Η διαχωριστική γραμμή της άμυνας

Η διαχωριστική γραμμή της άμυνας

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Η διαχωριστική γραμμή της άμυνας

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη Λήμνο κόντρα στον Ήφαιστο και στέκεται στην διάθεση που είχαν οι παίκτες του Πιτίνο στην άμυνα, εξηγώντας ότι μόνο με ανάλογες επιδόσεις θα μπορέσουν να διεκδικήσουν το «διπλό» στο Τελ Αβίβ.

Τη μία, βλέπεις τους παίκτες των «πρασίνων» να τα... δίνουν όλα στην άμυνα και να μην αφήνουν τους αντιπάλους τους να παίρνουν... ανάσα στα ματς της Basket League. Την άλλη, τους βλέπεις να... πίνουν θάλασσα άνευ λόγου και αιτίας, ρίχνοντας μια δυνατή κλωτσιά στα όσα οικοδομούσαν με τόσο κόπο στα παιχνίδια της EuroLeague. Απόδειξη τα δύο τελευταία παιχνίδια κόντρα σε Ζάλγκιρις και Ήφαιστο Λήμνου.

Στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός ήταν συγκεντρωμένος στο 100% στην άμυνα στο πρώτο ημίχρονο και και μπόρεσε να ελέγξει απόλυτα το ματς. Όμως όταν άρχισε να ξεφεύγει το παιχνίδι από τα χέρια του και η Ζάλγκιρις να παίρνει προβάδισμα με 3-5 πόντους, η εικόνα που έδειχνε προδιέγραφε και τα όσα θα ακολουθούσαν. Η εξαιρετική άμυνα είχε πάρει περίπατο, οι παίκτες έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πείθουν κανέναν ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο ματς και να φύγουν με το «διπλό» αλλά να έπαιζαν σαν να μην ήταν... πίσω στο σκορ με 15-20 πόντους διαφορά.

Απέναντι στον Ήφαιστο έμοιαζαν... μεταμορφωμένοι. Δεν έχει σημασία η χαώδης διαφορά δυναμικότητας των ομάδων και των διοργανώσεων, αλλά το πώς αντιμετωπίζουν οι παίκτες τα παιχνίδια. Εκεί που είναι το απόλυτο φαβορί και γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα φύγουν (είτε εύκολα, είτε δύσκολα) με τη νίκη, δεν αφήνουν τους αντιπάλους τους να πάρουν ανάσα. Συγκέντρωση, διάθεση και ένταση χαρακτηρίζουν στον απόλυτο βαθμό τους «πράσινους», κάτι που φάνηκε και στην αναμέτρηση με τον Ήφαιστο. Τα 11 κλεψίματα είναι ενδεικτικός αριθμός της διάθεσης που υπήρχε στην άμυνα, με πρώτο και καλύτερο τον Νίκο Παππά, ο οποίος δεν άφηνε τα αντίπαλα γκαρντ να πάρουν... ανάσα. Από τα λάθη των αντιπάλων ο Παναθηναϊκός πήρε 25 πόντους, ενώ χάρη στην υπομονή την επίθεση και τη διάθεση που υπήρχε στα επιθετικά ριμπάουντ, κατάφερε να σημειώσει και 46 πόντους μέσα από τη ρακέτα. Αν κάνουμε τη... σούμα, έχουμε 71 από τους 84 πόντους της ομάδας! Πώς λοιπόν θα μπορούσε να κινδυνεύσει σε αυτό το ματς;

Σαφέστατα και δεν είναι το ίδιο εύκολο να γίνουν κάποια πράγματα στην EuroLeague ωστόσο τα πάντα είναι θέμα... νοοτροπίας, διάθεσης και συγκέντρωσης. Νοοτροπία όσον αφορά τον τρόπο που οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν τα παιχνίδια μακριά από το ΟΑΚΑ. Εννέα στις 10 φορές δίνουν την αίσθηση ότι «μπήκαμε για να χάσουμε» και μοιάζουν να παίζουν το παιχνίδι «η γάτα με το ποντίκι». Μόνο που δεν είναι η... γάτα, αλλά το ποντίκι. Τα πάντα ξεκινούν από εκεί. Από το πώς θα αντιμετωπίζουν τα παιχνίδια της EuroLeague από τη στιγμή που θα πατήσουν στο αντίπαλο παρκέ και μετά, μέχρι και τη στιγμή της αντίδρασης όταν πάει να «στραβώσει» κάτι. Και αυτό μπορούν να το καταφέρουν μέσω της άμυνας. Έτσι θα μπορέσουν να αποβάλλουν και την δεδομένη πίεση που υπάρχει.

Το είδαμε και στο Κάουνας. Η εξαιρετική άμυνα στο πρώτο δεκάλεπτο έφερε την αυτοπεποίθηση και τα εύκολα καλάθια στην επίθεση. Απλά δεν υπήρχε διάρκεια. Αυτό καλείται να διορθώσει ο Πιτίνο ενόψει του αγώνα με την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ, όπου οι παίκτες του Παναθηναϊκού καλούνται να αντιδράσουν, πρώτα για τους ίδιους τους, τους εαυτούς και στη συνέχεια για οποιονδήποτε άλλον. Μέσα από την άμυνά τους να... πατήσουν πόδι στο Τελ Αβίβ και να πουν με τον τρόπο τους, ποιος θα είναι το αφεντικό του ματς. Η καλή άμυνα θα φέρει και την ψυχολογία στην επίθεση. Και αν έρθει η νίκη οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να κάνουν την μεγάλη τους αντεπίθεση μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου. Δύσκολο αν αναλογιστεί κάποιος το πρόγραμμα μέχρι το τέλος (και συγκριτικά πάντα με το πρόγραμμα των υπολοίπων ομάδων με τους ίδιους στόχους) αλλά όχι ακατόρθωτο.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί να κρατήσει ο Πιτίνο από το ματς της Λήμνου. Την διάθεση που έδειξαν οι Γκιστ και Τόμας και στις δύο πλευρές του παρκέ, με τον πρώτο να θυμίζει στην επίθεση «κανονικό πεντάρι» όπως και στην πρώτη περίοδο του αγώνα στο Κάουνας και τον Τόμας να μην κατάχρηση στο σουτ, αλλά να μπαίνει δυναμικά στις φάσεις και να διεκδικεί όλα τα ριμπάουντ. Για τον Παππά τα είπαμε και πριν. Εξαιρετικός στην άμυνα και ίσως αυτό το ματς να αποτελέσει και διαβατήριο στο Τελ Αβίβ για μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό ρόλο σε σχέση με την αναμέτρηση κόντρα στη Ζάλγκιρις. Ο Κιλπάτρικ δεν πήρε προσπάθειες και έδειξε ότι μπορεί να είναι παίκτης-οικονομία εάν και εφόσον υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις, χωρίς να πιεστεί να βάλει τις δικές του πινελιές. Όμως έχω την αίσθηση ότι απέναντι στην Μακάμπι θα έχει περισσότερες ευθύνες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...