνίδι. Πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος άρχισε να βάζει νέα στοιχεία στο παιχνίδι του. Εκτός από το αγαπημένο του «χουκ», ο 21χρονος σέντερ άρχισε να βγάζει στο παρκέ την δουλειά που κάνει στις προπονήσεις. Πρώτα απ' όλα δεν φοβάται να πάει στην επαφή και σπρώχνει συνέχεια τους αντιπάλους του ώστε να πάρει καλύτερη θέση στο post για να καρφώσει τη μπάλα. Άρχισε να παίζει με πρόσωπο στο καλάθι, κάτι που δεν έκανε μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες.

Έχει σωστές τοποθετήσεις στην επίθεση, εκτελεί εξαιρετικά το pick n roll ενώ στην άμυνα πηδάει σε όλα τα ριμπάουντ και χρησιμοποιεί τα σωματικά του προσόντα για να «σκεπάζει» τον ουρανό στους αντιπάλους του. Τρεις τάπες μέτρησε στην Νταρουσάφακα και άλλες τέσσερις με τον Πανιώνιο. Ε, όσο να 'ναι δεν το λέτε και τυχαίο το συγκεκριμένο γεγονός.

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, σημαίνει ότι έχει ρίξει πολλή δουλειά. Εκτός του όχι έχει χάσει αρκετά κιλά και αυτό είναι κάτι που τον έχει βοηθήσει στις κινήσεις του, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ρικ Πιτίνο (σ.σ. ο οποίος παρεμπιπτόντως τον πιστεύει πολύ όσον αφορά την εξέλιξή του) και να γίνεται μέρος του βασικού rotation της ομάδας. Και ακόμα βρίσκεται στο 10% της ανοδικής του πορείας... Μην σας φανεί περίεργο αν στο τέλος της σεζόν ή στην χειρότερη με την έναρξη της επόμενης χρονιάς, τρίβετε τα μάτια σας με αυτά που θα βλέπετε από τον «Big Papa». Και δεν πρόκειται για εικασία, ούτε για υπόθεση...

Εκτός του Παπαγιάννη, εκείνος που έχει διαψεύσει πολλούς (συμπεριλαμβανομένων και εμένα) όσον αφορά την παρουσία του στο παρκέ, τα όσα μπορεί να προσφέρει και το αν μπορεί να σταθεί στο υψηλό επίπεδο, δεν είναι άλλος από τον ΝτεΣόν Τόμας. Ο Αμερικανός φόργουορντ έχει φτάσει στο σημείο να εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη κάθε φορά που παίρνει τη μπάλα στο low post, αφού περισσότερες φορές θα στείλει τη μπάλα στο αντίπαλο καλάθι και λιγότερες θα αστοχήσει. Άλλωστε είναι από τους κύριους υπεύθυνους που ο Ρικ Πιτίνο έχει βάλει τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί στα ύψη το ποσοστό στα δίποντα και ο Παναθηναϊκός να παίρνει τους περισσότερους πόντους του μέσα από τη ρακέτα. Αν και είναι καλός σουτέρ, πλέον έχει σταματήσει να «ψάχνει» το τρίποντο και να επιδιώκει σόνι και καλά το μακρινό σουτ. Και αυτό, φυσικά, είναι κάτι που πιστώνεται σε πρώτο και μεγαλύτερο βαθμό ο Πιτίνο.

Το να λέμε και να ξαναλέμε για τον Παπαπέτρου, θεωρώ ότι είναι ανούσιο! Ο 24χρονος φόργουορντ είναι το δεύτερο όνομα πίσω από τον Νικ Καλάθη και όπως αποδεικνύει μέρα με τη μέρα και παιχνίδι με το παιχνίδι, έχει τα ηγετικά στοιχεία για έναν παίκτη που κάνει όλες τις δουλειές στο γήπεδο. Απλά σας υπενθυμίζω πώς έπαιζε ο Παναθηναϊκός κατά τη διάρκεια που απουσίαζε λόγω του τραυματισμού του και πώς άρχισε να παίζει μετά και αφού -φυσικά- πήρε τα παιχνίδια που του έλειπαν ώστε να αποκτήσει και πάλι ρυθμό. Ο παίκτης που θα ήθελε κάθε προπονητής στην ομάδα του!

Η... ευχάριστη έκπληξη είναι ο Τζέιμς Γκιστ. Μοιάζει τελείως διαφορετικός παίκτης με... μπόλικη βενζίνη στο ντεπόζιτό του. Άρχισε να βγάζει και πάλι ενέργεια. Αυτό που παρατήρησα στο ματς με τον Πανιώνιο είναι ότι πήγαινε δυναμικά στα ριμπάουντ, πάταγε γερά στα καρφώματα και κυνηγούσε χαμένες μπάλες. Για να δούμε, όμως. Θα υπάρχει και η ανάλογη συνέχεια;

Και κάτι τελευταίο μιας και δεν έχει αναφερθεί καθόλου και αποτελεί προσωπική απορία: Στις 17 Μαρτίου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι το εξής: Για ποιον λόγο να αναβληθεί το ματς από τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να «κατέβουν» να παίξουν με Έλληνες διαιτητές; Μήπως θα οριστούν ξένοι διαιτητές; Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αφού δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Οπότε τι σημαίνει αυτό; Οτι το ματς ΔΕΝ πρόκειται να γίνει.

Άρα γιατί να αναβληθεί; Ποιος ο λόγος να υπάρχει «κόλλημα» από την αστυνομία από την στιγμή που δεν θα διεξαχθεί; Εάν και εφόσον ο Ολυμπιακός έλεγε ότι θα παίξει κανονικά, τότε το πράγμα θα άλλαζε και θα μιλούσαμε σε άλλη βάση. Όμως τώρα; Υπάρχει λόγος; Υπόθεση μερικών λεπτών θα είναι μέχρι να κλείσει το φύλλο αγώνα...

ΥΓ1: Το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Ρωσία δεν είναι παιχνίδι «must win» για τον Παναθηναϊκό, αλλά σίγουρα είναι ματς... πρόκληση! Θα μπορέσει να μετρήσει τις δυνάμεις του ενόψει της συνέχειας και να δει αν η βελτίωση που έχει παρουσιάσει είναι ικανή για το «κάτι παραπάνω». Το βέβαιο είναι ότι εκεί που έλεγαν όλοι ήταν χαμένο από χέρι, τώρα αναρωτιούνται «βρε λες;» Προσωπικά δεν λέω ότι θα κερδίσει, αλλά αυτό είναι κάτι που έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός με τις τελευταίες εμφανίσεις.

ΥΓ2: Ο Ρικ Πιτίνο δεν σταμάτησε να μιλάει στους παίκτες του και να φωνάζει καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Εστίασα στο γεγονός ότι εξηγούσε και μιλούσε συνέχεια και στον Σακελλαρίου. Ένας παίκτης ο οποίος έχει αποκτηθεί για να βοηθάει στις προπονήσεις, ενώ με τον Πανιώνιο μέτρησε την δεύτερη συμμετοχή του φέτος. Σας λέω. Ο Αμερικανός τεχνικός δεν αφήνει τίποτα και κανέναν στην τύχη του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...