Το ελληνικό μπάσκετ «καίγεται» και η ΕΟΚ... χτενίζεται!

Το ελληνικό μπάσκετ «καίγεται» και η ΕΟΚ... χτενίζεται!
O Αντώνης Καλκαβούρας παρακολουθεί με έκπληξη την προσπάθεια της ελληνικής ομοσπονδίας να «σώσει» το “δέντρο”, την ώρα που το “δάσος” «τυλίγεται» στις φλόγες και εκτιμά ότι τα «σκάγια» της απαξίωσης θα «ακουμπήσουν» σύντομα και την Εθνική ομάδα.

Δεν ξέρω αν η καθιέρωση της αποστολής «Με το gazzetta στο ΝΒΑ», «βλάπτει» πλέον σοβαρά τα μπασκετικά κύτταρα, η αλήθεια όμως είναι από το 2014 και μετά, οπότε κάθε χρόνο ταξιδεύουμε ανελλιπώς στην Μέκκα του αθλήματος, ποτέ ξανά η προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα, δεν κατέστη πιο δύσκολη από την εφετινή.

Για την ακρίβεια άρχισε πριν καν μπούμε στο αεροπλάνο της επιστροφής. Από τον ημιτελικό του Κυπέλλου που δεν τελείωσε ποτέ, χάρη στην ατυχή – από κάθε άποψη απόφαση – του Ολυμπιακού να αποχωρήσει στην ανάπαυλα, ενώ (έχοντας από καιρό ζητήσει την εξαίρεση των τριών διαιτητών) θα μπορούσε να μην βγει καν στο γήπεδο για προθέρμανση και να αποχωρήσει από το ΟΑΚΑ.

Η δυσφήμηση του αθλήματος ανέβηκε σε ακόμη μεγαλύτερο level (κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου) με το κόκκινο εσώρουχο που άφησε στον πάγκο των φιλοξενουμένων ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού κι από 'κει και μετά, ψάχνουμε το μπάσκετ και δεν το βρίσκουμε. Οι «ερυθρόλευκοι» που τιμωρήθηκαν με αφαίρεση έξι βαθμών από το πρωτάθλημα, διαμήνυσαν ότι δεν ξαναπαίζουν ντέρμπι «αιωνίων» χωρίς ξένους διαιτητές, στο πρόσφατο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ ανακίνησαν και πάλι το θέμα της διαιτησίας και εν συνεχεία κοινοποίησαν την εξώδικο επιστολή σε ΕΟΚ και ΟΔΚΕ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, οι Έλληνες «γκρι» προανήγγειλαν αποχή από τα πρωταθλήματα, αν κι εφόσον στην θέση τους «σφυρίξει» κάποιος αλλοδαπός συνάδελφός τους! Αναρωτιέμαι γιατί δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία, όταν ο «ισχυρός ανήρ» του ελληνικού μπάσκετ, σαν άλλος «μονάρχης», διέταξε την καρατόμηση (από τους πίνακες της ΚΕΔ) των τεσσάρων «μαύρων προβάτων» (Γκόντας, Χριστοδούλου, Φούφης και Κορομηλάς), επειδή είχαν επιλεγεί και επιλέξει να διευθύνουν αγώνες της Euroleague...

Λες και οι διαιτησίες στην Basket League είναι τόσο άψογες (η αλλοίωση αποτελέσματος που συνέβη στο Περιστέρι-Κύμη δεν είχε προηγούμενο), που έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε στο «ψυγείο» τους referees που επιλέγονται για τα δυσκολότερα παιχνίδια της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης...

Ας το προσπεράσουμε όμως κι αυτό, ας αφήσουμε στην άκρη και την διαφαινόμενη επίδραση που ίσως έχει (δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος) η μετωπική κόντρα Ολυμπιακού-ΕΟΚ στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (ποιος μας λέει ότι, αν η κόντρα «ξεχειλώσει» κι άλλο, δεν θα έχουμε κι εκεί παράπλευρες απώλειες) κι ας επικεντρωθούμε στο πως θα βγούμε από το αδιέξοδο, που έχει φτάσει έξω από την πόρτα μας...

Η 17η Μαρτίου άλλωστε, δεν είναι μακριά κι επειδή ο Ολυμπιακός δείχνει κάτι περισσότερο από αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα, στην πρόσφατη μάζωξη των 14 ομάδων στα γραφεία του Συνδέσμου, ο προβληματισμός και των υπολοίπων (η προοπτική ενός πρωταθλήματος χωρίς τους Πειραιώτες, θα υποδιπλασιάσει τα έσοδα για όλους, πιθανά να απομακρύνει κάποιους χορηγούς και δεδομένα θα μειώσει την τηλεθέαση και το συνολικό ενδιαφέρον) άρχισε για πρώτη φορά να παίρνει επίσημη μορφή...

Κοινώς, είμαστε μία... ωραία ατμόσφαιρα! Μέσα σ' αυτή την ατμόσφαιρα, λοιπόν, όπου οι φωνές για την λειτουργία της απαρχαιωμένης ΚΕΔ πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο, η ΕΟΚ έκρινε σκόπιμο ότι απειλούνται τα κεκτημένα της και επέλεξε να στείλει ανακοίνωση σχετικά με την ανεξαρτησία και την αυτοδυναμία των ομοσπονδιών!

Για να το κάνω πιο λιανά, εδώ δεν ξέρουμε αν θα τελειώσει καλά-καλά το πρωτάθλημα και πως (με ποιον χορηγό, με ποια τηλεοπτική συμφωνία και με ποιες ομάδες) θα διεξαχθεί το επόμενο και η μοναδική αντίδραση της ελληνικής ομοσπονδίας (δεν έχει καν τοποθετηθεί ούτε για την αποχώρηση του Ολυμπιακού από τον ημιτελικό, ούτε για τις καταγγελίες του), ήταν να στείλει έγγραφο με το οποίο γνωστοποιεί τον κίνδυνο τιμωρίας της Εθνικής ομάδας (αποκλεισμός από διεθνείς διοργανώσεις) σε περίπτωση που η Πολιτεία παρέμβει και της «χαλάσει» το μαγαζί (ΚΕΔ).

Λες και η αδυσώπητη «κόντρα» με έναν εκ των δύο μεγάλων του ελληνικού μπάσκετ, δεν αποκλείεται – κάποια στιγμή – να δημιουργήσει πρόβλημα και στην συμμετοχή των παικτών του στις υποχρεώσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Αν σας ακούγετε ως ακραίο σενάριο, τότε πραγματικά δεν έχετε καταλάβει πόσο στα άκρα έχει φτάσει το πράγμα.

Το κείμενο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας της EOK, Τάκης Τσαγκρώνης, ο οποίος προαλείφεται για διάδοχος του άλλοτε ευεργέτη και νυν υπαίτιου για το μεγαλύτερο ποσοστό της «κατηφόρας» του ελληνικού μπάσκετ, προκαλεί μπασκετική μελαγχολία, πολύ απλά γιατί με αυτό το «απονενοημένο διάβημα» της ελληνικής ομοσπονδίας προς στην Πολιτεία, καθιστά σαφές ότι νιώθει πλέον τον κίνδυνο να χάσει τον έλεγχο της διαιτησίας, με την οποία όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν πρόβλημα.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση-παραδοχή του εκπροσώπου της στο Δ.Σ. Του ΕΣΑΚΕ, Άγγελου Ζούπα ότι οι ομάδες γνωρίζουν την ύπαρξη διεφθαρμένων διαιτητών, που έχουν κανονικό μισθό. Αλλά τι μπορείς να περιμένεις από «καρεκλοκένταυρους» παράγοντες που βγάζουν στη σέντρα, εν είδει δυσφήμησης, τους παλαίμαχους διεθνείς (Παπαλουκάς, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης), επειδή είτε εξέφρασαν την επιθυμία να αναλάβουν ρόλο στην Εθνική, είτε επειδή τους προτάθηκε!

Ξέρετε τι τους προσάπτουν; Ότι διέπραξαν το «έγκλημα» να συζητήσουν τους όρους της συνεργασίας! Κοινώς, τους «κατηγόρησαν» ως ασεβείς προς το άθλημα που υπηρέτησαν και τους βοήθησε, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν χρήματα για τις πολύτιμες υπηρεσίες (και τον χρόνο τους) που θα προσφέρουν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ενώ οι ίδιοι, που έχουν κατεβάσει το επίπεδο λειτουργίας της Εθνικής ομάδας σε εποχές δεκαετίας του '80, προσφέρουν έργο κι έφτασαν στο σημείο να μην μιλιούνται με τον Γκάλη και τον Γιαννάκη, να ξενερώσουν και να προσβάλλουν με την συμπεριφορά τους, ακόμη και το μεγαλύτερο κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ (Αντετοκούνμπο)... Δυστυχώς – μακάρι να έχω άδικο – τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη...

Υγ.: Αναρωτιέμαι αν ο Παναθηναϊκός επιθυμεί την αποχώρηση του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα κι αν η συμμετοχή του στην Basket League θα έχει νόημα χωρίς την παραδοσιακή μάχη με το αντίπαλον δέος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!