Τα πάντα είναι θέμα αυτοπεποίθησης και ατομικής βελτίωσης

Τα πάντα είναι θέμα αυτοπεποίθησης και ατομικής βελτίωσης

Τα πάντα είναι θέμα αυτοπεποίθησης και ατομικής βελτίωσης

bet365

Μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο Ρέθυμνο, ο Γιώργος Κούβαρης στέκεται στην αγωνιστική άνοδο των Κιλπάτρικ και Τόμας, ενώ κάνει ειδική αναφορά και στο fair play του Νικ Καλάθη.

Θα ξεκινήσω από τη δήλωση του Ρικ Πιτίνο. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού είπε ότι «τον τελευταίο μήνα παίζουμε αρκετά καλά». Και έτσι είναι. Πράγματι ο Παναθηναϊκός άρχισε να παρουσιάζει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο και αντιστρόφως ανάλογο από την αποκρουστική εικόνα του Ιανουαρίου και τις άσχημες εμφανίσεις στην EuroLeague.

Με εξαίρεση το ματς με τη Φενέρμπαχτσε εκτός έδρας όπου οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν και να ανταποκριθούν στο... εξωπραγματικό (τις περισσότερες φορές) μπάσκετ των Τούρκων, σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια έδειξαν ότι... κάτι γίνεται. Κάτι αλλάζει. Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, ο Παναθηναϊκός μέτρησε 3/4 στην EuroLeague, 3/3 στην Basket League με τελευταία τη νίκη αυτή στο Ρέθυμνο, όπως και 2/2 στο κύπελλο με αποκορύφωμα την κατάκτηση του τροπαίου κόντρα στον ΠΑΟΚ. Στο σύνολο οκτώ νίκες σε εννέα αναμετρήσεις. Σε κάποια από αυτά τα ματς έδειξε πολύ καλό πρόσωπο, ενώ σε κάποια άλλα έπαιξε όσο... χρειάστηκε για να κερδίσει.

Το σίγουρο είναι ότι έχει αρχίσει να αλλάζει το άσχημο κλίμα που επικρατούσε, με αποτέλεσμα η αισιοδοξία να έχει πάρει της αμφισβήτησης ή ακόμα και της πλήρης απαξίωσης. Ενδεχομένως όχι άδικα αν λάβει κανείς υπόψιν του το πώς έπαιζε η ομάδα. Το ζητούμενο για να έμπαινε το κερασάκι στην τούρτα ήταν μια εκτός έδρας νίκη στην EuroLeague. Η νίκη ήρθε στα Κανάρια Νησιά και πλέον έχει αρχίσει να... γυρίζει το «πράσινο» τσιπάκι και ο Παναθηναϊκός να χαμογελά και να βλέπει τα πράγματα με άλλο μάτι.

Το αν θα προλάβει ή όχι το τρένο της οκτάδας στην EuroLeague, δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Είπαμε και πριν από μερικές ημέρες ότι τα πάντα είναι στο χέρι του στις έξι εναπομείνασες αγωνιστικές. Προσωπικά εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο ωστόσο θα βάλω στην κουβέντα και τα δύο δυνατά «finish» που έκανε τις δύο προηγούμενες σεζόν. Βέβαια άλλοι οι στόχοι τότε αφού ζητούσε το πλεονέκτημα της έδρας. Και το πήρε και τις δύο φορές.

Θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά σε δύο παίκτες. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σον Κιλπάτρικ δεν έχει μπει ακόμα στο 100% στο κλίμα της ομάδας. Παρόλα αυτά ο Ρικ Πιτίνο τον εμπιστεύεται και του δίνει χρόνο συμμετοχής ενώ τον ενθαρρύνει να παίρνει προσπάθειες: «Έχει τις περισσότερες στα τελευταία ματς. Θα μπουν τα σουτ» έλεγε ο Αμερικανός τεχνικός σε «πηγαδάκι» του αεροδρομίου του Λας Πάλμας και δεν πέρασαν καλά-καλά τρεις μέρες και δικαιώθηκε πανηγυρικά. 5/6 τρίποντα ο Κιλπάτρικ! Αν μη τι άλλο αν θέλει κάτι ο Παναθηναϊκός όσο τίποτε άλλο φέτος, αυτό είναι το μακρινό σουτ. Και ο Πιτίνο δουλεύει συνέχεια με τους παίκτες του. Τόσο όσον αφορά την ατομική βελτίωση, όσο και όσον αφορά την ψυχολογική τόνωση. Αν ο Κιλπάτρικ ευστοχήσει στο πρώτο, μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην αντίπαλη άμυνα έξω από τα 6.75 μέτρα και ας μην είναι ο κλασσικός σουτέρ. Όμως είναι παίκτης ψυχολογίας και... αυτοπεποίθησης στο μακρινό σουτ.

Τώρα θα πει κάποιος «μα με το Ρέθυμνο με το έβαλε;» Μετά τα 5/6 τρίποντα δεν θα μπει τελείως διαφορετικά την επόμενη εβδομάδα στην έδρα της Νταρουσάφακα; Δεν λέω ότι θα μπει και θα βάλει 30 πόντους και 7 τρίποντα, αλλά σίγουρα η ψυχολογία του θα είναι τελείως διαφορετική. Το ίδιο ισχύει και για τον ΝτεΣόν Τόμας, ο οποίος είναι μακράν ο πιο βελτιωμένος παίκτης του Παναθηναϊκού στον μήνα της μεγάλης αντεπίθεσης. Εκτός του ότι έχει γίνει λίγο πιο ομαδικός και έχει αρχίσει να βλέπει λίγο γήπεδο και που θα μπορούσε να δώσει τη μπάλα (σ.σ. κάτι που δεν έκανε ποτέ και για κανέναν λόγο), έχει σταματήσει να εκβιάζει μακρινά σουτ εάν και εφόσον δεν είναι ελεύθερος και προτιμά να παίξει περισσότερο στο χαμηλό post. Μάλιστα είναι και άκρως αποτελεσματικός κάθε φορά που «ποστάρει» τον αντίπαλό του. Αν μη τι άλλο είναι ένα επιπλέον κέρδος για τον Παναθηναϊκό, με τον ίδιο τον παίκτη να δουλεύει και να βγάζει στο παρκέ την ατομική βελτίωση μέσα από τις προπονήσεις που κάνει στο ΟΑΚΑ.

Ξαναλέω. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν είναι σταθερός στην απόδοσή του, αλλά σίγουρα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ' ότι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες. Το ματς στην Πόλη κόντρα στην Νταρουσάφακα είναι και το μεγάλο στοίχημα των «πράσινων» για να αποδείξουν ότι έχουν γυρίσει για τα καλά... τον διακόπτη.

Όσο για τον Νικ Καλάθη; Οι μεγάλοι παίκτες κάνουν και μεγάλες κινήσεις. Το γεγονός ότι παραδέχτηκε στην διαιτητή Βάσω Τσαρούχα ότι ήταν εκείνος που είχε βγάλει τη μπάλα και ότι η κατοχή έπρεπε να ήταν για το Ρέθυμνο, λέει πολλά. Τι σημασία είχε αν κέρδιζε εκείνη τη στιγμή ο Παναθηναϊκός και ήταν ένα ματς χαμηλής επικινδυνότητας; Καμία απολύτως! Πόσες και πόσες φορές δεν έχει γίνει σε ανάλογα παιχνίδια με όλες τις ομάδες; Θα μπορούσε να το κάνει κάποιος; Το έκανε; Ρητορικά τα ερωτήματα... Τεράστιο respect στον αρχηγό του Παναθηναϊκού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...